SZYNOWARY

Moderator: ZIBI

Post Reply
User avatar
attena
Donna vulcana
Posts: 2000
Joined: 21 Mar 2008, 19:27
Location: þórshöfn
Contact:

SZYNOWARY

Post by attena »

Ja jestem zdesperowana :twisted:
Tego, co tu znajduje się w sklepach nie da się nazwać wędliną, a przy tym ledwie ze 4-5 gatunków.
Ratowałam rodzinkę pasztetami,pieczeniami , ale to też na dłuższą metę się nudzi.
Wędzenie raczej odpada.
W necie znalazłam takie coś.


http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowarypraski-c-33.html

http://www.andrychow.pl/print.php?sid=4191



Zna ktoś z Was? Myslicie,że się sprawdzi?
UlaD
domownik
Posts: 113
Joined: 20 Jan 2008, 10:07
Contact:

Re: Szynowary

Post by UlaD »

A dlaczego wedzenie odpada?
My przed swietami odkad mieszkamy na wsi peklujemy rozne kawalki miesa, potem kilka godzin wedzenia w dosc prymitywnej wedzarni zrobionej z metalowej beczki i dwoch kawalków metalowej rury kominowej i goscie oraz rodzinka sie zajada wlasnorecznie zrobionymi wedlinami. Podejrzewam, ze mozesz nei miec dostepu do mieszanek peklujacych, ale mozna je sprowadzic z Polski, nie wiem, czy bialy proszek ;>, mozna po prostu wyslac poczta?

Urzadzenia nie znam.
michał
Gazda z Farfurni
Posts: 2480
Joined: 07 Aug 2007, 10:56
Location: tam, gdzie wrony zawracają
Contact:

Re: Szynowary

Post by michał »

Przede wszystkim, to trzeba by sprowadzić drewno do wędzarni ;-)
--------------------------------------------------
Pawik, Hancia, Niela, Bisia, Łudeczka i Tysia :))
Haniutka
samurajka
Posts: 7107
Joined: 04 Jul 2007, 23:53
Contact:

Re: Szynowary

Post by Haniutka »

a widzieliście co jeszcze maja w tym sklepie :roll:


http://www.wyroby-domowe.pl/df26-krew-s ... p-306.html


ps. a nie mozna po prsotu gotowac w garku dociskając duzym kamieniem? kamieni chyba na Islandii no problem ;-)
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
juka
Generalissimus domownikuss
Posts: 1339
Joined: 16 Jun 2007, 11:34
Location: kaszebszci ;-)
Contact:

Re: Szynowary

Post by juka »

ja dość często pekluję i piekę lub gotuję w wywarze z jarzyn - karkówka gotowana lepsza niż pieczona. robię też domowy pieczony pasztet. tylko kiełbaski swojskiej mi brakuje :P
poza tym, zdaje się że parzenie (w szynkowarze czy bez) odbywa się po wędzeniu - tak mi się wydaje...
Last edited by juka on 08 Oct 2009, 20:02, edited 1 time in total.
User avatar
attena
Donna vulcana
Posts: 2000
Joined: 21 Mar 2008, 19:27
Location: þórshöfn
Contact:

Re: Szynowary

Post by attena »

Haniutka wrote:

ps. a nie mozna po prsostu gtowac w garku dociskając duzym kamieniem? kamieni chyba na Islandii no problem ;-)


:mrgreen: no,chyba to nie to samo...


Wędzenie...tutaj wędzą suszonymi baranimi odchodami :558: , to nam raczej nie przypadnie do gustu :mrgreen:.

chciałabym urozmaicić naszą dietę, stała sie baaardzo jednostajna, ciężko tu kupić coś, co trafia w nasze ,polskie gusta kulinarne.
Jest ok z rybami mięchem ( zamawiam raz na jakiś czas pół wieprzka, jagnięcina jest przepyszna,drób jest), ale wędliny, sery są delikatnie mówiąc nieciekawe.
pasztety robię regularnie ( i zapiekane i gotowane , z różnymi dodatkami ), ale nam się kiełbach normalnych chce po tym roku ;-).

Jak my tęsknimy za białym serem!
Hm, mleko mają dobre, idę pokombinować :idea:
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users