DZIŚ UGOTUJĘ...
Moderator: ZIBI
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
juka lecę do Ciebie dziewczyno
planowałam dziś ogórkową z ziemniakami
a Tyś już zgotowała i te kopytka ach!
wygłodniała Babka
planowałam dziś ogórkową z ziemniakami
a Tyś już zgotowała i te kopytka ach!
wygłodniała Babka
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
ano, zgotowałam
bo albowiem piękne jest życie bezrobotnego - gdyby nie ta kasa
bo albowiem piękne jest życie bezrobotnego - gdyby nie ta kasa
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
gotuj dla dzieci sąsiadów :)
zarobek mały będzie
zarobek mały będzie
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1253
- Joined: 08 Feb 2008, 17:03
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
U mnie dzis kurczak,ale taki inny:
• 0,5 kg filetów z piersi kurczaka
• 200 g brokułów
• 3 ząbki czosnku
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz
• olej z pestek winogron
• 200 ml gęstej śmietany
• 2 czubate łyżki masła orzechowego
• 1 rozgnieciona ostra papryczka
• sok wyciśnięty z połowy cytryny
W wysokim rondlu rozgrzej olej, wrzuć sporo pieprzu, posiekane ząbki czosnku. A gdy czosnek zacznie się rumienić – umyte i osuszone mięso kurczaka, pokrojone w kostkę. Gdy kurczak się zetnie, dodaj brokuły i sól. Duś około 7 minut, by kurczak nie zrobił się twardy. Wlej śmietanę, wymieszaj. Następnie dodaj masło orzechowe i ostrą papryczkę. Podgrzewaj, cały czas intensywnie mieszając. Gdy sos zgęstnieje, wlej sok z cytryny. Duś na bardzo małym ogniu 10 minut, często mieszając.
• 0,5 kg filetów z piersi kurczaka
• 200 g brokułów
• 3 ząbki czosnku
• sól
• świeżo mielony czarny pieprz
• olej z pestek winogron
• 200 ml gęstej śmietany
• 2 czubate łyżki masła orzechowego
• 1 rozgnieciona ostra papryczka
• sok wyciśnięty z połowy cytryny
W wysokim rondlu rozgrzej olej, wrzuć sporo pieprzu, posiekane ząbki czosnku. A gdy czosnek zacznie się rumienić – umyte i osuszone mięso kurczaka, pokrojone w kostkę. Gdy kurczak się zetnie, dodaj brokuły i sól. Duś około 7 minut, by kurczak nie zrobił się twardy. Wlej śmietanę, wymieszaj. Następnie dodaj masło orzechowe i ostrą papryczkę. Podgrzewaj, cały czas intensywnie mieszając. Gdy sos zgęstnieje, wlej sok z cytryny. Duś na bardzo małym ogniu 10 minut, często mieszając.
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Do kurczaka w takim sosie co podajesz?
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1253
- Joined: 08 Feb 2008, 17:03
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Najczesciej ryz:)))
- chwilka
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1704
- Joined: 24 Oct 2007, 21:32
- Location: Wrocław
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
To dzisiaj dzień kopytkowy, bo u nas też kopytka.
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
My ciągle podjadamy mrożonki poświąteczne - kapusta z grzybami,pierogi, barszczyk,schab ze śliwkami,karkówkę, snikersa,piernik - matko - jak wpadłam w trans,to zamrażarka pełna.Ponad połowa trafiła na mrożenie.Ale nieźle smakuje wszystkim - a ja mam labę kuchenną
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
indyk pieczony- pokrojony na kawałki, (miałam w lodówce)
makaron ugotowany, (miałam w lodówce)
szpinak (miałam w zamrażarce)-
zrobiłam z sosikiem naprędce (sosik miałam w przyprawach-"winiary pomysł na rybę w sosie śmietanowo- szpinakowym" )
mleko (do zrobienia sosiku- nie miałam przepisowej śmietany)
sosik zrobić ze szpinakiem- w zasadzie to jest szpinak z sosem
wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego, wymieszać i zapiec, tak ze 20 min....
