PARYTET

wchodzisz na własną odpowiedzialność
uwaga możesz spotkać zwolennika innej opcji politycznej !!!
(także tutaj raczej niekontrowersyjne polityka prorodzinna)
Post Reply
michał
Gazda z Farfurni

PARYTET

Post by michał »

Co sadzicie drogie Panie i drodzy Panowie nt. parytetu?
Ma to sens wg was, czy obraża kobiecą godność?
Wprowadzi korzystne zmiany, czy zasieje fikcję?
A może w ogóle problem jest wydumany i wyborczy?

Ja jeszcze niedawno uważałem, że to głupota i populizm, że potrzebna jest edukacja kobiet - żeby miały w sobie pałera do działania i mężczyzn, żeby zauważyli potrzebę równania szans.
Edukacja matek małych chłopców i tatusiów małych dziewczynek. Byłem święcie przekonany, że wtedy zmiany przyjdą same, wraz ze zmianą pokoleniową. A teraz powoli troszkę mi się zmienia i uważam, że - nie tracąc z oczu wagi edukacji - jednak jakieś szturchnięcie patriarchatu jest potrzebne. Nie wiem, czy koniecznie ustawą wprowadzone 50/50 jest dobrym rozwiązaniem ( bo jak wyglądał by parytet w Partii Kobiet, albo Partii Użytkowników Pisuarów?) , może lepsze było by jakieś preferowanie finansowe partii, które dobrowolnie coś takiego wprowadzą, ale wydaje mi się teraz, że jakiś ruch od góry jest potrzebny.
--------------------------------------------------
Pawik, Hancia, Niela, Bisia, Łudeczka i Tysia :))
michał
Gazda z Farfurni

Re: PARYTET

Post by michał »

Właśnie na gruncie sołtysów zauważyłem jakie to trudne i jak wiele ma aspektów. Nawet na tak niskim poziomie czuć szklany sufit, czy raczej lepką podłogę :?
Haniutka
samurajka

Post by Haniutka »

na razie parytet uważam za potrzebny, potem jak juz kobieta w polityce to będzie coś tak naturalnego jak kobieta w kuchni, to bedzie go mozna znieść.
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Anka
Generalissimus domownikuss

Post by Anka »

zasadniczo nie jestem fanką akcji afirmatywnych, myslę, że często doprowadza to do absurdu. Np w Norwegii jest ustawowy parytet dotyczący zarządow spółek i to już naprawdę uważam za przegięcie. Jednak prawdą jest, że jakieś akcje wspomagające kobiety by się przydały, myslę, że jednak najlepiej sprawdzają się akcje oddolne. Patriarchat nie padnie w naszym pokoleniu, myślę, że jeszcze kilka pokoleń przeminie zanim to się stanie - jestem raczej za zmianami ewolucyjnymi, a nie rewolucyjnymi. Zabrzmi to jak truizm, ale naprawdę bardzo wiele zależy od nas rodziców, zarówno przy wychowaniu synów jak i córek.

A wracając do parytetów, chciałam tylko jeszcze raz przypomnień, że pomysł zaproponowany na kongresie kobiet, dotyczył wprowadzenia go na listach partyjnych, a nie dotyczył parytetu w parlamencie!!! Wielu przeciwników tego pomysłu, non stop pisze w tej materii nieprawdę.
chwilka
Generalissimus domownikuss

Post by chwilka »

Zapewne znaczenie ma czy to miasto czy wieś, to są właśnie te różnice społecznościowe, które rozwinęły się ewolucyjnie, ale też świadczą o dużej różnicy w sposobie życia i pewnie wykształcenia.
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)
Kasia_b
Domownik

Post by Kasia_b »

A to zależy, jakie kobiety dorwałyby się do władzy ;-) Obawiam się, że nie te, które chciałabym widzieć.
UlaD
domownik

Post by UlaD »

W naszej wsi tez jest pani sołtys - co prawda nie wiem jak sobie radzi, bo mam z nia styczność glównei przy placeniu podatku od gruntu.

Pozdraiwma - Ula
michał
Gazda z Farfurni

Post by michał »

To znaczy, że nie działa zbyt dużo :?
Albo to wielka wieś i działania sołtyski giną w ogólnej bujnej aktywności społecznej ;-)
Post Reply