duża rodzina

duża rodzina

forum dla rodzin wielodzietnych i sympatyków
duża rodzina
Obecny czas: 12 Gru 2019, 01:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: KLUCHY WSZELAKIE
PostWysłany: 19 Cze 2007, 12:15 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 6257
Miejscowość: Warszawa
W Warszawie jest taki bazar Różycki

Jak drzewiej na nim bywałem to słyszałem pyzy, pyzy, pyzy paluszki lizać

Pyzy z mięsem po warszawsku

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 40 dag ugotowanej wołowiny ewentualnie wieprzowiny lub co innego
- 1 cebula
- 5 dag masła
- 1 czerstwa bułka

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki obierz i umyj. Połowę zetrzyj na drobnej tarce, mocno odciśnij wodę do miseczki. Skrobię, która osiądzie na dnie miseczki, ponownie dodaj do ziemniaków. Resztę ziemniaków ugotuj, ostudź i zmiel. Wymieszaj ugotowane i surowe ziemniaki, dodaj mąkę, 2 jajka i sól. Krótko zagnieć. Ugotowaną wołowinę zmiel z przesmażoną na maśle cebulą oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Dodaj ostatnie jajko, przypraw. Z masy ziemniaczanej uformuj placuszki, łyżeczką nakładaj na nie farsz i sklejaj, aby powstały kulki. Wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj 5 minut, licząc od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. Możesz podawać ze skwarkami z boczku przesmażonego z cebulą.
Mozna bez farszu same pyzy ziemniaczane auuuuuuuuuuuu :wink: :roll: :lol: :oops:

Image

Jest też wersja bez gotowanych ziemniaków. Wychodzą również pyszne. 8)


Ostatnio edytowany przez ZIBI 29 Lis 2007, 16:41, edytowano w sumie 3 razy

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Cze 2007, 18:44 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6146
Miejscowość: Tychy
Nu ładna -baby o polityce, a chłop w kuchni w kluchach miesza oj oj :twisted:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: KLUCHY WSZELAKIE
PostWysłany: 19 Cze 2007, 22:45 
Offline
chochlik domowy

Dołączenie: 19 Cze 2007, 15:29
Posty: 3556
ZIBI napisał(a):
Pyzy z mięsem po warszawsku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 40 dag ugotowanej wołowiny ewentualnie wieprzowiny lub co innego
- 1 cebula
- 5 dag masła
- 1 czerstwa bułka
Sposób przyrządzania:Ziemniaki obierz i umyj. Połowę zetrzyj na drobnej tarce, mocno odciśnij wodę do miseczki. Skrobię, która osiądzie na dnie miseczki, ponownie dodaj do ziemniaków. Resztę ziemniaków ugotuj, ostudź i zmiel. Wymieszaj ugotowane i surowe ziemniaki, dodaj mąkę, 2 jajka i sól. Krótko zagnieć. Ugotowaną wołowinę zmiel z przesmażoną na maśle cebulą oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Dodaj ostatnie jajko, przypraw. Z masy ziemniaczanej uformuj placuszki, łyżeczką nakładaj na nie farsz i sklejaj, aby powstały kulki. Wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj 5 minut, licząc od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. Możesz podawać ze skwarkami z boczku przesmażonego z cebulą.

och,jeszcze,jeszcze... :D :wink:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 20 Cze 2007, 10:22 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 6257
Miejscowość: Warszawa
SPAGHETTI BOLOGNESE
ilość osób: 4

Składniki
oliwa
10 plasterków wędzonego boczku
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka (5 ml) suszonego oregano
450 g mielonego mięsa wołowego
1 kieliszek (150 ml) czerwonego wina
2 puszki pomidorów bez skórki
1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
450 g makaronu spaghetti
sól i pieprz
parmezan

