RYBA CZYLI ŚLEDŹ
Moderator: ZIBI
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
RYBA CZYLI ŚLEDŹ
Śledź z cebulką po polsku
Składniki:
- 6-8 filetów śledziowych (matiasów)
- 1 cytryna
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 białe cebule
Sposób przyrządzania:
Śledzie wymocz, tak, aby nie były za słone. Pokrój w dzwonka. Cytrynę obierz i pokrój w plasterki. W dużym słoiku układaj na przemian śledzie, cytrynę i ziele angielskie. Zalej olejem i odstaw na 2-3 dni. Na kilka godzin przed podaniem posiekaj cebulę, sparz wrzątkiem na sicie, osącz, ostudź i dodaj do śledzi.
Składniki:
- 6-8 filetów śledziowych (matiasów)
- 1 cytryna
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 białe cebule
Sposób przyrządzania:
Śledzie wymocz, tak, aby nie były za słone. Pokrój w dzwonka. Cytrynę obierz i pokrój w plasterki. W dużym słoiku układaj na przemian śledzie, cytrynę i ziele angielskie. Zalej olejem i odstaw na 2-3 dni. Na kilka godzin przed podaniem posiekaj cebulę, sparz wrzątkiem na sicie, osącz, ostudź i dodaj do śledzi.
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
śledzie dziwne
- np. z rodzynkami. matiasy pokroić i wymieszać z następującą zaprawą: usmażone (bez rumienienia) cebule (w ilości połowy wagi śledzi) wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego, łyżeczką wegety i garścią namoczonych rodzynek, dodać sporo pieprzu. po 12-24 godz. można jeść
-w kożuchu: pokrojone i ułożone na talerzu śledzie skropić octem, na to majonez wymieszany z cebulą i utartym kwaśnym jabłkiem, na to ugotowany i starty na grubej tarce burak, na to posiekane jajko na twardo, na to jeszcze raz warstwa 1. każdą warstwę pieprzę i skrapiam sokiem z cytryny.
śledzie zwykłe
- skropione octem, namoczone w oleju z dodatkiem (sporym) cebuli.
- w kolorowym pieprzu: pokrojone trzeba zalać dobrą oliwą, dodać do niej duuużo kolorowego pieprzu. po 2 dniach wyciągnąć śledzie, posypać posiekaną cebulką, udekorować pieprzem (nowym, bo ten moczony straci kolor)
- np. z rodzynkami. matiasy pokroić i wymieszać z następującą zaprawą: usmażone (bez rumienienia) cebule (w ilości połowy wagi śledzi) wymieszać z łyżką koncentratu pomidorowego, łyżeczką wegety i garścią namoczonych rodzynek, dodać sporo pieprzu. po 12-24 godz. można jeść
-w kożuchu: pokrojone i ułożone na talerzu śledzie skropić octem, na to majonez wymieszany z cebulą i utartym kwaśnym jabłkiem, na to ugotowany i starty na grubej tarce burak, na to posiekane jajko na twardo, na to jeszcze raz warstwa 1. każdą warstwę pieprzę i skrapiam sokiem z cytryny.
śledzie zwykłe
- skropione octem, namoczone w oleju z dodatkiem (sporym) cebuli.
