DZIŚ UGOTUJĘ...
Moderator: ZIBI
-
- od zawsze z Argentyną!!!
- Posts: 3928
- Joined: 26 Nov 2007, 13:53
- Location: BIAŁYSTOK
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Może ktoś ma przepis na szyszki...będę bardzo wdzięczny...
P.S.
Uprzedzam że nie chodzi o szyszki leśne...znam Was jajcarze więc wolę uprzedzić...
P.S.
Uprzedzam że nie chodzi o szyszki leśne...znam Was jajcarze więc wolę uprzedzić...
życie...
-
- zorga domowa
- Posts: 6661
- Joined: 15 Jun 2007, 14:57
- Location: Wrocław
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Jola, ale bez mąki??Q-mamma wrote:placki jak placki , micha ziemniaków zjechanych na miazgę nozem do miesa , do masy zjechan takoż cebula , czosnek, jajo i pól szklanki mleka /placki sa takie bardziej wiotkie a nie sztywne. I do upieczonych biorę jako dodatek mus jabłkowy/znaczy wysmażone jabłka.
ostatnio porobiłam "nasze" przepisy, zrobiłam ruskie według Waszego przepisu (inny watek), mniam
a te placki, to potem wychodzą na słodki czy słono z tymi jabłkami??
- mam cały słoik właśnie takich jabłek, więc wypróbuje przepis
-
- zorga domowa
- Posts: 6661
- Joined: 15 Jun 2007, 14:57
- Location: Wrocław
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Jarek, przeglądałam przepisy na ciastach (wiewiórke Jadwigi zrobię:), znalazłam to:argento1967 wrote:Może ktoś ma przepis na szyszki...będę bardzo wdzięczny...
P.S.
Uprzedzam że nie chodzi o szyszki leśne...znam Was jajcarze więc wolę uprzedzić...
Zibi:
Szyszki
Składniki:
- 1/2 kg krówek (miękkich i ciągnących)
- 1/2 kostki margaryny "Kasia"
- 2 łyżki kakao
- 12-15 dag ryżu preparowanego
Przepis:
Krówki rozpuścić na małym ogniu. Dodać margarynę i kakao. Wszystko rozpuścić na jednolitą masę.
Wsypać ryż preparowany, wymieszać. Formować szyszki.
-
- od zawsze z Argentyną!!!
- Posts: 3928
- Joined: 26 Nov 2007, 13:53
- Location: BIAŁYSTOK
- Contact:
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
- Posts: 6147
- Joined: 16 Jun 2007, 11:46
- Location: Tychy
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
jola placki oczywiście z mąką normalnie lekko słone :)
moja sasiadka ma wersje z drobno pokrojonym boczkiem,albo kiełbasą i cebulką siekaną
moja sasiadka ma wersje z drobno pokrojonym boczkiem,albo kiełbasą i cebulką siekaną
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1253
- Joined: 08 Feb 2008, 17:03
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
U mnie dzis bedzie grill poznym popoludniem,wklejam przepisy-juz sprawdzone i dzis mam wszystkie produkty do tego
ZEBERKA
Składniki:
2 kg świeżych, grubych żeberek wieprzowych
sól, pieprz, chili
Sos:
3 łyżki oliwy
3 drobno posiekane ząbki czosnku
2 szklanki keczupu
2 szklanki bulionu drobiowego ( nie solony)
7 łyżek sosu sojowego
6 łyżek brązowego cukru
4 łyżki melasy
3 łyżki czerwonego octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone płaty żeberek przyprawić solą, pieprzem i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane żeberka zrosić oliwą i piec umieszczone na aluminiowych tackach przez około 2 godziny na dobrze nagrzanym grillu. W Czesie pieczenia odwracać kilkakrotnie. W międzyczasie przyrządzić sos. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając przez 30 sekund. Dodać pozostałe składniki, powoli gotować mieszając przez około 30 minut. Tak przyrządzony sos możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.
upieczone żeberka podzielić na porcje, polać obficie sosem, wymieszać, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie możemy żeberka podawać na zimno lub ponownie podgrzać uważając aby się nie przypaliły. Pychota, polecam.
Poza tym kielbasa z grilla i kaszanka zawijana w folie z cebula a na deser:
Ananas
Składniki:
1 świeży ananas, lody owocowe, bita śmietana w sprayu, polewa do deserów, świeża mięta.
Jak przyrządzić?