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Pokroić boczek na paseczki. Oberwać listki rozmarynu i drobno posiekać. Czosnek obrać z łupin i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
W płaskim żaroodpornym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić boczek i zamieszać. Dorzucić rozmaryn i czosnek i smażyć, mieszając, aż boczek będzie rumiany. Wrzucić cebulę i zmniejszyć ogień. Smażyć, mieszając. Dorzucić oregano i mięso mielone. Smażyć, mieszając, tak by mięso rozdzieliło się na grudki. Podlać czerwonym winem i zamieszać. Dorzucić pomidory z puszki i dusić, rozgniatając pomidory łyżką. Suszone pomidory osączyć z oliwy i zmiksować. Dorzucić do sosu i dobrze rozmieszać.
Z papieru do pieczenia wyciąć krążek o średnicy garnka i położyć go na wierzchu sosu. Wstawić garnek do piekarnika na 1 godzinę. Gdy sos będzie gotowy, wyjąć z piekarnika, zdjąć krążek papieru, doprawić pieprzem i ew. solą, pamiętając, że parmezan jest słony. Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Włożyć do makaronu dużą łyżkę sosu, skropić oliwą i dobrze wymieszać, by makaron się nie posklejał. Nałożyć makaron na talerze, na wierzch nalać porcję sosu i obficie posypać tartym parmezanem.

Jamie Oliver


Image


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 04 Lis 2007, 16:55, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 21 Cze 2007, 13:27 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 6257
Miejscowość: Warszawa
Kluchy moje kochane

Kluski lane:
Przyrządza się z mąki, jajek i niewielkiej ilości wody, aby powstało płynne ciasto. Po wyrobieniu powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego.
Najpierw należy rozkłócić dokładnie jajka (albo same żółtka) z wodą na jednolitą masę, a następnie połączyć z mąką. Ciasto wyrabiać dość długo, aby wtłoczyć dużo powietrza, które jest czynnikiem spulchniającym. Płynne ciasto wlewać do gotującego się płynu (zupy, mleka) cienkim strumieniem, tuż przed podaniem potrawy.
Przykładowa proporcja: pół szklanki mąki, 2 żółtka, pół szklanki wody.

Kluski kładzione:
Przyrządza się z ciasta gęściejszego niż na kluski lane, ze znacznie mniejszą liczbą jajek (np. szklanka mąki, 1 jajko, pół szklanki wody). Tak jak w przypadku klusek lanych, mąkę należy połączyć z rozkłóconym jajkiem, dodać wodę i dokładnie wyrobić łyżką, aby wprowadzić do ciasta możliwie dużo powietrza, które powoduje spulchnienie ciasta.
Kluski formuje się albo łyżką stołową maczaną w wodzie albo wykładając ciasto na zwilżoną wodą deskę i odcinając nożem kluski bezpośrednio do wrzątku.
Zastosowanie: do mięsa w sosie lub jako danie samodzielne, polane stopionym masłem albo okraszone skwarkami.

:?: :!: :idea:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 24 Paź 2007, 16:26 
Offline
Generalissimus domownikuss

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:34
Posty: 1339
Miejscowość: kaszebszci ;-)
Makaron z klopsikami


Składniki:
Klopsiki:
- 80 g mielonego mięsa wieprzowego
- 80 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajo
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku, starty
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki bułki tartej
- spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka stołowa masła
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek (nie-Extra Virgin)
- 700 g pomidorów z puszki w kawałkach
- szczypta cukru
- sól i pieprz
- 1/3 filiżanki plus 1 łyżka tłustego mleka

Przygotowanie:
Aby przygotować klopsiki: Wkładamy wszystkie składniki do dużej miski i dłońmi mieszamy, aby się połączyły. Następnie zaczynamy formować niewielkie kuleczki. Gotowe klopsiki układamy na papierze do pieczenia lub na talerzach wyłożonych przezroczystą folią i wkładamy do lodówki.

Aby przygotować sos: Wkładamy cebulę, czosnek i oregano do robota kuchennego i miksujemy na miazgę. Podgrzewamy masło i oliwę w głębokim, szerokim garnku i wykładamy do niego cebulowo-czosnkową masę. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Nie dopuśćcie do przypalenia sosu, pozwólcie mu tylko się zagrzać. Dodajemy pomidory i następnie wlewamy do garnka około 3/4 filiżanki zimnej wody ze szczyptą cukru, odrobiną soli i pieprzu. Gotujemy przez około 10 minut. Na tym etapie sos pomidorowy będzie nam się wydawał rzadki, ale nie przejmujcie się tym, bo zgęstnieje troszkę później. Mieszając dodajemy mleko i następnie pojedynczo wrzucamy klopsiki. W garnku nie mieszamy, dopóki klopsiki nie zmienią koloru na brązowy, w innym wypadku moglibyśmy je uszkodzić. Całość gotujemy przez około 20 minut, z pokrywką tylko częściowo zakrywającą garnek. Pod koniec gotowania próbujemy, czy całość jest odpowiednio doprawiona być może będziemy chcieli dodać troszkę więcej soli lub pieprzu.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Lis 2007, 16:37 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 6257
Miejscowość: Warszawa
Pielmieny na słodko