- w kolorowym pieprzu: pokrojone trzeba zalać dobrą oliwą, dodać do niej duuużo kolorowego pieprzu. po 2 dniach wyciągnąć śledzie, posypać posiekaną cebulką, udekorować pieprzem (nowym, bo ten moczony straci kolor)
-
- zorga domowa
- Posts: 6661
- Joined: 15 Jun 2007, 14:57
- Location: Wrocław
- Contact:
śledź świąteczny
robie na święta, a przepis mam, jak to w sieci bywa, od forumowej koleżanki
składniki:
śledzie solone matjasy, pokrojone w paseczki (w poprzek)
cebulka drobno pokrojona sparzona wrzątkiem (lub nie,jak lubicie ostrą)
jabłka starte
ziemniaki gotowane
buraczki ugotowane w całości, starte
jajka gotowane
majonez
sól
w przezroczystym naczyniu układamy wartwami kolejne składniki :
śledzie
cebulka
jabłka
ziemniaki
jajka(solimy)
buraki
majonez
warstwy muszą być na tyle grube, aby zakrywały poprzednią, nie podaję więc
ilości składników, bo zależeć będzie od wielkości naczynia
ważne aby delikatnie rozsmarować majonez na buraczki,aby go nie zabarwić
oczywiście wskazane dekoracje
smacznego
robie na święta, a przepis mam, jak to w sieci bywa, od forumowej koleżanki
składniki:
śledzie solone matjasy, pokrojone w paseczki (w poprzek)
cebulka drobno pokrojona sparzona wrzątkiem (lub nie,jak lubicie ostrą)
jabłka starte
ziemniaki gotowane
buraczki ugotowane w całości, starte
jajka gotowane
majonez
sól
w przezroczystym naczyniu układamy wartwami kolejne składniki :
śledzie
cebulka
jabłka
ziemniaki
jajka(solimy)
buraki
majonez
warstwy muszą być na tyle grube, aby zakrywały poprzednią, nie podaję więc
ilości składników, bo zależeć będzie od wielkości naczynia
ważne aby delikatnie rozsmarować majonez na buraczki,aby go nie zabarwić
oczywiście wskazane dekoracje
smacznego
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
sałatka śledziowa
sałatka śledziowa
matiasy lekko wymoczyć
pokroić w kawałki ok. 4x4 cm
ogórki kwaszone, cebulę i jabłka pokroić w małą kosteczkę ok 2cm
wrzucić do salaterki, dodać 5 ziarek pieprzu, 2 listki laurowe,
zalać olejem
odstawić na conajmniej godzinkę do lodówki
2 wersja zamiast oleju dodać majonez z łyżką śmietany lub jak ktoś woli na ostro z musztardą, wtedy bez ziarek i listka a dodać pieprz mielony
Basia-mama czwórki:
3 szkolnych i dwulatka domowa
matiasy lekko wymoczyć
pokroić w kawałki ok. 4x4 cm
ogórki kwaszone, cebulę i jabłka pokroić w małą kosteczkę ok 2cm
wrzucić do salaterki, dodać 5 ziarek pieprzu, 2 listki laurowe,
zalać olejem
odstawić na conajmniej godzinkę do lodówki
2 wersja zamiast oleju dodać majonez z łyżką śmietany lub jak ktoś woli na ostro z musztardą, wtedy bez ziarek i listka a dodać pieprz mielony
Basia-mama czwórki:
3 szkolnych i dwulatka domowa
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Matiasy wkładam w zalewę - oliwa,kilka kropel octu,trochę pieprzu cayenne,sparzona cebula.Można jeść takie,albo:
wyjąć z zalewy i zalać kwaśną śmietaną wymieszaną z trzema ząbkami czosnku(najlepsze na drugi dzień) lub posypać startym na tarce o dużych oczkach jabłkiem i drobno pokrojonym porem,na to kwaśna śmietana.Oba zestawy wspaniałe do ziemniaków w mundurkach.
wyjąć z zalewy i zalać kwaśną śmietaną wymieszaną z trzema ząbkami czosnku(najlepsze na drugi dzień) lub posypać startym na tarce o dużych oczkach jabłkiem i drobno pokrojonym porem,na to kwaśna śmietana.Oba zestawy wspaniałe do ziemniaków w mundurkach.
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
ŚLEDZIE POD PIERZYNK¡
Składniki
- 6 filetów ze śledzi marynowanych w occie
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 ugotowane buraki
- 2-3 ugotowane marchewki
- 2 jajka na twardo
- 1/2 szklanki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- pieprz, sól, cukier, cytryna
Przygotowanie
Majonez połączyć ze śmietaną, wzmocnić smak cytryną, cukrem i pieprzem. Śledzie obrać ze skórki i pokroić w cząstki, dobrze osuszyć na sicie. Cząstki śledzi ułożyć gęsto na dnie półmiska, posypać cebulą i pieprzem, skropić lekko sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą marchwi ścieranej na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą buraczków ścieranych na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Całą powierzchnię dania przykryć warstwą jajek startych na tarce.
