WIGILIA
Moderator: ZIBI
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Re: WIGILIA
Proponuję rzucić okiem w pierwszą stronę. Tam są i uszka i pierogi i proste ciasto.

Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
-
- samurajka
w ikei w zeszłym roku był taki domek piernikowy w kilku częściach do składania i udekorowania samemu, żałuje troche, że sie nie skusiłam, może w tym roku będzie ?
ja jakos piernika nie robię, jedynie jakies takie ciasteczka pachnące a'la pierniczki
robimy oczywiście mamusia z dziecmi, w tym roku mam mocne postanowienie namówić w końcu tatusia
ja jakos piernika nie robię, jedynie jakies takie ciasteczka pachnące a'la pierniczki

robimy oczywiście mamusia z dziecmi, w tym roku mam mocne postanowienie namówić w końcu tatusia

...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
-
- samurajka
Tym, którzy nie zarobili jeszcze ciasta na pierniki polecam przepis na ciasteczka korzenne – pepparkakory. Chrupiące i niezwykle pachnące mieszanką korzennych przypraw.
50 ml wody
60 ml miodu
50 g cukru do wypieków
60 g margaryny
260 g mąki
1/3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków(zamiast przypraw można użyć 2 łyżek gotowej przyprawy do piernika)
Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gorącej masy dodajemy przyprawy korzenne oraz margarynę. Czekamy aż margaryna się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie (nie całkiem, ma być wyraźnie ciepła) wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze mieszamy. Ciasto jest luźne. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i schładzamy przez noc. Następnego dnia wałkujemy ciasto (musi być bardzo cienkie), wycinamy ciasteczka i pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Czas pieczenia zależy od grubości ciastek.
Podczas pieczenia trzeba pilnować ciasteczek bo szybko się rumienią.
Pepparkakory dekorujemy lukrem.
przepis z cafeart.pl
50 ml wody
60 ml miodu
50 g cukru do wypieków
60 g margaryny
260 g mąki
1/3 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków(zamiast przypraw można użyć 2 łyżek gotowej przyprawy do piernika)
Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gorącej masy dodajemy przyprawy korzenne oraz margarynę. Czekamy aż margaryna się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie (nie całkiem, ma być wyraźnie ciepła) wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze mieszamy. Ciasto jest luźne. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i schładzamy przez noc. Następnego dnia wałkujemy ciasto (musi być bardzo cienkie), wycinamy ciasteczka i pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
przepis z cafeart.pl
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
- ZIBI
Wigilijna kapusta z grochem
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 50 dag łuszczonego grochu
- cebula
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Groch umyć i namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie. Kapustę wypłukać drobno pokroić, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować w odkrytym naczyniu przez około 45 minut. Dodać przesmażoną cebulę, przykryć i dusić pod przykryciem jeszcze około godziny minut. Groch wymieszać z kapustą i całość doprawić.

Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 50 dag łuszczonego grochu
- cebula
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Groch umyć i namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie. Kapustę wypłukać drobno pokroić, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować w odkrytym naczyniu przez około 45 minut. Dodać przesmażoną cebulę, przykryć i dusić pod przykryciem jeszcze około godziny minut. Groch wymieszać z kapustą i całość doprawić.

- ZIBI
Kapusta z grochem II
25 dag grochu łuskanego moczymy na noc, żeby nam wymiękł. Gotujemy groch do miękkości z liściem laurowym, odrobiną oliwy i masłem.
1/2 kg kapusty kiszonej - może być na górkę - płuczemy, żeby nie było takie kwaśne. Następnie gotujemy kapustę aż do miękkości - możemy wtedy dodać przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz sproszkowany imbir i curry dla uzyskania doskonałej barwy. Dodajemy też masło do smaku.
Gdy wszystko zmięknie mieszamy i już nie gotujemy. Odstawiamy, by smaki się naturalnie wymieszały.

25 dag grochu łuskanego moczymy na noc, żeby nam wymiękł. Gotujemy groch do miękkości z liściem laurowym, odrobiną oliwy i masłem.
1/2 kg kapusty kiszonej - może być na górkę - płuczemy, żeby nie było takie kwaśne. Następnie gotujemy kapustę aż do miękkości - możemy wtedy dodać przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz sproszkowany imbir i curry dla uzyskania doskonałej barwy. Dodajemy też masło do smaku.
Gdy wszystko zmięknie mieszamy i już nie gotujemy. Odstawiamy, by smaki się naturalnie wymieszały.

