DZIŚ UGOTUJĘ...
Moderator: ZIBI
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1253
- Joined: 08 Feb 2008, 17:03
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
U mnie dzis:
SKŁADNIKI:
30 dag żółtego sera (obojętnie jakiego)
1/2 kg piersi z kurczaka
1/2 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
1 śmietana 30% (duża)
1 łyżka majonezu
po szczypcie oregano i papryki ostrej
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka skroić w kostkę i można albo odgotować , albo obsmażyć na patelni według uznania. Pokrojoną cebulę usmażyć, pieczarki również. Wykładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, przyprawiamy oregano i papryką po czym mieszamy wszystko dokładnie, aby się składniki połączyły. A wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy to do piekarnika na 20 min. i pieczemy w temperaturze 180oC. Po 20 minutach wlewamy śmietanę wymieszaną z majonezem i ponownie zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 180oC.
Taką zapiekankę podajemy według uznania z ryżem, makaronem. Smacznego!
SKŁADNIKI:
30 dag żółtego sera (obojętnie jakiego)
1/2 kg piersi z kurczaka
1/2 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
1 śmietana 30% (duża)
1 łyżka majonezu
po szczypcie oregano i papryki ostrej
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka skroić w kostkę i można albo odgotować , albo obsmażyć na patelni według uznania. Pokrojoną cebulę usmażyć, pieczarki również. Wykładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, przyprawiamy oregano i papryką po czym mieszamy wszystko dokładnie, aby się składniki połączyły. A wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy to do piekarnika na 20 min. i pieczemy w temperaturze 180oC. Po 20 minutach wlewamy śmietanę wymieszaną z majonezem i ponownie zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 180oC.
Taką zapiekankę podajemy według uznania z ryżem, makaronem. Smacznego!
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Spokojnie Werka. Aż taka przewrażliwiona w kwestii własnego imienia nie jestem...Delikatne zdrobnienia akceptuję jak najbardziej. Moje zastrzeżenia wynikają jedynie z obawy co do "nadmiernego" zdrabniania. Bo czasami ludzie nie mają w tym umiaru. Małgosia, Kasia, Basia czy Marysia nie razi mnie zupełnie...Werka wrote:Spokojnie, Małgorzato [poprawione z Małgosi po przeczytaniu innego wątku ].
Ale na wszelki wypadek wklejam info (chyba jednak na przyszłość nie warto kupować...?)
A za wyjaśnienie w kwestii pangi bardzo dziękuję.
szczęśliwa mama szóstki
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Kotlety "na dziko" całkiem fajne. Oczywiście moje starszaki nie jadły, więc będzie na trzy dni
A dzić tworzę bigosik- na jutrzejszą imprezkę towarzyską...
A dzić tworzę bigosik- na jutrzejszą imprezkę towarzyską...
szczęśliwa mama szóstki
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
a ja dzis nie musze gotować
dla dziadków- jest wczorajszy do odgrzania
dla dzieci- zjedza w przedszkolu
dla meża- nie ma, bo idzie na pokerka i nie wróci na obiad
dla mnie- jest zupa z wczoraj
hurraaa laba
dla dziadków- jest wczorajszy do odgrzania
dla dzieci- zjedza w przedszkolu
dla meża- nie ma, bo idzie na pokerka i nie wróci na obiad
dla mnie- jest zupa z wczoraj
hurraaa laba
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
-
- domownik
- Posts: 194
- Joined: 16 Apr 2008, 15:55
- Location: prawie Rzeszów
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Boszszsz... a ja siedzę i myślę, czym by dzisiaj rodzinkę nakarmić. Nie lubię tak... nie mieć weny. I na dodatek mieć pustą lodówkę .
Jak zrobić coś z niczego i jeszcze sie nienarobić?
Jak zrobić coś z niczego i jeszcze sie nienarobić?
-
- Domownik
- Posts: 2054
- Joined: 17 Jun 2007, 23:05
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
My dzisiaj pościmy, więc przynajmniej zastanawiać się nad gotowaniem nie muszę
-
- domownik
- Posts: 194
- Joined: 16 Apr 2008, 15:55
- Location: prawie Rzeszów
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Wiem - środa popielcowa... u nas ten numer nie przejdzie niestety...
