bulion warzywny ugotuj
włoszczyzna + 1/2 cebuli
i to baza na wszystkie zupy
bez kości, mięs, tłuszczów oczywiście
3 szt. ziele ang, 5-10 pieprz, pół łyżeczki soli, 2 listki laurowe
odrobina maggi lub vegety zaostrzy smak
natka pietruszki lub koperek już na talerzu posypać
ewentualnie jak lubisz bazylia, tymianek lub pieprz ziołowy
1) z
ziemniakami w kostkę
2) ziemniaki jw. +
zacierki
3) ziemniaki jw. + 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
lub pół słoiczka własnej produkcji sosu pomidorowego + pół łyżeczki pieprzu czarnego + 2-3 ząbki czosnku w całości lub jak rodzinka lubi wyciśnięty i dodany pod koniec razem z pomidorami -
pomidorówka wodna z ziemniakami
4) włoszczyzna, ziemniaki w kostkę + 3 duże cebule w kostkę+ 2 marchewki dodatkowo,
po ugotowaniu zmiksować wszystko, posypać na talarzu natką grupo krojoną i wychodzi
cebulowa -taka moja wersja
4 a )oryginalna cebulowa jest bez ziemniaków i bez włoszczyzny
tylko marchewki i cebule i przyprawy
po ugotowaniu zupy zrobić grzaneczki na patelni
na miseczki/salaterki wysypac po garści grzanek, zalać zupą kremem, dać kleksa śmietany i posypać zieleniną
uwaga pyszna ale jeść tylko 1 miseczkę
bo po ok.2 godz. wątroba daje znać
5) bulion warzywny + puszka kukurydzy, puszka groszku, puszka fasoli czerwonej, zagęścic mąką i posypać majerankiem -wychodzi
meksykańska zupa postna,
5 a) wersja oryginalna to zasmażone mięso gulaszowe z cebulką i czosnkiem zalać bulionem gotować z warzywami i ziemniakami