PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Moderator: ZIBI

Post Reply
juka
Generalissimus domownikuss
Posts: 1339
Joined: 16 Jun 2007, 11:34
Location: kaszebszci ;-)
Contact:

PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by juka »

...szukam przepisu na kulebiak i to mnie natchnęło do prośby o przepisy na wszelakie pierogopodobne ;-)
to kto się zna na kulebiakach ???
User avatar
Yenna
Generalissimus domownikuss
Posts: 2870
Joined: 18 Jun 2007, 19:42
Contact:

Re: pierogi, pierozki i podobne

Post by Yenna »

Juka - a jaki ma być ten kulebiak?
Tak ogólnie to pieróg z ciasta drożdżowego z farszem.
Farsz dowolny jak na pierogi np. z kapustą i grzybami lub mięsem.
Ciasto - najprostszy przepis:
Duży kubek śmietany, podgrzać lekko w mikrofalówce ok. 20 s, wymieszać z kostką drożdży i odstawić na ok. pól godziny. Potem do śmietany dodać kostkę margaryny i ok. 70 dag mąki lub tyle, żeby ciasto dało się wałkować. Wyrobić. Nie powinno wyrastać więc od razu na płat nało.żyć farsz, zwinąć i piec w piekarniku w 180 st. C ok 40 - 50 min. Posmarować żółtkiem przed pieczeniem.Uwaga na żóltko bo szybko się rumieni.
User avatar
Yenna
Generalissimus domownikuss
Posts: 2870
Joined: 18 Jun 2007, 19:42
Contact:

Re: pierogi, pierozki i podobne

Post by Yenna »

Mam też bardziej tradycyjny przepis jeśli chcesz...
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by ZIBI »

Ha.
Przepis na kulebiak z kapusto i grzybamy oraz inne pierożki znajdziemy w temacie WIGILIA

Image
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
juka
Generalissimus domownikuss
Posts: 1339
Joined: 16 Jun 2007, 11:34
Location: kaszebszci ;-)
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by juka »

ooo, dziękować, dziekować :mrgreen:
zrobiłam drożdżowy wg przepisu góglowego, niezły. ale to cisto krucho-drożdżowe Yenny lubię, uzywam je do pasztecików... :P
jakie pierożki lubicie najbardziej? bo ja takie mojej teściowej...ze wszystkimi śmieciami jakie znajdzie w domu....mniam...
i ruskie, drugie mniam :lol:
User avatar
Yenna
Generalissimus domownikuss
Posts: 2870
Joined: 18 Jun 2007, 19:42
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by Yenna »

Moja znajoma ma taki świetny przepis - jeszcze jej babci.
Nazywają się te pierogi plemienniki. Są to tradycyjne pierogi, tylko farsz jest ciekawy: na patelni podsmazamy boczek i cebulkę w drobnej kostce, na to wrzucamy tarkowane ziemniaki i podsmażamy. Przyprawiamy na ostro solą, pieprzem, majerankiem, kolendrą i czym kto lubi. Farsz w ciasto i gotujemy do wypłynięcia. Podajemy okraszone jak inne pierogi.
Wypróbowałam i są pyszne. :D
juka
Generalissimus domownikuss
Posts: 1339
Joined: 16 Jun 2007, 11:34
Location: kaszebszci ;-)
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by juka »

Yenna wrote: na to wrzucamy tarkowane ziemniaki i podsmażamy.
drobno czy grubo? i czy surowe?? to chyba trzeba jakoś z wody odcisnąć...
User avatar
Yenna
Generalissimus domownikuss
Posts: 2870
Joined: 18 Jun 2007, 19:42
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by Yenna »

Jak na placki i nie odciskać - wyparuje na patelni.
Kasia_b
Domownik
Posts: 2054
Joined: 17 Jun 2007, 23:05
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by Kasia_b »

juka wrote:
jakie pierożki lubicie najbardziej?
zdecydowanie ruskie!!! :D
juka
Generalissimus domownikuss
Posts: 1339
Joined: 16 Jun 2007, 11:34
Location: kaszebszci ;-)
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by juka »

do ruskich warto dodac starty czosnek, pasuje wysmienicie
User avatar
Yenna
Generalissimus domownikuss
Posts: 2870
Joined: 18 Jun 2007, 19:42
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by Yenna »

