PIECZONE I SMAŻONE
Moderator: ZIBI
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
KOFTY Z KUMINEM I CZOSNKIEM
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa jagnięcego
- 0,5 kg wieprzowego mięsa jagnięcego
- 2 utarte ząbki czosnku
- łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżka cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka
- jajko
Sos:
- jogurt naturalny
- posiekana świeża mięta
- posiekana cytryna ze skórką
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Składniki sosu wymieszać, odstawić. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie, wyrobić masę mięsną ręką. Można sprawdzić smak smażąc próbnego kotlecika na patelni, uzupełnić przyprawy. Formować z mięsa nieduże balaski i nadziewać je na patyczki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem i piec w temperaturze 200°C. Po około 20 minutach sprawdzić czy są gotowe, obrócić. Dopiec z wierzchu zwiększając temperaturę w górnym opiekaczu. Podawać na gorąco, z zimnym sosem.
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa jagnięcego
- 0,5 kg wieprzowego mięsa jagnięcego
- 2 utarte ząbki czosnku
- łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżka cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka
- jajko
Sos:
- jogurt naturalny
- posiekana świeża mięta
- posiekana cytryna ze skórką
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Składniki sosu wymieszać, odstawić. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie, wyrobić masę mięsną ręką. Można sprawdzić smak smażąc próbnego kotlecika na patelni, uzupełnić przyprawy. Formować z mięsa nieduże balaski i nadziewać je na patyczki. Układać na blasze wyłożonej pergaminem i piec w temperaturze 200°C. Po około 20 minutach sprawdzić czy są gotowe, obrócić. Dopiec z wierzchu zwiększając temperaturę w górnym opiekaczu. Podawać na gorąco, z zimnym sosem.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
SUFLET SEROWY
- 30 dag sera żółtego
- 6 jajek
- 5 łyżek mąki1 1/2 szkl. mleka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów w zalewie ok. 850ml
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku lub 1/2 łyżeczki szałwii
- sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
Mleko zagotować, dodać mąkę, sól, pieprz, gałkę i mieszać aż ciasto będzie odchodzić od dna. Dodać żółtka, zieleninę, ser starty na grubych oczkach tarki, dodać pianę z białek, wymieszać. Piec ok.40 min w 175 st.C
Na patelnizeszklić cebulę, dodać przetarte pomidory z zalewą, doprawić i zagotować. Podawać z sosem na ciepło.
- 30 dag sera żółtego
- 6 jajek
- 5 łyżek mąki1 1/2 szkl. mleka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów w zalewie ok. 850ml
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku lub 1/2 łyżeczki szałwii
- sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
Mleko zagotować, dodać mąkę, sól, pieprz, gałkę i mieszać aż ciasto będzie odchodzić od dna. Dodać żółtka, zieleninę, ser starty na grubych oczkach tarki, dodać pianę z białek, wymieszać. Piec ok.40 min w 175 st.C
Na patelnizeszklić cebulę, dodać przetarte pomidory z zalewą, doprawić i zagotować. Podawać z sosem na ciepło.
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
TARTA Z PORAMI
- 3-4 mniejsze pory
- 2 jajka
- 150 g śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
Białe części kroimy w paski długości około 5 cm. Dusimy je na maśle pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około 20 min. Gdyby się przypalały, dodajemy troszkę mleka i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na placek nieco większy od formy (26 cm). Wykładamy nim formę tak, żeby powstał niewysoki rant, nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 10 min, aż zrobi się leciutko złotawe. Układamy pory. Jajka, śmietanę i natkę wymieszać, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową,wylać na pory. Pieczemy około 20 minut.
- 3-4 mniejsze pory
- 2 jajka
- 150 g śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
Białe części kroimy w paski długości około 5 cm. Dusimy je na maśle pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około 20 min. Gdyby się przypalały, dodajemy troszkę mleka i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na placek nieco większy od formy (26 cm). Wykładamy nim formę tak, żeby powstał niewysoki rant, nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 10 min, aż zrobi się leciutko złotawe. Układamy pory. Jajka, śmietanę i natkę wymieszać, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową,wylać na pory. Pieczemy około 20 minut.