Składniki:

1. Ciasto
- 350 g mąki
- 2 jajka
- 50 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży
- szczypta soli

2. Nadzienie
- 2 kg jabłek
- opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g masła
- 2 cytryny

3. Olej do smażenia
4. cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta

W kopcu przesianej mąki, zrób krater wbij do niego żółtka oraz wlej ciepłą wodę z solą i drożdżami. Wyrabiaj ciasto tak, by cały płyn pozostał wewnątrz wulkanu. Jak tylko wszystkie płyny zostaną wchłonięte wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do lodówki.

Przygotowanie farszu

Jabłka obierz ze skórki pokrój na ćwiartki. Wrzuć je do miski z wyciśniętym sokiem z cytryny. Zamieszaj, żeby nie sczerniały. Na patelni roztop masło. Praż na nim jabłka z cukrem zwykłym i waniliowym do momentu, gdy połowa soku z nich odparuje.

Zlepianie i smażenie pierogów

Ciasto rozwałkuj na stolnicy biorąc za każdym razem kęs ciasta wielkości pięści. Za pomocą kufla wycinaj kółka. Na każde kółko połóż łyżkę nadzienia. Zlep dwukrotnie brzegi dla pewności, że owoce pozostaną w środku. Pierogi delikatnie wrzucaj do gorącej frytury. Smaż do momentu, gdy z obu stron będą złoto brązowe. Odsącz na papierze. Gotowe pierogi obsyp cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

:lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 19 Lis 2007, 16:38 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 6257
Miejscowość: Warszawa
Pielmieni - pierożki z mięsem

Składniki:

1. Ciasto:
- 30-40 dag mąki
- łyżeczka soli
- 1-2 jajka
- 1/2 szklanki ciepłej wody

2. Farsz:
- 20 dag wołowiny
- 20 dag wieprzowiny
- 2 cebule
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Zagnieć ciasto z mąki, soli, jajek i wody. Przykryj ściereczką i odłóż na 30-40 minut. W tym czasie zrób farsz: mięso i cebule przepuść dwukrotnie przez maszynkę, przypraw do smaku solą i pieprzem, dodaj tyle wody, by masa była rzadsza niż na kotlety mielone. Ciasto rozwałkuj najcieniej, jak potrafisz, powycinaj krążki, na każdym ułóż kulkę farszu. Posklejaj brzegi ciasta, gotowe pierożki wstaw do lodówki, aby stwardniały. Gotuj 10 minut w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Podawaj od razu ze stopionym masłem lub śmietaną

Rosyjskie malutkie pierożki z pikantnym farszem z surowego mielonego mięsa wołowo- wieprzowego, zrumienionej cebuli i przypraw. Najczęściej podaje się je gotowane, polane topionym masłem, śmietaną lub sosem musztardowym. Można je też obsmażyć i polać śmietaną lub zalać śmietaną, posypać żółtym serem i zapiec.

:wink: :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 29 Lis 2007, 16:39 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 6257
Miejscowość: Warszawa
Ulubione pierogi ruskie

Składniki:

Ciasto
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 200 ml wody lub mleka
- 1 łyżka masła
- 1 jajko, sól

Farsz
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g białego twarogu
- po 50 g: rokpola, cheddara i bryndzy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce soli czosnkowej i cebulowej
- 2 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki oleju, 100 g masła

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajo, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 20 minut, żeby „odpoczęło”. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę szatkujemy, a czosnek siekamy i razem podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami. Przyprawiamy solą czosnkową i cebulową, białym pieprzem i dokładnie mieszamy. Zamiast pieprzu można użyć curry lub chili, a zamiast soli czosnkowej czy cebulowej – soli selerowej lub ziołowej. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki. Na środku każdego krążka kładziemy kulkę farszu, brzegi ciasta zwilżamy wodą i starannie zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masłem. Osobiście polecam również pierogi, zresztą nie tylko ruskie, podsmażone na patelni lub w piekarniku z dodatkiem masła.

