ŚWIETA, ŚWIETA ...

Moderator: ZIBI

Post Reply
attena
Donna vulcana

ŚWIETA, ŚWIETA ...

Post by attena »

Pierniczki upieczone?U mnie już jedna porcja zamknięta i dobrze ukryta;-)))
Co jeszcze pieczecie przed świętami?Macie jakieś sprawdzone przepisy?Podzielcie się!
Ja mam zamiar jeszcze upiec islandzkie ciasteczka-Mammokokur,przekładane kremem, tez można je długo przechowywać, i nieco później jeszcze dwa inne rodzaje- jedne takie bezowe z czekoladowa lukrecja w środku i inne tez z pysznym kremem w czekoladzie:-))))Umówiłyśmy się na wspólne pieczenie kilka babek ,zapowiada się fajny wieczór:-)
Ambitne mam plany ;-) Ale jak fajnie będzie podczas świąt powyciągać te wszystkie pyszności :mrgreen:
Kasia_b
Domownik

Re: Święta,święta...

Post by Kasia_b »

Jejku :-( Wciąż nie nastawiłam ciasta na pierniki. Mam opóźnienie! ...I tak jakoś mi się nie chce...

Atteno, a dokładny przepis na ciasteczka gdzieś dałaś?
attena
Donna vulcana

Post by attena »

Kasia_b wrote:Jejku :-( Wciąż nie nastawiłam ciasta na pierniki. Mam opóźnienie! ...I tak jakoś mi się nie chce...

Atteno, a dokładny przepis na ciasteczka gdzieś dałaś?
Wrzuce wieczorem- musze przetlumaczyc:-)))
A jak Ty pieczesz pierniczki?Bo ja w tym roku robilam te z amoniakiem,ale chyba bede musiala dopiec :twisted: .W tym roku podpisalam tez pierniczki imionami,beda do przentow:-)
Nie wyszly mi tylko te z 'szybkami' z landrynek:-( wyplywaly cale, i juz.
Babka4
Generalissimus domownikuss

Post by Babka4 »

300 letni i nie tylko przepis na pierniki
http://www.kopernik.com.pl/index2.php?i ... sy&jezyk=1
ja kupuję w sklepie :-)
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
Babka4
Generalissimus domownikuss

Post by Babka4 »

fraszka XVII wiecznego elbląskiego poety Fryderyka Hoffmana:

"Gdańska gorzałka
Toruński piernik
Krakowska panna
Warszawski trzewik
- najlepsze rzeczy w Polsce".
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
Kasia_b
Domownik

Post by Kasia_b »

Pierniki

1 kg mąki
2 szklanki cukru
250 g miodu
1 kostka smalcu (może być masło)
4 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kawy mielonej
1 łyżeczka kakao
1 paczka przypraw korzennych

* Zagotować: cukier, miód, przyprawy, masło (a jeszcze lepiej smalec), kakao, kawę.

* Jak masa trochę przestygnie, wsypać mąkę. Nie całą, bo potem może być ciężko wyrabiać, szczególnie gdy ktoś podwoi składniki. U nas w domu robi się ciasto z 3 kg mąki.

* Jak ciasto jeszcze bardziej ostygnie, wbić jajka i wlać sodę rozpuszczoną w małej ilości letniej wody.

* Następnie dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

* Jeśli jest zbyt luźne, należy dosypać mąki (lepiej wówczas będą kształty pierniczków trzymały się w piekarniku).

* Odstawić ciasto w chłodne miejsce (balkon, piwnica, garaż, dół lodówki). Najlepiej na miesiąc, a minimum na dwa tygodnie. Jeśli jednak nie odstawi się, to i tak są dobre ;-)

* Po okresie leżakowania odrywamy małe kawałki ciasta, wałkujemy, wycinamy, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy (w zależności od piekarnika – ok. 180 stopni, 10 minut pieczenia).
attena
Donna vulcana

Post by attena »

A ja wczoraj odkryam w naszym sklepie...gotowe ciasto na ciasteczka :mrgreen: W waleczkach, tylko rozwalkowac i wycinac, cos dla spoznialskich :572:
Moi chlopcy wczoraj przyszli z bardzo prostym przepisem na kruche ciasteczka,oczywiscie musieli wyprobowac w domu, i wyszly im przepyszne!
Takie kruche, na jeszcze gorace kladli kawalki mlecznej czekolady, zeby sie rozpuscila-szybkie, proste i smaczne.I wcale nie razwalkowywali ciasta, tylko odrywali kawalki i rozplaszczali w dloniach.

Przepis dla dzieci:
400 g masla,
150 g cukru pudru
500 g maki,
okolo 400 g czekolady.
Zagniesc ciasto, schlodzic w lodowce,piec okolo 10 min w temp. 180-190 st., na zloty kolor.
Po upieczeniu klasc na ciasteczka kawalki czekolady, by sie rozpuscila.
Najprostszy przepis, jaki w zyciu widzialam:-)))

A dzis chyba nastawie ciasto na Twoje pierniczki, Kasiu.
Post Reply