Składniki
- 6 filetów ze śledzi marynowanych w occie
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 ugotowane buraki
- 2-3 ugotowane marchewki
- 2 jajka na twardo
- 1/2 szklanki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- pieprz, sól, cukier, cytryna
Przygotowanie
Majonez połączyć ze śmietaną, wzmocnić smak cytryną, cukrem i pieprzem. Śledzie obrać ze skórki i pokroić w cząstki, dobrze osuszyć na sicie. Cząstki śledzi ułożyć gęsto na dnie półmiska, posypać cebulą i pieprzem, skropić lekko sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą marchwi ścieranej na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Wierzch przykryć warstwą buraczków ścieranych na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Lekko posolić i obficie skropić sosem majonezowym. Całą powierzchnię dania przykryć warstwą jajek startych na tarce.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Śledzie w sosie koperkowym
skladniki:
- 250 g matiesów
- pół szklanki soku cytrynowego
- 100 g majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
Przyrządzanie:
Śledzie dokładnie umyć, umieścić w marynacie przyrządzonej w połowie z soku cytrynowego, a w połowie z przegotowanej wody. Odstawić na dwie godziny. Następnie dokładnie odsączyć. Koperek posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku. Śledzie umieścić w szklanym bądź ceramicznum naczyniu. Dokładnie wymieszać z sosem, przykryć. Wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej będą smakowały, gdy postoją z sosem przez dobę.
Zwolennicy bardziej zdecydowanych samków zamiast soku z cytryny do marynaty mogą użyć octu spirytusowego, z tym, że wtedy należy go dadać mniej niż wody.
skladniki:
- 250 g matiesów
- pół szklanki soku cytrynowego
- 100 g majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
Przyrządzanie:
Śledzie dokładnie umyć, umieścić w marynacie przyrządzonej w połowie z soku cytrynowego, a w połowie z przegotowanej wody. Odstawić na dwie godziny. Następnie dokładnie odsączyć. Koperek posiekać, wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku. Śledzie umieścić w szklanym bądź ceramicznum naczyniu. Dokładnie wymieszać z sosem, przykryć. Wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej będą smakowały, gdy postoją z sosem przez dobę.
Zwolennicy bardziej zdecydowanych samków zamiast soku z cytryny do marynaty mogą użyć octu spirytusowego, z tym, że wtedy należy go dadać mniej niż wody.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Hekele
Składniki:
- 6 sztuk filetów ze śledzi
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 2 ogórki kiszone
- 1 niewielka cebula
- pieprz, musztarda
Sposób przyrządzania:
Wymoczone śledzie w postaci filetów pokroić w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jajka, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć i przyprawić do smaku pieprzem mielonym oraz musztardą. Druga wersja tej potrawy występuje w postaci zmielonej. Hekele podaje się z pieczywem i masłem.
Składniki:
- 6 sztuk filetów ze śledzi
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 2 ogórki kiszone
- 1 niewielka cebula
- pieprz, musztarda
Sposób przyrządzania:
Wymoczone śledzie w postaci filetów pokroić w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jajka, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć i przyprawić do smaku pieprzem mielonym oraz musztardą. Druga wersja tej potrawy występuje w postaci zmielonej. Hekele podaje się z pieczywem i masłem.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Śledzie po kaszubsku w kapuście
Składniki:
- 1 kg solonych filetów śledziowych
- 1 mała główka kapusty
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- po1 łyżeczce tymianku i kminku
- 500 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Śledzie moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwu – trzykrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie śledzie osączamy. Każdy filet smarujemy z obu stron musztardą wymieszaną z solą i pieprzem. Odstawiamy. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do rondla z masłem, mieszamy z poszatkowaną kapustą, kminkiem i tymiankiem. Chwilę razem smażymy, dolewamy 200 ml wody, przykrywamy i dusimy przez 10 minut na małym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, nakładamy do środka kapustę, na niej układamy śledzie. Potrawę polewamy reszta topionego masła i pieczemy przez 45 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Na Kaszubach podaje się tą potrawę z ziemniakami, jako danie wigilijne.
Składniki:
- 1 kg solonych filetów śledziowych
- 1 mała główka kapusty
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- po1 łyżeczce tymianku i kminku
- 500 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Śledzie moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwu – trzykrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie śledzie osączamy. Każdy filet smarujemy z obu stron musztardą wymieszaną z solą i pieprzem. Odstawiamy. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do rondla z masłem, mieszamy z poszatkowaną kapustą, kminkiem i tymiankiem. Chwilę razem smażymy, dolewamy 200 ml wody, przykrywamy i dusimy przez 10 minut na małym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, nakładamy do środka kapustę, na niej układamy śledzie. Potrawę polewamy reszta topionego masła i pieczemy przez 45 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Na Kaszubach podaje się tą potrawę z ziemniakami, jako danie wigilijne.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Śledzie po litewsku
Składniki:
- 1 kg filetów solonych
- 500 ml mleka
- 100 g ogórka kiszonego
- 4 cebule
- 1 mały słoiczek lub puszka koncentratu pomidorowego
- 40 g suszonych prawdziwków
- 2 szprotki wędzone w oleju (z puszki)
- 50 ml oleju
- świeżo zmielony biały pieprz
Sposób przyrządzania:
Grzyby zalewamy niewielką ilością wody i moczymy przez całą noc, następnego dnia gotujemy je przez godzinę w wodzie, w której się moczyły i przecedzamy, zachowując wywar. Grzyby siekamy. Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku, następnie osączamy je i kroimy w mniejsze dzwonka i wstawiamy w chłodne miejsce. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Szprotki rozcieramy i dodajemy do cebuli i dusimy, cały czas mieszając, po 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na małym ogniu, mieszając, żeby się sos nie przypalił. Po 10 minutach dolewamy wywar z grzybów oraz pokrojone prawdziwki. Dusimy pod przykryciem jeszcze 5 minut. Doprawiamy pieprzem i studzimy. Na półmisku układamy śledzie, polewamy je sosem i posypujemy pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi.
Składniki:
- 1 kg filetów solonych
- 500 ml mleka
- 100 g ogórka kiszonego
- 4 cebule
- 1 mały słoiczek lub puszka koncentratu pomidorowego
- 40 g suszonych prawdziwków
- 2 szprotki wędzone w oleju (z puszki)
- 50 ml oleju
- świeżo zmielony biały pieprz
Sposób przyrządzania:
Grzyby zalewamy niewielką ilością wody i moczymy przez całą noc, następnego dnia gotujemy je przez godzinę w wodzie, w której się moczyły i przecedzamy, zachowując wywar. Grzyby siekamy. Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku, następnie osączamy je i kroimy w mniejsze dzwonka i wstawiamy w chłodne miejsce. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Szprotki rozcieramy i dodajemy do cebuli i dusimy, cały czas mieszając, po 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na małym ogniu, mieszając, żeby się sos nie przypalił. Po 10 minutach dolewamy wywar z grzybów oraz pokrojone prawdziwki. Dusimy pod przykryciem jeszcze 5 minut. Doprawiamy pieprzem i studzimy. Na półmisku układamy śledzie, polewamy je sosem i posypujemy pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Śledzie w ziołach – po śląsku
Składniki:
- 1 kg filetów solonych
- 500 ml mleka
- 4 cebule
- 250 ml octu winnego, 250 ml oleju
- 4 łyżki świeżo mielonego pieprzu
- po 1 łyżce bazylii i tymianku
- 2 liście laurowe
- po 1 łyżeczce utartej skórki z cytryny oraz mielonego ziela angielskiego
Sposób przyrządzania:
Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Filety wyjmujemy z mleka i po osuszeniu kroimy w dzwonka. Układamy w słoju na przemian z cebulą. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i ziołami oraz skrapiamy octem. Na koniec wlewamy oliwę i wstawiamy śledzie do lodówki na 2 dni.
