książki popularnonaukowe dla dzieci

Moderator: Bea

Post Reply
jola
zorga domowa

książki popularnonaukowe dla dzieci

Post by jola »

ze swojej działki, historycznej polecam
Mariusza Wollnego, Był sobie król, czyli poczet piastów dla dzieci i Poczet Jagiellonów dla dzieci
bardzo fajnie napisane książki, bardzo rzetelnie, jeśli chodzi o stronę historyczną (wiedza oparta na źródłach i w bardzo ładny sposób pokazane jak umiejetnie z tych źródeł nalezy korzystać), pisane jest lekkim językiem, z wieloma anegdotami, ubarwione scenkami fabularnymi. Tam jest wiedza historyczna, która powinna znaleźć się w programach szkolnych, a często na przyswojenie jej sobie nie ma czasu. Wollny pisze o anegdotach z zycia władców i często wykazuje, jak błahe z pozoru sprawy miały wpływ na ich posunięcia, a przy okazji przemyca bardzo pogłebione analizy historyczne, dla mnie prawdziwa perełka.
Właściwie w ciemno mogę polecić inne ksiażki tego autora związane z historią, których tytuły są w linkach.
(uwaga, w merlinie cz. druga Pocztu kosztuje 42 zł, w wysyłkowej, do niej jest link, 22 zł)
Last edited by jola on 02 Dec 2007, 19:50, edited 1 time in total.
Image
jola
zorga domowa

Post by jola »

Image
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)

Post by ZIBI »

Już raz polecałem, polecę i teraz:

1. Wielka Księga Eksperymentów - Wydawnictwo Elżbieta Jarmołkiewicz.
Ponad 200 różnych eksperymentów.

2. Jest taka książka "Między zabawą a chemią" Zivko K. Kostic .
Sam z niej korzystałem, jest tam przepis na proch, bardzo dobry do petard i inne ciekawe doświadczenia. Raczej do kupienia w antykwariatach lub na aukcjach.

Acha. Doświadczenia lepiej wykonywać z daleka od domu.

8) :lol:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
jola
zorga domowa

Post by jola »

ta ostatnia książka to nie powinna byc w wątku "zrób sobie bombkę" na zabawkach??
:wink:
Image
ZIBI

Post by ZIBI »

Nie. Jest tam wiele innych eksperymantów dla młodych ludzi.
Czysta nauka i to popularna.

Gdy byłem młody nie było petard w każdym kiosku i trzeba było na Wielkanoc i Sylwestra jakoś sobie radzić.
agnieszka_azj
domownik

Re: książki popularnonaukowe dla dzieci

Post by agnieszka_azj »

jola wrote:ze swojej działki, historycznej polecam
Mariusza Wollnego, Był sobie król, czyli poczet piastów dla dzieci i Poczet Jagiellonów dla dzieci
bardzo fajnie napisane książki, bardzo rzetelnie, jeśli chodzi o stronę historyczną (wiedza oparta na źródłach i w bardzo ładny sposób pokazane jak umiejetnie z tych źródeł nalezy korzystać), pisane jest lekkim językiem, z wieloma anegdotami, ubarwione scenkami fabularnymi. Tam jest wiedza historyczna, która powinna znaleźć się w programach szkolnych, a często na przyswojenie jej sobie nie ma czasu. Wollny pisze o anegdotach z zycia władców i często wykazuje, jak błahe z pozoru sprawy miały wpływ na ich posunięcia, a przy okazji przemyca bardzo pogłebione analizy historyczne, dla mnie prawdziwa perełka.
Właściwie w ciemno mogę polecić inne ksiażki tego autora związane z historią, których tytuły są w linkach.
(uwaga, w merlinie cz. druga Pocztu kosztuje 42 zł, w wysyłkowej, do niej jest link, 22 zł)
Właśnie przeczytałam (w slad za Anią) "Kacpra Ryxa" Wollnego - to nie jest ksiązka popularno naukowa, tylko powieść historyczna, ale stopien wnikniecia w reali zycia w XVIwiecznym Krakowie i nasycenie książki anegdotami i legendami są niesamowite.

Fantastyczna lekktura nie tylko dla nastolatków (tak od gimnazjum) ale też dla dorosłych. Po mnie zabrał się za nią mój Mąż ;-)
Agnieszka, mama Ani, Zosi i Julki
"Mały pokój z książkami" czyli o dobrych książkach dla dzieci nie tylko dla dzieci: http://poczytajmi.blox.pl/html
jola
zorga domowa

Post by jola »

Wielka Księga Eksperymentów

Z chemią faktycznie gorzej
http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=54838

szukając znalazłam za to taką stronkę:
http://www.uwm.edu.pl/kchem/dosw/dosw.html[/url]
Image
jola
zorga domowa

Post by jola »

Agnieszko, napisałam "Piastów" z małej litery, teraz zauważyłam, przepraszam :oops:

jestem pod wrażeniem pracy, którą ten autor wkłada w pisanie książek szanując czytelników, jakimi są dzieci (tych dla starszych nie czytałam) i że pisze to takim fajnym językiem
Image
ZIBI

Post by ZIBI »

Fajne książki co.
Szczególnie ta druga. :lol: :lol: :lol:
agnieszka_azj
domownik

Post by agnieszka_azj »

jola wrote:jestem pod wrażeniem pracy, którą ten autor wkłada w pisanie książek szanując czytelników, jakimi są dzieci (tych dla starszych nie czytałam) i że pisze to takim fajnym językiem
Ja akurat nie widziałam tych dla młodszych - po lekturze "Kacpra" chetnie po nie sięgnę.

Wollnego mamy jeszcze przewodnik po Krakowie dla dzieci - leży schowany i czeka na wyjazd do Krakowa w bliżej nieokreślonej przeszłości. Wstyd się przyznać, że nawet do niego nie zajrzałam (dopiero teraz) i sama nie wiedziałam, jaka perełkę mam w domu :oops: .
Agnieszka, mama Ani, Zosi i Julki
"Mały pokój z książkami" czyli o dobrych książkach dla dzieci nie tylko dla dzieci: http://poczytajmi.blox.pl/html
jola
zorga domowa

Post by jola »

Agnieszko wrzuć swój blog książkowy na "Tworzymy"
(jeśli masz ochotę oczywiście:)
Image
demeter
domownik

Post by demeter »

Ja polecam serię Strrraszna Historia
i Monstrrrualna Erudycja
Sama czytam z zapartym tchem :P