PIECZONE I SMAŻONE

Moderator: ZIBI

User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

PIECZONE I SMAŻONE

Post by ZIBI »

Kaczka z sosem śliwkowo-morelowym

Składniki:
- 1 kaczka
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 łyżki oleju
Sos śliwkowo-morelowy:
- 10 dag śliwek suszonych
- 10 dag moreli suszonych
- 1 jabłko
- 1 litr soku wiśniowego
Sposób przygotowania:
Sprawioną i umytą kaczkę oczyść z resztek piór, natrzyj olejem, solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i majerankiem. Odłóż na 2 godziny. Obrane, wydrążone jabłka pokrój na ósemki, lekko posól i posyp majerankiem. Kaczkę napełnij jabłkami i ciasno zawiń w folię aluminiową. Piecz przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Potem wyjmij kaczkę, rozwiń ją z folii i piecz dalej około godziny, aż się ładnie przyrumieni. W trakcie pieczenia polewaj kaczkę sosem i tłuszczem, który się z niej wytopił. Przygotuj sos: śliwki i morele zalej w rondlu sokiem wiśniowym i gotuj na małym ogniu. Gdy owoce spęcznieją, dodaj jabłko obrane i pokrojone w grubą kostkę. Gotuj jeszcze kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Kaczkę pokrój na cztery lub sześć części, podawaj z wyjętymi ze środka jabłkami oraz sosem śliwkowo-morelowym.

:?: :!: :idea:
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

KOTLETY MIELONE

Składniki:
0,5 kg karkówki lub łopatki lub co innego mielonego
czerstwa bułka (nie "dmuchana" kajzerka, tylko prawdziwa drożdżowa buła)
jajko
cebula taka sobie
wegeta (do przyprawienia)
bułka tarta (do panierki)

Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i zmielić, lub bardzo bardzo drobno posiekać. Cebulę zeszklić na patelni, bułkę namoczyć w wodzie. Mięso połączyć z cebulą, wyciśniętą z wody bułką, jajkiem. Dokładnie wymieszać. Doprawić wegetą. Formować kotleciki, nieco je spłaszczać, obtaczać w bułce i smażyć na oleju na złoty kolor na rozgrzanej patelni na średnim ogniu.

Mniam :lol: Image
Last edited by ZIBI on 04 Nov 2007, 17:00, edited 1 time in total.
agnieszka
Generalissimus domownikuss
Posts: 1856
Joined: 22 Jun 2007, 00:41
Contact:

Post by agnieszka »

Scaloppina al limone-czyli mieso w sosie cytrynowym

skladniki czas ok.20 min.
ja je robie z piersi kurczaka(moze byc z inyka czy wieprzowe czy wolowe,to co sie ma)
troche maki
troche soli
troche oleju
cytryna


kroi sie piersi kurczaka na plastry-ubija sie jak schabowy,posolic ja dodaje troche galki muszkatowej-przeleciec plastry w mace
no i na patelnie (wczesnie przygotowana z gotujaca sie woda z olejem)
wkladac na patelnie plastry przelecone w mace na srednim ogniu,zeby bylo zycie na patelni w skrocie
pod koniec gotownia jak juz je sobie poobracalismy wyzyc sie wyciskajc cytryne ,przeczekac jeszcze chwilke,sprobowac palcem czy smak nam odpowiada jak nie to dosolic i docisnac cytryna
no i gotowe
czas ok.20 min razem z krojeniem i biciem :lol:
agnieszka
Generalissimus domownikuss
Posts: 1856
Joined: 22 Jun 2007, 00:41
Contact:

Post by agnieszka »

:shock: o kurcze te minuty dwa razy mi sie wkleily :oops:
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Kotlet de vollaile

Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 plasterki lekko zmrozonego masła
- pietruszka natka

Opcje:

- 4 jaja na twardo
- 4 kawałki/paski sera żółtego
- pieczarki
- papryka czerwona
- ogórek konserwowy

Przyprawy:
- sól
- pieprz
- bazylia opcjonalne
- różne zioła opcjonalnie

Do smażenia:
- olej
- 1 jajko
- bułka tarta

Sposób przyrządzania:

piersi z kurczaka rozbić na desce, dodać do każdej gruby plasterek prawdziwego masła, sól, pieprz, żdziebko pietruszki do smaku i tu kończy się klasyka i zaczyna szaleństwo:

Co mozna jeszcze dodać:
- pasek sera żółtego,
- jajko na twardo ładnie pokrojone
- pieczarki (Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i podsmażyć z cebulką
pokrojoną w kostkę)
- ogórek konserwowy
- cienkie paski papryki
i zioła oraz bazylia

Szaleć, szaleć bez końca i nie pchać wszystkiego naraz, kurczak to nie struś.