podając posypac tartym suszonym parmezanem... (był w lodówce)
podobno bardzo dobre
makaron ugotowany, (miałam w lodówce)
szpinak (miałam w zamrażarce)-
zrobiłam z sosikiem naprędce (sosik miałam w przyprawach-"winiary pomysł na rybę w sosie śmietanowo- szpinakowym" )
mleko (do zrobienia sosiku- nie miałam przepisowej śmietany)
sosik zrobić ze szpinakiem- w zasadzie to jest szpinak z sosem
wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego, wymieszać i zapiec, tak ze 20 min....
podając posypac tartym suszonym parmezanem... (był w lodówce)
podobno bardzo dobre
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
zamiast ogórkowej zrobiłam wczoraj kartoflankę z zacierkami
i skareczki z kiełbaski z cebulką na oleju dodałam
delicje mniam..
tak mi się babcia i dziadziuś przypomieli jak te zaciereczki wrzucałam
aż łezki popłynęły że ich już 20 lat nie ma
co to mróz z człowieka potrafi zrobić
i skareczki z kiełbaski z cebulką na oleju dodałam
delicje mniam..
tak mi się babcia i dziadziuś przypomieli jak te zaciereczki wrzucałam
aż łezki popłynęły że ich już 20 lat nie ma
co to mróz z człowieka potrafi zrobić
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Hania, jak otwieram twój post w Kuchni, to jestem prawie pewna, że przeczytam o indyku
rzeczywiście tak dużo go jecie czy przypadkowo trafia? mnie indyk średnio wychodzi chyba jakiś błąd robię
rzeczywiście tak dużo go jecie czy przypadkowo trafia? mnie indyk średnio wychodzi chyba jakiś błąd robię
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Nie kupuję raczej innego mięsa niż drobiowe, czyli własnie najczęściej indyka lub kurczaki, lub ryby, na obiady dla rodzinki... dlatego jak juz jest mięso to własnie indyk, kurczak, ryba...
nie jem mięsa i nie chcę tez za bardzo robić rodzince obiadu z "dużego zwierza" , drób i ryba to cos, co jestem w stanie przyrządzić.
nie jem mięsa i nie chcę tez za bardzo robić rodzince obiadu z "dużego zwierza" , drób i ryba to cos, co jestem w stanie przyrządzić.
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
a te indyki i kurczaki, toż do pasz dodają hormony, antybiotki
aby masy nabierały i szybciej na ubój szły,
przed świętami o rybach też wiele złego słyszałam
:(
aby masy nabierały i szybciej na ubój szły,
przed świętami o rybach też wiele złego słyszałam
:(
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
ok Babko, ale do pasz dużych zwierzątek tez sie dodaje róznych rózności, więc to w zasadzie żadna róznica,
a ja mięska nie jem z powodów ideologicznych i z tych samych powodów w ramach kompromisu jestem w stanie przygotowywać drób i ryby, dużego zwierza nie tykam, rodzinka może go jeśc i jedzą poza domem.
Z drobiu najlepiej kupowac własnie indyka, bo mniej mu sie podaje antybiotyków i innych świństw niz kurczakom.
ryby najlepiej kupować tzw. dzikie, np dzikiego łososia- nie hodowlanego... no ale to są wtedy wiadomo- duuuuzo większe ceny, nie zawsze mogę sobie na to pozwolić
a ja mięska nie jem z powodów ideologicznych i z tych samych powodów w ramach kompromisu jestem w stanie przygotowywać drób i ryby, dużego zwierza nie tykam, rodzinka może go jeśc i jedzą poza domem.
