Bromba i inni
Moderator: Bea
- dudi
- ptak paradoksalny
Bromba i inni
stare ale jare :) nasze wakacyjne odkrycie roku - ksiażka dla niektórych kultowa - dla dorosłych i dla dzieci - galeria przezabawnych postaci a każda jest bardzo charakterna - Pciuch co zamieszkuje w czasie (można go zobaczyć tylko wczoraj lub jutro) , podróżójące Fumy których życiowym celem jest wypoczywanie, Gżdacz z innego wszechświata,, Bromba która mierzy wszystko, poeta Fikander który robi wszystko, żeby się odróżnić od wszystkich,śliczna Malwinka, do tego Kajetan Chrumps, Vicewersy dzikie,Psztymucle, Glisando , Gluś Filmowiec i kilka pomniejszych....
czytaliśmy gromadnie po rozdziale dziennie i nikt się nie mógł doczekać kolejnego czytania...
(autor Maciej Wojtyszko)
czytaliśmy gromadnie po rozdziale dziennie i nikt się nie mógł doczekać kolejnego czytania...
(autor Maciej Wojtyszko)
- attena
- Donna vulcana
-
- domownik
Re: Bromba i inni
Jak to pomniejszych ??? Protestuję przeciwko pominięciu Zwierzątka Mojej Mamy i zaliczeniu go do pomniejszych !!!dudi wrote:stare ale jare :) nasze wakacyjne odkrycie roku - ksiażka dla niektórych kultowa - dla dorosłych i dla dzieci - galeria przezabawnych postaci a każda jest bardzo charakterna - Pciuch co zamieszkuje w czasie (można go zobaczyć tylko wczoraj lub jutro) , podróżójące Fumy których życiowym celem jest wypoczywanie, Gżdacz z innego wszechświata,, Bromba która mierzy wszystko, poeta Fikander który robi wszystko, żeby się odróżnić od wszystkich,śliczna Malwinka, do tego Kajetan Chrumps, Vicewersy dzikie,Psztymucle, Glisando , Gluś Filmowiec i kilka pomniejszych....

A czy ktoś pamięta, jak te historie czytał w telewizji pan Wieńczysław Gliński ?
Agnieszka, mama Ani, Zosi i Julki
"Mały pokój z książkami" czyli o dobrych książkach dla dzieci nie tylko dla dzieci: http://poczytajmi.blox.pl/html
"Mały pokój z książkami" czyli o dobrych książkach dla dzieci nie tylko dla dzieci: http://poczytajmi.blox.pl/html
- dudi
- ptak paradoksalny
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
-
- Domownik
Re: Bromba i inni
Pamiętam :)agnieszka_azj wrote: A czy ktoś pamięta, jak te historie czytał w telewizji pan Wieńczysław Gliński ?
-
- Generalissimus domownikuss
-
- zorga domowa
-
- chochlik domowy
-
- zorga domowa
ja czytałam samodzielnie Brombę (czyli musiałam być w starszej podstawówce)i bardzo dobrze wspomina z okresu dziecięcego. Lubiłam ją, książka była dla mnie ciekawa. Zaczynałam chyba własnie od piórka Eufemii, czyli od tego komiksu.
Teraz, jako dorosła, słuchałam Bromby czytanej przez Wojtyszkę na płycie dołączonej do wznowionego kilka lat temu wydania. Faktycznie wydanie poprawione zgodnie z duchem czasu, zamiast pocztowych listów pojawiają się e-meile.
Zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego autor zostawił słowo, które jakoś niemiło się kojarzy, a mianowicie, odgłos wydawany przez któreś ze zwierzątek to "cipienie". Dzieciaki nie wychwyciły, ale ja dorosła tak.
Teraz, jako dorosła, słuchałam Bromby czytanej przez Wojtyszkę na płycie dołączonej do wznowionego kilka lat temu wydania. Faktycznie wydanie poprawione zgodnie z duchem czasu, zamiast pocztowych listów pojawiają się e-meile.
Zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego autor zostawił słowo, które jakoś niemiło się kojarzy, a mianowicie, odgłos wydawany przez któreś ze zwierzątek to "cipienie". Dzieciaki nie wychwyciły, ale ja dorosła tak.

- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
Ja słuchałam Glińskiego to była taka telewizyjna kreskówka /jak kiedyś dobranocka o Ptysiu i Balbinie/. Przeczytałam z wielka radością jako dorosła . Ale w uszach miałam głos Wieńczysława. Z resztą jak już przy czytaczach jesteśmy przepadałam za czytaniem przez Kwiatkowską
i Fronczewskiego.

Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ 

-
- zorga domowa
Fronczewski jest bosssski. Normalnie teatr wyobraźni. Harrego Pottera czyta. Jedną część Harrego czyta też Zborowski. Też mi się podoba. On ma głębszy głos, przez to teks jest bardziej, jak by to nazwać, ... mroczny, zresztą to jest taka mroczna część. Głos fajnie pasuje.
Kwiatkowska jest cudna. Jej Fizia Pończoszanka, a najbardziej Mikołajek, to po prostu arcydzieło. Ale... ta starsza pani Kwiatkowska to już nie to (dla mnie).
Ale mam jeszcze jednego faworyta. To Globisz. Wyszło kilka płyt z tekstami o Koszmarnym Karolku dołączonych do książek. Globisz czyta tam rewelacyjnie.
Kwiatkowska jest cudna. Jej Fizia Pończoszanka, a najbardziej Mikołajek, to po prostu arcydzieło. Ale... ta starsza pani Kwiatkowska to już nie to (dla mnie).
Ale mam jeszcze jednego faworyta. To Globisz. Wyszło kilka płyt z tekstami o Koszmarnym Karolku dołączonych do książek. Globisz czyta tam rewelacyjnie.