Książki dla nastolatek

Moderator: Bea

Post Reply
Małgorzata32
Generalissimus domownikuss

Książki dla nastolatek

Post by Małgorzata32 »

Zwracam się z radą do mam nastoletnich dziewczynek. Jakie książki czytują wasze córki? Oczywiście mam na myśli jakieś wartościowe lektury.
Ktoś polecił mi autorkę Jacqueline Wilson oraz Martę Fox. Ale dla mnie te nazwiska brzmią zupełnie obco.
W związku z feriami wybieramy się do Polski. I chciałam coś zamówić dla córki...
szczęśliwa mama szóstki
Babka4

Re: Książki dla nastolatek

Post by Babka4 »

córa czytała niedawno serię "Hania Humorek"

a teraz na tapecie "Nowe przygody Mikołajka"
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
Małgorzata32

Post by Małgorzata32 »

To już mamy daaaaaaaaawno za sobą.
Teraz "Hanię Humorek" czyta młodsza córka (9 lat)
szczęśliwa mama szóstki
Jadwiga
zadomowiony

Post by Jadwiga »

Moja 12 latka wręcz pochłania książki. Ostatnio spodobała jej się seria o Panu Samochodziku.Po raz kolejny czyta Anię z Zielonego Wzgórza i kolejne części,oraz inne książki tej samej autorki. Przeczytała też książki Siesickiej, Musierowicz i inne. Musiałbym jeszcze dopytać ją. Kilka dni temu wypożyczyła cały plecak książek i już większość przeczytała (jeszcze mamy ferie).Właściwie ona czyta wszystko, co nadaje się do czytania, więc łatwiej byłoby spytać, czego nie czytała. A nie czytała (i nie chce czytać) ostatniego hitu wśród jej koleżanek tzn."Zmierzchu" i kolejnych części. To zbyt mroczne, jak na jej wrażliwość.
Małgorzata32

Post by Małgorzata32 »

Jadwigo, dzięki!
Cała "Jeżycjada" czeka na nas w Polsce (niedawno zakupiłam dla dórki).
Jeśli chodzi o "Zmierzch", to też nie gustuję w tego typu lekturze...

Moja dwunastolatka ostatnio zaczytuje sie historiami o żydach i obozach koncentracyjnych. Nie bardzo wiem, skąd takie zainteresowania u dziecka. Aktualnie czyta (po angielsku) pamiętniki Anny Frank- żydowskiej dziewczyny, która zmarła na tyfus w obozie koncentracyjnym Bergen-Belsen.

Nie wiem, co o tym myśleć...
szczęśliwa mama szóstki
Jadwiga
zadomowiony

Post by Jadwiga »

Jeszcze dopytałam Olę. Spodobały się jej np.książki Makuszyńskiego. Klasa miała przeczytać jako lekturę ":Szatana z VII klasy" Większości ksiązka się nie podobała,Ola jest zachwycona, jak zresztą innymi książkami tegoż autora. Jeszcze Niziurski. Wypożyczyłam jej "Ivanhoe" Waltera Scotta, ale jeszcze je nie przeczytała, więc nie wiem, czy spodoba sie jej.
W tematyce, o której piszesz, Ola przeczytała książkę Zusaka "Złodziejka książek". Jest to opowieść o dziewczynce żyjącej w hitlerowskich Niemczech. Bardzo jej się spodobała, więc ma zamiar przeczytać więcej książek tego autora.
Jeśli Twoja córka zainteresowała się historiami o żydach i obozach, niech czyta. Też miałam taki etap, tyle, że w nieco późniejszym wieku .Możesz podsunąć jej opowieści o zesłańcach syberyjskich.
gerard

Post by gerard »

Moja 13-sto latka , też uwielbia czytać , ostatnio widziałem u niej dwie pozycje "Antygonę" (to do szkoły) i "Powróżyć , Dominiko?" (to dla relaksu)
ladyzet
nowicjusz domowy

Post by ladyzet »

fajne książki dla nastolatków pisze Pierdomenico Baccalario - wymagają trochę wysiłku intelektualnego bo chodzi o rozwikłanie tajemnicy czy zagadki detektywistycznej.
ostatnio czytamy "Kieliszek trucizny": akcja dzieję się w Paryżu.. 8)
zuzanna

Post by zuzanna »

Moja 11 latka uwielbia książki o koniach - jest taka seria: Heartland.

Poza tym czytała jakiś czas temu 4 części Stowarzyszenie Wędrujących Dżinsów.

Lubi czytać, ale nie chce czytać tego, co ja w wieku nastoletnim.

Syn 15 letni lubi fantastykę i czyta bardzo dużo - ostatnio tylko na Kindlu.

Znasz Felix, Net i Nika? Syn to czytał i bardzo lubił jakieś 2-3 lata temu, czytał wszystkie części, ale córka nie chce tego czytać.

Mikołajka uwielbiają nadal:)
Żancia
nowicjusz domowy

Post by Żancia »

A czytała serię z "Anią z Zielonego Wzgórza"?
Ja tym byłam zachwycona - co prawda w szkole to tylko filmowo (bo wówczas w ogole nic nie czytałam), ale później się nawróciłam :)
Mama 4 chłopaków
ladyzet
nowicjusz domowy

Post by ladyzet »

"Ania" to klasyk:) pod Krakowem widziałam gdzieś ulicę Zielone Wzgórze i zastanawiałam się ile Ań tam mieszka ;)

a z nowości dla nastolatek - ostatnio natknęłam się na ciekawą książkę Krzysztofa Stelmarczyka "Crom i uczeń czarnoksiężnika". Fantasy dla młodzieży :) tu można podczytać fragmenty :)
Post Reply