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Kaszanka zapiekana – Mazury
Składniki:
* 1 głowa cielęca
* 1 głowa wieprzowa
* 750 g kaszy jęczmiennej
* 300 g tartej bułki
* 5 jaj
* 3-4 cebule
* 2-3 suszone grzyby
* 100 g soli
* pół łyżeczki kminku
* 1 łyżeczka pieprzu
* ew. 250 ml krwi wieprzowej
Sposób przyrządzania:
Podaję przepis na dość popularną kaszankę, znaną na polskich wsiach w trochę różnych wersjach „kaszanych”, tj.: z kasza jęczmienną, czy gryczaną, którą można przyrządzić bez osłonek z jelita. Zamiast głów możemy użyć różnych skrawków mięsa lub podrobów. W tym przypadku obie głowy gotujemy, aż do miękkości, wybieramy po ostudzeniu całe mięso i mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i smażymy, aż się zeszkli, po czym również mielimy. Na wywarze z głów gotujemy kaszę na sypko. Do miski wkładamy zmielone mięso, cebulę, kaszę, pokruszone, suszone grzyby, przyprawy, połowę tartej bułki i jaja. Wyrabiamy masę. Foremki smarujemy cienko tłuszczem, najlepiej smalcem, obsypujemy reszta tartej bułki i nakładamy do nich wyrobiona masę. Zapiekamy w temperaturze 160ºC przez 45 minut. Studzimy, przechowujemy w chłodnym miejscu. W trakcie wyrabiania masy możemy dodać szklankę krwi wieprzowej.
Składniki:
* 1 głowa cielęca
* 1 głowa wieprzowa
* 750 g kaszy jęczmiennej
* 300 g tartej bułki
* 5 jaj
* 3-4 cebule
* 2-3 suszone grzyby
* 100 g soli
* pół łyżeczki kminku
* 1 łyżeczka pieprzu
* ew. 250 ml krwi wieprzowej
Sposób przyrządzania:
Podaję przepis na dość popularną kaszankę, znaną na polskich wsiach w trochę różnych wersjach „kaszanych”, tj.: z kasza jęczmienną, czy gryczaną, którą można przyrządzić bez osłonek z jelita. Zamiast głów możemy użyć różnych skrawków mięsa lub podrobów. W tym przypadku obie głowy gotujemy, aż do miękkości, wybieramy po ostudzeniu całe mięso i mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i smażymy, aż się zeszkli, po czym również mielimy. Na wywarze z głów gotujemy kaszę na sypko. Do miski wkładamy zmielone mięso, cebulę, kaszę, pokruszone, suszone grzyby, przyprawy, połowę tartej bułki i jaja. Wyrabiamy masę. Foremki smarujemy cienko tłuszczem, najlepiej smalcem, obsypujemy reszta tartej bułki i nakładamy do nich wyrobiona masę. Zapiekamy w temperaturze 160ºC przez 45 minut. Studzimy, przechowujemy w chłodnym miejscu. W trakcie wyrabiania masy możemy dodać szklankę krwi wieprzowej.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
KRAKERSOWA LAZANIA
- 1 opakowanie krakersów (18 dag)
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 cebule
- 15 dag żółtego sera
- 35 dag pomidorów (ok. 3 sztuki)
- sól
- pieprz
- oregano
- ketchup
Sposób wykonania:
Mielone mięso podzielone na małe kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę zrumienić na patelni. Pod koniec smażenia posypać solą, pieprzem i oregano. Wymieszać i ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry.
W wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formie keksowej (40x10 cm) układać w następującej kolejności przygotowane wcześniej składniki: warstwa krakersów, ½ mięsa, 1/3 żółtego sera, warstwa krakersów, plasterki pomidorów, szczypta soli i oregano, 1/3 żółtego sera, ketchup, ostatnia warstwa krakersów, pozostałe mięso, pozostały żółty ser. Na wierzch pokruszyć pozostałe krakersy, które nam zostały.
