I nie zamierzam. Jak dorosną na tyle żeby sobie osobiście czytać i obiecają, że nie będą potem po nocy przyłazić do mnie do łóżka, to niech sobie czytają
Czytacie dzieciakom prawdziwych braci Grimm?
Moderator: Bea
-
Katarzyna
- Femina medica
NIE!!!
I nie zamierzam. Jak dorosną na tyle żeby sobie osobiście czytać i obiecają, że nie będą potem po nocy przyłazić do mnie do łóżka, to niech sobie czytają
. Niech sobie będzie klasyka, ja tam takich okropieństw własnym dzieciom serwować nie będę.
Jestem mamą Józia (2001), Ludka (2004), Gucia (2006), Inki (2008) i Heli (2010)
-
Katarzyna
- Femina medica
Bajki, generalnie, pozwalają dziecku oswoić świat. Nie tylko te brutalne. Myślę jednak, że pomimo, iż dzieci nie odbierają bajek całkiem dosłownie (zazwyczaj bardziej symbolicznie - np. nie przeraża ich śmierć Baby-Jagi w piecu, bo nie widzą tego w kategoriach śmierci tylko kary dla złej baby), trzeba dostosować to, co się czyta do wrażliwości swoich dzieci. Moje są bardzo wrażliwe i emocjonalne (mają po kim) i wiem, że po takich bajkach miałyby złe sny i lęki. Ja sama nie znoszę horrorów i thrillerów i nie mogę po nich spać, więc nie dziwię się moim dzieciom.
Jestem mamą Józia (2001), Ludka (2004), Gucia (2006), Inki (2008) i Heli (2010)
-
michał
- Gazda z Farfurni
-
Babka4
- Generalissimus domownikuss
-
Haniutka
- samurajka
Ja tez ze 4 co najmniej... Grimm, ostatnio znalazłam, ale w sumie już zapomniałam, że to takie było drastyczne
natomiast, czy udało wam sie kupic gdzieś Andersena, ale z dobrym przekładem sprzed lat??? Szukam, ale wszędzie Andersen "podróba", albo "streszczenie"
natomiast, czy udało wam sie kupic gdzieś Andersena, ale z dobrym przekładem sprzed lat??? Szukam, ale wszędzie Andersen "podróba", albo "streszczenie"
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
-
agnieszka_azj
- domownik
Przekład "sprzed lat" to znaczy Stefanii Beylin i Stanislawa Sawickiego z wydania pod red. Iwaszkiewicza ? My mamy "Baśnie" w tym tłumaczeniu wydane przez "Naszą Księgarnię" w 2002 r. z ilustracjami Szancera.Haniutka wrote: czy udało wam sie kupic gdzieś Andersena, ale z dobrym przekładem sprzed lat??? Szukam, ale wszędzie Andersen "podróba", albo "streszczenie"
Ilustracje Szancera są też w wydaniu wydawnictwa "G & P" i wydale mi się, że tekst jest ten sam, ale nawet na stronie wydawnictwa nie ma wzmianki o tłumaczach
http://www.merlin.com.pl/frontend/brows ... 03217.html
http://www.merlin.com.pl/frontend/brows ... 43370.html
Problem z tym przekładem polega jednak na tym, że tamci tłumacze nie tłumaczyli z orginału duńskiego tylko poprzez przekład na niemiecki i angielski - stąd sporo różnic w stosunku do tego, co napisał Andersen.
Niedawno - w związku z 200 rocznicą urodzin Andersena - ukazał się pierwsze wydanie tłumaczone z duńskiego. W dwóch wersjach:
jednotomowej, z kolorowymi ilustracjami - dla dzieci oraz wydanie filologiczne - w trzech tomach, z przypisami, ilustrowane wycinankami aurorstwa samego Andersena.
Oba godne polecenia. Bajki "dziecięce" ukazały się też w wersji audio - czyta Jerzy Stuhr
Agnieszka, mama Ani, Zosi i Julki
"Mały pokój z książkami" czyli o dobrych książkach dla dzieci nie tylko dla dzieci: http://poczytajmi.blox.pl/html
"Mały pokój z książkami" czyli o dobrych książkach dla dzieci nie tylko dla dzieci: http://poczytajmi.blox.pl/html
-
Haniutka
- samurajka
-
zuska_
- chochlik domowy
czytam ale dlatego,ze mam strary egzemplarz wybranych Baśni.straszna jest tam tylko>> Dziewica Milena<< i trochę Domek w lesie<.nabyłam w antykwariacie (wydane w 1982 przez Naszą Księgarnię-więc powinno być w bibliotece)bo pamietałam te bajki z dzieciństwa.
no i pamietajmy ,że kiedyś baśnie były adresowane raczej do dorosłych niz do dzieci.
no i pamietajmy ,że kiedyś baśnie były adresowane raczej do dorosłych niz do dzieci.
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy