WIELKANOC
Moderator: ZIBI
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Wszystko mamy i to w dużych ilościach
MAZURKI I BABY ostro w dół
Tu znajdziecie ŻUR trochę w dół
Tu są PIECZENIE
Tu zaplątał się BIGOS
Mniam, mniam aby czasu i chęci starczyło.
MAZURKI I BABY ostro w dół
Tu znajdziecie ŻUR trochę w dół
Tu są PIECZENIE
Tu zaplątał się BIGOS
Mniam, mniam aby czasu i chęci starczyło.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1253
- Joined: 08 Feb 2008, 17:03
- Contact:
JAJKA faszerowane:
Składniki • 7 jajek • pęczek szczypiorku • bułka tarta • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. 6 jajek ugotować na twardo, dobrze ostudzić następnie ostrym nożem przekroić wzdłuż w skorupkach (robić to ostrożnie żeby nie uszkodzić za bardzo skorupek). Następnie delikatnie wyjąć ze skorupek białko i żółtko, przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem. 2. Pół szklanki bułki tartej namoczonej w wodzie, dodać do jajek.Następnie dodać pokrojony szczypior, surowe jajko oraz przyprawy. Dokladnie wymieszać. 3. Przygotowaną masę nakladamy do skorupek tak, aby nie wystawała poza skorupkę. Następnie posypać bułką tartą i smażyć na złoty kolor.Dobrze jest dodać do masy łyżkę masła. 4. Możemy je podawać na śniadanie (na ciepło i na zimno) wielkanocne.
PASCHA owocowa
50 dag tłustego twarogu
- 25 dag konfitur z moreli, malin lub truskawek
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- jajo
- szklanka gęstej śmietany
Ser dwukrotnie zmielić, do drugiego mielenia dodać konfiturę, po czym wszystko wymieszać i przetrzeć przez sito. Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, potem całe jajo, a następnie po łyżce masy serowo-owocowej i śmietany. Masę wyłożyć do formy wyścielonej czystą ściereczką, owinąć, obciążyć deseczką, odstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć na półmisek i przybrać owocami.
Mazurek bakaliowy
- 6 jaj
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag daktyli
- 25 dag migdałów
- wanilia
- sok z połowy cytryny
- 4 dag mielonych biszkoptów
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta
- polewa czekoladowa lub biała
- migdały
- skórka pomarańczowa
Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, dodać pokrojone daktyle, zmielone migdały, sok z cytryny, wanilię oraz zmielone biszkopty. Tak powstałą masę delikatnie wymieszać i włożyć do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku średni nagrzanym , po wystudzeniu udekorować polewą, migdałami i skórką z pomarańczy.
Schab pieczony:
Schab z owocami Drukuj E-mail
1 kg schabu lub szynki wieprzowej
½ kg mrożonych śliwek
gruby plaster wędzonego boczku
3 łyżki oleju
1 szklanka gorącego bulionu
sól
pieprz
zioła
Mięso rozbić na płat, natrzeć przyprawami. Boczek pokroić w kostkę, włożyć do śliwek w miejsce pestki, ułożyć na mięsie. Zrolować, obwiązać nitką, podlać olejem i bulionem. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 st. Dodać resztę śliwek, piec kolejne 20 minut.
