WAKACYJNE ODKRYCIA KULINARNE
Moderator: ZIBI
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
WAKACYJNE ODKRYCIA KULINARNE
BLITVA - potrawa z Dalmacji
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 kg buraka liściowego (boćwiny), ewentualnie szpinaku w liściach lub botwinki
1 kg bobu
3-5 dużych ząbków czosnku
sok z pół cytryny
oliwa - sporo!!!
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Boćwinę (szpinak) płuczemy i kroimy. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy razem w małej ilości osolonej wody aż ziemniaki będą miękkie. Odlewamy nadmiar wody, dodajemy sok z cytryny i oliwę (ok. 2 łyżki), mieszamy z uprzednio ugotowanym bobem i podajemy. Świetne jako dodatek do potraw z grilla - przede wszystkim ryb oraz owoców morza.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 kg buraka liściowego (boćwiny), ewentualnie szpinaku w liściach lub botwinki
1 kg bobu
3-5 dużych ząbków czosnku
sok z pół cytryny
oliwa - sporo!!!
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Boćwinę (szpinak) płuczemy i kroimy. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy razem w małej ilości osolonej wody aż ziemniaki będą miękkie. Odlewamy nadmiar wody, dodajemy sok z cytryny i oliwę (ok. 2 łyżki), mieszamy z uprzednio ugotowanym bobem i podajemy. Świetne jako dodatek do potraw z grilla - przede wszystkim ryb oraz owoców morza.
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: Wakacyjne odkrycia kulinarne
Ryba z grilla naszego gospodarza - Jerolima.
Najpierw oczyszczone ryby, ale w całości (łby!) Jerolim wrzucił na kilka godzin do oliwy z rozmarynem i czosnkiem.Potem rozpalił wielkiego grilla - palił drewnem.Gdy zrobił się żar, na ruszt kładł ryby, które co kilka minut pędzlował wiązką rozmarynu maczanego w oliwie.Poczekał, aż ryba "sama" odklejać się będzie od rusztu - to znaczy odchodzić bez problemu(trzeba cierpliwości - jak mówił), potem pach na drugą stronę - ta sama procedura. Na półmisku gotowe rybki jeszcze raz polał oliwą - świeżutka, więc żadnego nadmiaru tłuszczu się nie czuło.
Do tego surówka z czerwonej cebuli, pieczone w piekarniku na blaszce oliwki (gospodarz mroził surowe - u nas chyba niedostępne) i bewanda - czyli białe wino z wodą. Prawdziwa uczta!!!
W niedzielę próbujemy podobnie zrobić pstrągi - oliwki ze słoiczka.
Najpierw oczyszczone ryby, ale w całości (łby!) Jerolim wrzucił na kilka godzin do oliwy z rozmarynem i czosnkiem.Potem rozpalił wielkiego grilla - palił drewnem.Gdy zrobił się żar, na ruszt kładł ryby, które co kilka minut pędzlował wiązką rozmarynu maczanego w oliwie.Poczekał, aż ryba "sama" odklejać się będzie od rusztu - to znaczy odchodzić bez problemu(trzeba cierpliwości - jak mówił), potem pach na drugą stronę - ta sama procedura. Na półmisku gotowe rybki jeszcze raz polał oliwą - świeżutka, więc żadnego nadmiaru tłuszczu się nie czuło.
Do tego surówka z czerwonej cebuli, pieczone w piekarniku na blaszce oliwki (gospodarz mroził surowe - u nas chyba niedostępne) i bewanda - czyli białe wino z wodą. Prawdziwa uczta!!!
W niedzielę próbujemy podobnie zrobić pstrągi - oliwki ze słoiczka.
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: Wakacyjne odkrycia kulinarne
isia, wypróbuj do pstrągów pieczone w folii małe ziemniaczki + pieczony w główkach czosnek
niebo w gębie
niebo w gębie
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
Re: Wakacyjne odkrycia kulinarne
+ pieczony w główkach czosnek
niebo w gębie
a jak pieknie cuchniesz później
niebo w gębie
a jak pieknie cuchniesz później
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: Wakacyjne odkrycia kulinarne
W przypadku cuchnięcia należy żuć natkę pietruszki - skuteczne!