- ZIBI
Kapusta z grochem III
Składniki:
- 20 dag grochu niełuskanego
- 60 dag kapusty kiszonej
- 2 dag suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Groch moczyć całą noc, a potem gotować, aż zmięknie, kapustę odcisnąć, pokroić i ugotować. Grzyby umyć, moczyć nocą i też ugotować. Pokroić w paski. Groch i kapustę odcedzić, wymieszać z grzybami, wsypać drobno pokrojony czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki:
- 20 dag grochu niełuskanego
- 60 dag kapusty kiszonej
- 2 dag suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Groch moczyć całą noc, a potem gotować, aż zmięknie, kapustę odcisnąć, pokroić i ugotować. Grzyby umyć, moczyć nocą i też ugotować. Pokroić w paski. Groch i kapustę odcedzić, wymieszać z grzybami, wsypać drobno pokrojony czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

- ZIBI
Kapusta z grochem IV
SKŁADNIKI:
- 60 dag kiszonej kapusty
- 30 dag pełnego grochu
- 4 cebule
- sól
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- pieprz
- 2 liscie laurowe
- 10 suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Groch zalać przegotowaną wodą , zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Groch nie może być rozgotowany!! Namoczyć suszone gdyby w misce aż zmiękną i pokroić w kosteczkę. Następnie gotujemy kapustę, do której dodajemy resztę składników: posiekany grzybki razem z wodą, w której się moczyły, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę( cebulę należy najpierw zeszklić na oleju),przyprawić pieprzem i solą dogadać liść laurowy, wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu około 45 min. Na samum końcu dodać ugotowany groch i doprawić do smaku.

SKŁADNIKI:
- 60 dag kiszonej kapusty
- 30 dag pełnego grochu
- 4 cebule
- sól
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- pieprz
- 2 liscie laurowe
- 10 suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Groch zalać przegotowaną wodą , zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Groch nie może być rozgotowany!! Namoczyć suszone gdyby w misce aż zmiękną i pokroić w kosteczkę. Następnie gotujemy kapustę, do której dodajemy resztę składników: posiekany grzybki razem z wodą, w której się moczyły, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę( cebulę należy najpierw zeszklić na oleju),przyprawić pieprzem i solą dogadać liść laurowy, wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu około 45 min. Na samum końcu dodać ugotowany groch i doprawić do smaku.

- ZIBI
Śledź ze śliwką suszoną
Składniki:
- 50 dkg śledzi solonych,
- opakowanie śliwek suszonych,
- pół opakowania rodzynek,
- papryka czerwona konserwowa (według uznania),
- 20 dag pieczarek (koniecznie świeżych).
Sposób przyrządzenia:
Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm, paprykę w prążki, śliwkę w paseczki, pieczarki w cienkie talarki.
Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy oliwą z oliwek. Zostawiamy na godzinę w lodówce.
Podajemy na półmisku wyłożonym liśćmi zielonej sałaty, dobrze smakuje z francuską bagietką, mogą być grzanki.
Smak zaskakujący, ale sałatka ta znalazła już wielu zwolenników.

Składniki:
- 50 dkg śledzi solonych,
- opakowanie śliwek suszonych,
- pół opakowania rodzynek,
- papryka czerwona konserwowa (według uznania),
- 20 dag pieczarek (koniecznie świeżych).
Sposób przyrządzenia:
Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm, paprykę w prążki, śliwkę w paseczki, pieczarki w cienkie talarki.
Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy oliwą z oliwek. Zostawiamy na godzinę w lodówce.
Podajemy na półmisku wyłożonym liśćmi zielonej sałaty, dobrze smakuje z francuską bagietką, mogą być grzanki.
Smak zaskakujący, ale sałatka ta znalazła już wielu zwolenników.

- ZIBI
Śledź ze śliwką kalifornijską
Składniki
- 0,5 kg matjasa solonego, opakowanie śliwki kalifornijskiej,
- 1/2 cytryny, 4 duże pory, mały majonez, 1/2 kubka jogurtu naturalnego
- listki selera do dekoracji.
Przygotowanie:
Matjasa wymoczyć w wodzie 10 minut, wodę odlać i wypłukać jeszcze raz, pokroić w dzwonki. Śliwki kalifornijskie ugotować, ostudzić i pokroić w ćwiartki. Por pokroić w drobne talarki, ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, na por ułożyć dzwonki matjasa a na matjasa pokrojone śliwki kalifornijskie. Całość zalać majonezem wymieszanym z jogurtem (nie mieszać na półmisku). Udekorować drobnymi listkami selera.