I cos pysznego,tzw.DOMEK
Składniki:
3/4 kostki masła
4 żółtka
kilka kropli olejku migdałowego
4 łyżki kakao
3 paczki herbatników
0,70 dag twarogu
wiśnie drylowane
Sposób przyrządzenia:
Masło, żółtka i cukier utrzeć, dodać olejek, twaróg, ująć 1/3 porcji i do niej wsypać kakao, rozmieszać, rozłożyć folię aluminiową, a na nią połowę masy białej, na niej rozłożyć umoczone w mleku herbatniki, 3 sztuki w szerokości, a 5 w długości, na herbatniki wylewamy połowę masy kakaowej tak, aby każde ciastko miało na sobie dobrze rozsmarowany krem, na ten krem, na środkowy herbatnik rozłożyć wiśnie wzdłuż, złapać folię od dołu i złożyć w trójkąt, przechowywać w lodówce, mocno schłodzić
I ostatnie:
Kaczka w miodzie
Składniki:
1 kaczka
5 łyżek sojowego sosu,
1 łyżka oleju,
3 łyżki świeżej kolendry drobno pokrajanej,
2 łyżki „pięciu przypraw"
mieszanka białego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru i cynamonu,
3 cytryny,
3 goździki,
20 dag płynnego miodu,
pieprz świeżo mielony
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę natrzeć mieszaniną sojowego sosu, oleju, cytrynowego soku, „pięciu przypraw", rozgniecionych goździków, 2 łyżek kolendry i pieprzu. Odstawić na 15 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 220 st. C. Zrumienić ze wszystkich stron, po czym smarować pędzlem maczanym w pozostałości marynaty z dodatkiem miodu. Zwilżać w ten sposób do końca pieczenia. Po podzieleniu na porcje oprószyć resztą kolendry. Można podawać z dowolnymi jarzynami, które można dusić w brytfannie razem z kaczką w jej sosie.
Mozna wiec wybrac.
Składniki • 7 jajek • pęczek szczypiorku • bułka tarta • sól, pieprz Etapy przygotowania 1. 6 jajek ugotować na twardo, dobrze ostudzić następnie ostrym nożem przekroić wzdłuż w skorupkach (robić to ostrożnie żeby nie uszkodzić za bardzo skorupek). Następnie delikatnie wyjąć ze skorupek białko i żółtko, przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść widelcem. 2. Pół szklanki bułki tartej namoczonej w wodzie, dodać do jajek.Następnie dodać pokrojony szczypior, surowe jajko oraz przyprawy. Dokladnie wymieszać. 3. Przygotowaną masę nakladamy do skorupek tak, aby nie wystawała poza skorupkę. Następnie posypać bułką tartą i smażyć na złoty kolor.Dobrze jest dodać do masy łyżkę masła. 4. Możemy je podawać na śniadanie (na ciepło i na zimno) wielkanocne.
PASCHA owocowa
50 dag tłustego twarogu
- 25 dag konfitur z moreli, malin lub truskawek
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- jajo
- szklanka gęstej śmietany
Ser dwukrotnie zmielić, do drugiego mielenia dodać konfiturę, po czym wszystko wymieszać i przetrzeć przez sito. Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, potem całe jajo, a następnie po łyżce masy serowo-owocowej i śmietany. Masę wyłożyć do formy wyścielonej czystą ściereczką, owinąć, obciążyć deseczką, odstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć na półmisek i przybrać owocami.
Mazurek bakaliowy
- 6 jaj
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag daktyli
- 25 dag migdałów
- wanilia
- sok z połowy cytryny
- 4 dag mielonych biszkoptów
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta
- polewa czekoladowa lub biała
- migdały
- skórka pomarańczowa
Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, dodać pokrojone daktyle, zmielone migdały, sok z cytryny, wanilię oraz zmielone biszkopty. Tak powstałą masę delikatnie wymieszać i włożyć do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku średni nagrzanym , po wystudzeniu udekorować polewą, migdałami i skórką z pomarańczy.
Schab pieczony:
Schab z owocami Drukuj E-mail
1 kg schabu lub szynki wieprzowej
½ kg mrożonych śliwek
gruby plaster wędzonego boczku
3 łyżki oleju
1 szklanka gorącego bulionu
sól
pieprz
zioła
Mięso rozbić na płat, natrzeć przyprawami. Boczek pokroić w kostkę, włożyć do śliwek w miejsce pestki, ułożyć na mięsie. Zrolować, obwiązać nitką, podlać olejem i bulionem. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 st. Dodać resztę śliwek, piec kolejne 20 minut.