Składniki:
- 1 kg filetów solonych
- 500 ml mleka
- 4 cebule
- 250 ml octu winnego, 250 ml oleju
- 4 łyżki świeżo mielonego pieprzu
- po 1 łyżce bazylii i tymianku
- 2 liście laurowe
- po 1 łyżeczce utartej skórki z cytryny oraz mielonego ziela angielskiego
Sposób przyrządzania:
Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny w mleku. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Filety wyjmujemy z mleka i po osuszeniu kroimy w dzwonka. Układamy w słoju na przemian z cebulą. Każdą warstwę posypujemy pieprzem i ziołami oraz skrapiamy octem. Na koniec wlewamy oliwę i wstawiamy śledzie do lodówki na 2 dni.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Forszmak ze śledzi
Składniki:
- 250 g śledzi solonych
- 700-800 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- posiekana natka pietruszki
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietany 18-22%
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Filety moczymy 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku, a następnie osączamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Śledzie drobno siekamy. Mieszamy z ziemniakami i cebulą. Masę doprawiamy śmietaną, posiekaną natką pietruszki, jajkiem i pieprzem. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżką), posypujemy tartą bułką, nakładamy masę i skrapiamy wierzch pozostałym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.
Składniki:
- 250 g śledzi solonych
- 700-800 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- posiekana natka pietruszki
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietany 18-22%
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Filety moczymy 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku, a następnie osączamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach masła. Śledzie drobno siekamy. Mieszamy z ziemniakami i cebulą. Masę doprawiamy śmietaną, posiekaną natką pietruszki, jajkiem i pieprzem. Brytfankę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżką), posypujemy tartą bułką, nakładamy masę i skrapiamy wierzch pozostałym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.
Last edited by ZIBI on 14 Dec 2007, 12:25, edited 1 time in total.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
Zibi już podawał przepis na śledzie z rodzynkami - ja robię odrobinę inaczej.Do słoika partia matiasów,na to łyżka pikantnego keczupu,ciut pieprzu i łyżka rodzynek(bez namaczania).Potem następna warstwa i tak samo.Wszystko zalewam olejem+łyżka octu.Następnego dnia są rewelacyjne!
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
A ktoś wie jak się robi śledzie ze śliwką i cebulką duszoną? Nie wiem jak to się nazywa. Ale kiedyś jadłam -super! Szukam przepisu.
szczęśliwa mama szóstki
-
- chochlik domowy
- Posts: 3556
- Joined: 19 Jun 2007, 15:29
- Contact:
Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
jak ja Was lubię!
jak nic zabłysne w tym roku nowym sledzikiem
jak nic zabłysne w tym roku nowym sledzikiem
>>do tego by zło się rozprzestrzenilo wystarczy aby wszyscy sprawiedliwi powstrzymali sie od dzialania<<.
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
Śledź ze śliwką suszoną
Składniki:
- 50 dkg śledzi solonych,
- opakowanie śliwek suszonych,
- pół opakowania rodzynek,
- papryka czerwona konserwowa (według uznania),
- 20 dag pieczarek (koniecznie świeżych).
Sposób przyrządzenia:
Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm, paprykę w prążki, śliwkę w paseczki, pieczarki w cienkie talarki.
Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy oliwą z oliwek. Zostawiamy na godzinę w lodówce.
Podajemy na półmisku wyłożonym liśćmi zielonej sałaty, dobrze smakuje z francuską bagietką, mogą być grzanki.
Smak zaskakujący, ale sałatka ta znalazła już wielu zwolenników.
