PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
Moderator: ZIBI
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
...szukam przepisu na kulebiak i to mnie natchnęło do prośby o przepisy na wszelakie pierogopodobne
to kto się zna na kulebiakach ???
to kto się zna na kulebiakach ???
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
Re: pierogi, pierozki i podobne
Juka - a jaki ma być ten kulebiak?
Tak ogólnie to pieróg z ciasta drożdżowego z farszem.
Farsz dowolny jak na pierogi np. z kapustą i grzybami lub mięsem.
Ciasto - najprostszy przepis:
Duży kubek śmietany, podgrzać lekko w mikrofalówce ok. 20 s, wymieszać z kostką drożdży i odstawić na ok. pól godziny. Potem do śmietany dodać kostkę margaryny i ok. 70 dag mąki lub tyle, żeby ciasto dało się wałkować. Wyrobić. Nie powinno wyrastać więc od razu na płat nało.żyć farsz, zwinąć i piec w piekarniku w 180 st. C ok 40 - 50 min. Posmarować żółtkiem przed pieczeniem.Uwaga na żóltko bo szybko się rumieni.
Tak ogólnie to pieróg z ciasta drożdżowego z farszem.
Farsz dowolny jak na pierogi np. z kapustą i grzybami lub mięsem.
Ciasto - najprostszy przepis:
Duży kubek śmietany, podgrzać lekko w mikrofalówce ok. 20 s, wymieszać z kostką drożdży i odstawić na ok. pól godziny. Potem do śmietany dodać kostkę margaryny i ok. 70 dag mąki lub tyle, żeby ciasto dało się wałkować. Wyrobić. Nie powinno wyrastać więc od razu na płat nało.żyć farsz, zwinąć i piec w piekarniku w 180 st. C ok 40 - 50 min. Posmarować żółtkiem przed pieczeniem.Uwaga na żóltko bo szybko się rumieni.
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
Re: pierogi, pierozki i podobne
Mam też bardziej tradycyjny przepis jeśli chcesz...
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
Ha.
Przepis na kulebiak z kapusto i grzybamy oraz inne pierożki znajdziemy w temacie WIGILIA
Przepis na kulebiak z kapusto i grzybamy oraz inne pierożki znajdziemy w temacie WIGILIA
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
ooo, dziękować, dziekować
zrobiłam drożdżowy wg przepisu góglowego, niezły. ale to cisto krucho-drożdżowe Yenny lubię, uzywam je do pasztecików...
jakie pierożki lubicie najbardziej? bo ja takie mojej teściowej...ze wszystkimi śmieciami jakie znajdzie w domu....mniam...
i ruskie, drugie mniam
zrobiłam drożdżowy wg przepisu góglowego, niezły. ale to cisto krucho-drożdżowe Yenny lubię, uzywam je do pasztecików...
jakie pierożki lubicie najbardziej? bo ja takie mojej teściowej...ze wszystkimi śmieciami jakie znajdzie w domu....mniam...
i ruskie, drugie mniam
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
Moja znajoma ma taki świetny przepis - jeszcze jej babci.
Nazywają się te pierogi plemienniki. Są to tradycyjne pierogi, tylko farsz jest ciekawy: na patelni podsmazamy boczek i cebulkę w drobnej kostce, na to wrzucamy tarkowane ziemniaki i podsmażamy. Przyprawiamy na ostro solą, pieprzem, majerankiem, kolendrą i czym kto lubi. Farsz w ciasto i gotujemy do wypłynięcia. Podajemy okraszone jak inne pierogi.
Wypróbowałam i są pyszne.
Nazywają się te pierogi plemienniki. Są to tradycyjne pierogi, tylko farsz jest ciekawy: na patelni podsmazamy boczek i cebulkę w drobnej kostce, na to wrzucamy tarkowane ziemniaki i podsmażamy. Przyprawiamy na ostro solą, pieprzem, majerankiem, kolendrą i czym kto lubi. Farsz w ciasto i gotujemy do wypłynięcia. Podajemy okraszone jak inne pierogi.
Wypróbowałam i są pyszne.
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
drobno czy grubo? i czy surowe?? to chyba trzeba jakoś z wody odcisnąć...Yenna wrote: na to wrzucamy tarkowane ziemniaki i podsmażamy.
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
Jak na placki i nie odciskać - wyparuje na patelni.
-
- Domownik
- Posts: 2054
- Joined: 17 Jun 2007, 23:05
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
zdecydowanie ruskie!!!juka wrote:
jakie pierożki lubicie najbardziej?
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
do ruskich warto dodac starty czosnek, pasuje wysmienicie
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
I posypać koperkiem...
