Bromba i inni

Moderator: Bea

Post Reply
dudi
ptak paradoksalny

Bromba i inni

Post by dudi »

stare ale jare :) nasze wakacyjne odkrycie roku - ksiażka dla niektórych kultowa - dla dorosłych i dla dzieci - galeria przezabawnych postaci a każda jest bardzo charakterna - Pciuch co zamieszkuje w czasie (można go zobaczyć tylko wczoraj lub jutro) , podróżójące Fumy których życiowym celem jest wypoczywanie, Gżdacz z innego wszechświata,, Bromba która mierzy wszystko, poeta Fikander który robi wszystko, żeby się odróżnić od wszystkich,śliczna Malwinka, do tego Kajetan Chrumps, Vicewersy dzikie,Psztymucle, Glisando , Gluś Filmowiec i kilka pomniejszych....

czytaliśmy gromadnie po rozdziale dziennie i nikt się nie mógł doczekać kolejnego czytania...

(autor Maciej Wojtyszko)
attena
Donna vulcana

Post by attena »

Dla mnie na pewno kultowa!
Dzięki,że mi o niej przypomniałeś, Dudi :grin:
agnieszka_azj
domownik

Re: Bromba i inni

Post by agnieszka_azj »

dudi wrote:stare ale jare :) nasze wakacyjne odkrycie roku - ksiażka dla niektórych kultowa - dla dorosłych i dla dzieci - galeria przezabawnych postaci a każda jest bardzo charakterna - Pciuch co zamieszkuje w czasie (można go zobaczyć tylko wczoraj lub jutro) , podróżójące Fumy których życiowym celem jest wypoczywanie, Gżdacz z innego wszechświata,, Bromba która mierzy wszystko, poeta Fikander który robi wszystko, żeby się odróżnić od wszystkich,śliczna Malwinka, do tego Kajetan Chrumps, Vicewersy dzikie,Psztymucle, Glisando , Gluś Filmowiec i kilka pomniejszych....
Jak to pomniejszych ??? Protestuję przeciwko pominięciu Zwierzątka Mojej Mamy i zaliczeniu go do pomniejszych !!! ;-)

A czy ktoś pamięta, jak te historie czytał w telewizji pan Wieńczysław Gliński ?
Agnieszka, mama Ani, Zosi i Julki
"Mały pokój z książkami" czyli o dobrych książkach dla dzieci nie tylko dla dzieci: http://poczytajmi.blox.pl/html
dudi
ptak paradoksalny

Post by dudi »

racja :oops: Zwierzątko Mojej mamy jest może małe, ale na pewno nie pomniejsze :mrgreen:
Q-mamma
epikurejka w rozpaczy

Post by Q-mamma »

Bardzo lubię :)
- Kiedy biegam, to jestem biegaczem,
kiedy fruwam, to jestem fruwaczem,
kiedy się boję, to jestem baczem,
a tak w ogóle to jestem Gżdaczem.
Więc podziwiaj mnie i patrz:
Jestem fruwający Gżdacz!

Image
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image
Kasia_b
Domownik

Re: Bromba i inni

Post by Kasia_b »

agnieszka_azj wrote: A czy ktoś pamięta, jak te historie czytał w telewizji pan Wieńczysław Gliński ?
Pamiętam :)
oktawa
Generalissimus domownikuss

Post by oktawa »

Mój Adaś jest fanem Bromby i całej, równie ważnej, reszty bohaterów :mrgreen:
jola
zorga domowa

Post by jola »

a komiks o "Trzynastym piórku Eufemii" znacie??? (na pewno znacie, po co ja się pytam ;-) )
Image
zuska_
chochlik domowy

Post by zuska_ »

a mnie Broba zawsze przerażała.i w wersji filmowej i ksiązkowej.
ale Wy tak zachwalecie...
moze spróbuję jeszcze raz... :roll:
jola
zorga domowa

Post by jola »

ja czytałam samodzielnie Brombę (czyli musiałam być w starszej podstawówce)i bardzo dobrze wspomina z okresu dziecięcego. Lubiłam ją, książka była dla mnie ciekawa. Zaczynałam chyba własnie od piórka Eufemii, czyli od tego komiksu.
Teraz, jako dorosła, słuchałam Bromby czytanej przez Wojtyszkę na płycie dołączonej do wznowionego kilka lat temu wydania. Faktycznie wydanie poprawione zgodnie z duchem czasu, zamiast pocztowych listów pojawiają się e-meile.
Zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego autor zostawił słowo, które jakoś niemiło się kojarzy, a mianowicie, odgłos wydawany przez któreś ze zwierzątek to "cipienie". Dzieciaki nie wychwyciły, ale ja dorosła tak.
Image
Q-mamma
epikurejka w rozpaczy

Post by Q-mamma »

Ja słuchałam Glińskiego to była taka telewizyjna kreskówka /jak kiedyś dobranocka o Ptysiu i Balbinie/. Przeczytałam z wielka radością jako dorosła . Ale w uszach miałam głos Wieńczysława. Z resztą jak już przy czytaczach jesteśmy przepadałam za czytaniem przez Kwiatkowską :mrgreen: i Fronczewskiego.
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image
jola
zorga domowa

Post by jola »

Fronczewski jest bosssski. Normalnie teatr wyobraźni. Harrego Pottera czyta. Jedną część Harrego czyta też Zborowski. Też mi się podoba. On ma głębszy głos, przez to teks jest bardziej, jak by to nazwać, ... mroczny, zresztą to jest taka mroczna część. Głos fajnie pasuje.
Kwiatkowska jest cudna. Jej Fizia Pończoszanka, a najbardziej Mikołajek, to po prostu arcydzieło. Ale... ta starsza pani Kwiatkowska to już nie to (dla mnie).

Ale mam jeszcze jednego faworyta. To Globisz. Wyszło kilka płyt z tekstami o Koszmarnym Karolku dołączonych do książek. Globisz czyta tam rewelacyjnie.
Image
Post Reply