8) :lol:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Gru 2007, 16:13 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 6257
Miejscowość: Warszawa
Makaron z gorgonzolą wg Moniki

Składniki:

- ugotowany makaron gniazda
- masło ok. 3 łyzki
- 200 g sera gorgonzola dobrego
- śmietana 2 łyżki
- sól, pieprz,

Wykonanie

Na masełku rozpuszczonym, rozpuszczamy dobrą gorgonzolę, dodajemy 2 łyżki śmietany, dorzucamy ugotowany wcześniej makaron (najlepiej grubasne szpinakowe gniazdka) doprawiamy do smaku pieprzem i solą i bach na talerz

Są 2 wady
- kalorie
- nie każdy lubi zapach smażonej gorgonzoli

Ale jest pyyycha

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 12 Gru 2007, 00:10 
Offline
epikurejka w rozpaczy
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Cze 2007, 11:46
Posty: 6146
Miejscowość: Tychy
Zibi czyżby nie było tu cepelinów:) kluchy jak sie patrzy moje ostatnie odkrycie po kacapołach i leniwych...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 12 Gru 2007, 03:01 
Offline
samurajka

Dołączenie: 04 Lip 2007, 23:53
Posty: 7107
Cytuj:
W Warszawie jest taki bazar Różycki



sorki, że nie w temacie, bo chodzi raczej o "bułeczki", ale na tym bazarze przypomniało mi się- pierwszy stanik kupowałam, lat około 14 miałam, miseczka AA :lol: :oops:


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 12 Gru 2007, 14:06 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 6257
Miejscowość: Warszawa
Co to jest CEPELIN ja się was zapytowywuje i ja wam odpowiadam.
Pyzy z mięsem znacie. No to cepeliny to takie właśnie pyzy genetycznie modyfikowane.

Pyzy cepeliny dworskie


Składniki:

- 2 kg ziemniaków
- sól

Farsz

- 250 g polędwicy wołowej
- 250 g cąbra baraniego lub jagnięcego
- 250 g szpiku lub cielęcego łoju nerkowego
- sok z 1 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

400 g część ziemniaków myjemy szczoteczką i gotujemy do miękkości. Resztę obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce, odciskamy, czekamy, aż na dnie miski z odciśniętym sokiem osadzi się skrobia. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Łączymy surowe tarte ziemniaki, ugotowane oraz skrobię, solimy do smaku i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z masy krążki, na które nakładamy farsz. Farsz mięsny przygotowujemy tak, że wszystkie składniki drobno siekamy lub w ostateczności mielimy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Nakładamy na cepeliny i zawijamy. Kształtujemy pyzy tak, żeby miały kształt pękatych, podłużnych cygar. Wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 10–15 minut od momentu wypłynięcia.
Można podawać ze skwarkami z boczku przesmażonego z cebulą.
:wink: :lol:

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 12 Gru 2007, 14:15 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 6257
Miejscowość: Warszawa
Pyzy cepeliny

Składniki:

- 2 kg ziemniaków
- sól

Farsz bezmięsny

- 500 g białego twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej zieleniny: natka pietruszki, mięta

Farsz mięsny

- 500 g mięsa baraniego, wieprzowego lub wołowego
- 1 łyżka smalcu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

400 g ziemniaków myjemy szczoteczką i gotujemy do miękkości. Resztę obieramy, myjemy i ucieramy na drobnej tarce, odciskamy, czekamy, aż na dnie miski z odciśniętym sokiem osadzi się skrobia. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Łączymy surowe tarte ziemniaki, ugotowane oraz skrobię, solimy do smaku i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z masy krążki, na które nakładamy farsz. Kształtujemy pyzy tak, żeby miały kształt pękatych, podłużnych cygar. Farsz bezmięsny przygotowujemy w ten sposób, że ser mielimy przez maszynkę, dodajemy masło, jajo i przyprawy. Mieszamy. W przypadku farszu mięsnego mięso drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy gorący smalec, posiekany, roztarty z solą czosnek i inne przyprawy. Również mieszamy. Pyzy wrzucamy do wrzątku niedużymi partiami, żeby swobodnie pływały. Gotujemy około10–15 minut od momentu wypłynięcia, podajemy ze śmietaną lub słoniną zesmażoną na skwareczki.