Ananasa pokroić w grube plastry, obrać ze skóry i wyciąć twardy środek. Plastry ananasa smażyć na grillu na folii aluminiowej lub tackach grillowych (czas grillowania zależny jakiego ananasa lubimy - bardziej podpieczonego czy tylko ciepłego). Po wyłożeniu ananasa na talerz, kładziemy na środek gałkę lodów owocowych (najlepiej o smaku lekko kwaśnym), otaczamy bitą śmietaną. Na wierzchu polewamy polewą do deserów, posypujemy np. wiórkami kokosowymi, bakaliami czy wiórkami czekoladowymi. Ozdabiamy listkiem świeżej mięty. Smacznego.
ZEBERKA
Składniki:
2 kg świeżych, grubych żeberek wieprzowych
sól, pieprz, chili
Sos:
3 łyżki oliwy
3 drobno posiekane ząbki czosnku
2 szklanki keczupu
2 szklanki bulionu drobiowego ( nie solony)
7 łyżek sosu sojowego
6 łyżek brązowego cukru
4 łyżki melasy
3 łyżki czerwonego octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone płaty żeberek przyprawić solą, pieprzem i chili, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane żeberka zrosić oliwą i piec umieszczone na aluminiowych tackach przez około 2 godziny na dobrze nagrzanym grillu. W Czesie pieczenia odwracać kilkakrotnie. W międzyczasie przyrządzić sos. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając przez 30 sekund. Dodać pozostałe składniki, powoli gotować mieszając przez około 30 minut. Tak przyrządzony sos możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.
upieczone żeberka podzielić na porcje, polać obficie sosem, wymieszać, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie możemy żeberka podawać na zimno lub ponownie podgrzać uważając aby się nie przypaliły. Pychota, polecam.
Poza tym kielbasa z grilla i kaszanka zawijana w folie z cebula a na deser:
Ananas
Składniki:
1 świeży ananas, lody owocowe, bita śmietana w sprayu, polewa do deserów, świeża mięta.
Jak przyrządzić?
Ananasa pokroić w grube plastry, obrać ze skóry i wyciąć twardy środek. Plastry ananasa smażyć na grillu na folii aluminiowej lub tackach grillowych (czas grillowania zależny jakiego ananasa lubimy - bardziej podpieczonego czy tylko ciepłego). Po wyłożeniu ananasa na talerz, kładziemy na środek gałkę lodów owocowych (najlepiej o smaku lekko kwaśnym), otaczamy bitą śmietaną. Na wierzchu polewamy polewą do deserów, posypujemy np. wiórkami kokosowymi, bakaliami czy wiórkami czekoladowymi. Ozdabiamy listkiem świeżej mięty. Smacznego.
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
zupa ogórkowa już ugotowana, zrobię jeszcze placuszki z cukinii na drugie
szukam natchnienia na obiad jutrzejszy, który musze zrobic dziś wieczorem bo jutro praca 12-13 godzin...
szukam natchnienia na obiad jutrzejszy, który musze zrobic dziś wieczorem bo jutro praca 12-13 godzin...
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
juka podziwiam Cię
mistrzyni kulinarna!
...placuszki z cukinii, zapiekanki, tarta z kurkami....
mistrzyni kulinarna!
...placuszki z cukinii, zapiekanki, tarta z kurkami....
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
jakby to powiedzieć, żeby z piedestału nie spaść
otóż-lubię placuszki, bo placuszki nie wymagają żebym z nimi pogadała. zwłaszcza o ich problemach
otóż-lubię placuszki, bo placuszki nie wymagają żebym z nimi pogadała. zwłaszcza o ich problemach
- Anka
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2960
- Joined: 17 Jun 2007, 01:15
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
A dałaś gdzieś przepis na te placuszki?
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Kochani!
A ja PILNIE potrzebuje dobry i sprawdzony przepis na sernik, który nie może się nie udać...
A ja PILNIE potrzebuje dobry i sprawdzony przepis na sernik, który nie może się nie udać...
szczęśliwa mama szóstki
-
- zadomowiony
- Posts: 301
- Joined: 31 Jan 2008, 14:17
- Location: .....
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Małgosiu, był gdzieś tu mój przepis na płaczący sernik. Nie da się go sknocić
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Coś mi się kojarzy z tym przepisem. Ale nie mogę go znaleźć
szczęśliwa mama szóstki
-
- zadomowiony
- Posts: 301
- Joined: 31 Jan 2008, 14:17
- Location: .....
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Znalazłam:
Płaczący sernik
Nazwę zawdzięcza warstwie piany z białek na wierzchu. W czasie stygnięcia na wierzch wypływają małe żółte kropelki, które wyglądają, jak łzy.
Ciasto wymaga dość sporej blachy.
Na ciasto:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
2 żółtka + 1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny.
Zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód wysmarowanej blachy.
Masa twarogowa:
1 paczka rodzynek
2 całe jajka + 4 żółtka
1 kg zmielonego twarogu
1 szkl. oleju
2 budynie śmietankowe
3 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
Jajka i żółtka ubić z cukrem, dodać twaróg, olej, budyń i mleko.
Na ciasto wyłożyć rodzynki i zalać masą twarogową.
Piec ok. 1 godz. w temp. ok 150-160 st.
Na wierzch:
Ubić białka, pod koniec dodać 1/2 szkl. cukru. Wyłożyć pod koniec pieczenia na gorący sernik i zapiekać jeszcze przez ok. 10-15 min, aż lekko zbrązowieje. Zapiekane dłużej nie "rozpłacze się"
Płaczący sernik
Nazwę zawdzięcza warstwie piany z białek na wierzchu. W czasie stygnięcia na wierzch wypływają małe żółte kropelki, które wyglądają, jak łzy.
Ciasto wymaga dość sporej blachy.
Na ciasto:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
2 żółtka + 1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny.
Zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód wysmarowanej blachy.
Masa twarogowa:
1 paczka rodzynek
2 całe jajka + 4 żółtka
1 kg zmielonego twarogu
1 szkl. oleju
2 budynie śmietankowe
3 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
Jajka i żółtka ubić z cukrem, dodać twaróg, olej, budyń i mleko.
Na ciasto wyłożyć rodzynki i zalać masą twarogową.
Piec ok. 1 godz. w temp. ok 150-160 st.
Na wierzch:
Ubić białka, pod koniec dodać 1/2 szkl. cukru. Wyłożyć pod koniec pieczenia na gorący sernik i zapiekać jeszcze przez ok. 10-15 min, aż lekko zbrązowieje. Zapiekane dłużej nie "rozpłacze się"
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
ludzie, czy wy coś jadacie????
wróciłam własnie z pracy głodna jak diabli, a tu... post
chyba frytki zrobię
wróciłam własnie z pracy głodna jak diabli, a tu... post
chyba frytki zrobię
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
a ja mam wolne popoludnie!!!!!!!
czego efektem są placki ziemniaczane z gulaszem typu stroganov
czego efektem są placki ziemniaczane z gulaszem typu stroganov
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
A u mnie z braku pomysłu- smażone ziemniaki w talarkach z cebulą i barszczyk czerwony do picia...
Dla chętnych tez wczorajsze gołąbki.
Dla chętnych tez wczorajsze gołąbki.
szczęśliwa mama szóstki
-
- domownik
- Posts: 20
- Joined: 29 Nov 2009, 23:39
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
W weekend mi odbilo. W sobote byl prawdziwy rosol i sztuka miesa w sosie chrzanowym. W niedziele zupa czosnkowa z knedlami watrobianymi, kotlety z synki, kapusta zasmazana i jeszcze strucla drozdzowa na deser.
Waze dokladnie kilogram wiecej i do swiat bedzie dieta.
Waze dokladnie kilogram wiecej i do swiat bedzie dieta.
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
łomatko, mam ślinotok jak pies Pawłowa kiedy czytam
precz z dietą, wyrzuć wagę
(ja bym chyba musiała wyrzucić lekarza, ale kiedyś sobie odbiję )
precz z dietą, wyrzuć wagę
(ja bym chyba musiała wyrzucić lekarza, ale kiedyś sobie odbiję )
-
- domownik
- Posts: 20
- Joined: 29 Nov 2009, 23:39
- Contact:
Re: DZIŚ UGOTUJĘ...
Dzisiaj obiad byl banalny, ale salatka przypadkowo sie bardzo fajna udala. Por + kukurydza + dynia marynowana, sos jogurtowo-majonezowy. Nie wiedzialam, ze dynia tak dobrze komponuje sie z porem, takze jakby ktos mial ochote sciagnac, to wpisuje. U nas salatka podana zostala do nudnego lososia pieczonego w folii i bardzo go podciagnela smakowo.
Who is online
Users browsing this forum: No registered users