macie jakies dania regionalne, rodzinne, na Wielki Post?
bo ja nie bardzo, a chciałabym jakoś podkreślicz ten czas również w kuchni
.... za to zaczęłam się trochę bardziej racjonalnie odżywiać i nie podżerać - i ku mojemu zdziwieniu schudłam już 2 kg - bonusik taki
DANIA POSTNE
Moderator: ZIBI
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: DANIA POSTNE
Żur i śledź to dwa podstawowe dania, które siedemnasto- i osiemnastowieczni warszawiacy jedli na śniadanie, obiad i kolację przez cały okres Wielkiego Postu.
Dlatego z prawdziwą ulgą żegnano uprzykrzone potrawy w Wielką Sobotę, zakopując garnek z żurem za miastem i wieszając śledzia na drzewie.
Dlatego z prawdziwą ulgą żegnano uprzykrzone potrawy w Wielką Sobotę, zakopując garnek z żurem za miastem i wieszając śledzia na drzewie.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: DANIA POSTNE
Czas Wielkiego Postu był niegdyś prawdziwym ciała umartwianiem. Wszelkie garnki, kadzie, miski czy inne sprzęty kuchenne mające kontakt z żywnością musiały być starannie wyszorowane (jeszcze przed „Popielcem”), by nie ostała się w nich ni odrobina tłuszczu.
Spożywać wolno było tylko chudy żur z ziemniakami, groch z kapustą i zupę lub kompot ze śliwek suszonych. Do tych ostatnich dodawano niekiedy kluski krajane.
Spożywać wolno było tylko chudy żur z ziemniakami, groch z kapustą i zupę lub kompot ze śliwek suszonych. Do tych ostatnich dodawano niekiedy kluski krajane.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
-
- zorga domowa
- Posts: 6661
- Joined: 15 Jun 2007, 14:57
- Location: Wrocław
- Contact:
Re: DANIA POSTNE
acha, czyli ograniczano też tłuszcz.
A Wy macie jakieś przepisy w zanadrzu może na zupy. One mi się z postem kojarzą.
A Wy macie jakieś przepisy w zanadrzu może na zupy. One mi się z postem kojarzą.
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
takie sobie ZUPY babki4
bulion warzywny ugotuj
włoszczyzna + 1/2 cebuli
i to baza na wszystkie zupy
bez kości, mięs, tłuszczów oczywiście
3 szt. ziele ang, 5-10 pieprz, pół łyżeczki soli, 2 listki laurowe
odrobina maggi lub vegety zaostrzy smak
natka pietruszki lub koperek już na talerzu posypać
ewentualnie jak lubisz bazylia, tymianek lub pieprz ziołowy
1) z ziemniakami w kostkę
2) ziemniaki jw. + zacierki
3) ziemniaki jw. + 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
lub pół słoiczka własnej produkcji sosu pomidorowego + pół łyżeczki pieprzu czarnego + 2-3 ząbki czosnku w całości lub jak rodzinka lubi wyciśnięty i dodany pod koniec razem z pomidorami - pomidorówka wodna z ziemniakami
4) włoszczyzna, ziemniaki w kostkę + 3 duże cebule w kostkę+ 2 marchewki dodatkowo,
po ugotowaniu zmiksować wszystko, posypać na talarzu natką grupo krojoną i wychodzi cebulowa -taka moja wersja
4 a )oryginalna cebulowa jest bez ziemniaków i bez włoszczyzny
tylko marchewki i cebule i przyprawy
po ugotowaniu zupy zrobić grzaneczki na patelni
na miseczki/salaterki wysypac po garści grzanek, zalać zupą kremem, dać kleksa śmietany i posypać zieleniną
uwaga pyszna ale jeść tylko 1 miseczkę
bo po ok.2 godz. wątroba daje znać
5) bulion warzywny + puszka kukurydzy, puszka groszku, puszka fasoli czerwonej, zagęścic mąką i posypać majerankiem -wychodzi meksykańska zupa postna,
5 a) wersja oryginalna to zasmażone mięso gulaszowe z cebulką i czosnkiem zalać bulionem gotować z warzywami i ziemniakami
włoszczyzna + 1/2 cebuli
i to baza na wszystkie zupy
bez kości, mięs, tłuszczów oczywiście
3 szt. ziele ang, 5-10 pieprz, pół łyżeczki soli, 2 listki laurowe
odrobina maggi lub vegety zaostrzy smak
natka pietruszki lub koperek już na talerzu posypać
ewentualnie jak lubisz bazylia, tymianek lub pieprz ziołowy
1) z ziemniakami w kostkę
2) ziemniaki jw. + zacierki
3) ziemniaki jw. + 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
lub pół słoiczka własnej produkcji sosu pomidorowego + pół łyżeczki pieprzu czarnego + 2-3 ząbki czosnku w całości lub jak rodzinka lubi wyciśnięty i dodany pod koniec razem z pomidorami - pomidorówka wodna z ziemniakami
4) włoszczyzna, ziemniaki w kostkę + 3 duże cebule w kostkę+ 2 marchewki dodatkowo,
po ugotowaniu zmiksować wszystko, posypać na talarzu natką grupo krojoną i wychodzi cebulowa -taka moja wersja
4 a )oryginalna cebulowa jest bez ziemniaków i bez włoszczyzny
tylko marchewki i cebule i przyprawy
po ugotowaniu zupy zrobić grzaneczki na patelni
na miseczki/salaterki wysypac po garści grzanek, zalać zupą kremem, dać kleksa śmietany i posypać zieleniną
uwaga pyszna ale jeść tylko 1 miseczkę
bo po ok.2 godz. wątroba daje znać
5) bulion warzywny + puszka kukurydzy, puszka groszku, puszka fasoli czerwonej, zagęścic mąką i posypać majerankiem -wychodzi meksykańska zupa postna,
5 a) wersja oryginalna to zasmażone mięso gulaszowe z cebulką i czosnkiem zalać bulionem gotować z warzywami i ziemniakami
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: DANIA POSTNE
Zupa koperkowa
Składniki:
- 2 duże pęczki koperku (15 dag),
- duża marchew (15 dag),
- średnia pietruszka (5 dag),
- kawałek selera (5 dag),
- cebula (5 dag),
- 3 średnie ziemniaki (30 dag),
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (1 dag),
- 6 płaskich łyżeczek mąki (2 dag),
- pół szklanki mleka 2%,
- 6 szklanek wody (1,3 l),
- sól,
- listek laurowy,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie.