Składniki:
- 50 dkg śledzi solonych,
- opakowanie śliwek suszonych,
- pół opakowania rodzynek,
- papryka czerwona konserwowa (według uznania),
- 20 dag pieczarek (koniecznie świeżych).
Sposób przyrządzenia:
Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm, paprykę w prążki, śliwkę w paseczki, pieczarki w cienkie talarki.
Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy oliwą z oliwek. Zostawiamy na godzinę w lodówce.
Podajemy na półmisku wyłożonym liśćmi zielonej sałaty, dobrze smakuje z francuską bagietką, mogą być grzanki.
Smak zaskakujący, ale sałatka ta znalazła już wielu zwolenników.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
Śledź ze śliwką kalifornijską
Składniki
- 0,5 kg matjasa solonego, opakowanie śliwki kalifornijskiej,
- 1/2 cytryny, 4 duże pory, mały majonez, 1/2 kubka jogurtu naturalnego
- listki selera do dekoracji.
Przygotowanie:
Matjasa wymoczyć w wodzie 10 minut, wodę odlać i wypłukać jeszcze raz, pokroić w dzwonki. Śliwki kalifornijskie ugotować, ostudzić i pokroić w ćwiartki. Por pokroić w drobne talarki, ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, na por ułożyć dzwonki matjasa a na matjasa pokrojone śliwki kalifornijskie. Całość zalać majonezem wymieszanym z jogurtem (nie mieszać na półmisku). Udekorować drobnymi listkami selera.
Składniki
- 0,5 kg matjasa solonego, opakowanie śliwki kalifornijskiej,
- 1/2 cytryny, 4 duże pory, mały majonez, 1/2 kubka jogurtu naturalnego
- listki selera do dekoracji.
Przygotowanie:
Matjasa wymoczyć w wodzie 10 minut, wodę odlać i wypłukać jeszcze raz, pokroić w dzwonki. Śliwki kalifornijskie ugotować, ostudzić i pokroić w ćwiartki. Por pokroić w drobne talarki, ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, na por ułożyć dzwonki matjasa a na matjasa pokrojone śliwki kalifornijskie. Całość zalać majonezem wymieszanym z jogurtem (nie mieszać na półmisku). Udekorować drobnymi listkami selera.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
Skład:
10 filetów matiasów
5 czerwonych cebul
1/4 litra wody
1/4 litra czerwonego wytrawnego wina
1/4 litra octu
1 szklanka cukru
2 listki laurowe
1 łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach
1 łyżeczka gorczycy
5 goździków
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać wodę, ocet i wino oraz cukier. Dodać przyprawy, a potem cebulę. Całość podgrzać, ale nie gotować. Odstawić do ostygnięcia. Matiasy przełożyć do miski. Zalać marynatą i wstawić na noc do lodówki.
10 filetów matiasów
5 czerwonych cebul
1/4 litra wody
1/4 litra czerwonego wytrawnego wina
1/4 litra octu
1 szklanka cukru
2 listki laurowe
1 łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach
1 łyżeczka gorczycy
5 goździków
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać wodę, ocet i wino oraz cukier. Dodać przyprawy, a potem cebulę. Całość podgrzać, ale nie gotować. Odstawić do ostygnięcia. Matiasy przełożyć do miski. Zalać marynatą i wstawić na noc do lodówki.
-
- domownik
- Posts: 20
- Joined: 29 Nov 2009, 23:39
- Contact:
Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
Zibi, skorzystalam z Twojego przepisu na sledzie z cytryna. Genialnie proste i smaczne, weszly do naszych rodzinnych przepisow obok sledzi w sosie chrzanowo-rodzynkowym. Dzieki!
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
Śledź w czekoladzie z owocami
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 100 g gorzkiej czekolady
- sok z jednej cytryny
- jedno duże jabłko
- suszone owoce (śliwki, morele)
Filety śledziowe należy dobrze oczyścić i namoczyć w wodzie przed podaniem. Następnie wyjąć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, pozostawiając na blisko dwie godziny. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej starte jabłko.
