W tym jest sporo racji, ale jest też inny czynnik, chyba jeszcze bardziej powszechny - "wychowanie do uprzedzeń". Jak mama mówiła, że ten sąsiad to stary drań - milicjant, sąsiadka-Żydówka, a nauczycielka w szkole to jakoś podejrzanie ciemną skórę ma, to dzisiaj dorosłe dziecko powie np. "ten zwyrodniały pedał". Tak już jest i na moje oko, ci co wypowiadają się na temat osób homo z czytelną pogardą, z taką samą pogardą powiedzą o kimkolwiek innym, po prostu czasy takie, że na ten rodzaj uwag otoczenie bardziej wrażliwe.Haniutka wrote:
Seksuolodzy są raczej zgodni co do tego, że największymi homofobami są osoby, które tak naprawdę nie ufają sobie w 100 % pod tym względem i nie maja pewności co do swojej orientacji, po prostu na zasadzie, że jak im to zniknie z oczu to oni temu nie ulegną
Znane lesbijki duzo zdjęc
Moderator: Anka
-
- domownik
Re: Znane lesbijki duzo zdjęc
-
- samurajka
Yenno, nie mam linka, dużo za czasów studenckich po prostu miałam na wykładach albo czytałam w formie papierowej i obecnie tego nie mam, ale myślę że spokojnie sobie wygooglasz jeśli Ci naprawdę na tym zależy
nawet pamiętam kiedyś chyba Lew Starowicz, albo Izdebski się wypowiadali na ten temat w TV, bardzo skrótowo oczywiście, nie pamiętam czy to nie było przy okazji takiego jednego posła, nie pomnę nazwiska, jakoś na W który wszem i wobec poruszał temat "pedałowania"

nawet pamiętam kiedyś chyba Lew Starowicz, albo Izdebski się wypowiadali na ten temat w TV, bardzo skrótowo oczywiście, nie pamiętam czy to nie było przy okazji takiego jednego posła, nie pomnę nazwiska, jakoś na W który wszem i wobec poruszał temat "pedałowania"
zgadzam sięW tym jest sporo racji, ale jest też inny czynnik, chyba jeszcze bardziej powszechny - "wychowanie do uprzedzeń". Jak mama mówiła, że ten sąsiad to stary drań - milicjant, sąsiadka-Żydówka, a nauczycielka w szkole to jakoś podejrzanie ciemną skórę ma, to dzisiaj dorosłe dziecko powie np. "ten zwyrodniały pedał". Tak już jest i na moje oko, ci co wypowiadają się na temat osób homo z czytelną pogardą, z taką samą pogardą powiedzą o kimkolwiek innym, po prostu czasy takie, że na ten rodzaj uwag otoczenie bardziej wrażliwe.
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
Gry są bez sensu, sny są bez sensu, nawet- niestety- sens nie ma sensu…
-
- Wróżka Zębuszka
"Wychowanie do uprzedzeń" - zgadzam się. I często brak osobistego kontaktu z "innymi", informacje tylko z mediów i plotek.
Np o Arabach i Murzynach często najwięcej mają do powiedzenia ci, co ich widzieli w TV i przez okno. Tak samo o gejach...
Spotkałam się też z babcią zabraniającą wnuczkowi zaglądanie do wózka, w którym był chłopczyk z ZD, synek znajomej. Bała sie, ze zarazi, czy nieszczęście przyniesie? Dosłownie nakrzyczała na dziecko
. I później idzie taki w świat już z zakodowaną informacją.
Poza tym z tymi gejami nie chodzi o to, żeby ich kochać czy samemu zostać gejem
, ale pozwolić im żyć po swojemu, oczywiście w ramach zasad tzw współżycia społecznego. Bez narażania sie na złośliwości czy agresję. No i kwestia prawna - dlaczego para gejów żyjąca razem 20 lat nie może mieć wspólnego majątku, dziedziczyć po sobie, odwiedzić się w szpitalu?
Np o Arabach i Murzynach często najwięcej mają do powiedzenia ci, co ich widzieli w TV i przez okno. Tak samo o gejach...
Spotkałam się też z babcią zabraniającą wnuczkowi zaglądanie do wózka, w którym był chłopczyk z ZD, synek znajomej. Bała sie, ze zarazi, czy nieszczęście przyniesie? Dosłownie nakrzyczała na dziecko