I posypać koperkiem...
Kasia_b
Domownik
Posts: 2054
Joined: 17 Jun 2007, 23:05
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by Kasia_b »

Nie, ruskie muszą być tradycyjne! :)
A czosnek do farszu szpinakowego :) A koperek na młode ziemniaki i do młodej kapusty ;-)
juka
Generalissimus domownikuss
Posts: 1339
Joined: 16 Jun 2007, 11:34
Location: kaszebszci ;-)
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by juka »

jak lubisz czosnek, to spróbuj sobie zrobic choc jeden taki ruskli, założę sie że posmakuje ;-)
Basia
domownik
Posts: 194
Joined: 16 Apr 2008, 15:55
Location: prawie Rzeszów
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by Basia »

Dziewczyny!!
Przepis na ciasto pierogowe poproszę :oops: - ruskiem chciałam zrobić.
User avatar
Q-mamma
epikurejka w rozpaczy
Posts: 6147
Joined: 16 Jun 2007, 11:46
Location: Tychy
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by Q-mamma »

ja robię na oko mąkę z wrzątkiem i jajkiem a ostatnio nawet bez . Takie ciasto jest elastyczne , cudnie się lepi). Robie górkę z ponad połowy kilograma , reszta obok na podsypkę . Piąstką wygniatam krater do krateru leję małymi porcjami wrzątek i mieszam trzonkiem drewnianej łyżki/ kubek do herbaty/. jak już połączę , a ciacho trochę przestygnie mogę wyrabiać rekami / teraz jak chcesz możesz dodać jajko/. Jak juz odchodzi od rak dzielę na kupki i wałkuję . Dobzre podsyp pod spód bo ciacho jest kleiste. I tak wierzch będzie sie dobrze lepić.
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ Image
Isia
z bukowego domu:)
Posts: 3265
Joined: 25 Sep 2007, 21:29
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by Isia »

1 kg mąki, pół litra gorącej wody, 4 łyżki oleju, pół łyżeczki soli.
Właśnie dziś wypróbowałam - bardzo dobry przepis na ciasto!
Aneta
domownik
Posts: 47
Joined: 10 Feb 2010, 10:35
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by Aneta »

Mam pytanie do bardziej doświadczonych, kilka razy robiłam sama pierogi i niestety ciasto było za twarde, jadalne, ale twarde... Robię standardowo - mąka, sól, wrzątek, jajko... Już tak myślę, że moze bez jajka :?:
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by ZIBI »

My mamy taki przepis na pierogi:

PIEROGI

Farsz
-50dag kapusty kiszonej
-2 dag suszonych prawdziwków
-2-3 łyżki oleju
-1 cebula
-pieprz i sól

Ciasto:
-2 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy
-1 jajko
-sól

Kapuste ugotuj, odsącz, pokruj. Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj. Posiekaną cebule przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwile. Zagnieć ciasto z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Gotuj w osolonej wodzie ( 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię ).
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
April
domownik
Posts: 23
Joined: 11 Aug 2010, 15:43
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by April »

Zielone pierogi z żółtym farszem

Ciasto:

* 50 dag mąki
* 400g szpinaku
* 2 jajka
* 2 łyżki oliwy

Farsz:

* 15 dag żółtego sera
* puszka kukurydzy
* 2 ugotowane jajka
* 4 łyżki majonezu
* łyżeczka curry
* łyżeczka kurkumy
* sól, pieprz

Przygotowanie:
Składniki farszu rozdrobnić i wymieszać w blenderze. Składniki ciasta również wymieszać, jeżeli szpinak nie jest rozdrobniony, to również go posiekać. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować dosypując mąkę, aby się nie przykleiło do blatu. Nakładać farsz i formować pierogi. Gotować aż wypłyną.
Attachments
pierogi.jpg
pierogi.jpg (17.92 KiB) Viewed 11134 times
juka
Generalissimus domownikuss
Posts: 1339
Joined: 16 Jun 2007, 11:34
Location: kaszebszci ;-)
Contact:

Re: PIEROGI, PIEROŻKI I PODOBNE

Post by juka »

uuuuuu, mam ślonotok jak pies pawłowa, w sobotę wypróbuję te pyszności :P
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users