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Ostatnio sie tym zajadam: to cos bardzo prostego i szybkiego i naprawdę niespodziewanie fajnie się to je mimo swej prostoty... może byc jako pojedyńcze dańko, a może byc jako dodatek do mięs, ryb itd....
kasza pęczak- ugotowac na sypko (ja gotuję w parowarze)
nasiona słonecznika i dyni (obrane) - podsmażamy na ( niewielkiej ilości) oliwie lub oleju na patelni, jak zacznie sie rumienić dodaje pół łyzki masła, podsmażamy, az sie zrumieni tak troszke na brązowo (uwaga, szybko sie przypala)
dodajemy odcedzony pęczak- zmniejszamy temperaturę
jeszcze troszke smazymy
solimy
mozna doprawic jakimis ulubionymi ziołami
i wcinamy
jak dla mnie pycha, jadłam to przedwczoraj, wczoraj, dzisiaj na sniadanko i jeszcze mnie kusi by zrobić...
przy czym niedrogie, a zdrowe i smaczne i takie proste...
dzieciakom tez smakuje
spróbujcie
kasza pęczak- ugotowac na sypko (ja gotuję w parowarze)
nasiona słonecznika i dyni (obrane) - podsmażamy na ( niewielkiej ilości) oliwie lub oleju na patelni, jak zacznie sie rumienić dodaje pół łyzki masła, podsmażamy, az sie zrumieni tak troszke na brązowo (uwaga, szybko sie przypala)
dodajemy odcedzony pęczak- zmniejszamy temperaturę
jeszcze troszke smazymy
solimy
mozna doprawic jakimis ulubionymi ziołami
i wcinamy
jak dla mnie pycha, jadłam to przedwczoraj, wczoraj, dzisiaj na sniadanko i jeszcze mnie kusi by zrobić...
przy czym niedrogie, a zdrowe i smaczne i takie proste...
dzieciakom tez smakuje
spróbujcie
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
- Posts: 6147
- Joined: 16 Jun 2007, 11:46
- Location: Tychy
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Wczoraj wielki garnek warzyw na patelnie z makaronem świderki ,dzisiaj kacapoły z omastyką cebulowo kapuścianą zasmażaną. Nic nie zostało
Last edited by Q-mamma on 28 Feb 2009, 19:20, edited 2 times in total.
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Pęczak uwielbiamy...
Haniu, już mnie kusi, aby wypróbować twój przepis... Tylko, że tu nie ma pęczaku. A zapasy z Polski się skończyły
Haniu, już mnie kusi, aby wypróbować twój przepis... Tylko, że tu nie ma pęczaku. A zapasy z Polski się skończyły
szczęśliwa mama szóstki
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Małgorzato, może my Ci wysłać w paczuszce
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
- Werka
- domownik
- Posts: 240
- Joined: 16 Sep 2008, 14:52
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Haniutka, ja często robię pęczak z warzywami, a z tymi pestkami kusi mnie bardzo, żeby spróbować....
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
dzis na kolację wypróbowałam inna wersję pestek:
pestki przygotowac tak samo jak do pęczaka, ale potem zamiast niego-
dorzucic do nich kiełki soi, fasolki mung i ciecierzycy (mozna spotkac u nas taki mix w opakowaniu "kiełki na patelnie stir fry" firmy "dar natury" )
doprawiamy jak wyżej
pycha
moze chociaz kiełki sa u Ciebie Małgorzato???
pestki przygotowac tak samo jak do pęczaka, ale potem zamiast niego-
dorzucic do nich kiełki soi, fasolki mung i ciecierzycy (mozna spotkac u nas taki mix w opakowaniu "kiełki na patelnie stir fry" firmy "dar natury" )
doprawiamy jak wyżej
pycha
moze chociaz kiełki sa u Ciebie Małgorzato???
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
kiełi? Owszem.
Muszę też zrobić rozeznanie w sprawie tego pęczaku...
A ostatnio chodzą za mną kopytka.
Muszę też zrobić rozeznanie w sprawie tego pęczaku...
A ostatnio chodzą za mną kopytka.
szczęśliwa mama szóstki
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
danie baaardzo ekspresowe - pół godziny roboty między jedną pracą a drugą :
ugotować makaron, świderki, muszelki lub podobny
podsmażyc przyprawione, pokrojone mięso z piersi lub udek kurzych
dorzucić "warzywa na patelnię", ale te bez ziemniaków w składzie i smażyć parę minut
dodać kilka łyżek śmietany i pokruszony ser pleśniowy lub zwykły żółty
wymieszać i wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika na 15 min.
ugotować makaron, świderki, muszelki lub podobny
podsmażyc przyprawione, pokrojone mięso z piersi lub udek kurzych
dorzucić "warzywa na patelnię", ale te bez ziemniaków w składzie i smażyć parę minut
dodać kilka łyżek śmietany i pokruszony ser pleśniowy lub zwykły żółty
wymieszać i wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika na 15 min.