Poza tym z tymi gejami nie chodzi o to, żeby ich kochać czy samemu zostać gejem

Odważni żyją krótko, ale ostrożni nie żyją wcale
-
- samurajka
dla mnie ustawa o związkach partnerskich to coś więcej niż wyrównanie praw osób homoseksualnych, po prostu przecież w życiu sa rózne sytuacje, np powiedzmy dwie koleżanki ( nie lesbijki) owdowiałe kobiety, załózmy że tak się złozyło, że nie mają rodzin albo sa z nimi w tak złych stosunkach, że ich nie utrzymują, maja malutkie emerytury, załózmy ze postanowiły z powodu ekonomicznego zamieszkac razem, jedna np sprzedaje swoje mieszkanie, wprowadza sie do drugiej, a pieniedzmi sie dzielą, prowadza wspólnie gospodarstwo domowe,sa dla siebie przyjaciółkami bez podtekstów erotycznych i co, czemu takie dwie osoby, które są skazane na siebie nie moga w razie czego dziedziczyć po sobie, domagac informacji w szpitalu, a pazerna rodzinka na łózu smierci sie pojawi i ma w d... ze tak naprawdę to one dwie były dla siebie najwieksza pomocą i ta drugą pozbawiają wspólnego dorobku?No i kwestia prawna - dlaczego para gejów żyjąca razem 20 lat nie może mieć wspólnego majątku, dziedziczyć po sobie, odwiedzić się w szpitalu?
ta ustawa regulowałaby tez takie kwestie, bo takie osoby mogłyby własnie zgłosić związek partnerski ( do tego jak rozumiem pożycie seksualne nie byłoby konieczne, tylko wspólne życie) i dlatego jest dla mnie warta wprowadzenia
...sens w ogóle nie wchodzi w grę.Ja nie mam sensu, Ty nie masz sensu, żaden jedzenia kęs nie ma sensu.
-
- domownik
Haniuta, też jestem za tym, by w opisanej sytuacji, to ta przyjaciółka dziedziczyła, ale chyba można to załatwić po prostu testamentem. Tak czy nie, bo ja w kwestiach prawnych raczej zielona?
W ustawie zniechęca mnie sankcja współżycia właśnie
W ustawie zniechęca mnie sankcja współżycia właśnie

-
- samurajka
nie zawsze kwestie prawne np. lokalu na to pozwalaja, np. mieszkania komunalne itd...Haniuta, też jestem za tym, by w opisanej sytuacji, to ta przyjaciółka dziedziczyła, ale chyba można to załatwić po prostu testamentem. Tak czy nie, bo ja w kwestiach prawnych raczej zielona?
Poza tym jeśli mozna cos uprościc to warto to zrobić, w Polsce i tak mamy mega "wybujałe" prawo w stosunku np do procedur prawnych w takiej np Nowej Zelandii gdzie nawet dowodów osobistych nie ma, bo to koszt, a państwo dba o kieszen obywateli, (wystarczy paszport).
a w którym to jest paragrafie? bo przyznam nie czytałam,W ustawie zniechęca mnie sankcja współżycia właśnie
w sumie to by była dyskryminacja, bo np w zwykłych małżenstwach chyba nie ma sankcji współzycia? Inaczej ktoś mógłby np podwazyc prawo do dziedziczenia, czy inne prawa wykazując, że to było tzw "białe" małżenstwo, albo, że małzonkowie nie współzyli od jakiegoś czasu...
-
- domownik
Haniu, ja też nie czytałam, więc wymądrzac się nie będę, ale to rozumie się samo przez się. Ustawa w formie, o której ty piszesz - obowiązująca przyjaciół, znajomych, itp. byłaby rzeczywiście dla wielu osób korzystna. Dla mnie niepokojące jest to, że otwiera drogę do wielu przekształceń ideologicznych - późniejszej adopcji przez pary homoseksualne, itp.
Abstrahując od wiary i świata wartości, mnie osobiście niepokoi to, że dobry, sprawdzony przez lata system, może się po prostu rozjechać... I nie jest to już nawet niechęć do nowego, tylko do pomieszania z poplataniem. Opcja zapisu w akcie urodzenia, rodzic A i rodzic B to nie dla mnie. Szczerze, ja bym się w czymś takim nie odnalazła.
Abstrahując od wiary i świata wartości, mnie osobiście niepokoi to, że dobry, sprawdzony przez lata system, może się po prostu rozjechać... I nie jest to już nawet niechęć do nowego, tylko do pomieszania z poplataniem. Opcja zapisu w akcie urodzenia, rodzic A i rodzic B to nie dla mnie. Szczerze, ja bym się w czymś takim nie odnalazła.