Lazanie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 160 °C. Podawać na ciepło polaną ketchupem.
- 1 opakowanie krakersów (18 dag)
- 50 dag mięsa mielonego
- 2 cebule
- 15 dag żółtego sera
- 35 dag pomidorów (ok. 3 sztuki)
- sól
- pieprz
- oregano
- ketchup
Sposób wykonania:
Mielone mięso podzielone na małe kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę zrumienić na patelni. Pod koniec smażenia posypać solą, pieprzem i oregano. Wymieszać i ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry.
W wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formie keksowej (40x10 cm) układać w następującej kolejności przygotowane wcześniej składniki: warstwa krakersów, ½ mięsa, 1/3 żółtego sera, warstwa krakersów, plasterki pomidorów, szczypta soli i oregano, 1/3 żółtego sera, ketchup, ostatnia warstwa krakersów, pozostałe mięso, pozostały żółty ser. Na wierzch pokruszyć pozostałe krakersy, które nam zostały.
Lazanie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 160 °C. Podawać na ciepło polaną ketchupem.
KURCZAK W SOSIE MIODOWO-SOJOWYM
skladniki:
piers z kurczaka
sos sojowy (ciemny)
miód
oliwa
przyprawy:
sól
pieprz
mieszanka wloska (oregano, bazylia, tymianek itd.), ew. ziola prowansalskie
rozmaryn
Zaczynam wieczorem. Kurczaka kroje w cienkie paski, osypuje obficie przyprawami. Przygotowuje sos z oliwy, miodu i sosu sojowego (zdecydowanie najwiecej miodu), wkladam do niego kurczaka i trzymam w lodowce do nastepnego dnia. Wtedy wyjmuje na ok. 15 min (sos ponownie sie rozpusci), przelewam sos na patelnie, smaze na nim kurczaka, jesli jest za slodki - dodaje jeszcze troche przypraw. Najlepszy z ryzem i surowka z pomidorow, ogorkow i cebuli.
skladniki:
piers z kurczaka
sos sojowy (ciemny)
miód
oliwa
przyprawy:
sól
pieprz
mieszanka wloska (oregano, bazylia, tymianek itd.), ew. ziola prowansalskie
rozmaryn
Zaczynam wieczorem. Kurczaka kroje w cienkie paski, osypuje obficie przyprawami. Przygotowuje sos z oliwy, miodu i sosu sojowego (zdecydowanie najwiecej miodu), wkladam do niego kurczaka i trzymam w lodowce do nastepnego dnia. Wtedy wyjmuje na ok. 15 min (sos ponownie sie rozpusci), przelewam sos na patelnie, smaze na nim kurczaka, jesli jest za slodki - dodaje jeszcze troche przypraw. Najlepszy z ryzem i surowka z pomidorow, ogorkow i cebuli.
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
KURCZAK INACZEJ
Kurczaka, starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej
szklanego. Dodajemy goździki, cynamon, a następnie skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy jedną szklanka wina białego i
jedną szklanka wina czerwonego. Dodajemy 100 ml ginu, 100 ml
koniaku, 200 ml Smirnoffa i 50 ml białego rumu. Potrawy nie musimy
poddawać obróbce cieplnej, a kurczaka możliwie szybko wyrzucamy - bo jest do dupy, ...
natomiast sos ... sos? Soooss! Paluszki lizać!! Aha, kurczaka
najpierw należy zabić, bo bydlak wychleje co tylko się da.
[scroll] [/scroll]
Kurczaka, starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej
szklanego. Dodajemy goździki, cynamon, a następnie skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy jedną szklanka wina białego i
jedną szklanka wina czerwonego. Dodajemy 100 ml ginu, 100 ml
koniaku, 200 ml Smirnoffa i 50 ml białego rumu. Potrawy nie musimy
poddawać obróbce cieplnej, a kurczaka możliwie szybko wyrzucamy - bo jest do dupy, ...
natomiast sos ... sos? Soooss! Paluszki lizać!! Aha, kurczaka
najpierw należy zabić, bo bydlak wychleje co tylko się da.
