Ilustratorzy

Moderator: Bea

Post Reply
Bea
domownik

Ilustratorzy

Post by Bea »

Salley Mavor

Siedzę nad stroną tej artystki od wczoraj i nie mogę się opanować - jestem pod ogromnym wrażeniem jej pracy :
http://www.weefolkstudio.com/

Image

Ten obrazek pasuje do naszego forum :)
jola
zorga domowa

Post by jola »

jejku, on jest śliczny

wiesz, może wrzucić go na logo??
tylko nie wiem jak to z prawami autorskimi i na logo musi byc w formacie gif, a nie w jpg, a ten jest właśnie w jpg
Image
jola
zorga domowa

Post by jola »

nie raz tak spałam, czasami w jeszcze bardziej karkołomnych pozycjach, a na mnie dzieci
Image
zuska_
chochlik domowy

Post by zuska_ »

uch,to ja pozrzędzę...bo mnie się te obrazki nie bardzo podobają.są takie ,hm.dziwne, niepokojące.
ale cóż ,być może nie mam za grosz gustu,lub się zatrzymałam na pewnym etapie rozwoju i do tej pory wielbię Szancera i Lutczyna.i jeszcze taki typ
:roll:rysunku,hm. (pewnie ktoś kojarzy)były kiedyś takie angielskie bajki o królikach,myszkach.bardzo dokładne rysunki,bardzej szkice,kolory nienasycone.
Bea
domownik

Post by Bea »

Zuska wywołała ,więc wklejam :
Beatrix Potter (patrz film "Miss Potter ")
http://wiredforbooks.org/kids.htm

Image
jola
zorga domowa

Post by jola »

>być może nie mam za grosz gustu,lub się zatrzymałam na pewnym etapie rozwoju i do tej pory wielbię Szancera i Lutczyna<
Zusko kochana de gustibus non disputandum est, co się tłumaczy, o gustach się nie dyskutuje
są i już i z niedouczeniem czy etapem rozwoju żadnego związku to nie ma:))

mnie sie te wiktoriańskie rysunki strasznie podobają, no własnie to, że one takie dokładne, ten króli od pani Potter tez ale Szencer i Lutczyn tez fajni. W sumie to nie pamiętam jakiś rysunków, które by mnie raziły w książeczkach dla dzieci (takich bardziej rozpoznawalnych).
Image
Bea
domownik

Post by Bea »

Wolf Erlbruch , na wskroś nowoczesny i ...niepokojący ?. Autor ilustracji do kontrowersyjnej książki "O małym krecie ,który chciał wiedzieć kto mu narobił na głowę " oraz niezwykłej ksiązki-obrazu "Wielkie pytanie" , niedawno wydano w Polsce "Straszną piatkę " ,która bardzo się podoba na forum o książkach dla dzieci .
Kto ciekawy - zapraszam na stronę :
http://www.ldj.tm.fr/erlbruch/atelier.htm
zuska_
chochlik domowy

Post by zuska_ »

ochBEOjesteś prawdziwą wróżką!myk,czarodziejską pałeczką i jest!!!!DZIÊKUJÊ!
JOLU,pamiętam ,że bardzo się bałam ilustracji w książce Marii Kru"ger pt.:,,SERCE DZWONU".ale teraz rzeczywiście ilustracje są śliczne.czasem gorzej z treścia,ale pamiętam z dzieciństwa ,że bardzo lubiłam oglądać ilustracje w książkach.
A WY? :?: :lol:
Bea
domownik

Józef Wilkoń

Post by Bea »

Wygrzebałam na półce naszej biblioteki piękną książkę -"Siedem księżyców" z wierszami Wandy Chotomskiej i w ten sposób znalazłam obrazy ,które ukazują kunszt Józefa Wilkonia ( sądzę ,że mogę pokazać zdjęcie z okładki ) .Specjalnie dla Was :-) (trzeba tylko wziąć poprawkę na kolory -tam jest dużo lubianego przez Wilkonia złota ):
Image
agnieszka_azj
domownik

Post by agnieszka_azj »

My ostatnio zachwycamy się "Baśnią o rumaku zaklętym" Leśmiana w ilustracjami Wilkonia. Podaję link do Badeta - tam oprócz okladki jest jeszcze jedna ilustracja ze środka
http://www.badet.pl/go/_info/?id=32988