Filety układamy dekoracyjnie na półmisku, oblewamy sosem czekoladowym i posypujemy suszonymi owocami.
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 100 g gorzkiej czekolady
- sok z jednej cytryny
- jedno duże jabłko
- suszone owoce (śliwki, morele)
Filety śledziowe należy dobrze oczyścić i namoczyć w wodzie przed podaniem. Następnie wyjąć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, pozostawiając na blisko dwie godziny. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej starte jabłko.
Filety układamy dekoracyjnie na półmisku, oblewamy sosem czekoladowym i posypujemy suszonymi owocami.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
Śledź norweski w czekoladzie
Składniki:
- 1 filet śledzia norweskiego
- 1 średnie jabłko
- Suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki itp.
- 70g czekolady gorzkiej
- Sok z cytryny
- Pieprz cytrynowy, liście świeżej mięty
Filet śledziowy wymyć i zamarynować w soku cytrynowym z przyprawami i pozostawić na kilka godzin. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać starte jabłko i wcześniej namoczone suszone owoce. Przyprawić do smaku kilkoma kroplami tabako - w/g uznania. Filet wyjąć z marynaty, osuszyć w ręczniku, ułożyć na talerzu i polać sosem czekoladowym. Udekorować listkami mięty.
Składniki:
- 1 filet śledzia norweskiego
- 1 średnie jabłko
- Suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki itp.
- 70g czekolady gorzkiej
- Sok z cytryny
- Pieprz cytrynowy, liście świeżej mięty
Filet śledziowy wymyć i zamarynować w soku cytrynowym z przyprawami i pozostawić na kilka godzin. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać starte jabłko i wcześniej namoczone suszone owoce. Przyprawić do smaku kilkoma kroplami tabako - w/g uznania. Filet wyjąć z marynaty, osuszyć w ręczniku, ułożyć na talerzu i polać sosem czekoladowym. Udekorować listkami mięty.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
Zibi , łomatkoboska, ty chyba w ciąży jesteś
-
- domownik
- Posts: 23
- Joined: 11 Aug 2010, 15:43
- Contact:
Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
Śledzie w sosie śliwkowym
Składniki:
* opakowanie śledzi
* 2 opakowania suszonych śliwek
* 100g płatków migdałowych
* 4 łyżki oliwy
* 1/2 cytryny
* szczypta cukru
* bazylia
* plastry cytryny
Przygotowanie:
Filety odsączyć z zalewy i noc zostawić w mleku. Śliwki moczymy godzinę w wodzie, a następnie w niej gotujemy ok. 10 min. Śliwki siekamy z migdałami, łączymy z oliwą oraz sokiem z cytryny. Filety zwijamy w rulony i przekłuwamy wykałaczką, aby się trzymały, układamy w półmisku. Polewamy sosem śliwkowym, ozdabiamy plastrami cytryny, bazylią oraz migdałami.
Składniki:
* opakowanie śledzi
* 2 opakowania suszonych śliwek
* 100g płatków migdałowych
* 4 łyżki oliwy
* 1/2 cytryny
* szczypta cukru
* bazylia
* plastry cytryny
Przygotowanie:
Filety odsączyć z zalewy i noc zostawić w mleku. Śliwki moczymy godzinę w wodzie, a następnie w niej gotujemy ok. 10 min. Śliwki siekamy z migdałami, łączymy z oliwą oraz sokiem z cytryny. Filety zwijamy w rulony i przekłuwamy wykałaczką, aby się trzymały, układamy w półmisku. Polewamy sosem śliwkowym, ozdabiamy plastrami cytryny, bazylią oraz migdałami.
- Attachments
-
- sledzie.jpg (17.87 KiB) Viewed 16504 times
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: RYBA CZYLI ŚLEDŹ
Święta bez śledzia - nigdy.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Who is online
Users browsing this forum: No registered users