historia fajnie podana

Moderator: Bea

Post Reply
chwilka
Generalissimus domownikuss

historia fajnie podana

Post by chwilka »

Czy Wasze dzieci interesują się historią? Moja Marysia tak. Przeczytała całą serię "Straszna historia". Czy znacie inne książki o historii dla dzieci?
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)
jola
zorga domowa

Re: historia fajnie podana

Post by jola »

tutaj kilka tytułów, ja nieustająco polecam Mariusza Wolnego - rewelacja (zalinkowany w linku)
viewtopic.php?f=10&t=562
Image
chwilka

Post by chwilka »

Buziaki w podziękowaniu :D
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)
jola
zorga domowa

Post by jola »

Agnieszka, jakby juz nie było w sprzedaży, to się zgłoś (albo i bez tego sie zgłos;), pożyczę Wam. mam też sporo albumów z serii "Jak żyli ludzie". bardzo fajne ksiązki, moje dzieci oglądają bardzo chętnie, też Wam pozyczymy jakbyście chcieli (w ogóle sporo u mnie historii;)
Image
chwilka

Post by chwilka »

Chcę kupić z myślą o gwiazdce. Już zamówiliśmy Kacper Ryx I Król Przeklęty w Empiku. Jak się spodoba to chętnie pożyczymy.
agnieszka_azj
domownik

Post by agnieszka_azj »

chwilka wrote:Chcę kupić z myślą o gwiazdce. Już zamówiliśmy Kacper Ryx I Król Przeklęty w Empiku. Jak się spodoba to chętnie pożyczymy.
"Kacpra Ryxa i króla..." dostała na Mikołajki Ania i czyta. Nie wiem tylko, czy można go czytać oddzielnie, czy jednak najpierw powinno sie czytać pierwszy tom czyli "Kacpra Ryxa". Nie zajrzałam do tej ksiązki przed włożeniem jej Ani do buta, bo bałam się, że się nie powstrzymam ;-)

W tajnym schowku mam jeszcze "Krótką historię świata dla młodszych i starszych" Gombricha, ale nie mialam czasu się w nią "wczytać", więc nic konkretnego na jej temat nie powiem.
Agnieszka, mama Ani, Zosi i Julki
"Mały pokój z książkami" czyli o dobrych książkach dla dzieci nie tylko dla dzieci: http://poczytajmi.blox.pl/html
zuzanna

Post by zuzanna »

Muszę się rozejrzec co to za książki, mój syn lubi historię, może mu się spodoba?
chwilka

Post by chwilka »

agnieszka_azj wrote:. Nie wiem tylko, czy można go czytać oddzielnie, czy jednak najpierw powinno sie czytać pierwszy tom czyli "Kacpra Ryxa".
Dzięki. Wezmę pod uwagę.
chwilka

Post by chwilka »

Czy ktoś przeczytał Kacpra Ryksa czy tylko znacie ją z opisu okładki. Jestem właśnie po lekturze i uważam, że nie jest to książka dla dzieci i wstyd mi, że podarowaliśmy ją dziecku. Zapewne autor chciał oddać wiernie atmosferę tamtych czasów - w książce znaleźć można dość dokładne opisy morderstw oraz dewiacji seksualnych, wszechobecna jest rozwiązłość, makabryczne opisy praktyk jak noszenie amuletu z krwi oseska czy kąpiele w krwi dzieci.
Q-mamma
epikurejka w rozpaczy

Post by Q-mamma »

Pięknie się czyta historie Polski u Buncha -polecam , żeby sobie głośno poczytać rodzinnie Dzikowy skarb /zbeletryzowane czasy Mieszka I/.
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image
agnieszka_azj
domownik

Post by agnieszka_azj »

chwilka wrote:Czy ktoś przeczytał Kacpra Ryksa czy tylko znacie ją z opisu okładki. Jestem właśnie po lekturze i uważam, że nie jest to książka dla dzieci i wstyd mi, że podarowaliśmy ją dziecku. Zapewne autor chciał oddać wiernie atmosferę tamtych czasów - w książce znaleźć można dość dokładne opisy morderstw oraz dewiacji seksualnych, wszechobecna jest rozwiązłość, makabryczne opisy praktyk jak noszenie amuletu z krwi oseska czy kąpiele w krwi dzieci.
To nie jest książka dla dzieci !

Pisząc o pierwszym tomie na swoim blogu określiłam ją jako książkę "dla młodzieży zaineresowanej historią i dla dorosłych o podobnych zainteresowaniach".

Pierwszy tom moja Ania czytała w drugiej klasie gimnazjum, drugi - w trzeciej. I tak właśnie, na 15 - 16 lat określiłabym dolną granicę wieku czytelników.
Drugi tom jest zdecydowanie bardziej brutalny, dotykający mroczniejszych stron życia.
Agnieszka, mama Ani, Zosi i Julki
"Mały pokój z książkami" czyli o dobrych książkach dla dzieci nie tylko dla dzieci: http://poczytajmi.blox.pl/html
chwilka

Post by chwilka »

Agnieszko, ile lat mają Twoje córki, bo nigdzie tego nie znalazłam?
chwilka

Post by chwilka »

Q-mamma wrote:Pięknie się czyta historie Polski u Buncha -polecam , żeby sobie głośno poczytać rodzinnie Dzikowy skarb /zbeletryzowane czasy Mieszka I/.
Dzięki Q -mammo
Post Reply