Z drobiu najlepiej kupowac własnie indyka, bo mniej mu sie podaje antybiotyków i innych świństw niz kurczakom.
ryby najlepiej kupować tzw. dzikie, np dzikiego łososia- nie hodowlanego... no ale to są wtedy wiadomo- duuuuzo większe ceny, nie zawsze mogę sobie na to pozwolić
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1882
- Joined: 09 Jan 2008, 22:17
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
podobnoż z tymi hormonami i antybiotykami lepiej radzą sobie indyki, nie kumulują tego dziadostwa tak duzo (szczególnie "najbezpiecznijsze" są ponoc udźce indyka), w przeciwieństwie do "chłonnych" kurzczaków - tak słyszałam, ale czy to prawda kŧóż to wie, ale ponoc lepiej włąsnei kupowac indycze mięsko niz kurze.
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Ja tez z drobiu kupuję głównie indyka (przewaznie piersi).Nie wioem co jest, ale jeśli chodzi o kurczaki, to trudno trafić na świeże, nawet jeśli data ważności na to wskazuje. I to niezależnie czy w Polsce, Holandii, czy Niemczech...Dlatego bardzo sie do kurczaków zraziłam.
A z innych mięs to preferujemy wołowinę.
No i oczywiście ryby
A z innych mięs to preferujemy wołowinę.
No i oczywiście ryby
szczęśliwa mama szóstki
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
a ja tradycyjna jestem
wieprzowinkę wcinam 2-4 razy w tygodniu
wołowina też pyszna ale przygotowanie nie dla kobiety pracującej
np. zrazy 2-3 godz
a wieprzowe (z szynki lub łopatki) 30-40 minut
wieprzowinkę wcinam 2-4 razy w tygodniu
wołowina też pyszna ale przygotowanie nie dla kobiety pracującej
np. zrazy 2-3 godz
a wieprzowe (z szynki lub łopatki) 30-40 minut
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
a indyczek lub kurczaczek, czy rybke zazwyczaj zapiekam w naczyniu żaroodpornym lub wstawiam do parowara i mam z głowy
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
ja bardzo ryby lubię, których u nas dostatek i tanie - ale ze względu na ości dzieciory na świeże, najlepsze, kręcą nosem... mięsa generalnie mało jemy jak na średnią krajową - raz, dwa w tygodniu mięsny obiadek.
właśnie - parowar. myślę o sprzęcie kuchennym, i chodzi mi po głowie parowar, szybkowar i thermomix (ale ten drogi jak cholera) . może ktoś się podzieli wrażeniami ??
właśnie - parowar. myślę o sprzęcie kuchennym, i chodzi mi po głowie parowar, szybkowar i thermomix (ale ten drogi jak cholera) . może ktoś się podzieli wrażeniami ??
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
widziałam termomix kilka lat temu
dobry sprzęt ale dla małej rodzinki 2+0, 2+1
ok. pół litra zupy sie mieści
cena zawrotna 4 tys.
dobry sprzęt ale dla małej rodzinki 2+0, 2+1
ok. pół litra zupy sie mieści
cena zawrotna 4 tys.
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1253
- Joined: 08 Feb 2008, 17:03
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Ja mam 2 garnki cisnieniowe ,roznie to ludzie nazywaja,ale sa rewelacyjne,juz chyba kiedys tu o tym pisalam,mam zupe w 10 min ,w 14-18 min mam gulasz,po prostu cisnienie w garnki sie tworzy i wszystko pozostaje sobie w srodku,wylaczam gaz pod garnkiem a on dochodzi i dalej gotuje-polecam.Tutaj w Irlandii za 60e mozna spokojnie taki garnek kupic.
Mam tez taki 3 komorowy garnek na pare do pradu,na dole wlewam wode i uwielbiam to bo wstawiam ryz,czy ziemiaki,rybe czy drob i warzywa np.brokuly,marchewki itp.i nastawiam czas i samo mi sie gotuje na parze-polecam,mozna za 30e w Irlandii kupic,pewnie cena w PL podobna.