[scroll] [/scroll]
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
-
- od zawsze z Argentyną!!!
- Posts: 3928
- Joined: 26 Nov 2007, 13:53
- Location: BIAŁYSTOK
- Contact:
-
- zorga domowa
- Posts: 6661
- Joined: 15 Jun 2007, 14:57
- Location: Wrocław
- Contact:
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
-
- zadomowiony
- Posts: 301
- Joined: 31 Jan 2008, 14:17
- Location: .....
- Contact:
KOTLETY Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW
30 dkg gotowanych ziemniaków,
8 dkg startego żłótego sera,
1 jajko
bułka tarta
natka piertuszki lub szczypiorek
sól,
mąka,
jajko i bułka tarta do obtaczania
Ja dodaję jeszcze przyprawę do ziemniaków
Mozna tez dodać 1-2 usmażone cebule.
(dla wiekszych rodzin oczywiście odpowiednio większe proprcje. Ja robię z ok. 3 kg gotowanych ziemniaków)
Ziemniaki zmielić, dodać jajko, pokrojona natkę, ser, szczyptę soli i bułkę tartą. Ja dla pewności dodałam jeszcze mąkę ziwmniaczaną (żeby kotlety nie rozpadły się)
Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrajac placuszki (ew. ręcznie ulepic kotlety). Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z duszonymi warzywami.
Zwykle znika wszystko. Jak nie zjedzą na obiad, to do wieczora i tak dojedzą resztę.
30 dkg gotowanych ziemniaków,
8 dkg startego żłótego sera,
1 jajko
bułka tarta
natka piertuszki lub szczypiorek
sól,
mąka,
jajko i bułka tarta do obtaczania
Ja dodaję jeszcze przyprawę do ziemniaków
Mozna tez dodać 1-2 usmażone cebule.
(dla wiekszych rodzin oczywiście odpowiednio większe proprcje. Ja robię z ok. 3 kg gotowanych ziemniaków)
Ziemniaki zmielić, dodać jajko, pokrojona natkę, ser, szczyptę soli i bułkę tartą. Ja dla pewności dodałam jeszcze mąkę ziwmniaczaną (żeby kotlety nie rozpadły się)
Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrajac placuszki (ew. ręcznie ulepic kotlety). Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z duszonymi warzywami.
Zwykle znika wszystko. Jak nie zjedzą na obiad, to do wieczora i tak dojedzą resztę.
-
- zadomowiony
- Posts: 301
- Joined: 31 Jan 2008, 14:17
- Location: .....
- Contact:
Wcześniej Jola pytała o koltlety mielone. Nauczyłam sie od teściowej, że mięso na kotlety ze wszystkimi dodatkami trzeba dośc długo wyrabiać, aż stanie się takie kleiste. Wtedy przy smażeniu na pewno nie rozpadną się. A smażyć trzeba na wolnym ogniu oczywiście.
Zamiast cebuli mozna dodać do mięsa nieco czosnku.
Zamiast cebuli mozna dodać do mięsa nieco czosnku.
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
BAGNETY MARYLI
1 kg mięsa mielonego np. z łopatki
Przyprawy: sól, pieprz, maggi, czosnek
bułka tarta
30 dkg pieczarek
mała cebulka
majonez
ser żółty w plastrach
jajko
Mięso doprawić, dodać jajko, wyrobić na gładką masę.Formować płaskie kotlety i układać na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczarki pokroić drobno, cebulkę też , zeszklić na patelni, dosypać pieczarki, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Usmażone pieczarki wylożyć na kotlety, posmarować każdy łyżeczką majonezu i przykryć plasterkiem sera. Zapiekać ok 40 min w 180 st C
Robiłam na święta zamiast kotletów mielonych - mniej stania i dużo smaczniejsze.
1 kg mięsa mielonego np. z łopatki
Przyprawy: sól, pieprz, maggi, czosnek
bułka tarta
30 dkg pieczarek
mała cebulka
majonez
ser żółty w plastrach
jajko
Mięso doprawić, dodać jajko, wyrobić na gładką masę.Formować płaskie kotlety i układać na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczarki pokroić drobno, cebulkę też , zeszklić na patelni, dosypać pieczarki, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Usmażone pieczarki wylożyć na kotlety, posmarować każdy łyżeczką majonezu i przykryć plasterkiem sera. Zapiekać ok 40 min w 180 st C
Robiłam na święta zamiast kotletów mielonych - mniej stania i dużo smaczniejsze.
- kasia72
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1603
- Joined: 16 Jun 2007, 11:05
- Location: Szczecin
- Contact:
na tej góreczce(matko jaka była wysoka) - co nas Michał z Farfurni zawlókł musiałam przez tel. podawać przepis na plenze - moi znajomi mówią "pędzle"(i wcale przez to smaku nie zmieniają
a teraz podaję ten przepis na specjalną prośbę Joli z tych Tych(a może -ów):
zakupić należy:
-kg cycków kurczaka
-6 śr.cebul
-6 jajek
-1/2 butelki magi(tej małej)
-6 łyżek mąki ziemniaczanej
-1/2 szkl. oleju
- przyprawy inne np.sól, papryka ostra, curry, itp...-im bardziej pikantne, tym smaczniejsze- sprawdzałam
wszystko siekamy -cycki na drobną kostkę(1cmx1cm) cebulkę podobnie - merdamy wszystkie powyższe składniki w jednej misce i czekamy kilka godz.
smażymy na oleju jak placki ziemniaczane
podawać można jak zwykłe kotlety z ziemniaczkami lub na zimno - pychaaaa
a teraz podaję ten przepis na specjalną prośbę Joli z tych Tych(a może -ów):
zakupić należy:
-kg cycków kurczaka
-6 śr.cebul
-6 jajek
-1/2 butelki magi(tej małej)
-6 łyżek mąki ziemniaczanej
-1/2 szkl. oleju
- przyprawy inne np.sól, papryka ostra, curry, itp...-im bardziej pikantne, tym smaczniejsze- sprawdzałam
wszystko siekamy -cycki na drobną kostkę(1cmx1cm) cebulkę podobnie - merdamy wszystkie powyższe składniki w jednej misce i czekamy kilka godz.
smażymy na oleju jak placki ziemniaczane
podawać można jak zwykłe kotlety z ziemniaczkami lub na zimno - pychaaaa
-
- zorga domowa
- Posts: 6661
- Joined: 15 Jun 2007, 14:57
- Location: Wrocław
- Contact:
-
- Gazda z Farfurni
- Posts: 2480
- Joined: 07 Aug 2007, 10:56
- Location: tam, gdzie wrony zawracają
- Contact:
To kurczaki mają cycki ?
Myślałem, że tylko ssaki...
Odklejającą sie panierkę można podkleić silikonem. Jesli użyje się kominiarskiego, to odpadnie również problem przypalenia drugiego kotleta
A tak poważnie, to ja dodaję do smażenia oleju z pestek winogron i nie przypala się. Na gazie w każdym razie. Można też oliwy z oliwek, ale jest dwa razy droższa.
@Zibi - kurczak inaczej: poezja!
Myślałem, że tylko ssaki...
Odklejającą sie panierkę można podkleić silikonem. Jesli użyje się kominiarskiego, to odpadnie również problem przypalenia drugiego kotleta
A tak poważnie, to ja dodaję do smażenia oleju z pestek winogron i nie przypala się. Na gazie w każdym razie. Można też oliwy z oliwek, ale jest dwa razy droższa.
@Zibi - kurczak inaczej: poezja!
- kasia72
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1603
- Joined: 16 Jun 2007, 11:05
- Location: Szczecin
- Contact:
-
- Domownik
- Posts: 2054
- Joined: 17 Jun 2007, 23:05
- Contact:
Siedzę w forumowej kuchni od rana. Najpierw ciasta. Teraz mięsa.
Potrzebuję coś takiego, co da się przyrządzić dzień wcześniej i potem można odgrzać. Musi być tego dość dużo. Odgrzewanie najlepiej w piekarniku, bo na gazie będą stać ziemniaki.