Składniki
- 0,5 kg matjasa solonego, opakowanie śliwki kalifornijskiej,
- 1/2 cytryny, 4 duże pory, mały majonez, 1/2 kubka jogurtu naturalnego
- listki selera do dekoracji.
Przygotowanie:
Matjasa wymoczyć w wodzie 10 minut, wodę odlać i wypłukać jeszcze raz, pokroić w dzwonki. Śliwki kalifornijskie ugotować, ostudzić i pokroić w ćwiartki. Por pokroić w drobne talarki, ułożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, na por ułożyć dzwonki matjasa a na matjasa pokrojone śliwki kalifornijskie. Całość zalać majonezem wymieszanym z jogurtem (nie mieszać na półmisku). Udekorować drobnymi listkami selera.

- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
ZIBI, baaaardzo dziękuję!
I nieskromnie poproszę jeszcze o przepis na jakiś dobry i sprawdzony makowiec
Z ciastem drożdżowym u mnie niestety kiepsko
I nieskromnie poproszę jeszcze o przepis na jakiś dobry i sprawdzony makowiec
Z ciastem drożdżowym u mnie niestety kiepsko

szczęśliwa mama szóstki
- ZIBI
Przepisy na makowce są w dziale "CIASTA"

- ZIBI
Strucla z makiem
Składniki:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży
- 3 jaja
Masa makowa
- 500 g maku
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 50 g rodzynek
- kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej
Sposób przyrządzania:
Przygotowujemy poprzedniego dnia mak do strucli. Moczymy go w wodzie przez całą noc. Rano mak odcedzamy i gotujemy kilka minut w wodzie. Dobrze osączamy i trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Następnie dodajemy do maku masło i bakalie i smażymy masę w rondlu cały czas ją mieszając. Po kilku minutach odstawiamy mak do przestygnięcia. Gdy jest już ostudzony dodajemy jaja, cukier, cukier waniliowy i mieszamy. Przystępujemy do przygotowania ciasta. Ucieramy masło, cukier i jaja na puszystą masę. Dodajemy do niej drożdże roztarte w mleku i mieszamy. Gdy masa jest już dobrze wymieszana wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Wtedy ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, bierzemy połowę ciasta na stolnicę posypaną mąką wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Smarujemy białkiem i rozkładamy na całej powierzchni połowę masy makowej, znowu smarujemy białkiem i zawijamy struclę, tak, żeby brzeg i obydwa końce znalazły się pod spodem. Z reszty ciasta i maku przygotowujemy drugą struclę. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką, układamy na niej obie strucle w sporej odległości od siebie, żeby strucle się nie zrosły podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180C, przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, można na chwilę zwiększyć temperaturę, wtedy skórka na wierzchu się zarumieni.

Składniki:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży
- 3 jaja
Masa makowa
- 500 g maku
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 50 g rodzynek
- kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej
Sposób przyrządzania:
Przygotowujemy poprzedniego dnia mak do strucli. Moczymy go w wodzie przez całą noc. Rano mak odcedzamy i gotujemy kilka minut w wodzie. Dobrze osączamy i trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Następnie dodajemy do maku masło i bakalie i smażymy masę w rondlu cały czas ją mieszając. Po kilku minutach odstawiamy mak do przestygnięcia. Gdy jest już ostudzony dodajemy jaja, cukier, cukier waniliowy i mieszamy. Przystępujemy do przygotowania ciasta. Ucieramy masło, cukier i jaja na puszystą masę. Dodajemy do niej drożdże roztarte w mleku i mieszamy. Gdy masa jest już dobrze wymieszana wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Wtedy ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, bierzemy połowę ciasta na stolnicę posypaną mąką wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Smarujemy białkiem i rozkładamy na całej powierzchni połowę masy makowej, znowu smarujemy białkiem i zawijamy struclę, tak, żeby brzeg i obydwa końce znalazły się pod spodem. Z reszty ciasta i maku przygotowujemy drugą struclę. Blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką, układamy na niej obie strucle w sporej odległości od siebie, żeby strucle się nie zrosły podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180C, przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, można na chwilę zwiększyć temperaturę, wtedy skórka na wierzchu się zarumieni.

- ZIBI
Makowiec zawijany
Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej i 1/2 do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny, roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
- 500 g maku
- 250 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- skórka pomarańczowa, wedle uznania
Oraz:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
- pergamin/papier do pieczenia
- olej
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania najlepiej na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Przepis na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć wszystko na gładką masę.

Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej i 1/2 do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny, roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
- 500 g maku
- 250 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- skórka pomarańczowa, wedle uznania
Oraz:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
- pergamin/papier do pieczenia
- olej
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania najlepiej na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Przepis na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć wszystko na gładką masę.

- ZIBI
Makowiec II
Składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 5 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. śmietany
- 3/4 szkl. mleka
- 1 kostka margaryny lub masła
- szczypta soli
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną , margarynę rozpuśćić , jaja ubić z cukrem. Mąkę przesiać , dodać drożdże ze śmietaną , ubite jaja , mleko , sól i tłuszcz. Dobrze wyrobić i wstawić na noc do lodówki.
Masa makowa:
- 50-80 dag maku (ja na połowę porcji dałam 30 dag)
- 20 dag cukru
- 10 dag margaryny
- 2-3 jaja (zależnie od ich wielkości i ilości maku)
- 1/2 szkl. miodu
- rodzynki
- posiekane orzechy
Mak zalać gorącą wodą i zostawić na noc. Następnego dnia odsączyć i zemleć 3-krotnie przez maszynkę. Margarynę rozpuścić , żółtka ubić z częścią cukru , miód zagotować i zaparzyć nim białka ubite z resztą cukru. Wszystkie składniki masy razem wymieszać.
Ciasto podzielić na 4-6 części (z połowy porcji wyszły mi dwa 33-centymetrowe makowce). Każdą z nich rozwałkować , posmarować masą makową , zwinąć jak roladę (końcówki lekko podwinąć pod spód) i zawinąć w pergamin pozostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni , żeby makowce miały miejsce na wyrośnięcie (nie należy jednak zawijać zbyt luźno , bo mogą podczas pieczenia popękać). Tak przygotowane makowce pozostawić do wyrośnięcia , a następnie piec ok. 45 minut w temp. 180 - 200 st.C. Wystudzić i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem cytrynowym).

Składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 5 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. śmietany
- 3/4 szkl. mleka
- 1 kostka margaryny lub masła
- szczypta soli
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną , margarynę rozpuśćić , jaja ubić z cukrem. Mąkę przesiać , dodać drożdże ze śmietaną , ubite jaja , mleko , sól i tłuszcz. Dobrze wyrobić i wstawić na noc do lodówki.
Masa makowa:
- 50-80 dag maku (ja na połowę porcji dałam 30 dag)
- 20 dag cukru
- 10 dag margaryny
- 2-3 jaja (zależnie od ich wielkości i ilości maku)
- 1/2 szkl. miodu
- rodzynki
- posiekane orzechy
Mak zalać gorącą wodą i zostawić na noc. Następnego dnia odsączyć i zemleć 3-krotnie przez maszynkę. Margarynę rozpuścić , żółtka ubić z częścią cukru , miód zagotować i zaparzyć nim białka ubite z resztą cukru. Wszystkie składniki masy razem wymieszać.
Ciasto podzielić na 4-6 części (z połowy porcji wyszły mi dwa 33-centymetrowe makowce). Każdą z nich rozwałkować , posmarować masą makową , zwinąć jak roladę (końcówki lekko podwinąć pod spód) i zawinąć w pergamin pozostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni , żeby makowce miały miejsce na wyrośnięcie (nie należy jednak zawijać zbyt luźno , bo mogą podczas pieczenia popękać). Tak przygotowane makowce pozostawić do wyrośnięcia , a następnie piec ok. 45 minut w temp. 180 - 200 st.C. Wystudzić i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem cytrynowym).

- ZIBI
Makowiec warstwowy
Składniki :
Ciasto :
- 250 g margaryny
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany
- szczypta soli
Masa makowa :
- puszka gotowego maku 850 g
- 2 słoiczki konfitur wiśniowych - po 240 g każdy (2 słoiki dżemu wiśniowego )
- 3 jajka
- aromat migdałowy ( to mój dodatek )
Polewa czekoladowa :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem ( lub w malakserze ) . Podzielić na 3 równe części. Przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotować masę makową - mak przełożyć do miski , dodać 3 żółtka oraz aromat migdałowy i dokładnie wymieszać . Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą makową.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia . Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki . Na ciasto wyłożyć konfitury wiśniowe z jednego słoiczka , a na nie połowę masy makowej . Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta . Wyłożyć kolejny słoik konfitury i resztę masy makowej . Całość przykryć trzecią rozwałkowaną częścią ciasta .
Wierzch ciasta delikatnie ponakłuwać widelcem , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę . Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok. 1 godzinę .
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić na parze , następnie dodać masło i mleko - dokładnie wymieszać , aż zrobi się gładka masa . Polewą polać ostudzone ciasto .

