najmodniejsza ksiązka wśród nastolatków
własciwie to nastolatek;)
macie zdanie??
moja córka tak sceptycznie
ale wcale to co powszechne nie musi być słabe. Dla mnie Harry Potter to przekład powszechnego i na poziomie.
jest teraz w kinie także film na podstawie ksiązki
"Zmierzch"
Moderator: Bea
-
- zorga domowa
-
- z bukowego domu:)
Re: "Zmierzch"
Mnie odrzuca strona językowa - ale może to kwestia tłumaczenia - jakoś grafomańsko dla mnie brzmi. Poza tym moda na wampiry już się przejada!!!
Harry jednak dużo lepszy, bardziej przemyślany.
Moim zdecydowanie bardziej do gustu przypadła "Sprężyna" Musierowicz!
Harry jednak dużo lepszy, bardziej przemyślany.
Moim zdecydowanie bardziej do gustu przypadła "Sprężyna" Musierowicz!
-
- Generalissimus domownikuss
Moje uczennice w gimnazjum (a nawet I klasa liceum) zachwycone, ale książki ani filmu nie znam.
-
- zorga domowa
a mnie sie wydaje, ze teraz wokoło wszystko jakieś takie wampirzaste. książki, filmy, pełno tegomoda na wampiry już się przejada!!!
U Was w Wielkopolsce zawsze do przodu;)

-
Jak pełno - znaczy się zjada za ogon!
A nie wiem, czy wiecie, że autorka "Zmierzchu" to bardzo religijna gospodyni wielodzietna, która chciała przekazać wartości ponadczasowe? Jak znajdę link do wywiadu, to wkleję.Zjadać się zaczęło - gdy znalazła następczynie (w temacie).
A nie wiem, czy wiecie, że autorka "Zmierzchu" to bardzo religijna gospodyni wielodzietna, która chciała przekazać wartości ponadczasowe? Jak znajdę link do wywiadu, to wkleję.Zjadać się zaczęło - gdy znalazła następczynie (w temacie).
-
- zorga domowa
pogrzebałam w sieci, pełno fan-klubów "Zmierzchu" i pani autorki
na stronie fanek Stephani Meyer znalazłam, że:
Stephenie Meyer urodziła się 24 grudnia 1973 (rany młodsza ode mnie;)) - autorka książek Zmierzch (ang.Twilight) i Księżyc w nowiu (New Moon) oraz Zaćmienie (Eclipse), także książki The Host, która nie jest kontynuacją Zmierzchu.
Pochodzi z Connecticut, wychowana w wielodzietnej rodzinie najstarsza siostra trzech sióstr i trojga braci, dorastała w mieście Phoenix, w stanie Arizona. Meyer uczęszczała do uniwersytetu w Provo, Utah. Swego męża Christiana spotkała w Arizonie i wyszła za niego za mąż w 1994 roku; razem mają trzech synów: Gabe'a, Setha i Eliego. Meyer należy do Kościoła Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich.
Dziewczynki dodały jeszcze:
Meyer mówi, że pomysł na napisanie książki Zmierzch przyszedł jej do głowy 2 czerwca 2003 roku, czego odpowiednikiem jest rozdział trzynasty książki.

na stronie fanek Stephani Meyer znalazłam, że:
Stephenie Meyer urodziła się 24 grudnia 1973 (rany młodsza ode mnie;)) - autorka książek Zmierzch (ang.Twilight) i Księżyc w nowiu (New Moon) oraz Zaćmienie (Eclipse), także książki The Host, która nie jest kontynuacją Zmierzchu.
Pochodzi z Connecticut, wychowana w wielodzietnej rodzinie najstarsza siostra trzech sióstr i trojga braci, dorastała w mieście Phoenix, w stanie Arizona. Meyer uczęszczała do uniwersytetu w Provo, Utah. Swego męża Christiana spotkała w Arizonie i wyszła za niego za mąż w 1994 roku; razem mają trzech synów: Gabe'a, Setha i Eliego. Meyer należy do Kościoła Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich.
Dziewczynki dodały jeszcze:
Meyer mówi, że pomysł na napisanie książki Zmierzch przyszedł jej do głowy 2 czerwca 2003 roku, czego odpowiednikiem jest rozdział trzynasty książki.

- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
Jaka jest tematyka tej książki? Bo tytuł nic mi nie mówi. Czy to coś w typie HP?
szczęśliwa mama szóstki
-
To o miłości nastolatki do dobrego wampira, który nie chce krwi ludzkiej pić. Ona wyalienowana i on - temat normalny dla nastolatków.Poza tym kochają się na śmierć i życie. Poza tym wampiry mają fajną rodzinę wielodzietną. Poza tym ktoś chce wszystko zepsuć! Jak pisałam - mnie odstręcza infantylny sposób tłumaczenia na polski. Bo poza tym - są dobre wartości, jest zagrożenie, miłość, tajemnica, trochę horroru - wszystko,co czytelnik lubi!