Sposób wykonania:
Do wrzącej wody wrzucić starte lub pokrojone warzywa oraz ziemniaki. Dodać oliwę, przyprawy i gotować ok. 10 min. Następnie dodać pokrojony koperek i jeszcze chwilę gotować. Podprawić zawiesiną z mąki i mleka. Przed podaniem posypać koperkiem.
Wartość odżywcza jednej porcji:
140 kcal, 3 g białka, 3 g tłuszczu, 24 g weglowodanów.
Składniki:
- 2 duże pęczki koperku (15 dag),
- duża marchew (15 dag),
- średnia pietruszka (5 dag),
- kawałek selera (5 dag),
- cebula (5 dag),
- 3 średnie ziemniaki (30 dag),
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (1 dag),
- 6 płaskich łyżeczek mąki (2 dag),
- pół szklanki mleka 2%,
- 6 szklanek wody (1,3 l),
- sól,
- listek laurowy,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie.
Sposób wykonania:
Do wrzącej wody wrzucić starte lub pokrojone warzywa oraz ziemniaki. Dodać oliwę, przyprawy i gotować ok. 10 min. Następnie dodać pokrojony koperek i jeszcze chwilę gotować. Podprawić zawiesiną z mąki i mleka. Przed podaniem posypać koperkiem.
Wartość odżywcza jednej porcji:
140 kcal, 3 g białka, 3 g tłuszczu, 24 g weglowodanów.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: DANIA POSTNE
Żurek
Składniki:
- 1,5 l wody
- 500 ml zakwasu na żur
- 40 g suszonych grzybów
- 3 cebule
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kromka razowego chleba
- iść laurowy, ziele angielskie, kminek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej 2 godziny, następnie gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju, gdy się zarumieni zalewamy wodą, dodajemy przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie, kminek, gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Chleb razowy kroimy w kostkę. Dodajemy do żurku chleb, wywar z grzybów, grzyby pokrojone w paseczki, zakwas na żur, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Nalewamy na talerze, na które wcześniej nakładamy pokrojone na ćwiartki jaja.
Składniki:
- 1,5 l wody
- 500 ml zakwasu na żur
- 40 g suszonych grzybów
- 3 cebule
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kromka razowego chleba
- iść laurowy, ziele angielskie, kminek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej 2 godziny, następnie gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju, gdy się zarumieni zalewamy wodą, dodajemy przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie, kminek, gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Chleb razowy kroimy w kostkę. Dodajemy do żurku chleb, wywar z grzybów, grzyby pokrojone w paseczki, zakwas na żur, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Nalewamy na talerze, na które wcześniej nakładamy pokrojone na ćwiartki jaja.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: DANIA POSTNE
Żur ze śledziem
Składniki:
- 2 szklanki zakwasu z grubo mielonej mąki owsianej ( można zmielić płatki owsiane w młynku
do kawy)
- 3 szklanki wody
- 2 filety śledziowe
- 5 ugotowanych suszonych grzybów
- pół szklanki śmietany
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Mąkę owsianą zalać ciepłą przegotowaną wodą i postawić w ciepłym miejscu aby skwaśniała. Po zakiśnięciu, papkę owsianą przetrzeć przez sitko, będzie to gęsty płyn, biały jak mleko. Wodę zagotować, wlać zakwas i gotować aż zacznie gęstnieć Śledzia odpowiednio wymoczyć, pokroić w kostkę razem z grzybami, włożyć do wazy i wlać gorący żur, podprawić śmietaną solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub okrągłym gotowanym grochem. W dawnej chłopskiej kuchni stosowano jako przyprawę do tego żuru utłuczoną stokłosę. Jest to bardzo stary przepis z okolic Przemyśla. Można użyć zakwasu kupnego
Składniki:
- 2 szklanki zakwasu z grubo mielonej mąki owsianej ( można zmielić płatki owsiane w młynku
do kawy)
- 3 szklanki wody
- 2 filety śledziowe
- 5 ugotowanych suszonych grzybów
- pół szklanki śmietany
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Mąkę owsianą zalać ciepłą przegotowaną wodą i postawić w ciepłym miejscu aby skwaśniała. Po zakiśnięciu, papkę owsianą przetrzeć przez sitko, będzie to gęsty płyn, biały jak mleko. Wodę zagotować, wlać zakwas i gotować aż zacznie gęstnieć Śledzia odpowiednio wymoczyć, pokroić w kostkę razem z grzybami, włożyć do wazy i wlać gorący żur, podprawić śmietaną solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub okrągłym gotowanym grochem. W dawnej chłopskiej kuchni stosowano jako przyprawę do tego żuru utłuczoną stokłosę. Jest to bardzo stary przepis z okolic Przemyśla. Można użyć zakwasu kupnego
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Who is online
Users browsing this forum: No registered users