Składniki :
Ciasto :
- 250 g margaryny
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany
- szczypta soli
Masa makowa :
- puszka gotowego maku 850 g
- 2 słoiczki konfitur wiśniowych - po 240 g każdy (2 słoiki dżemu wiśniowego )
- 3 jajka
- aromat migdałowy ( to mój dodatek )
Polewa czekoladowa :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem ( lub w malakserze ) . Podzielić na 3 równe części. Przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotować masę makową - mak przełożyć do miski , dodać 3 żółtka oraz aromat migdałowy i dokładnie wymieszać . Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą makową.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia . Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki . Na ciasto wyłożyć konfitury wiśniowe z jednego słoiczka , a na nie połowę masy makowej . Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta . Wyłożyć kolejny słoik konfitury i resztę masy makowej . Całość przykryć trzecią rozwałkowaną częścią ciasta .
Wierzch ciasta delikatnie ponakłuwać widelcem , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę . Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok. 1 godzinę .
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić na parze , następnie dodać masło i mleko - dokładnie wymieszać , aż zrobi się gładka masa . Polewą polać ostudzone ciasto .

- ZIBI
Makowiec na kruchym spodzie
Składniki
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 30 dag cukru pudru
- dwie puszki gotowej masy makowej
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka posiekanych bakalii: kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynków, migdałów, orzechów włoskich
Wykonanie
Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem “na piasek” i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut. Zrobić lukier – 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.

Składniki
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 30 dag cukru pudru
- dwie puszki gotowej masy makowej
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka posiekanych bakalii: kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynków, migdałów, orzechów włoskich
Wykonanie
Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem “na piasek” i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut. Zrobić lukier – 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.

- ZIBI
MAKOWIEC BABCI
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 1 kg mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- paczka margaryny
- 10 dkg drożdży
- 4 żółtka
- łyżeczka soli
- zapach waniliowy
MASA MAKOWA:
- 1 kg maku
- 4 białka
- 60 dkg cukru
- 12 dkg margaryny
- zapach migdałowy
- 2-3 łyżki miodu
- skórka pomarańczowa
- 10 dkg rodzynek
+ 1-2 białka dodatkowe
CIASTO DROŻDŻOWE:
Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Zółtka ubijamy z cukrem.
Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margaynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
MASA MAKOWA:
Mak należy sparzyć - najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna.
Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu.
MAKOWIEC:
1. Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego
2. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca
3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta.
4. Teraz zwijamy naszego makowca
5. I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce.
6. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni.
7. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców.
8. Pieczemy około godziny.

Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 1 kg mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- paczka margaryny
- 10 dkg drożdży
- 4 żółtka
- łyżeczka soli
- zapach waniliowy
MASA MAKOWA:
- 1 kg maku
- 4 białka
- 60 dkg cukru
- 12 dkg margaryny
- zapach migdałowy
- 2-3 łyżki miodu
- skórka pomarańczowa
- 10 dkg rodzynek
+ 1-2 białka dodatkowe
CIASTO DROŻDŻOWE:
Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Zółtka ubijamy z cukrem.
Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margaynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
MASA MAKOWA:
Mak należy sparzyć - najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna.
Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu.
MAKOWIEC:
1. Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego
2. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca
3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta.
4. Teraz zwijamy naszego makowca
5. I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce.
6. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni.
7. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców.
8. Pieczemy około godziny.

-
- chochlik domowy
to ja tylko dodam ,ze do wyrabiania ciasta drożdzoweko najlepiej zaangazować dłonie męskie.
wyrabianie ciasta drożdzowego jest bowiem dość męczącym zajęciem.

