Jakie jest Wasze otoczenie "ideologiczno-społeczne"?

Miejsce dostępne dla wszystkich Użytkowników, wszystkie tematy dozwolone :-)

Moderator: Anka

Post Reply
monika
Wróżka Zębuszka

Jakie jest Wasze otoczenie "ideologiczno-społeczne"?

Post by monika »

Tak z ciekawości i z powodu pewnej dyskusji ;-)

Tzn czy macie wokół siebie ludzi o poglądach raczej konserwatywnych czy liberalnych? Wasze poglądy to "na tle" norma czy wyjątek?
I tutaj może spytałabym o takie "luźniejsze" otoczenie, bo jeśli chodzi o przyjaciół to wiadomo - ludzie się dobierają pod kątem zbieżności raczej ;-)

Czy polityka i kwestie światopoglądowe są "tematem" w rodzinie i czy powoduje to konflikty?
Odważni żyją krótko, ale ostrożni nie żyją wcale
dudi
ptak paradoksalny

Re: Jakie jest Wasze otoczenie "ideologiczno-społeczne"?

Post by dudi »

ciekawe pytanie - przy czym wymaga najpierw samookreślenia - :)

wokół mnie jest chyba najwięcej umiarkowanych konserwatystów, w drugim rzędzie liberałowie centrowi w trzecim rzędzie prawica "przy ścianie", nie widzę lewicy ani palikotowców. Wśród konserwatystów uchodzę za liberała, wśród liberałów za konserwatystę - raczej więc jestem wyjątkiem niż normą ;-)
Laurel
domownik

Post by Laurel »

dudi wrote:

wokół mnie jest chyba najwięcej umiarkowanych konserwatystów
Tak jak u mnie.
Yenna
Generalissimus domownikuss

Post by Yenna »

Moje środowisko to Dudi i Dreptak.:) Ale mnie nie ciągnie do środowisk politycznych.
argento1967
od zawsze z Argentyną!!!

Post by argento1967 »

u mnie raczej przeważa środowisko liberalne...ale mam przyjaciół o poglądach konserwatywnych...
staram się unikać dysput o polityce bo wiadomo jak to się może skończyć... :mrgreen:

w rodzinie też mamy różne poglądy ale nie kłucimy się bo szkoda nerwa... 8)
życie...
attena
Donna vulcana

Post by attena »

Baaardzo liberalne ;-)
My uchodzimy za bardzo konserwatywnych i stanowczych,za ludzi z twardymi zasadami- co nas niezmiernie zadziwia ;-)Ale tu dużo nie trzeba, by za takich uchodzić :570:
Q-mamma
epikurejka w rozpaczy

Post by Q-mamma »

Jestem konserwatywna wśród liberałów w środowisko zawodowym :mrgreen: innego nie mam.
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image
zuzanna
Generalissimus domownikuss

Post by zuzanna »

monika wrote:
Czy polityka i kwestie światopoglądowe są "tematem" w rodzinie i czy powoduje to konflikty?

Nie, nie rozmawiamy o tym za wiele, ani w rodzinie, ani w gronie znajomych, raczej mamy podobne poglądy, nie jest to na pewno temat nr 1.
Haniutka
samurajka

Post by Haniutka »

Nie, nie rozmawiamy o tym za wiele, ani w rodzinie, ani w gronie znajomych, raczej mamy podobne poglądy, nie jest to na pewno temat nr 1.
tak samo u mnie, dodam, że sa to poglądy raczej liberalne, ale mam też pare znajomych dalekich o poglądach konserwatywnych, jednak staram się z nimi wtedy o tym nie rozmawiać, żeby nie wywoływac niepotrzebnych spięc
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
monika
Wróżka Zębuszka

Post by monika »

Pytam, bo wyszła pewna dyskusja na zasadzie jaka jest tzw "prawdziwa Polska", po raz kolejny ktoś próbował nam udowadniać, że jesteśmy wyjątek a nie norma i jako wyjątek nie mamy prawa się wypowiadać.
A prawdziwy Polak jest konserwatywny i basta, tylko media to zakłamują ;-)

Z tego co obserwuję, w otoczeniu mam raczej ludzi umiarkowanych - jedni bardziej konserwatywni, większość bardziej liberalnych, ale ekstremistów brak... Albo się nie ujawniają.

Chociaż wśród dorosłych ludzi/współpracowników sporo jest osób o "palikotowym" nastawieniu do kwestii kościołów wszelakich - tzn mocno antyklerykalnym. I to wychodzi bez jakiegoś poruszania tej kwestii - ot tak, przy okazji... To tak w odpowiedzi "skąd sie tacy ludzie biorą" - a zza płota - chyba zawsze byli, tylko nie było dla nich odpowiedniej "oferty politycznej".
Isia
z bukowego domu:)

Post by Isia »

My dla jednych konserwy, dla innych nawet zbyt liberalni. :shock:Może dlatego, że nasze rodziny politycznie pokręcone i liczne. W każdym razie staram się unikać wszelkiej maści fanatyków narzucających innym poglądy.
Kiedyś wdawałam się w dyskusje, ale ostatnio tego unikam.I robię swoje.
monika
Wróżka Zębuszka

Post by monika »

Mi kiedyś sprawiało frajdę dyskutowanie z inteligentnymi "kosmitami ideologicznymi" - z mojego punktu widzenia. Teraz mi jakoś przeszło. W rodzinie w zasadzie tematu unikamy, bo się robi nieprzyjemnie. Najgorzej, ze ci najbardziej agresywni sami dążą do wywołania takiej dyskusji i spuszczenia sobie pary. Najczęściej "w małej rodzinie" albo są dwie takie sztuki, albo druga strona ma dosyć domorosłego politykiera i temat jest na co dzień tabu. Więc dawaj w towarzystwie bez hamulców :roll: .
Najgorzej nie lubię, jak ktoś cytuje gazety zamiast przekazywać swoje przemyślenia... A tak jest najczęściej z tymi spuszczonymi z politycznej smyczy.
Szczerze mówiąc ciarki mi chodzą przed niektórymi spotkaniami świątecznymi, bo wiem jak sie to skończy. A wymiksować się też nie bardzo...
dudi
ptak paradoksalny

Post by dudi »

Monika, zawczasu przygotuj sobie zestaw neutralnych tematów do rozmowy :roll:

ja na wstępie próbuję wyczuć i dokonać klasyfikacji - czy ktoś chce tylko jak piszesz "spuścić powietrze" i na rozmowę nie ma szans , czy potrafi również słuchać i w miarę normalnie rozmawiać.

w pierwszym wypadku chyba trzeba wyczekać, podjąć inny temat i nie ma sensu rozmowa a nawet sygnał "mam inne zdanie" tylko dolewa oliwy do ognia, w drugim przypadku bywa bardzo ciekawie.
chilka
zadomowiony

Post by chilka »

Ze mnie to taki umiarkowany liberał. Ze znajomymi to mamy tyle innych tematów, że od jakiegoś czasu polityki nie tykamy. ale pamiętam, że w latach 2005-2007 to nieraz gorąco było u nas w czasie spotkań towarzyskich. a w pracy mnóstwo ludzi raczej chyba lewicowych bo większość wprost o kościele np. mówi źle albo i jeszcze gorzej. Ja raczej słucham a nie mówię bo czasami nie ma sensu.
Post Reply