niezwykły wykład Kena Robinsona:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... kNVmPBcg#!
o edukacji
Moderator: Anka
- dudi
- ptak paradoksalny
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
Re: o edukacji
fatalnie potwierdził teoretycznie moje odczucia o marnowaniu czasu w szkole , że system to niewola szczególnie w sprawie wieku i naturalnych zainteresowań. Nic z przedmiotów ścisłych nie rozwinęło mnie pałętają sie po łbie wieloszczety i pantofelki a świat przyrody poznawałam w :wolnych: od szkolnej niewoli chwilach... zniewolenie mnie wykańcza trafiłam do szkoły żeby coś zmienić. NIE DA SIĘ!! 
Wronka/02/Misiek /98/ Wojtek/91/Jano/89/ 

-
monika
- Wróżka Zębuszka
Nie obejrzałam jeszcze do końca, ale mam ten wykład na każdym zebraniu z udziałem dyrekcji w szkole, toczka w toczkę 
Odważni żyją krótko, ale ostrożni nie żyją wcale
- kasia72
- Generalissimus domownikuss
potrzebuję wsparcia prawnego najlepiej "edukatorów" - nic nie mogę znaleźć w necie(może to jakieś ogólne fatum i panika) - ...
próbujemy zmienić szkołę (gimnazjum 1 kl) synowi , który w systemie "nabór" zdeklarował się uczyć w szkole rejonowejz 4.5 średnią ocen , ... jednak po zbadaniu warunków okazało się ,że klasa ma liczyć ok.35 osób, dzieciaki niestety z nieciekawej okolicy i tak wogóle...
ble...
znaleźliśmy inne gimnazjum, pani dyr. potwierdziła,że przyjmuje dziecko, po czym pan dyr z gimn. rejonowego nie wyraził zgody na przeniesienie ...
z kim dalej rozmawiać i na jakie dok. prawne się powołać -
WIE KTOŚ
ja już jestem bezradna , wściekła itp................

próbujemy zmienić szkołę (gimnazjum 1 kl) synowi , który w systemie "nabór" zdeklarował się uczyć w szkole rejonowejz 4.5 średnią ocen , ... jednak po zbadaniu warunków okazało się ,że klasa ma liczyć ok.35 osób, dzieciaki niestety z nieciekawej okolicy i tak wogóle...
ble...
znaleźliśmy inne gimnazjum, pani dyr. potwierdziła,że przyjmuje dziecko, po czym pan dyr z gimn. rejonowego nie wyraził zgody na przeniesienie ...
z kim dalej rozmawiać i na jakie dok. prawne się powołać -
WIE KTOŚ
ja już jestem bezradna , wściekła itp................
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
Nie ma rejonizacji- pani dyrektor musi przesłać złożone dokumenty do wybranego gimnazjum. U nas dzieje się to elektronicznie. Złóż w sekretariacie rejonowego podanie , że zmieniasz szkołę ze zgodą pani dyrektor wybranego gimnazjum i koniec możesz zażądać osobistego odbioru wszystkiego.. na spokojnie i bez nerw. Możesz zadzwonić do kuratorium jakby utrudniała.

- kasia72
- Generalissimus domownikuss
Dzięki za odzew
Dla mnie też takie działanie jest oczywistym, jednak mój wniosek muszę poprzeć jakimś paragrafemi innym mądrym prawem oświatowym czy coś takiego, bo pan dyrektor jest obrzydliwie beszczelnym człowieczkiem i trzeba jakoś tak ... "urzędowo- paragrafowo" pisać
Dla mnie też takie działanie jest oczywistym, jednak mój wniosek muszę poprzeć jakimś paragrafemi innym mądrym prawem oświatowym czy coś takiego, bo pan dyrektor jest obrzydliwie beszczelnym człowieczkiem i trzeba jakoś tak ... "urzędowo- paragrafowo" pisać
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
U nas jest swoboda, ale okazuje się ze to w gminach uchwała gminy ogłasza się rejonizację gimnazjów, by chronić słabe szkoły przed upadkiem. Coś mi się to wydaje sprzeczne z prawami obywatelskimi. Pora uderzyć do rzecznika i zadzwonić do Menis.
.tel. 22 34-74-100
http://www.men.gov.pl/index.php?option= ... Itemid=331
Jesli jednak to nic nie da ludzie imaja ise takich rzeczy jak zapisanie dziecka do gimnazjum społecznego lub prywatnego
albo przemeldowuja dziecko na adres znajomych w obwodzie - co mi sie w pale nie mieści . To pokazuje głupotę administracji i łamanie rzeczonych praw obywatelskich .
Na szczęście u nas się wybiera i przebiera. Jedyne ograniczenie to ograniczenie miejsc i otwieranych klas. Właśnie ograniczono nam o jedną klasę w 1-3 co będzie skutkować zwolnieniami za 3 lata w 4-6.
.tel. 22 34-74-100
http://www.men.gov.pl/index.php?option= ... Itemid=331
Jesli jednak to nic nie da ludzie imaja ise takich rzeczy jak zapisanie dziecka do gimnazjum społecznego lub prywatnego
albo przemeldowuja dziecko na adres znajomych w obwodzie - co mi sie w pale nie mieści . To pokazuje głupotę administracji i łamanie rzeczonych praw obywatelskich .
Na szczęście u nas się wybiera i przebiera. Jedyne ograniczenie to ograniczenie miejsc i otwieranych klas. Właśnie ograniczono nam o jedną klasę w 1-3 co będzie skutkować zwolnieniami za 3 lata w 4-6.