I cos pysznego,tzw.DOMEK
Składniki:
3/4 kostki masła
4 żółtka
kilka kropli olejku migdałowego
4 łyżki kakao
3 paczki herbatników
0,70 dag twarogu
wiśnie drylowane
Sposób przyrządzenia:
Masło, żółtka i cukier utrzeć, dodać olejek, twaróg, ująć 1/3 porcji i do niej wsypać kakao, rozmieszać, rozłożyć folię aluminiową, a na nią połowę masy białej, na niej rozłożyć umoczone w mleku herbatniki, 3 sztuki w szerokości, a 5 w długości, na herbatniki wylewamy połowę masy kakaowej tak, aby każde ciastko miało na sobie dobrze rozsmarowany krem, na ten krem, na środkowy herbatnik rozłożyć wiśnie wzdłuż, złapać folię od dołu i złożyć w trójkąt, przechowywać w lodówce, mocno schłodzić
I ostatnie:
Kaczka w miodzie
Składniki:
1 kaczka
5 łyżek sojowego sosu,
1 łyżka oleju,
3 łyżki świeżej kolendry drobno pokrajanej,
2 łyżki „pięciu przypraw"
mieszanka białego pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru i cynamonu,
3 cytryny,
3 goździki,
20 dag płynnego miodu,
pieprz świeżo mielony
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę natrzeć mieszaniną sojowego sosu, oleju, cytrynowego soku, „pięciu przypraw", rozgniecionych goździków, 2 łyżek kolendry i pieprzu. Odstawić na 15 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 220 st. C. Zrumienić ze wszystkich stron, po czym smarować pędzlem maczanym w pozostałości marynaty z dodatkiem miodu. Zwilżać w ten sposób do końca pieczenia. Po podzieleniu na porcje oprószyć resztą kolendry. Można podawać z dowolnymi jarzynami, które można dusić w brytfannie razem z kaczką w jej sosie.
Mozna wiec wybrac.
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1253
- Joined: 08 Feb 2008, 17:03
- Contact:
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
Pasztet w cieście
30 dkg wieprzowiny
30dkg cielęciny lub m. drobiowego
50 dkg wątróbki
20 dkg boczku1 marchewka, kawałek selera, cebulka
1 szkl bulionu
3 jajka
1 szkl. śmietany
czerstwa bułka
duży kisliszek czerwonego wina
sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa, garść kaparów
masło do posmarowania formy
jajko do smarowania ciasta.
Ciasto
40dkg mąki zagnieść z 1 kostką margaryny, 1 żółtkiem, solą, gałaką muszkatołową i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany. Schłodzić 30 min w lodówce.
Mięso zrumienić na patelni podlać bulionem i dusić. Jak trochę zmięknie dodać pokrojone warzywa i dusić do miękkości podlewając połową wina. Posolić.
Wątróbkę zrumienić na maśłe, podlać winem, poddusić, pokroić w kawałki, posolić.
Bułkę pokruszyć i namoczyć w śmietanie.
Mięso, warzywa i połowę wątróbki zemleć, dodać śmietanę z bułką, jajka, przyprawy, sos spod duszenia mięsa i wyrobić na gładką masę.
Ciasto rozwałkować i wylepi podłóżną foremkę tak aby 2 cm ciasta wystawały ponad brzeg foremki.
Połowę mięsa wyłożyć do formy, wyłożyć krojoną wątróbkę i kapary, resztę masy.Brzeg ciasta zagiąć na masę, posmarować jajkiem i nałożyć wierzch ciasta- taką pokrywkę. Wyciąć w niej 2 otwory po obu stronach blaszki, posmarować jajkiem. Z resztek ciasta zrobić dekorację - listki, kwiatki, ułożyć na posmarowanym cieście i jeszcze raz pociągnąć jajkiem.