wyrabianie ciasta drożdzowego jest bowiem dość męczącym zajęciem.
>>do tego by zło się rozprzestrzenilo wystarczy aby wszyscy sprawiedliwi powstrzymali sie od dzialania<<.
-
- zadomowiony
Ja robię ciasto drożdżowe mikserem. Wrzucam wszystkie składniki i tylko 1/3 maki. Jak już pokręci się to kilkanascie minut , robią sie piekne pęcherzyki, wtedy dopiero wsypuje resztę mąki i wyrabiam ręcznie kilkanście minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Raz tylko spróbowalam wyrabiac ciasto na pączki ręcznie od samego początku. Po pół godzinie ciasto nadal się lepiło, a mnie odechciało się już tych pączków. Gdyby nie pomoc dzieci, które zmieniały mnie w tym wyrabianiu, pewnie wyrzuciłabym ciasto, albo byłoby nieco zakalcowate.
-
do wyrabiania drożdżowego świetnie nadaje się urządzenie do wypiekania chleba - większość ma taką funkcję. wrzuca się składniki i już - paluszków sobie człowiek nie pobrudzi 

- attena
- Donna vulcana
Re:
wlasnie szukalam przepis na pierogi,i oczywiscie- znalazlam tu !ZIBI wrote:PIEROGI
Farsz
-50dag kapusty kiszonej
-2 dag suszonych prawdziwków
-2-3 łyżki oleju
-1 cebula
-pieprz i sól
Ciasto:
-2 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy
-1 jajko
-sól
Kapuste ugotuj, odsącz, pokruj. Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj. Posiekaną cebule przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwile. Zagnieć ciasto z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Gotuj w osolonej wodzie ( 3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię ).
Paula i ZIBI

Wiem, niby pierogi nie sa trudne, ale bede robila pierwszy raz- zawsze mama lepila na wszystkie rodziny...
- ZIBI
BIEGNIE CZAS, LECI CZAS, CZAS POGANIA STALE NAS.
Moi drodzy to już trzecia Wigila razem. Ale nam poleciało.
To tak tylko dla przypomnienia.

Moi drodzy to już trzecia Wigila razem. Ale nam poleciało.
To tak tylko dla przypomnienia.

-
- zorga domowa
no fakt, wielkie dzięki za przypomnienie:)
ja zacznę od peperkorów Hani, własnie przepis na takie mi zginał, wielkie dzięki Haniu. Od miękkich pierników wolę te kruche.
ja zacznę od peperkorów Hani, własnie przepis na takie mi zginał, wielkie dzięki Haniu. Od miękkich pierników wolę te kruche.
Haniutka wrote:Tym, którzy nie zarobili jeszcze ciasta na pierniki polecam przepis na ciasteczka korzenne – pepparkakory. Chrupiące i niezwykle pachnące mieszanką korzennych przypraw.
50 ml wody
60 ml miodu
50 g cukru do wypieków
60 g margaryny
260 g mąki
1/3 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki cynamonu
przepis z cafeart.pl

-
- z bukowego domu:)
Zupa z karpia
Składniki:
2 dzwonka karpia ze skórą (w sumie ok. 300g ryby)
włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałeczek selera, kawałek pora, natka pietruszki
1/3 szklanki białego wina
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
sól
2 listki laurowe
2 plasterki cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
2 litry wody
Przygotowanie:
Ugotować do miękkości włoszczyznę: obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, pora i natkę pietruszki (ok. 15-20 min.). Posolić, po ugotowaniu cebulę i natkę można wyrzucić. Do bulionu z warzyw wlać wino. Dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprz, listki laurowe oraz włożyć umyte dzwonka ryby. Gotować na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż ryba będzie ugotowana. Do zupy dodać plasterki cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepsza jest następnego dnia.
Można podawać z makaronem!
2 dzwonka karpia ze skórą (w sumie ok. 300g ryby)
włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałeczek selera, kawałek pora, natka pietruszki
1/3 szklanki białego wina
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
sól
2 listki laurowe
2 plasterki cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
2 litry wody
Przygotowanie:
Ugotować do miękkości włoszczyznę: obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, pora i natkę pietruszki (ok. 15-20 min.). Posolić, po ugotowaniu cebulę i natkę można wyrzucić. Do bulionu z warzyw wlać wino. Dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprz, listki laurowe oraz włożyć umyte dzwonka ryby. Gotować na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut, aż ryba będzie ugotowana. Do zupy dodać plasterki cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepsza jest następnego dnia.
Można podawać z makaronem!
-
- ZIBI
I znowu czas nas dogonił, kolejne Święta razem.
Tu jest wszystko, jeszcze tylko ciasta

Tu jest wszystko, jeszcze tylko ciasta

-
- Domownik
Mój mąż uparcie robi od dwóch lat, ale jak, nie mam pojęcia :)
-

Przepis to ja sobie znajdę, tylko gdzie się kupuje pszenicę na kutię? Może w sklepie ze zdrową żywnością?
-
- Domownik
U nas na targowisku sprzedają :)