Zachwyca mnie jego kunszt. Jak On to robi, że kilkoma posiągnięciami pędzla maluje zająca i ten zając jest nie tylko ewidentnym zającem, ale jeszcze ma wyraz twarzy (pyszczka, mordki - jak zawał, tak zwał :wink: ) ???
Agnieszka, mama Ani, Zosi i Julki
"Mały pokój z książkami" czyli o dobrych książkach dla dzieci nie tylko dla dzieci: http://poczytajmi.blox.pl/html
mawilcz
zadomowiony

Post by mawilcz »

@jola
Żeby "przerobić" ten obrazek na format gif musisz otworzyć go np. w paint, klikasz na plik, zapisz jako ,wybierasz gif i już masz.
Co do praw autorskich to już nie ze mną :D
Moja dziatwa: Chrystian 1997, Marta 2000, Inez 2002, Sara 2004, Jakub 2006, Daniel 2008
agnieszka_azj
domownik

Post by agnieszka_azj »

Podciągam watek, bo chciałam zachęcić do lektury dwóch wywiadów ze znakomitymi ilustratorkami, które przeprowadziłam dla portalu MUS:

z Krystyną Lipką - Sztarbałło

z Elżbietą Wasiuczynską

Zapraszam do czytania :grin: :grin: :grin:
"Mały pokój z książkami" czyli o dobrych książkach dla dzieci nie tylko dla dzieci: http://poczytajmi.blox.pl/html
Kasia_b
Domownik

Post by Kasia_b »

Agnieszko, bardzo dziękuję z wywiady :)
Haniutka
samurajka

Post by Haniutka »

a ja się od bardzo dawna dziwię, ze ksiazki dla dzieci nie sa ilustrowane przez dzieci... moja córka robi piękne rysunki, do przeczytanych jej książeczek, zapewne jak tysiące innych dzieci i nie rozumiem dlaczego tylko dorosli ilustruja książeczki dla dzieci??? Przeciez dzieci najlepiej rozumieja dzieci i maja dziecięcy sposób postrzegania, ilustracje dorosłego, chocby najpiekniejsze, zawsze będa tylko "dorosłe".
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
agnieszka_azj
domownik

Post by agnieszka_azj »

Zapewne z tego samego powodu, dla którego dzieci nie piszą książek dla dzieci.
Haniutka
samurajka

Post by Haniutka »

czyli ??? bardzo bym prosiła o skonkretyzowanie...

moim skromnym zdaniem większośc książek pisanych przez dorosłych dla małych dzieci nie jest wybitna i spokojnie słuchając np opowieści dziecięcych, wymyślanych przez nie bajek, mogłabym je spisac i będa na tym samym poziomie.
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
dudi
ptak paradoksalny

Post by dudi »

Haniutko - napisz, zaprezentuj, ocenimy ;)
Haniutka
samurajka

Post by Haniutka »

:mrgreen: to trochę czasu musiałoby potrwać...

a jesli chodzi o ilustracje, to przeciez wielu ilustratorów sili sie na tzw kreskę dziecięcą...
tyle, że to podróba...
za to np spotkałam płytę ilustrowaną autentycznymi rysunkami dzieci (tzn, do płyty była załączona książeczka z tekstami i własnie do każdego utworu rysunek) i było to piękne... bo prawdziwe...

oczywiście ja nie mówie o takich ksiązkach, gdzie rysunek musi byc realistyczny (np. tzw "nauka i świat..." ) ale o bajkach, wierszach itd ksiązkach gdzie mozna puścic wodze fantazji...
Last edited by Haniutka on 30 Apr 2008, 22:51, edited 2 times in total.
Bea
domownik

Post by Bea »

Owszem , kilka ksiązek z ilustracjami wykonanymi ręką dzieci zostało wydanych , np:
-"Wędrówka przez słówka"
-antologia "Patataj ,patataj ..."
- o ile dobrze kojarzę "Mama lubi pomarańcze " ,ale tu nie jestem pewna czy teksty czy ilustracje a może i to i to ?
Mam gdzieś na półkach jeszcze dwie - opowiadania sprzed kilku lat ,gdzie ilustratorem jest dziecko , musze poszukać .
Napisana przez dziewczynkę jest też ksiązka "Kot " ,nagrodzona przez IBBY w ubiegłym roku (za ilustracje , bo tekst jest z roku 1938 ) .

Może fajnie byłoby nowy wątek założyć?
pod skrzydłami piątka dzieci :)
Haniutka
samurajka

Post by Haniutka »

super... dziękuję Beo... :grin: będę szukać w księgarniach... :grin: :grin: :grin:
Post Reply