W otwory włożyć ruloniki z folii aluminiowej, piec 40 min w 180 st. C
30 dkg wieprzowiny
30dkg cielęciny lub m. drobiowego
50 dkg wątróbki
20 dkg boczku1 marchewka, kawałek selera, cebulka
1 szkl bulionu
3 jajka
1 szkl. śmietany
czerstwa bułka
duży kisliszek czerwonego wina
sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa, garść kaparów
masło do posmarowania formy
jajko do smarowania ciasta.
Ciasto
40dkg mąki zagnieść z 1 kostką margaryny, 1 żółtkiem, solą, gałaką muszkatołową i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany. Schłodzić 30 min w lodówce.
Mięso zrumienić na patelni podlać bulionem i dusić. Jak trochę zmięknie dodać pokrojone warzywa i dusić do miękkości podlewając połową wina. Posolić.
Wątróbkę zrumienić na maśłe, podlać winem, poddusić, pokroić w kawałki, posolić.
Bułkę pokruszyć i namoczyć w śmietanie.
Mięso, warzywa i połowę wątróbki zemleć, dodać śmietanę z bułką, jajka, przyprawy, sos spod duszenia mięsa i wyrobić na gładką masę.
Ciasto rozwałkować i wylepi podłóżną foremkę tak aby 2 cm ciasta wystawały ponad brzeg foremki.
Połowę mięsa wyłożyć do formy, wyłożyć krojoną wątróbkę i kapary, resztę masy.Brzeg ciasta zagiąć na masę, posmarować jajkiem i nałożyć wierzch ciasta- taką pokrywkę. Wyciąć w niej 2 otwory po obu stronach blaszki, posmarować jajkiem. Z resztek ciasta zrobić dekorację - listki, kwiatki, ułożyć na posmarowanym cieście i jeszcze raz pociągnąć jajkiem.
W otwory włożyć ruloniki z folii aluminiowej, piec 40 min w 180 st. C
-
- chochlik domowy
- Posts: 3556
- Joined: 19 Jun 2007, 15:29
- Contact:
-
- Gazda z Farfurni
- Posts: 2480
- Joined: 07 Aug 2007, 10:56
- Location: tam, gdzie wrony zawracają
- Contact:
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1882
- Joined: 09 Jan 2008, 22:17
- Contact:
Halo, halo - mam do Was wszystkich prośbę! :)
Podzielcie sie ze mną swoim doświadczeniem, a mianowicie - jak rozplanowujecie sobie, na konkretne dni przed świętami, poszczególną robotę w kuchni. Wiadomo,ze nie wszystko można długo trzymać, ale trudno wszystko sobie zostawić na Wielką Sobotę. Zwierzcie się proszę Oktawce np. w piątek piekę to i to i przetrzymuję tu i tu...
Z góry dziękuję
z poważaniem
Oktawa [/i]
Podzielcie sie ze mną swoim doświadczeniem, a mianowicie - jak rozplanowujecie sobie, na konkretne dni przed świętami, poszczególną robotę w kuchni. Wiadomo,ze nie wszystko można długo trzymać, ale trudno wszystko sobie zostawić na Wielką Sobotę. Zwierzcie się proszę Oktawce np. w piątek piekę to i to i przetrzymuję tu i tu...
Z góry dziękuję
z poważaniem
Oktawa [/i]
-
- Domownik
- Posts: 2054
- Joined: 17 Jun 2007, 23:05
- Contact:
No... ja to piekę i gotuję w czwartek i potem już nic :) Jeszcze tylko w sobotę rano robię tak szybko sałatkę na niedzielne wspólne śniadanie z rodzicami. Wiem, że mam łatwiej, bo mama szykuje żurek na śniadanie, ale gdyby nie szykowała i tak skończyłabym robotę w czwartek.
