Pierniki
1 kg mąki
2 szklanki cukru
250 g miodu
1 kostka smalcu (może być masło)
4 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kawy mielonej
1 łyżeczka kakao
1 paczka przypraw korzennych
* Zagotować: cukier, miód, przyprawy, masło (a jeszcze lepiej smalec), kakao, kawę.
* Jak masa trochę przestygnie, wsypać mąkę. Nie całą, bo potem może być ciężko wyrabiać, szczególnie gdy ktoś podwoi składniki. U nas w domu robi się ciasto z 3 kg mąki.
* Jak ciasto jeszcze bardziej ostygnie, wbić jajka i wlać sodę rozpuszczoną w małej ilości letniej wody.
* Następnie dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
* Jeśli jest zbyt luźne, należy dosypać mąki (lepiej wówczas będą kształty pierniczków trzymały się w piekarniku).
* Odstawić ciasto w chłodne miejsce (balkon, piwnica, garaż, dół lodówki). Najlepiej na miesiąc, a minimum na dwa tygodnie. Jeśli jednak nie odstawi się, to i tak są dobre
* Po okresie leżakowania odrywamy małe kawałki ciasta, wałkujemy, wycinamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy (w zależności od piekarnika – ok. 180 stopni, 10 minut pieczenia).