...Chciałabym podać gościom na obiad "pierwszokomunijny", ale wcale nie musi być wyszukane :) Raczej prosto i smacznie :)
Co polecacie?
Potrzebuję coś takiego, co da się przyrządzić dzień wcześniej i potem można odgrzać. Musi być tego dość dużo. Odgrzewanie najlepiej w piekarniku, bo na gazie będą stać ziemniaki.
...Chciałabym podać gościom na obiad "pierwszokomunijny", ale wcale nie musi być wyszukane :) Raczej prosto i smacznie :)
Co polecacie?
-
- Domownik
- Posts: 2054
- Joined: 17 Jun 2007, 23:05
- Contact:
-
- domownik
- Posts: 73
- Joined: 08 Mar 2008, 18:43
- Location: Podkarpacie
- Contact:
Kasiu, a te jajka to mają być surowe? Nie za rzadkie będzie to ciasto po zmieszaniu? Nie rozleje się na patelni?kasia72 wrote:a teraz podaję ten przepis na specjalną prośbę Joli z tych Tych(a może -ów):
zakupić należy:
-kg cycków kurczaka
-6 śr.cebul
-6 jajek
-1/2 butelki magi(tej małej)
-6 łyżek mąki ziemniaczanej
-1/2 szkl. oleju
- przyprawy inne np.sól, papryka ostra, curry, itp...-im bardziej pikantne, tym smaczniejsze- sprawdzałam
wszystko siekamy -cycki na drobną kostkę(1cmx1cm) cebulkę podobnie - merdamy wszystkie powyższe składniki w jednej misce i czekamy kilka godz.
smażymy na oleju jak placki ziemniaczane
podawać można jak zwykłe kotlety z ziemniaczkami lub na zimno - pychaaaa
KURCZAK PO CHINSKU (przepis dla leniwych)
podane proporcje na 1-2 osoby
skladniki:
piers kurczaka
pol papryki czerwonej
1/3 marchewki
maly kawalek selera
kilka plastrow pora
kawalek bialej kapusty
1/3 puszki czerwonej fasoli
2 lyzki oliwy
sos sojowy ciemny
przyprawy: sol, pieprz czarny, galka muszkatolowa, estragon, sporo czosnku i pieprzu ziolowego, kilka ziaren ziela angielskiego
Poprzedniego dnia marynuje piersi i pokrojone w kostke warzywa i fasole w oliwie, sosie sojowym i przyprawach. Nastepnego dnia przelewam sos na patelnie, rozgrzewam i smaze na tym mieso i warzywa, podlewajac w trakcie sosem sojowym i ew. doprawiam. Podawac z ryzem lub makaronem sojowym i surowka z bialej kapusty.
podane proporcje na 1-2 osoby
skladniki:
piers kurczaka
pol papryki czerwonej
1/3 marchewki
maly kawalek selera
kilka plastrow pora
kawalek bialej kapusty
1/3 puszki czerwonej fasoli
2 lyzki oliwy
sos sojowy ciemny
przyprawy: sol, pieprz czarny, galka muszkatolowa, estragon, sporo czosnku i pieprzu ziolowego, kilka ziaren ziela angielskiego
Poprzedniego dnia marynuje piersi i pokrojone w kostke warzywa i fasole w oliwie, sosie sojowym i przyprawach. Nastepnego dnia przelewam sos na patelnie, rozgrzewam i smaze na tym mieso i warzywa, podlewajac w trakcie sosem sojowym i ew. doprawiam. Podawac z ryzem lub makaronem sojowym i surowka z bialej kapusty.
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
TARTA BOTWINKOWA
/Przepis podany przez Pinos*/ u nas przez Utkę
Ciasto (wytrawne LCB):
100 g masła o temperaturze pokojowej
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżeczki wody
masło rozetrzeć z mąką i solą, dodać jajko rozrobione z wodą. Szybko zagnieść
nożem, jeszcze szybciej rękoma uformować kulę. Podzielić na dwie części, schłodzić.
Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy, podpiec przykryte papierem i fasolą ok. 20 min.
Farsz:
Pęczek botwiny (zakończonej 4 buraczkami)
25 dag szpinaku
Pół główki czosnku
łyżka masła
1/2 kubka śmietany 12%
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek. Dodać pokrojone drobno: buraczki, liście botwiny, szpinak. Posypać solą, pieprzem i poddusić. Doprawić: czerwonym pieprzem, kuminem i chili (utłuczonymi na miazgę w moździerzu). Gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę - na oko z pół szklanki - tak, żeby było zwarte, a nie paciajowate.
Wyłożyć na upieczony spód.
Masa:
Kawałek sera żółtego (ok 20 dag) zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać 1 jajko (surowe) i ok. 150 ml śmietany. Rozmieszać, posolić, poppieprzyć. Wykładać łychą na botwinę, delikatnie rozprowadzić. Zapiekać do uzyskania rumieńca (ok. 40 minut
/Przepis podany przez Pinos*/ u nas przez Utkę
Ciasto (wytrawne LCB):
100 g masła o temperaturze pokojowej
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżeczki wody
masło rozetrzeć z mąką i solą, dodać jajko rozrobione z wodą. Szybko zagnieść
nożem, jeszcze szybciej rękoma uformować kulę. Podzielić na dwie części, schłodzić.
Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy, podpiec przykryte papierem i fasolą ok. 20 min.
Farsz:
Pęczek botwiny (zakończonej 4 buraczkami)
25 dag szpinaku
Pół główki czosnku
łyżka masła
1/2 kubka śmietany 12%
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek. Dodać pokrojone drobno: buraczki, liście botwiny, szpinak. Posypać solą, pieprzem i poddusić. Doprawić: czerwonym pieprzem, kuminem i chili (utłuczonymi na miazgę w moździerzu). Gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę - na oko z pół szklanki - tak, żeby było zwarte, a nie paciajowate.
Wyłożyć na upieczony spód.
Masa:
Kawałek sera żółtego (ok 20 dag) zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać 1 jajko (surowe) i ok. 150 ml śmietany. Rozmieszać, posolić, poppieprzyć. Wykładać łychą na botwinę, delikatnie rozprowadzić. Zapiekać do uzyskania rumieńca (ok. 40 minut
- kasia72
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1603
- Joined: 16 Jun 2007, 11:05
- Location: Szczecin
- Contact:
Re:
Przepyszne - udało się znakomicie nawet takiemu abnegatowi kuchennemu jak ja - goście chrzcinowi zachwyceniZIBI wrote:KARKÓWKA wg. YENNY
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 3 duże cebule
SOS:
- 1 szkl. pikantnego ketchupu
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl. wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sok z 1/2 cytryny
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry i bez przypraw smażymy na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę i cebulę pokrojoną w krążki. Składniki sosu należy wymieszać, zalać mięso i piec w 170 stopniach około 1,5 godziny.
Dzięki Yenna i Zibi
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1253
- Joined: 08 Feb 2008, 17:03
- Contact:
Re: PIECZONE I SMAŻONE
W zeszla sobote pieklam schab i podam Wam przepis bo wyszlo niesamowicie dobre-ja podalam z ziemiakami i fasolka szparagowa z oliwa z oliwek ,gruba sola i czosnkiem.