Mam tez taki 3 komorowy garnek na pare do pradu,na dole wlewam wode i uwielbiam to bo wstawiam ryz,czy ziemiaki,rybe czy drob i warzywa np.brokuly,marchewki itp.i nastawiam czas i samo mi sie gotuje na parze-polecam,mozna za 30e w Irlandii kupic,pewnie cena w PL podobna.
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
w PL to parowar Tefala
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
tu jest wątek o parowarach
viewtopic.php?f=29&t=1438
swoją droga strasznie kiepko działa wyszukiwarka forum, musiałam ręcznie przeszukac tematy, bo wyszukiwarka pokazała mi tylko dwa powyższe posty z wyrazem "parowar"
był chyba jeszcze jeden wątek, ale nie moge znaleźć
viewtopic.php?f=29&t=1438
swoją droga strasznie kiepko działa wyszukiwarka forum, musiałam ręcznie przeszukac tematy, bo wyszukiwarka pokazała mi tylko dwa powyższe posty z wyrazem "parowar"
był chyba jeszcze jeden wątek, ale nie moge znaleźć
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
- attena
- Donna vulcana
- Posts: 2000
- Joined: 21 Mar 2008, 19:27
- Location: þórshöfn
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
A ja dziś piekę bardzo popularny tutaj chleb bananowy.
1 jajko,
1 szkl. cukru,
2 dojrzałe, rozgniecione na papkę banany,
1,5 szkl. mąki,
0,5 łyżeczki sody,
1 łyżeczka soli.
Ciasto rozmieszać, włożyć do keksówki, piec około godziny w temp. około160 st.
Pyszny chleb, może być także podawany jako ciasto, ale koniecznie spróbujcie na sposób islandzki-jeszcze ciepły z masłem i serem
Acha- ja zazwyczaj podwajam i piekę od razu dwa, bo moje głodomory po jednym czuja wieeelki niedosyt
1 jajko,
1 szkl. cukru,
2 dojrzałe, rozgniecione na papkę banany,
1,5 szkl. mąki,
0,5 łyżeczki sody,
1 łyżeczka soli.
Ciasto rozmieszać, włożyć do keksówki, piec około godziny w temp. około160 st.
Pyszny chleb, może być także podawany jako ciasto, ale koniecznie spróbujcie na sposób islandzki-jeszcze ciepły z masłem i serem
Acha- ja zazwyczaj podwajam i piekę od razu dwa, bo moje głodomory po jednym czuja wieeelki niedosyt
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
- attena
- Donna vulcana
- Posts: 2000
- Joined: 21 Mar 2008, 19:27
- Location: þórshöfn
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Tez mi sie tak wydawao na poczatku Dzieciakom i mojemu mezowi ( i Islandczykom) to nie przeszkadza
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Wczoraj wyszła mi fajna zapiekanka:
makaron (ja wzięłam spręzynki) ugotować, odcedzić,
cukinia 2 szt (takie mniejsze, młode) -pokroic w talarki niezbyt grube ok 5 mm
ryba filet z mintaja 1 opakowanie- 4 kostki- pokroić w kostki ok 1,5 x 1,5 cm
śmietana
przyprawa winiarego (pomysł na rybę w sosie śmietanowo -koperkowym)
w naczyniu żaroodpornym ułozyc warstwami, ja ułozyłam tak:
cukinia, makaron, ryba, cukinia
każda warstwę odrobine posolić i posypac białym pieprzem mielonym
na koniec zmieszać ta przyprawe winiarego ze śmietana wg przepisu na opakowaniu i polać zapiekankę
(można ten sosik zrobic samemu, ale mi sie nie chciało)
piekłam w piekarniku z termoobiegiem ok 60 min 210*C (włożyłam do zimnego)
naprawdę smaczna
makaron (ja wzięłam spręzynki) ugotować, odcedzić,
cukinia 2 szt (takie mniejsze, młode) -pokroic w talarki niezbyt grube ok 5 mm
ryba filet z mintaja 1 opakowanie- 4 kostki- pokroić w kostki ok 1,5 x 1,5 cm
śmietana
przyprawa winiarego (pomysł na rybę w sosie śmietanowo -koperkowym)
