Co prawda nie wiem czy to tutaj, ale co mi tam - też o zamykaniu lata będzie a raczej zamrażaniu...
Chciałam zamrozić sobie kalafiory - dużo tego u nas idzie, więc taniej mi wyjdzie teraz kupić i zamrozić. Tylko słyszałam, że nie mrozi się takich "żywych", tylko trzeba je trochę podgotować.
Macie jakieś doświadczenie w temacie kalafiorowym?
MARYNATY I INNE PRZETWORY
Moderator: ZIBI
-
- domownik
- Posts: 194
- Joined: 16 Apr 2008, 15:55
- Location: prawie Rzeszów
- Contact:
-
- zorga domowa
- Posts: 6661
- Joined: 15 Jun 2007, 14:57
- Location: Wrocław
- Contact:
Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY
ja znalazłam gdzieś informacje, że warzywa warto blanszować, czyli na kilka minut (ok 3) wrzucać do wrzącej wody. Wtedy zachowają smak. Rzeczywiście ja jadłam mrożona fasolkę, po prostu zapakowaną do woreczka i niestety zmieniała trochę smak.
-
- domownik
- Posts: 194
- Joined: 16 Apr 2008, 15:55
- Location: prawie Rzeszów
- Contact:
Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY
Dzięki Jola - trochę więcej roboty bedzie, ale cóż...
-
- zorga domowa
- Posts: 6661
- Joined: 15 Jun 2007, 14:57
- Location: Wrocław
- Contact:
Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY
pogmerałam w internecie troche, jesli chodzi o to blanszowanie. Nie wiem, czy nie przesadziłam z tymi 3 minutami (coś mi tak kołatało). W sumie na każdej ze stron, gdzie coś znalazłam jest raczej o zanurzeniu we wrzątku, a do tego jeszcze nawet potem przelaniu zimna wodą
tutaj np. jest, że ta metoda lepsza niż obgotowanie kalafiora, nawet tego podanego zaraz po zerwaniu.
fasolka zamrożona, która jadłam jeszcze do tego, że cosik ze smakiem się jej porobiło, to jeszcze straciła na wyglądzie, taki flaczek się z niej robił
Tutaj z grzebania wyszło mi, że mrozic można prawie wszystko , a tutaj, że kalafior faktycznie dobrze blanszować
tak co do mrożenia to zrobiłam sobie rachunek sumienia, co ja mrożę - i wyszło: chleb, owoce (truskawki), czasami wędlinę, ciasto, mięso świeże, warzywa też (właśnie mam teraz w zamrażarce blanszowaną fasolkę, chociaż kalafiora nie próbowałam), masło mi się zdarzało wrzucać
tutaj np. jest, że ta metoda lepsza niż obgotowanie kalafiora, nawet tego podanego zaraz po zerwaniu.
fasolka zamrożona, która jadłam jeszcze do tego, że cosik ze smakiem się jej porobiło, to jeszcze straciła na wyglądzie, taki flaczek się z niej robił
Tutaj z grzebania wyszło mi, że mrozic można prawie wszystko , a tutaj, że kalafior faktycznie dobrze blanszować
tak co do mrożenia to zrobiłam sobie rachunek sumienia, co ja mrożę - i wyszło: chleb, owoce (truskawki), czasami wędlinę, ciasto, mięso świeże, warzywa też (właśnie mam teraz w zamrażarce blanszowaną fasolkę, chociaż kalafiora nie próbowałam), masło mi się zdarzało wrzucać
- zuczycha
- zadomowiony
- Posts: 381
- Joined: 31 Jan 2009, 17:44
- Location: mała wieś na Mazurach
- Contact:
Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY
Ja mroze prawie wszystkie warzywa ktore uprawiam,blanszuje karafiora,brokuly ,fasolkei groszek paprykei cukinie mroze surowe a grzyby obgotowane,w tym roku chce pomrozic marchewke dla Ani na zupki i chyba tez ja zblanszuje niestety nie mam dobrej ,zimnej piwnicy moja za ciepla i wilgotna
mama 5 żuczków {1995, 1996 , 2005, 2013,2015} i 3 biedroneczek [1997 , 2009, 2011]
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY
Wczoraj mroziłam zieleninę - natkę pietruszki i selera, koperek i szczypiorek już wcześniej.Dużo, bo lubię dużo używać - prawie do wszystkiego.Warzywa też mrożę, a grzybki - jak będą.Na razie zbyt sucho!
- chwilka
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1704
- Joined: 24 Oct 2007, 21:32
- Location: Wrocław
- Contact:
Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY
Ja mrożę warzywa bez blanszowania, musi być poniżej -18st C (mam ustawione na -22) i szczelne opakowanie.
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: MARYNATY I INNE PRZETWORY
po raz kolejny szukam buraczków - czy to jakieś czary??????????
a po drugie - dostałam w prezencie żurawinę, kto wie jak ją przetworzyć?
a po drugie - dostałam w prezencie żurawinę, kto wie jak ją przetworzyć?
Who is online
Users browsing this forum: No registered users