A to przepis na schab:
Składniki:
wieprzowy schab środkowy (4 cm na osobę)
świeży rozmaryn (tyle, aby obłożyć gałązkami cały schab)
sól, pieprz, oliwa
całe główki czosnku
sok pomarańczowy
białe wino
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczony schab natrzeć solą i pieprzem. Obłożyć całymi gałązkami rozmarynu i obwiązać sznurkiem, można przygotować poprzedniego dnia i zostawić na noc w lodówce. Główki czosnku przeciąć poziomo na pół. Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażyć mięso z każdej strony oraz zrumienić połówki czosnku od strony rozcięcia. Wstawić razem do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze ok.180C ok.20-30 minut na 0,5 kg mięsa, w czasie pieczenia podlewać sokiem, winem, rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na 10-15 minut, by soki równomiernie rozeszły się wewnątrz mięsa. Podawać z upieczonymi ząbkami czosnku
A to przepis na schab:
Składniki:
wieprzowy schab środkowy (4 cm na osobę)
świeży rozmaryn (tyle, aby obłożyć gałązkami cały schab)
sól, pieprz, oliwa
całe główki czosnku
sok pomarańczowy
białe wino
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczony schab natrzeć solą i pieprzem. Obłożyć całymi gałązkami rozmarynu i obwiązać sznurkiem, można przygotować poprzedniego dnia i zostawić na noc w lodówce. Główki czosnku przeciąć poziomo na pół. Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażyć mięso z każdej strony oraz zrumienić połówki czosnku od strony rozcięcia. Wstawić razem do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze ok.180C ok.20-30 minut na 0,5 kg mięsa, w czasie pieczenia podlewać sokiem, winem, rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na 10-15 minut, by soki równomiernie rozeszły się wewnątrz mięsa. Podawać z upieczonymi ząbkami czosnku
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1253
- Joined: 08 Feb 2008, 17:03
- Contact:
Re: PIECZONE I SMAŻONE
A na urodzimy meza robilam curry z kurczaka,nie mialam czasu wiec zrobilam poprzedniego dnia i tylko w ten sam dzien ugotowalam ryz.Goscie byli zachwyceni a jako tort zrobilam po prostu sernik na zimno.
Podaje przepis na curry z ktorego korzystalam:
Składniki
mięso obrane z uda kurczaka (ewentualnie filet z piersi)
kilka czerwonych cebul
oliwa z oliwek
czosnek
trochę świeżego imbiru
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
puszka krojonych pomidorów
sól
2 łyżeczki cukru
sok z limonki
liście szpinaku
świeża kolendra
Przygotowanie
Podsmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę na oliwie, dodać pokrojony w plasterki czosnek i starty na tarce imbir. Dołożyć przyprawy (lub gotową mieszankę curry), chwilę podsmażyć, aby wydobyć aromat. Włożyć mięso, (jeśli używamy filetu z piersi, smażyć krócej), zrumienić przez 5 minut. Dodać pomidory i szczyptę soli, wymieszać. Przykryć garnek, zmniejszyć gaz i dusić przez 15 minut. Na koniec dodać cukier, sok z limonki i liście szpinaku, podgrzewać, aby szpinak zmiękł. Przed podaniem posypać listkami kolendry.
Podaje przepis na curry z ktorego korzystalam:
Składniki
mięso obrane z uda kurczaka (ewentualnie filet z piersi)
kilka czerwonych cebul
oliwa z oliwek
czosnek
trochę świeżego imbiru
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
puszka krojonych pomidorów
sól
2 łyżeczki cukru
sok z limonki
liście szpinaku
świeża kolendra
Przygotowanie
Podsmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę na oliwie, dodać pokrojony w plasterki czosnek i starty na tarce imbir. Dołożyć przyprawy (lub gotową mieszankę curry), chwilę podsmażyć, aby wydobyć aromat. Włożyć mięso, (jeśli używamy filetu z piersi, smażyć krócej), zrumienić przez 5 minut. Dodać pomidory i szczyptę soli, wymieszać. Przykryć garnek, zmniejszyć gaz i dusić przez 15 minut. Na koniec dodać cukier, sok z limonki i liście szpinaku, podgrzewać, aby szpinak zmiękł. Przed podaniem posypać listkami kolendry.
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re:
dzis zrobiłam wariacje, wsadziłam w srodek klasycznie przyprawionego mielonego (mięso z indyka) plasterek pomidora, plasterek mozarelli i listek bazylii, opanierowałam w tartej bułce, po czym upiekłam rzeczone kotlety w piekarniku - rodzina twierdzi że pychotka, ja nie jem ze względu na wątróbkę (własną, nie drobiową )jola wrote:znacie jakieś wariacje na temat mielonego
Who is online
Users browsing this forum: No registered users