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: Wakacyjne odkrycia kulinarne
Babka4 wrote:+ pieczony w główkach czosnek
niebo w gębie
a jak pieknie cuchniesz później
ekhm, wiem, że czosnek ma wybitnie antykoncepcyjne działanie, ale ponieważ pyszny odważyłam się wielodzietnym zreklamować...może nie zbanują
-
- zorga domowa
- Posts: 6661
- Joined: 15 Jun 2007, 14:57
- Location: Wrocław
- Contact:
Re: Wakacyjne odkrycia kulinarne
he, he, dobre
jesteśmy tolerancyjni:)))
Juka, Ty gdzieś - na orgu, albo duzych rodzinach - przepis na mięsko dałas, zawijana piers kurczaka w serze, pomidorach, jakoś tak to szło. wrzuć tu plisek, bo nie moge namierzyć, a narobiłam sobie kiedyś smaka
jesteśmy tolerancyjni:)))
Juka, Ty gdzieś - na orgu, albo duzych rodzinach - przepis na mięsko dałas, zawijana piers kurczaka w serze, pomidorach, jakoś tak to szło. wrzuć tu plisek, bo nie moge namierzyć, a narobiłam sobie kiedyś smaka
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: Wakacyjne odkrycia kulinarne
Jola, słowo harcerza że nie pamiętam, ale poszperam i może znajdę
edit:
Kurczak faszerowany w pesto
w kurzej piersi zrobiłam wzdłuż dziurę - kieszonkę, taką, żeby nie przeciąć na wylot. do kieszonki spakowałam, co pod ręką - wymieszane posiekane suszone pomidory, liście bazylii, z odrobiną żółtego sera i pieczarek (równie dobre albo i lepsze są same pomidores z bazylią) . mięso posmarowałam zielonym pesto i odrobiną majonezu, na 20-25 min do piekarnika, pod koniec pieczenia obłozyłam mozarellą. po upieczeniu odstawiłam na kilka minut, a potem pokroiłam w ukośne plastry.
ten???
edit:
Kurczak faszerowany w pesto
w kurzej piersi zrobiłam wzdłuż dziurę - kieszonkę, taką, żeby nie przeciąć na wylot. do kieszonki spakowałam, co pod ręką - wymieszane posiekane suszone pomidory, liście bazylii, z odrobiną żółtego sera i pieczarek (równie dobre albo i lepsze są same pomidores z bazylią) . mięso posmarowałam zielonym pesto i odrobiną majonezu, na 20-25 min do piekarnika, pod koniec pieczenia obłozyłam mozarellą. po upieczeniu odstawiłam na kilka minut, a potem pokroiłam w ukośne plastry.
ten???
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1253
- Joined: 08 Feb 2008, 17:03
- Contact:
Re: Wakacyjne odkrycia kulinarne
Portugalska zupa z kapusty
* czerwona fasola 1 słoik/puszka
* ziemniaki 2 szt
* marchew 2 szt
* cebula 1 szt
* czosnek 3/4 ząbki
* kosatka rosołowa 1 szt
* oliwa z oliwek
* kapusta włoska 1/2 główki
Obieramy warzywa, kroimy marchewkę (prawie cala), ziemniaki, cebule i czosnek, wrzucamy do garnka, dokładamy połowę słoika fasolki, podlewamy oliwa z oliwek i dorzucamy kostkę rosołowa. Dusimy wszystko razem przez chwilkę. Dolewamy wody, solimy i gotujemy do czasu kiedy warzywa będą miękkie. Miksujemy wszystko, żeby powstał krem.
Kroimy kapustę oraz resztę marchewki, wrzucamy do kremu, dokładamy resztę fasolki i gotujemy do czasu kiedy kapusta się ugotuje.
I ryba po portugalsku
Składniki:
2 łyżki oliwy
2 posiekane cebule
3 pomidory (obrane, pozbawione pestek, pokrojone w kostkę)
2 papryki zielone (bez pestek, pokrojone w kostkę)
1 posiekany pęczek pietruszki
1 posiekany ząbek czosnku
50 ml białego wina
2 liście laurowe
szczypta białego pieprzu
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
4 filety z dorsza
sól morska
1 mini kostka przyprawowa Oregano
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i podsmaż.
2. Dodaj pomidory, paprykę, pietruszkę, czosnek, wino, liście laurowe. Dodaj szczyptę białego pieprzu i oliwę z pierwszego tłoczenia.
