Ile czasu poświęcacie synom? Czy jakoś inaczej niż córkom? A jeśli tak, to czy to dobrze, czy źle?
Ja ze swoim jeżdżę co tydzień na basen, czasem udaje się nam coś extra - wczoraj byliśmy na biegówkach. Wcześniej też próbowaliśmy, ale dałem mu za cieżkie skitury i była afera. Ale na zwyklych biegówkach pomyka aż miło, ciężko go dogonić. W lecie byliśmy we dwóch na tygodniowym spływie i raz jesienią udało się na godzinkę urwać konno. Mam wrażenie, że to za mało i tylko od akcji do akcji... Jak Wy sobie z tym radzicie? W nawale pracy, szkoły, reszty rodziny...
Czas ojca dla syna
Moderator: dudi
-
michał
- Gazda z Farfurni
Czas ojca dla syna
--------------------------------------------------
Pawik, Hancia, Niela, Bisia, Łudeczka i Tysia
-
Isia
- z bukowego domu:)
Re: Czas ojca dla syna
Czas osobny dla ojca i syna powinien moim zdaniem być.U nas panowie mają swoje sprawy - samochody, fotografia, remonty.Nas(kobiety domowe) bardzo bawi ta męska podgrupa - i wzbudza szacunek.Prawdę mówiąc odkąd młody na studiach - tcie kompana do codziennych spraw brakuje ogromnie.
-
argento1967
- od zawsze z Argentyną!!!
Michał Ty masz łatwiej
bo masz tylko jednego syna...ja mam 5...
Zawsze staram się im jakoś poświęcić czas...choć widzę że czym starsi to bardziej mnie "nie potrzebują"
Z młodszymi jeżdżę na basen w soboty...chodzę grać w piłkę...zabieram na slę...na spacery...
Staram się choć wiem że do ideału mi daleko...
Zawsze staram się im jakoś poświęcić czas...choć widzę że czym starsi to bardziej mnie "nie potrzebują"
Z młodszymi jeżdżę na basen w soboty...chodzę grać w piłkę...zabieram na slę...na spacery...
Staram się choć wiem że do ideału mi daleko...
życie...
-
michał
- Gazda z Farfurni
Z jednym faktycznie mam łatwiej. Dla tego jestem ciekaw, jak inni sobie radzą.
--------------------------------------------------
-
argento1967
- od zawsze z Argentyną!!!
-
Isia
- z bukowego domu:)
Najlepiej się kontaktuje przy współnym działaniu - można z synem coś naprawić - u mnie w domu WSZYSTKO jest naprawione, bo panowie lubią majsterkowanie i rozmowy w trakcie.Spacery i baseny od taty- to pod kątem córek, które nie są dopasowane tak naturalnie.
W drugą stronę - ja z dziewczynami czytam,sprzątam,rozmawiam o ciuchach - i mam wyrzuty sumienia, że synowi nigdy nie poświęcałam tyle czasu.
W drugą stronę - ja z dziewczynami czytam,sprzątam,rozmawiam o ciuchach - i mam wyrzuty sumienia, że synowi nigdy nie poświęcałam tyle czasu.
- dudi
- ptak paradoksalny
młodym poświęcam stosunkowo dużo czasu, starszym już mniej bo oni chcą się czuć autonomicznie i wolą się bawić w swoim gronie, ale za to interesuję się ich pasjami i jestem zawsze na bieżąco...
najbardziej cenią sobie czas poświęcony indywidualnie - choć z tym jest trudno, ale staram się ...
najbardziej cenią sobie czas poświęcony indywidualnie - choć z tym jest trudno, ale staram się ...
- dudi
- ptak paradoksalny
taki tekst znalazłem a'propos:
By "nie tracić czasu" - konkretna rada dla wszystkich ojców: już dziś, teraz, natychmiast, uczmy się intensywnego i sensownego spędzania czasu z dzieckiem. Takiego przebywania z nim, żeby dziecko było nasycone kontaktem z nami. Jeżeli ojciec zna potrzeby dziecka, wie, jak je zaspokajać, może w czasie kilku minut, a nawet sekund, każdego dnia skutecznie, w sposób sensowny, nasycić kontaktem ze sobą. Często mówi się o konieczności stałego napełniania tzw. zbiornika emocjonalnego w dziecku. Gdy zbiornik jest napełniony, dziecko w sferze emocjonalnej funkcjonuje dobrze, gdy jest pusty, są kłopoty. Są sposoby intensywnego napełniania tego zbiornika. Chodzi tu o kontakt wzrokowy, o kontakt dotykowy, o ukierunkowaną na dziecko uwagę.