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
juka, jeszcze szybciej masz danie:
po wsypaniu sera nakryjwasz patelnie wysoką pokrywą
i 5 minut na wolniutkim gazie/prądzie zostawiasz
po wsypaniu sera nakryjwasz patelnie wysoką pokrywą
i 5 minut na wolniutkim gazie/prądzie zostawiasz
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
- ala
- domownik
- Posts: 232
- Joined: 02 Jan 2008, 23:43
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Zupa z soczewicy z kokosem
100 g czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki chilli
kawałek utartego imbiru (wielkość uzależniona od indywidualnych gustów, ja daję spory kawałek)
2 pokrojone czerwone papryki (inne kolory dopuszczalne)
300 ml wywaru warzywnego
600 ml mleka kokosowego
tu proporcje dowolne, ja daję mniej mleka kokosowego, a więcej wywaru
1. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, włożyć cebulę i przyprawy, smażyć 3-4 minuty.
2. Dodać paprykę i soczewicę, mieszając smażyć 5 minut. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut.
3. Dodać mleko kokosowe, gotować pod przykryciem 35-40 minut.
4. Odstawić na kilka minut aż przestygnie.
5. Dokładnie zmiksować.
6. Jeść:-)
100 g czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki chilli
kawałek utartego imbiru (wielkość uzależniona od indywidualnych gustów, ja daję spory kawałek)
2 pokrojone czerwone papryki (inne kolory dopuszczalne)
300 ml wywaru warzywnego
600 ml mleka kokosowego
tu proporcje dowolne, ja daję mniej mleka kokosowego, a więcej wywaru
1. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, włożyć cebulę i przyprawy, smażyć 3-4 minuty.
2. Dodać paprykę i soczewicę, mieszając smażyć 5 minut. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut.
3. Dodać mleko kokosowe, gotować pod przykryciem 35-40 minut.
4. Odstawić na kilka minut aż przestygnie.
5. Dokładnie zmiksować.
6. Jeść:-)
"Dzieci są jak walizka, ile włożysz, tyle wyjmiesz". Eichelberger.
- ala
- domownik
- Posts: 232
- Joined: 02 Jan 2008, 23:43
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Moje szybki danie:
Gotowe ciasto francuskie rozkładam w naczyniu do tarty, wykładam krążkiem papieru do pieczenia, wsypuję fasolkę i do gorącego piekarnika na 10 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie - co mi w ręce wpadnie;-)
warzywa z zamrażalnika (polecam mrożonki firmy Felco - fit mix fasolowy lub fit mix brokułowy), pokrojona cukinia, jak jest sezon na szparagi to i owszem, pełna dowolność w wyborze warzyw, co tam kto lubi, mogą być też pokrojone pieczarki z dużą ilością posiekanej natki,
Pokrojone warzywa wrzucam na podpieczony placek, zalewam rozbełtanymi jajkami ze śmietana i startym serem, doprawiam do smaku i do piekarnika, aż jajka się zetną. Dobre na ciepło i na zimno.
Gotowe ciasto francuskie rozkładam w naczyniu do tarty, wykładam krążkiem papieru do pieczenia, wsypuję fasolkę i do gorącego piekarnika na 10 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie - co mi w ręce wpadnie;-)
warzywa z zamrażalnika (polecam mrożonki firmy Felco - fit mix fasolowy lub fit mix brokułowy), pokrojona cukinia, jak jest sezon na szparagi to i owszem, pełna dowolność w wyborze warzyw, co tam kto lubi, mogą być też pokrojone pieczarki z dużą ilością posiekanej natki,
Pokrojone warzywa wrzucam na podpieczony placek, zalewam rozbełtanymi jajkami ze śmietana i startym serem, doprawiam do smaku i do piekarnika, aż jajka się zetną. Dobre na ciepło i na zimno.
"Dzieci są jak walizka, ile włożysz, tyle wyjmiesz". Eichelberger.
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
- Posts: 6147
- Joined: 16 Jun 2007, 11:46
- Location: Tychy
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
ale mi wyszły wypaśne pierogi ze szpinakiem:) wszyscy mnie teraz lubią-może jako mężatka z ponad dwudziestoletnim stażem zrozumiem znaczenie słów: przez żołądek do serca i jakoś tak lepiej się przyłożę
chociaż lepsza jestem w
chociaż lepsza jestem w
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
a ja mój powyższy przepis na pęczak z ziarnami słonecznika i dynii, zmodyfikowąłam dodając do pęczaka ugotowana (ale nie rozgotowaną) soczewicę, oprócz tego do prażenia słonecznika i dynii dodaję teraz siemienia lnianego, tylko trzeba przykrywke, bo siemie bardzo strzela
pyszotka
a wczoraj zrobiłam całą ta mieszankę z kasza jęczmienną, bo zabrakło mi pęczaka i tez bardzo dobre...
pyszotka
a wczoraj zrobiłam całą ta mieszankę z kasza jęczmienną, bo zabrakło mi pęczaka i tez bardzo dobre...
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
na świąteczny obiad polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo- miodowym http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8723 , do tego młode ziemniaczki i sałata. ale szybko znikło
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
a ja zapomniałam sie pochwalic, że niedawno nabyłam kiełkownicę i juz drugi zbiór mam
fajnie tak sobie wysiac i wyhodować kiełki...
fajnie tak sobie wysiac i wyhodować kiełki...
