CZAS DYNI

Moderator: ZIBI

Post Reply
User avatar
sylwia1974
siedmiokrotka
Posts: 1029
Joined: 23 Oct 2008, 14:14
Location: Poznań/Mosina
Contact:

CZAS DYNI

Post by sylwia1974 »

U nas hitem jest dyniowa zapiekanka

na skromnie lub na bogato

podam na bogato...dziś w urodziny zaszalałam a co:

Żaroodporne naczynie natłuścić masełkiem
Dynię pokroić na kostkę, skropić kostką rosołową, mięsną rozpuszczona w dwóch łyżkach wody, dosolić do smaku
na patelni zeszklić cebulkę i podsmażyć z kawałkiem wędzonego boczku ( kiełbaska też może być)
Do nagrzanego piekarnika włożyć naczynie z dynią, cebulką i boczkiem...zapiec 5 minut
W tym czasie przyrządzić beszamel...ja rozgrzewam na patelni ćwiartkę masła, dodaje dwie łyżki mąki, robię jasna zasmażkę i rozprowadzam 2 szklankami mleka, zagotowuję....osobno ubijam całe jajko i powoli wlewam do masy jajecznej gorący beszamel...mieszam dokładniedodaję trochę pieprzu i soli oraz curry
Naczynie z dynia wyciągam z piekarnika i zalewam beszamelem, posypuje startym serkiem i zapiekam jeszcze ok 10- 15 minut
Pyszne danie podane z czosnkowymi grzankami:)

Dynia wypuszcza sporo soku...ale i tak jest smacznie :)
Myślę więc jestem...a może jestem więc myślę...
User avatar
sylwia1974
siedmiokrotka
Posts: 1029
Joined: 23 Oct 2008, 14:14
Location: Poznań/Mosina
Contact:

Re: CZAS DYNI

Post by sylwia1974 »

wersja skromna...dynia tylko z beszamelem...fajnie doprawione jest smaczne
Myślę więc jestem...a może jestem więc myślę...
mawilcz
zadomowiony
Posts: 407
Joined: 16 Jun 2007, 20:38
Location: Szczecin
Contact:

Re: CZAS DYNI

Post by mawilcz »

W temacie dyni
Placuszki dyniowe.
1/2 kg dyni
1 jajko
1/2 szkl. mąki
szczypta soli

Dynię zetrzeć na drobnej tarce (polecam malakser :mrgreen: ), posolić, dodać mąkę, jajko i wymieszać. Na rozgrzanym oleju kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron. Podawać ze jogurtem/śmietaną z cukrem, można też z sosem grzybowym. Jak kto lubi :D
Smacznego.
Moja dziatwa: Chrystian 1997, Marta 2000, Inez 2002, Sara 2004, Jakub 2006, Daniel 2008
User avatar
sylwia1974
siedmiokrotka
Posts: 1029
Joined: 23 Oct 2008, 14:14
Location: Poznań/Mosina
Contact:

Re: CZAS DYNI

Post by sylwia1974 »

robiłam już kilka razy ciasto dyniowe...mniej więcej tak jak marchewkowe...ale znalazłam kilka orzechów, które posiekałam i dodałam nieco pokrojonego w drobną kratkę jabłka i łyżeczkę cynamonu - bomba!

A dokładnie tak:

pół szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia - suche produkty wymieszać

kostkę Kasi utrzeć , dodawać stopniowo po jednym żółtku ( razem 4 żółtka), dodać szklankę cukru pudru i urabiać mikserem.
Do masy kasiowo - cukrowo - jajecznej powoli wsypywać mąkę, a potem dodatki : cukier waniliowy, łyżeczkę cynamonu, szklankę utartej dyni, sok z połówki cytryny, jabłka, orzechy...wg uznania.Na końcu dodać pianę z czterech ubitych białek i delikatnie zamieszać.
Blaszkę nasmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto.
Piec ok 40 minut w 150-180 stopniach
Ciasto po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem...można też czekoladą :)
Myślę więc jestem...a może jestem więc myślę...
User avatar
sylwia1974
siedmiokrotka
Posts: 1029
Joined: 23 Oct 2008, 14:14
Location: Poznań/Mosina
Contact:

Re: CZAS DYNI

Post by sylwia1974 »

mawilcz wrote:W temacie dyni
Placuszki dyniowe.
1/2 kg dyni
1 jajko
1/2 szkl. mąki
szczypta soli

Dynię zetrzeć na drobnej tarce (polecam malakser :mrgreen: ), posolić, dodać mąkę, jajko i wymieszać. Na rozgrzanym oleju kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron. Podawać ze jogurtem/śmietaną z cukrem, można też z sosem grzybowym. Jak kto lubi :D
Smacznego.

ja dodaję nieco mleka do ciasta i wtedy odpowiednio więcej mąki, tak by ciasto było jak gęsta śmietana, nie za lejące, jak na racuchy....wychodzą bardziej naleśnikowe...moje dzieci bardzo lubią tą wersję
Myślę więc jestem...a może jestem więc myślę...
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users