...Ale takie jest doświadczenie mojej rodziny :) Dla nas to są święte dni, już od WCz wieczorem :)
...Ale takie jest doświadczenie mojej rodziny :) Dla nas to są święte dni, już od WCz wieczorem :)
-
- domownik
- Posts: 187
- Joined: 12 Feb 2008, 20:03
- Contact:
- Anka
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2960
- Joined: 17 Jun 2007, 01:15
- Location: Warszawa
- Contact:
Ja zawsze planowałam doskonale, pierwszy dzień świąt - mama (w zasadzie babcia, bo Ona przygotowywała większość potraw), drugi dzień - teściowa;)
W tym roku groziło nam przygotowywanie czegoś, bo niestety babci już nie ma, ale mama postanowiła wszystko zrobić sama, nawet chcieliśmy coś się włączyć, ale ona się uparła i wyszło jej znakomicie:). W Wielkanoc byli jeszcze u moich rodziców teściowie, bo niestety tesciowa nadal w szpitalu i wyszła tylko na przepustkę. W drugi dzień świat u szwagra i potem u moich rodziców. Planować więc musieliśmy tylko przejazdy;)
W tym roku groziło nam przygotowywanie czegoś, bo niestety babci już nie ma, ale mama postanowiła wszystko zrobić sama, nawet chcieliśmy coś się włączyć, ale ona się uparła i wyszło jej znakomicie:). W Wielkanoc byli jeszcze u moich rodziców teściowie, bo niestety tesciowa nadal w szpitalu i wyszła tylko na przepustkę. W drugi dzień świat u szwagra i potem u moich rodziców. Planować więc musieliśmy tylko przejazdy;)
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1253
- Joined: 08 Feb 2008, 17:03
- Contact:
- Anka
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2960
- Joined: 17 Jun 2007, 01:15
- Location: Warszawa
- Contact:
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: WIELKANOC
Smażony chrzan
4 szklanki tartego na grubej tarce chrzanu
Kawałki pieczonej karkówki, szynki, boczku pieczonego, białej kiełbasy
Kilka ugotowanych jajek na twardo (ósemki)
trzy jajka surowe
Chrzan smażymy na smalcu(oleju), dolewamy trochę wody.Gdy jest miękki dodajemy pozostałe składniki - delikatnie mieszamy.Przyprawiamy solą i pieprzem.Serwujemy na ciepło.
4 szklanki tartego na grubej tarce chrzanu
Kawałki pieczonej karkówki, szynki, boczku pieczonego, białej kiełbasy
Kilka ugotowanych jajek na twardo (ósemki)
trzy jajka surowe
Chrzan smażymy na smalcu(oleju), dolewamy trochę wody.Gdy jest miękki dodajemy pozostałe składniki - delikatnie mieszamy.Przyprawiamy solą i pieprzem.Serwujemy na ciepło.
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: WIELKANOC
Jajka (najlepiej ciemne) obmyć i ugotować razem z łuskami z cebuli (im więcej łusek tym lepiej). Ugotowane jajka- jeszcze ciepłe- potłuc łyżeczką aby popękały i ułożyć je w słoiku albo kamiennym garnku.
Ugotować zalewę: na 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżka stołowa kminku. Gorącą zalewą zalać jajka (muszą być zakryte ) i zostawić co najmniej jedną dobę aby przeszły.
Tak przygotowane mogą stać w chłodnym miejscu kilka dni. Po obraniu układamy na listkach sałaty- dekorujemy wg gustu.
Ugotować zalewę: na 1 litr wody 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżka stołowa kminku. Gorącą zalewą zalać jajka (muszą być zakryte ) i zostawić co najmniej jedną dobę aby przeszły.
Tak przygotowane mogą stać w chłodnym miejscu kilka dni. Po obraniu układamy na listkach sałaty- dekorujemy wg gustu.
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: WIELKANOC
WIELKANOC 2018 już czas się przygotować i duchowo i kuchennie.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: WIELKANOC
I znowu mamy WIELKANOC
Tym razem to już 2019. A ja tu sobie sam świątecznie gram.
Tym razem to już 2019. A ja tu sobie sam świątecznie gram.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Who is online
Users browsing this forum: No registered users