Image


A Cepeliny dlatego, że maja kształt sterowca - Niemiecki Graf von Zeppelin
:lol:
:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Ostatnio edytowany przez ZIBI, 15 Sty 2008, 19:28, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 12 Gru 2007, 14:23 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 6257
Miejscowość: Warszawa
Kartacze litewskie

Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro.

Składniki:

- 1,2 kg mączystych ziemniaków
- 40 dag mielonej wieprzowiny
- 30 dag mielonej wołowiny
- 2 cebule
- łyżeczka oleju
- po 5 dag słoniny i boczku
- sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Połowę ziemniaków obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków wyszorować, ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać, jedną podsmażyć na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski wielkości małego jabłka. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 50 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić, dodać resztę cebuli, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.

:wink: :lol:

Image

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 12 Gru 2007, 16:10 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 19:42
Posty: 2870
Ulubione danie mojej rodziny. Pyszne są pokrojone w plastry i podsmażone na patelni. Szybko wychodzę stąd bom jeszcze któreś wypatrzy i będę musiała gotować.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 04 Sty 2008, 12:48 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 6257
Miejscowość: Warszawa
PIEROŻKI Z CIASTA FILO


Składniki

- 1 opakowanie ciasta filo
- 300 g greckiej fety
- 1 kg mrożonego szpinaku
- 4 łyżki posiekanego kopru
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 kostka masła
- pieprz świeżo mielony,
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Masło rozpuścić na małym ogniu w garnuszku, zebrać z wierzchu białą pianę i trzymać w cieple. Posiekać odciśnięty szpinak, fetę pokruszyć, wymieszać razem z parmezanem, ziołami i przyprawami. Arkusz ciasta pokroić na 7-8 pasków, szerokości ok.6 cm i długości krótszego boku. Paski złożyć razem i dobrze zakryć, by nie obsychały w czasie zwijania. Wyjmować z opakowania na bieżąco, po kilka sztuk. Pojedynczy pasek posmarować ciepłym masłem, przykleić do niego drugi pasek i również posmarować masłem. Na dole paska położyć kulkę nadzienia i zwijać pierożki w kształt trójkąta. Powinno powstać ok. 40 pierożków. Blachę do pieczenia wyłożyć natłuszczonym pergaminem, ułożyć w niej pojedynczą warstwę pierożków i posmarować z wierzchu masłem. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 25 minut, aż będą złote i chrupiące.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu:
PostWysłany: 16 Sty 2008, 20:56 
Offline
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Awatar użytkownika

Dołączenie: 18 Cze 2007, 15:43
Posty: 6257
Miejscowość: Warszawa
Ravioli z sosem neapolitańskim

Składniki:

* 1 opakowanie pierożków Ravioli z mięsem
* 2 łyżki oliwy
* 2 ząbki czosnku
* ½ kostki bulionu drobiowego Knorra
* 1 łyżka mąki
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
* 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów
* 2 łyżki oregano ( suszone, lub usiekane świeże )
* 2 łyżki utartego parmezanu

Sposób przyrządzania:

Ravioli ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić , trzymać w cieple. W garnuszku podgrzać oliwę. Wrzucić na nią na moment roztarty na miazgę czosnek. Wsypać mąkę. Zalać 1 szklanką wody. Dodać przecier pomidorowy, pastę z suszonych pomidorów, oregano, kostkę bulionową. Podgotować sos, mieszając by się nie przypalił. Pierożki ravioli polać sosem, posypać świeżym oregano (jeśli mamy) i utartym parmezanem. Jest to spolszczona wersja oryginalnej potrawy ze względu na dostępność niektórych składników na naszym rynku.

:wink:

_________________
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: KLUCHY WSZELAKIE
PostWysłany: 21 Gru 2008, 21:02 
Offline
z bukowego domu:)

Dołączenie: 25 Wrz 2007, 21:29
Posty: 3265
Rewelacyjny przepis na ciasto do pierogów!!!

3 szklanki mąki wsypujemy do garnka,dodajemy szczyptę soli, zalewamy 3/4 szkl. wrzątku i 1/3 szkl. zimnej wody.Mieszamy chwilę,odstawiamy na 20 min. Potem zagniatamy ciasto i odstawiamy na kolejne 20 min. Potem rozwałkowujemy i wycinamy krążki.Ciasto dobrze się klei,pierogi są mięciutkie.Polecam!