w naczyniu żaroodpornym ułozyc warstwami, ja ułozyłam tak:
cukinia, makaron, ryba, cukinia
każda warstwę odrobine posolić i posypac białym pieprzem mielonym
na koniec zmieszać ta przyprawe winiarego ze śmietana wg przepisu na opakowaniu i polać zapiekankę
(można ten sosik zrobic samemu, ale mi sie nie chciało)
piekłam w piekarniku z termoobiegiem ok 60 min 210*C (włożyłam do zimnego)
naprawdę smaczna
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1253
- Joined: 08 Feb 2008, 17:03
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
A u mnie paszteciki o takie:
Składniki
ziemniaki
czosnek
oliwa
sól i pieprz
zielony groszek
ciasto filo
masło
jajka
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Utłuc z czosnkiem i oliwą na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Gotować groszek w osolonym wrzątku ok. 3-5 minut, odcedzić, dodać do ziemniaków i wymieszać. Masło stopić i lekko przestudzić. Każdy arkusz ciasta filo (pozostałe trzymać przykryte wilgotną ściereczką) posmarować do połowy masłem i złożyć na pół. Przyciąć brzegi, by powstał kwadrat. Nałożyć na róg czubatą łyżkę nadzienia i uformować dołek. Wbić do dołka jajko. Posmarować brzegi ciasta masłem i złożyć kwadrat po przekątnej. Zlepić brzegi ciasta i zawinąć, by powstał kwadrat. Smażyć w głębokim oleju ok. 10-15 minut na złocisty kolor, lub piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Składniki
ziemniaki
czosnek
oliwa
sól i pieprz
zielony groszek
ciasto filo
masło
jajka
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Utłuc z czosnkiem i oliwą na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Gotować groszek w osolonym wrzątku ok. 3-5 minut, odcedzić, dodać do ziemniaków i wymieszać. Masło stopić i lekko przestudzić. Każdy arkusz ciasta filo (pozostałe trzymać przykryte wilgotną ściereczką) posmarować do połowy masłem i złożyć na pół. Przyciąć brzegi, by powstał kwadrat. Nałożyć na róg czubatą łyżkę nadzienia i uformować dołek. Wbić do dołka jajko. Posmarować brzegi ciasta masłem i złożyć kwadrat po przekątnej. Zlepić brzegi ciasta i zawinąć, by powstał kwadrat. Smażyć w głębokim oleju ok. 10-15 minut na złocisty kolor, lub piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
a co to takiego??ciasto filo
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
przyjechała mama
i w związku z tym nakarmiła nas pyszną kurpiowską potrawą regionalną o nazwie kugiel:
trzeba najpierw usmażyć przyprawione żeberka wieprzowe z cebulką. wysmarować dobrze foremkę i wysypać ją tartą bułą. na tym ułożyć żeberka, a cebulkę dodać do masy ziemniaczanej przyrządzonej jak na placki (wg. przepisu własnej mamy ). rzeczoną masą zalać żeberka i do piekarnika na 1 -1,5 godz., aż się ładnie zrumieni z wierzchu. pyszne na paskudne zimowe i jesienne wieczory z surówką z kiszonej kapusty.
i w związku z tym nakarmiła nas pyszną kurpiowską potrawą regionalną o nazwie kugiel:
trzeba najpierw usmażyć przyprawione żeberka wieprzowe z cebulką. wysmarować dobrze foremkę i wysypać ją tartą bułą. na tym ułożyć żeberka, a cebulkę dodać do masy ziemniaczanej przyrządzonej jak na placki (wg. przepisu własnej mamy ). rzeczoną masą zalać żeberka i do piekarnika na 1 -1,5 godz., aż się ładnie zrumieni z wierzchu. pyszne na paskudne zimowe i jesienne wieczory z surówką z kiszonej kapusty.
Who is online
Users browsing this forum: No registered users