Czebureki
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajko
3 dag drożdży
sól
odrobina mleka lub ciepłej wody
Farsz:
2 cebule
kilka ząbków czosnku
pieprz, sól
1,5 kg baraniny
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto drożdżowe. Z podanych składników przygotować farsz. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklanką koła, nakładać łyżką trochę farszu i sklejać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, tak jak pączki, ok. 15 minut.
Dolma
Składniki:
0,5 kg baraniny
0,5 szklanki octu
20 dag ryżu
2 szklanki wody
40 g masła
1 kapusta
1 cebula
2 szklanki rosołu
szklanka śmietany
sól, pieprz
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Baraninę sparzyć gorącym octem, posiekać i zemleć w maszynce. Cebulkę podsmażyć aż się zarumieni. Ryż zagotować. Dodać sól, pieprz, wymieszać. Kapustę sparzyć, oddzielnie na każdy liść nakładać przygotowany farsz, zawijać jak gołąbki. Układać w garnku ciasno jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem i gotować na małym ogniu lub piec ok. 40 minut w piekarniku. Polać śmietaną wymieszaną z mąką i zapiekać jeszcze przez chwilę.
Tatarskie szaszłyki
Składniki:
60 dag siekanego wołowego steku
12 plasterków słoniny
szklanka bulionu
sól, pieprz
kminek
kilka ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Obrać i rozgnieść czosnek, dodać do mięsa, przyprawić kminkiem, solą oraz pieprzem. Formować kulki, każdą z nich owinąć w słoninę, spiąć wykałaczką. Układać na rozgrzanym ruszcie, piec ok. 10 minut skrapiając bulionem.
Płow
Składniki:
4 marchewki
2 cebule
karkówka, kurczak, cielęcina
2 szklanki ryżu
kurkuma,
kardamon,
pieprz lub gotowa przyprawa do płowa
Sposób przygotowania:
Marchewkę oraz cebulę podsmażyć na smalcu. Wrzucić do garnka pokrojone w kostkę mięso, dodać przyprawy, podsmażyć. Mieszać w garnku mięso i marchewkę. Całość zasypać ryżem, aby przykryć mięso. Zagotować wodę z przyprawami. Mięso przykryte ryżem zalać wrzątkiem, przykryć, postawić na małym ogniu. Kiedy woda wsiąknie dodać czosnek (czosnek wyjąć przed podaniem). Doprawić w razie potrzeby.
Babka ziemniaczana
Składniki:
1 kg tłustej mielonej wołowiny,
3 cebule,
olej do smażenia,
3 jaja,
5 kg ziemniaków,
10 dag masła
pieprz, sól, bułka tarta
Sposób przygotowania:
Mięso poszatkować i przesmażyć z cebulą (jedną odłożyć). Jaja rozmącić. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Mięso wymieszać z ziemniakami, cebulą oraz jajkami, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na blachę wysypaną bułką tartą. Piec ok. 2 godzin podlewając roztopionym masłem.
http://kuchnia-polska.wieszjak.pl/kulin ... skiej.html
POTRAWY TATARSKIE
Moderator: ZIBI
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
-
- Domownik
- Posts: 2054
- Joined: 17 Jun 2007, 23:05
- Contact:
Re: Potrawy tatarskie
Mmmm, czebureki przywozi mąż z delgacji, z zaskakującej okolicy, bo z zachodnio-pomorskiego Jak to się ma do Tatarów?
Who is online
Users browsing this forum: No registered users