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
- Posts: 6147
- Joined: 16 Jun 2007, 11:46
- Location: Tychy
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
A mnie się dziś udało niezłe placuszki zrobić . Jednak "wieleki gastronom"po powrocie z praktyki zrobił awanturejszyn, że rybki nie ma ;D
Polecam placki ziemniaczane z musem jabłkowym. Aaa ! zapomniawszy powiedzieć ze przybyła mi obierałka ziemniaczków, duużo od mnie sprawniejsza w te klocki:D
Polecam placki ziemniaczane z musem jabłkowym. Aaa ! zapomniawszy powiedzieć ze przybyła mi obierałka ziemniaczków, duużo od mnie sprawniejsza w te klocki:D
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
a gdzie przepis na te extraplacki, hę???
u nas dziś zapiekanka:
podsmażam cebule, boczek, dodaję kiszoną kapustę i duszę.
gotuję al dente krótki makaron.
mieszam wszystko zusamenn do kupy, wkładam do wysmarowanej formy, posypuje tartą bułka i zapiekam.
nie wiem czy dla mnie starczy, bo dzieci tego dania pochłaniają ilości hurtowe
u nas dziś zapiekanka:
podsmażam cebule, boczek, dodaję kiszoną kapustę i duszę.
gotuję al dente krótki makaron.
mieszam wszystko zusamenn do kupy, wkładam do wysmarowanej formy, posypuje tartą bułka i zapiekam.
nie wiem czy dla mnie starczy, bo dzieci tego dania pochłaniają ilości hurtowe
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
- Posts: 6147
- Joined: 16 Jun 2007, 11:46
- Location: Tychy
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
placki jak placki , micha ziemniaków zjechanych na miazgę nozem do miesa , do masy zjechan takoż cebula , czosnek, jajo i pól szklanki mleka /placki sa takie bardziej wiotkie a nie sztywne. I do upieczonych biorę jako dodatek mus jabłkowy/znaczy wysmażone jabłka.
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
właśnie robię gołąbki z młodej kapusty - nie lubię tej całej akcji z parzeniem i obieraniem, ale dla takiego wyjątkowego smaku poświęcę oparzenia palców
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
A my się zajadamy ogórkami małosolnymi - wyjątkowo pyszne wyszły.
A przy okazji - ma ktoś sprawdzony przepis na gofry? Młodzież zażyczyła sobie gofrownicę - dziś szaleli grupowo(ośmioro chyba się zbiegło) .Dwa przepisy zastosowali - ale coś nie do końca z tymi goframi.Upiekły się ładnie - jednak trochę innego smaku szukamy.
A przy okazji - ma ktoś sprawdzony przepis na gofry? Młodzież zażyczyła sobie gofrownicę - dziś szaleli grupowo(ośmioro chyba się zbiegło) .Dwa przepisy zastosowali - ale coś nie do końca z tymi goframi.Upiekły się ładnie - jednak trochę innego smaku szukamy.
-
- samurajka
- Posts: 7107
- Joined: 04 Jul 2007, 23:53
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_d ... zepis.html
http://www.wielkiezarcie.com/przepis10114.html
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2434
http://www.gofry.eu/category/gofry
http://www.wielkiezarcie.com/przepis10114.html
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2434
http://www.gofry.eu/category/gofry
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
-
- zadomowiony
- Posts: 407
- Joined: 16 Jun 2007, 20:38
- Location: Szczecin
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Sprawdzony przepis na gofry mam od lat:
3 szkl. mąki
2 jajka
2/3 szkl. cukru
ok. 2 szklanek wody
1/3 kostki rozpuszczonej margaryny
Wykonanie
mąkę, cukier, żółtka i wodę wymieszać mikserem na gładką masę, dodać margarynę, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek;
smażyć w gofrownicy (czas smażenia trzeba wyczuć, ja smażę ok. 5 minut). Do gofrów polecam bitą śmietanę 30 proc z odrobiną cukru.
3 szkl. mąki
2 jajka
2/3 szkl. cukru
ok. 2 szklanek wody
1/3 kostki rozpuszczonej margaryny
Wykonanie
mąkę, cukier, żółtka i wodę wymieszać mikserem na gładką masę, dodać margarynę, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek;
smażyć w gofrownicy (czas smażenia trzeba wyczuć, ja smażę ok. 5 minut). Do gofrów polecam bitą śmietanę 30 proc z odrobiną cukru.
Moja dziatwa: Chrystian 1997, Marta 2000, Inez 2002, Sara 2004, Jakub 2006, Daniel 2008
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Dzięki, dziewczyny!!!
Who is online
Users browsing this forum: No registered users