-
- Domownik
- Posts: 2054
- Joined: 17 Jun 2007, 23:05
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
Nie, ruskie muszą być tradycyjne! :)
A czosnek do farszu szpinakowego :) A koperek na młode ziemniaki i do młodej kapusty
A czosnek do farszu szpinakowego :) A koperek na młode ziemniaki i do młodej kapusty
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
jak lubisz czosnek, to spróbuj sobie zrobic choc jeden taki ruskli, założę sie że posmakuje
-
- domownik
- Posts: 194
- Joined: 16 Apr 2008, 15:55
- Location: prawie Rzeszów
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
Dziewczyny!!
Przepis na ciasto pierogowe poproszę - ruskiem chciałam zrobić.
Przepis na ciasto pierogowe poproszę - ruskiem chciałam zrobić.
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
- Posts: 6147
- Joined: 16 Jun 2007, 11:46
- Location: Tychy
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
ja robię na oko mąkę z wrzątkiem i jajkiem a ostatnio nawet bez . Takie ciasto jest elastyczne , cudnie się lepi). Robie górkę z ponad połowy kilograma , reszta obok na podsypkę . Piąstką wygniatam krater do krateru leję małymi porcjami wrzątek i mieszam trzonkiem drewnianej łyżki/ kubek do herbaty/. jak już połączę , a ciacho trochę przestygnie mogę wyrabiać rekami / teraz jak chcesz możesz dodać jajko/. Jak juz odchodzi od rak dzielę na kupki i wałkuję . Dobzre podsyp pod spód bo ciacho jest kleiste. I tak wierzch będzie sie dobrze lepić.
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
1 kg mąki, pół litra gorącej wody, 4 łyżki oleju, pół łyżeczki soli.
Właśnie dziś wypróbowałam - bardzo dobry przepis na ciasto!
Właśnie dziś wypróbowałam - bardzo dobry przepis na ciasto!
-
- domownik
- Posts: 47
- Joined: 10 Feb 2010, 10:35
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
Mam pytanie do bardziej doświadczonych, kilka razy robiłam sama pierogi i niestety ciasto było za twarde, jadalne, ale twarde... Robię standardowo - mąka, sól, wrzątek, jajko... Już tak myślę, że moze bez jajka
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
My mamy taki przepis na pierogi:
PIEROGI
Farsz
-50dag kapusty kiszonej
-2 dag suszonych prawdziwków
-2-3 łyżki oleju
-1 cebula
-pieprz i sól
Ciasto:
-2 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy
-1 jajko
-sól
Kapuste ugotuj, odsącz, pokruj. Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj. Posiekaną cebule przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwile. Zagnieć ciasto z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Gotuj w osolonej wodzie ( 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię ).
PIEROGI
Farsz
-50dag kapusty kiszonej
-2 dag suszonych prawdziwków
-2-3 łyżki oleju
-1 cebula
-pieprz i sól
Ciasto:
-2 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy
-1 jajko
-sól
Kapuste ugotuj, odsącz, pokruj. Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj. Posiekaną cebule przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwile. Zagnieć ciasto z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Gotuj w osolonej wodzie ( 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię ).
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
-
- domownik
- Posts: 23
- Joined: 11 Aug 2010, 15:43
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
Zielone pierogi z żółtym farszem
Ciasto:
* 50 dag mąki
* 400g szpinaku
* 2 jajka
* 2 łyżki oliwy
Farsz:
* 15 dag żółtego sera
* puszka kukurydzy
* 2 ugotowane jajka
* 4 łyżki majonezu
* łyżeczka curry
* łyżeczka kurkumy
* sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki farszu rozdrobnić i wymieszać w blenderze. Składniki ciasta również wymieszać, jeżeli szpinak nie jest rozdrobniony, to również go posiekać. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować dosypując mąkę, aby się nie przykleiło do blatu. Nakładać farsz i formować pierogi. Gotować aż wypłyną.
Ciasto:
* 50 dag mąki
* 400g szpinaku
* 2 jajka
* 2 łyżki oliwy
Farsz:
* 15 dag żółtego sera
* puszka kukurydzy
* 2 ugotowane jajka
* 4 łyżki majonezu
* łyżeczka curry
* łyżeczka kurkumy
* sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki farszu rozdrobnić i wymieszać w blenderze. Składniki ciasta również wymieszać, jeżeli szpinak nie jest rozdrobniony, to również go posiekać. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować dosypując mąkę, aby się nie przykleiło do blatu. Nakładać farsz i formować pierogi. Gotować aż wypłyną.
- Attachments
-
- pierogi.jpg (17.92 KiB) Viewed 11134 times
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE
uuuuuu, mam ślonotok jak pies pawłowa, w sobotę wypróbuję te pyszności
Who is online
Users browsing this forum: No registered users