Kotlet Pożarskiego
Kotlet pożarski to kotlet przyrządzany z mielonego / siekanego mięsa kurzego, z dodatkiem mleka i bułki, opanierowany i usmażony na jasnozłoty kolor.
Prawidłowa nazwa tej potrawy powinna brzmieć: kotlet Pożarskiego i pod taką nazwą figuruje w jadłospisie kuchni międzynarodowej. Według historyków sztuki kulinarnej, potrawa powstała na dworze Aleksandra I, przyrządzona przez znakomitego Carême'a (tego od boeufa Strogonowa), a nazwa jej pochodzi od nazwiska Dymitra Pożarskiego, bojara rosyjskiego.
A to od Puszkina:
Torżok to niewielkie rosyjskie miasteczko w pobliżu Moskwy, gdzie właścicielem popularnej restauracji był za czasów Puszkina niejaki Pożarski. Najsłynniejsze danie, podawane w tej restauracji, zaczęto z czasem nazywać imieniem jej właściciela. Były to właśnie kotlety pożarskie.
Bądź mądry i pisz wiersze
Tak robi sie to w Polsce
Składniki:
- pół kg mielonego mięsa kurzego
- bułka namoczona w mleku
- 2 jajka
- łyżka śmietany
- przyprawy: sól, pieprz biały, ewentualnie przyprawa warzywna
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia (do tych kotlecików najlepsze jest masło; można zmieszać je z olejem)
Sposób przyrządzenia:
1. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką (przedtem namoczoną w mleku), żółtkiem jednego jajka, śmietaną. Wyrobić na gładką masę. Doprawić przyprawami.
2. Formować owalne kotleciki, panierować w jajku i bułce, a następnie smażyć na jasnozłoty kolor - najlepiej na maśle, parę minut z każdej strony. Podlać odrobinę gorącej wody, przykryć i potrzymać 3 minuty na ogniu.
3. Podawać z dowolnymi dodatkami oraz surówką lub jarzynką (groszek zielony, fasolka szparagowa, marchewka...)
A tak wyglada to w Rosji
Do ich przygotowania potrzebna jest oczyszczona kura o wadze mniej więcej jednego kilograma. Mięso wraz ze skórą należy oddzielić od kości, zmielić, dodać namoczony w mleku biały chleb bez skórki (około 10 dag). Farsz zemielić powtórnie, dodać trochę roztopionego masła, posolić i dokładnie wymieszać. Z farszu formować nieduże kotleciki i otoczyć je w tartej bułce. Przygotowane kotlety ułożyć na głębokiej patelni z tłuszczem i smażyć przez 5 minut, dopóki lekko się nie zarumienią. Następnie patelnię z kotletami wstawić do piekarnika na 5 minut. Przed podaniem do stołu gotowe kotlety ułożyć i polać roztopionym masłem. Jako dodatek najczęściej podaje się różne jarzyny: zielony groszek, fasolkę, kalafior, ziemniaki
Oczywiście ludziska robią różne ciekawe rzeczy zmieniając mięso na wieprzowe, cielęce, wołowe lub mieszanki ale to już są zwykłe mielone.
To samo ale inaczej
