ULUBIONE DANIA RODZINNE

Moderator: ZIBI

Post Reply
Isia
z bukowego domu:)

ULUBIONE DANIA RODZINNE

Post by Isia »

Niedzielne śniadania - parówki z warzywami zapiekane w cieście francuskim lub jajecznica taty (za każdym razem inna :D- kwestia dodatków )

Obiad niedzielny - dwa ulubione zestawy.

1. Rosołek, na drugie kotlety schabowe lub drobiowe, tłuczone ziemniaki, zasmażana kapusta, surówka z pekinki z kukurydzą i ananasami {pomarańczami).
2. Rybka z grilla lub owoce morza, ryż z kurkumą, sos czosnkowy, sałatka paprykowo - ogóekowa lub sałata, zupka - krem brokułowy lub ogórkowa tradycyjna :D

Po prostu - tradycja rodzinna :D !!!
Anetkafal
domownik

Re: Ulubione dania rodzinne

Post by Anetkafal »

U nas banany panierowane w jajku i bułce tartej podawane z jogurtem na wekendowe śniadanie. Obiad - ulubiony łosoś w warzywach i oliwie pieczone w folii. Na zdrowie wszystkim.
Ja i moja trójca
juka
Generalissimus domownikuss

Post by juka »

niedzielny obiad - rosół "po azjatycku" , z imbirem, czosnkiem i ryżowym makaronem, na drugie marynowane kawałeczki kurczaka smażone w sezamie, ryż, sałata
z rodzinnego domu wyniosłam smak faszerowanego (posiekana wątróbka+bułka tarta+pietruszka+żółtko+piana z białka) kurczaka z młodymi ziemniakami i mizerią :P - rozkosz normalnie, a teraz nieczęsto robię, bo moi profani z farszem nie lubią :567:
Isia

Post by Isia »

Danie wakacyjne - na blachę piekarnika: cebula w grubych płatkach, talarki ziemniaka w skórce, ósemki papryki, potem bakłażan i cukinia(talarki w skórce), plasterki czosnku - piec na 220 przez 40 min, Potem dodać cząstki pomidora - kolejne 1o min. Następnie - posypać solą, dodać pieprz i zioła jakie lubimy - rozmaryn, szałwię, koper, tymianek.Można polać sosem jogurtowo - czosnkowym.
Wszystko dobrodusznie polewamy dobrą oliwą :D
Isia

Post by Isia »

Nasz ostatni przebój!

Cztery podwójne piersi kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Równie drobno kroimy 30 dag pieczarek i dużą cebulę.Dodajemy trzy surowe jajka i trzy łyżki mąki ziemniaczanej. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gęstą masę łyżką kładziemy na gorący tłuszcz - smażymy na złoty kolor.Wychodzi fura pysznych kotlecików!
michał
Gazda z Farfurni

Post by michał »

A u nas nie ma nic, co lubili by WSZYSCY. Zawsze ktoś zjada z grzeczności, albo czeka na następny posiłek, albo uprawia kłusownictwo na boku...
... albo strzela focha ;-)

Nawet przy lodach.
--------------------------------------------------
Pawik, Hancia, Niela, Bisia, Łudeczka i Tysia :))
Q-mamma
epikurejka w rozpaczy

Post by Q-mamma »

No u nas podobnie :) no chyba, że rosół (zjedzą wszyscy) i po nim pomidorowa ( z większościowym entuzjazmem, tylko:
jedni z ryżem,
inni z makaronem - taki śmakim i owakim , grubym , drobnym , aldente bądź rozpulchnionym kluchem , kluseczkami lanymi, kładzionymi) :roll: :570:
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image
Babka4

Post by Babka4 »

Q-mamma wrote:No u nas podobnie :) no chyba, że rosół (zjedzą wszyscy) i po nim pomidorowa ( z większościowym entuzjazmem, tylko:
jedni z ryżem,
inni z makaronem - taki śmakim i owakim , grubym , drobnym , aldente bądź rozpulchnionym kluchem , kluseczkami lanymi, kładzionymi) :roll: :570:
rosół wszyscy uwielbiamy
a pomidorówkę tylko ja i mąż
taki smak dzieciństwa
my mielone z buraczkami
a pół przecieru idzie na sos do spagetti dla młodzieży
i wszyscy są zadowoleni
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
Babka4

