MARYNATY I INNE PRZETWORY

Moderator: ZIBI

Basia
domownik
Posts: 194
Joined: 16 Apr 2008, 15:55
Location: prawie Rzeszów
Contact:

Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY

Post by Basia »

Co prawda nie wiem czy to tutaj, ale co mi tam - też o zamykaniu lata będzie ;-) a raczej zamrażaniu...
Chciałam zamrozić sobie kalafiory - dużo tego u nas idzie, więc taniej mi wyjdzie teraz kupić i zamrozić. Tylko słyszałam, że nie mrozi się takich "żywych", tylko trzeba je trochę podgotować.
Macie jakieś doświadczenie w temacie kalafiorowym?
jola
zorga domowa
Posts: 6661
Joined: 15 Jun 2007, 14:57
Location: Wrocław
Contact:

Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY

Post by jola »

ja znalazłam gdzieś informacje, że warzywa warto blanszować, czyli na kilka minut (ok 3) wrzucać do wrzącej wody. Wtedy zachowają smak. Rzeczywiście ja jadłam mrożona fasolkę, po prostu zapakowaną do woreczka i niestety zmieniała trochę smak.
Image
Basia
domownik
Posts: 194
Joined: 16 Apr 2008, 15:55
Location: prawie Rzeszów
Contact:

Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY

Post by Basia »

Dzięki Jola - trochę więcej roboty bedzie, ale cóż... :-)
jola
zorga domowa
Posts: 6661
Joined: 15 Jun 2007, 14:57
Location: Wrocław
Contact:

Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY

Post by jola »

pogmerałam w internecie troche, jesli chodzi o to blanszowanie. Nie wiem, czy nie przesadziłam z tymi 3 minutami (coś mi tak kołatało). W sumie na każdej ze stron, gdzie coś znalazłam jest raczej o zanurzeniu we wrzątku, a do tego jeszcze nawet potem przelaniu zimna wodą
tutaj np. jest, że ta metoda lepsza niż obgotowanie kalafiora, nawet tego podanego zaraz po zerwaniu.
fasolka zamrożona, która jadłam jeszcze do tego, że cosik ze smakiem się jej porobiło, to jeszcze straciła na wyglądzie, taki flaczek się z niej robił

Tutaj z grzebania wyszło mi, że mrozic można prawie wszystko :D , a tutaj, że kalafior faktycznie dobrze blanszować

tak co do mrożenia to zrobiłam sobie rachunek sumienia, co ja mrożę - i wyszło: chleb, owoce (truskawki), czasami wędlinę, ciasto, mięso świeże, warzywa też (właśnie mam teraz w zamrażarce blanszowaną fasolkę, chociaż kalafiora nie próbowałam), masło mi się zdarzało wrzucać
Image
User avatar
zuczycha
zadomowiony
Posts: 381
Joined: 31 Jan 2009, 17:44
Location: mała wieś na Mazurach
Contact:

Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY

Post by zuczycha »

Ja mroze prawie wszystkie warzywa ktore uprawiam,blanszuje karafiora,brokuly ,fasolkei groszek paprykei cukinie mroze surowe a grzyby obgotowane,w tym roku chce pomrozic marchewke dla Ani na zupki i chyba tez ja zblanszuje niestety nie mam dobrej ,zimnej piwnicy moja za ciepla i wilgotna
mama 5 żuczków {1995, 1996 , 2005, 2013,2015} i 3 biedroneczek [1997 , 2009, 2011]
Isia
z bukowego domu:)
Posts: 3265
Joined: 25 Sep 2007, 21:29
Contact:

Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY

Post by Isia »

Wczoraj mroziłam zieleninę - natkę pietruszki i selera, koperek i szczypiorek już wcześniej.Dużo, bo lubię dużo używać - prawie do wszystkiego.Warzywa też mrożę, a grzybki - jak będą.Na razie zbyt sucho!
User avatar
chwilka
Generalissimus domownikuss
Posts: 1704
Joined: 24 Oct 2007, 21:32
Location: Wrocław
Contact:

Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY

Post by chwilka »

Ja mrożę warzywa bez blanszowania, musi być poniżej -18st C (mam ustawione na -22) i szczelne opakowanie.
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)
juka
Generalissimus domownikuss
Posts: 1339
Joined: 16 Jun 2007, 11:34
Location: kaszebszci ;-)
Contact:

Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY

Post by juka »

po raz kolejny szukam buraczków - czy to jakieś czary??????????
a po drugie - dostałam w prezencie żurawinę, kto wie jak ją przetworzyć?
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users