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
 Temat postu: Re: KLUCHY WSZELAKIE
PostWysłany: 05 Maj 2009, 18:18 
Offline
Generalissimus domownikuss
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Paź 2007, 21:32
Posty: 1704
Miejscowość: Wrocław
„Kluchy na łachu” Pyzy poznańskie
Pisał mój mąż (bo to jego regionalne danie i sam je przygotowuje), starał się być dokładny i bardzo się rozpisał, /kiedyś zamieszczone na org./
Ok. 20 szt. Czyli porcja dla 4 – 5 osób. (przy dublowaniu ilości składników dziwnym trafem należy dodać trochę więcej mąki stąd proponuję by pierwszy raz kluski zrobić tak jak są w przepisie)

Miarką w tym przepisie jest kubek do herbaty troszkę większy niż standardowy z IKEA.
3 kubki mąki (najlepszej: krupczatka, tortowa, z własnego mielenia)
1 kubek mleka
1 jajo
100g margaryny
30g drożdży
Łyżka cukru
Łyżeczka soli

Mąkę przesiać, wbić jajko. Zagrzać mleko, do części ciepłego mleka wsypać cukier i łyżkę mąki oraz rozpuścić drożdże, przykryć do wyrośnięcia. W międzyczasie roztopić margarynę, Pozostałą część rozgrzanego mleka (temp. wyższa niż przy drożdżach) łącznie z roztopioną margaryną wlać do mąki, wsypać sól, zamieszać. Wlać wyrośnięte drożdże, wymieszać. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, gdy będzie odchodziło od rąk. Praktyczna uwaga: jeżeli ciasto jest płynne można dosypać mąki – ja preferuję ciasto w początkowej fazie dość gęste i takie powinno się uzyskać przy podanych proporcjach (moja mama robi z rzadszego ciasta efekt końcowy podobny a moje kluchy rzadziej upadają). Ubijanie ciasta najlepiej wykonać poprzez rzucanie ciastem do naczynia, w którym je wyrabiamy – wyrabia się szybko i sprawnie a przy tym nie zmęczymy się tak jak przy klasycznym wyrabianiu. Oczywiście należy ciasto też trochę podusić, pobić itd. Wszelkie uznane sposoby wyrabiania ciasta skutkują. Kończymy te misterne zabiegi, gdy ciasto można łatwo oddzielać od naczynia. Podsypujemy je odrobiną mąki i odkładamy do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy garnek z wodą i tutaj dobrze jest zastosować duży garnek – możemy oczywiście zastosować metodę „łacha” czyli obwiązujemy górę garnka pieluchą (oczywiście tetrową – jeżeli ktoś jeszcze pamięta co to jest ;-) ). Jednak ja stosuję rozkładany koszyczek do gotowania warzyw. Układa się go na dnie garnka (woda w garnku powinna sięgać do górnej części nóżek koszyczka, aby kluski ugotować na parze a nie w wodzie), możemy również zastosować sitko do gotowania na parze – ale ja osobiście tej metody nie lubię, ponieważ zbyt dużo pary ucieka z garnka! Po tych zabiegach zagotowujemy wodę w garnku (oczywiście garnek przykrywamy pokrywką – ważne by pokrywka nie była zatłuszczona, ponieważ para będzie się skraplała na niej i kluski wyjdą nakrapiane).
Zanim zagotuje się woda wyrabiamy 6-7 klusek i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrabianie klusek: ręce dobrze gdy są suche, nacieramy je odrobiną mąki, łyżką nabieramy ciasto i „kulamy” kluseczkę – gdy jest piękna okrąglutka układamy na talerzu do wyrośnięcia. Robimy tylko taką ilość klusek ile jednorazowo jesteśmy w stanie włożyć do garnka. (6-7)
Parowanie 7-9 min. pod przykryciem.
Smacznego

_________________
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Skocz do:  
cron
Twoja Podręczna Księgarnia

wielodzietni w biznesie

Nasza Islandia

Doula Gosia Borecka

Okno na dobrą stronę świata


wielodzietni.net na Facebooku

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group |
Ten serwis stosuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystanie.
» Akceptuję wykorzystywanie plików cookies w serwisie www.wielodzietni.net.