Post by Babka4 »

widzę ze sezon letni w górach zakończony :-)

witam Pana Michała

Baśka (nie Wołodyjowska)
sylwia1974
siedmiokrotka

Post by sylwia1974 »

ogórkowa
naleśniki
gołabki po naszemu
marchewka w każdej postaci!!!!
pyzy
to wszyscy i zawsze z entuzjazmem

poza tym, to też co jakiś czas ktoś je grzecznosciowo, grymasi zwykle Piotrek - z resztą nie mamy kłopotów z jedzeniem, nawet jeśli lubią coś umiarkowanie...
Zachętą jest to, że każdy ma liste dań na które czeka, bo lubi je bardziej niż inni - a ja staram się w miarę możliwości realizować te zamówienia tak ,by każdy co jakiś czas był megakulinarniezaspokojony
Myślę więc jestem...a może jestem więc myślę...
attena
Donna vulcana

Post by attena »

Nasze ulubione dania:
zrazy wołowe, pomidorowa, gołąbki,mielone z pieczarkami i serem,spaghetti z krewetkami,zupa tajska z kurczakiem,i mnóstwo dań typowo islandzkich :572:
Dzieciaki jedzą wszystko,tylko mały Kamil, który jak coś polubi, to je tylko wybrane danie przez długi czas- czasem kilka tygodni, niemal wyłącznie :roll:
Miał fazę na kiszone ogórki,szprotki w sosie pomidorowym,płatki zbożowe 6xdziennie,w tym ukochane płatki owsiane( ostatnio z bananem,cynamonem i migdałami),wszystko popija tranem :mrgreen:
Babka4

Post by Babka4 »

attena wrote:Nasze ulubione dania:
zrazy wołowe, pomidorowa, gołąbki,mielone z pieczarkami i serem,spaghetti z krewetkami,zupa tajska z kurczakiem,i mnóstwo dań typowo islandzkich :572:
...
Miał fazę na kiszone ogórki,szprotki w sosie pomidorowym,płatki zbożowe 6xdziennie,w tym ukochane płatki owsiane( ostatnio z bananem,cynamonem i migdałami),wszystko popija tranem :mrgreen:
ło matko i córko!
mam nadzieję że WC obok kuchni/jadalni :roll:
michał
Gazda z Farfurni

Post by michał »

Babka4 wrote:widzę ze sezon letni w górach zakończony :-)

witam Pana Michała

Baśka (nie Wołodyjowska)
:mrgreen: :mrgreen:

No pusto całkiem. Aż nie możemy się pozbierać.
--------------------------------------------------
Pawik, Hancia, Niela, Bisia, Łudeczka i Tysia :))
attena
Donna vulcana

Post by attena »

Babka4 wrote:
attena wrote:Nasze ulubione dania:
...
ło matko i córko!
mam nadzieję że WC obok kuchni/jadalni :roll:
Eee, tam!
W końcu tu jedzą czasami naprawdę obrzydliwe rzeczy, a to wyżej- to pikuś :mrgreen:
jola
zorga domowa

Post by jola »

A u nas nie ma nic, co lubili by WSZYSCY. Zawsze ktoś zjada z grzeczności, albo czeka na następny posiłek, albo uprawia kłusownictwo na boku...
... albo strzela focha ;-)

Nawet przy lodach.
no zgadza się, moja maksyma to: w dużej rodzinie zawsze jest ktoś obrażony
a mamy też taka jedną (chuda jak patyk), która magazynuje słodycze, zawsze ma cos w zanadrzu i potem handluje nimi, i to ona nie lubi lodów - to dziwne na tle innych dzieci. Ona też lubi sprzątać - i to jest dopiero szok dla reszty rodziny.
Ale nawet ona je naleśniki - i to jest jedyne danie, które u nas idzie zawsze i jest bardzo, bardzo ulubione przez wszystkich, no może przez głowę rodziny najmniej.
Image
jola
zorga domowa

Post by jola »

attena wrote:wszystko popija tranem :mrgreen:
ha, ależ puenta:))
Image
Post Reply