3. Dorsza dopraw solą, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do garnka i duś 30 minut. Pod sam koniec gotowania dopraw mini kostką przyprawową Oregano
* czerwona fasola 1 słoik/puszka
* ziemniaki 2 szt
* marchew 2 szt
* cebula 1 szt
* czosnek 3/4 ząbki
* kosatka rosołowa 1 szt
* oliwa z oliwek
* kapusta włoska 1/2 główki
Obieramy warzywa, kroimy marchewkę (prawie cala), ziemniaki, cebule i czosnek, wrzucamy do garnka, dokładamy połowę słoika fasolki, podlewamy oliwa z oliwek i dorzucamy kostkę rosołowa. Dusimy wszystko razem przez chwilkę. Dolewamy wody, solimy i gotujemy do czasu kiedy warzywa będą miękkie. Miksujemy wszystko, żeby powstał krem.
Kroimy kapustę oraz resztę marchewki, wrzucamy do kremu, dokładamy resztę fasolki i gotujemy do czasu kiedy kapusta się ugotuje.
I ryba po portugalsku
Składniki:
2 łyżki oliwy
2 posiekane cebule
3 pomidory (obrane, pozbawione pestek, pokrojone w kostkę)
2 papryki zielone (bez pestek, pokrojone w kostkę)
1 posiekany pęczek pietruszki
1 posiekany ząbek czosnku
50 ml białego wina
2 liście laurowe
szczypta białego pieprzu
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
4 filety z dorsza
sól morska
1 mini kostka przyprawowa Oregano
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i podsmaż.
2. Dodaj pomidory, paprykę, pietruszkę, czosnek, wino, liście laurowe. Dodaj szczyptę białego pieprzu i oliwę z pierwszego tłoczenia.
3. Dorsza dopraw solą, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do garnka i duś 30 minut. Pod sam koniec gotowania dopraw mini kostką przyprawową Oregano
-
- domownik
- Posts: 23
- Joined: 11 Aug 2010, 15:43
- Contact:
Re: Wakacyjne odkrycia kulinarne
Z lekkich wakacyjnych daniach na koniec sezonu polecam zupę kukurydzianą. Fajnie się nadaje na pierwsze danie obiadowe albo na kolację, a sama kukurydza jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A i K. W ziarnie są także sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku.
Składniki na zupę kukurydzianą:
* 2 cebule
* 30 g masła
* 300g kukurydzy z puszki
* 1/2l rosołu
* 200g kremówki
* 2 żółtka
* szczypta szafranu
* sól i pieprz
* 1/2 pęczka bazylii
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać 150g (połowę)kukurydzy i poddusić. Dodać rosół i dusić wszystko pod przykryciem 15 minut.Zupę zmiksować. Wymieszać śmietanę z żółtkami i szafranem. Resztę kukurydzy dodać do zupy i podgrzać. Masę żółtkową dodać do zupy i wymieszać, podgrzać,ale nie dopuścić do zagotowania, do smaku dodać sól i pieprz. Można ozdobić bazylią.
Składniki na zupę kukurydzianą:
* 2 cebule
* 30 g masła
* 300g kukurydzy z puszki
* 1/2l rosołu
* 200g kremówki
* 2 żółtka
* szczypta szafranu
* sól i pieprz
* 1/2 pęczka bazylii
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać 150g (połowę)kukurydzy i poddusić. Dodać rosół i dusić wszystko pod przykryciem 15 minut.Zupę zmiksować. Wymieszać śmietanę z żółtkami i szafranem. Resztę kukurydzy dodać do zupy i podgrzać. Masę żółtkową dodać do zupy i wymieszać, podgrzać,ale nie dopuścić do zagotowania, do smaku dodać sól i pieprz. Można ozdobić bazylią.
- Attachments
-
- zupa.JPG (11.18 KiB) Viewed 7892 times
-
- zorga domowa
- Posts: 6661
- Joined: 15 Jun 2007, 14:57
- Location: Wrocław
- Contact:
Re: Wakacyjne odkrycia kulinarne
@juka, właśnie to, wielkie dzięki:)
@April, fajny przepis
@April, fajny przepis
Who is online
Users browsing this forum: No registered users