Zawinąć ściśle piersi wraz ze składnikami, obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Lekko poddusić na małym ogniu, potem smażyć do zarumienienia.

Można też użyć indyka lub schabu ale to już inna bajka.

Potrawę można serwować z ziemniakami i surówką, ale najlepsze są frytki+surówka.

Uf
ZIBI

:!: :?: :idea: :arrow: :D
Image
Last edited by ZIBI on 04 Nov 2007, 17:02, edited 2 times in total.
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Kotlet Pożarskiego

Kotlet pożarski to kotlet przyrządzany z mielonego / siekanego mięsa kurzego, z dodatkiem mleka i bułki, opanierowany i usmażony na jasnozłoty kolor.

Prawidłowa nazwa tej potrawy powinna brzmieć: kotlet Pożarskiego i pod taką nazwą figuruje w jadłospisie kuchni międzynarodowej. Według historyków sztuki kulinarnej, potrawa powstała na dworze Aleksandra I, przyrządzona przez znakomitego Carême'a (tego od boeufa Strogonowa), a nazwa jej pochodzi od nazwiska Dymitra Pożarskiego, bojara rosyjskiego.

A to od Puszkina:

Torżok to niewielkie rosyjskie miasteczko w pobliżu Moskwy, gdzie właścicielem popularnej restauracji był za czasów Puszkina niejaki Pożarski. Najsłynniejsze danie, podawane w tej restauracji, zaczęto z czasem nazywać imieniem jej właściciela. Były to właśnie kotlety pożarskie.

Bądź mądry i pisz wiersze


Tak robi sie to w Polsce

Składniki:
- pół kg mielonego mięsa kurzego
- bułka namoczona w mleku
- 2 jajka
- łyżka śmietany
- przyprawy: sól, pieprz biały, ewentualnie przyprawa warzywna
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia (do tych kotlecików najlepsze jest masło; można zmieszać je z olejem)


Sposób przyrządzenia:
1. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką (przedtem namoczoną w mleku), żółtkiem jednego jajka, śmietaną. Wyrobić na gładką masę. Doprawić przyprawami.
2. Formować owalne kotleciki, panierować w jajku i bułce, a następnie smażyć na jasnozłoty kolor - najlepiej na maśle, parę minut z każdej strony. Podlać odrobinę gorącej wody, przykryć i potrzymać 3 minuty na ogniu.
3. Podawać z dowolnymi dodatkami oraz surówką lub jarzynką (groszek zielony, fasolka szparagowa, marchewka...)

A tak wyglada to w Rosji

Do ich przygotowania potrzebna jest oczyszczona kura o wadze mniej więcej jednego kilograma. Mięso wraz ze skórą należy oddzielić od kości, zmielić, dodać namoczony w mleku biały chleb bez skórki (około 10 dag). Farsz zemielić powtórnie, dodać trochę roztopionego masła, posolić i dokładnie wymieszać. Z farszu formować nieduże kotleciki i otoczyć je w tartej bułce. Przygotowane kotlety ułożyć na głębokiej patelni z tłuszczem i smażyć przez 5 minut, dopóki lekko się nie zarumienią. Następnie patelnię z kotletami wstawić do piekarnika na 5 minut. Przed podaniem do stołu gotowe kotlety ułożyć i polać roztopionym masłem. Jako dodatek najczęściej podaje się różne jarzyny: zielony groszek, fasolkę, kalafior, ziemniaki

Oczywiście ludziska robią różne ciekawe rzeczy zmieniając mięso na wieprzowe, cielęce, wołowe lub mieszanki ale to już są zwykłe mielone.

To samo ale inaczej :D :wink:
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

CZULENT

Składniki:

- 0,5 litra kaszy pęczak
- 0,5 litra fasoli jasiek
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1,5 -2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1,5 pełnej łyżeczki soli
- pół gęsi z tłuszczem lub 4 nogi gęsie z tłuszczem

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Obrać cebule, ziemniaki, marchewki i grubo pokroić. Pokroić gęś na duże kawałki. Wszystkie składniki włożyć do brytfanny. Zalać wodą 2 cm powyżej poziomu składników. Szczelnie przykryć. Wstawić do piekarnika nastawionego na 100°C na 24 godziny. W razie konieczności zmniejszyć temperaturę do 80°C. Podawać z kieliszkiem śliwowicy.

:wink:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
jola
zorga domowa
Posts: 6661
Joined: 15 Jun 2007, 14:57
Location: Wrocław
Contact:

Post by jola »

znacie jakieś wariacje na temat mielonego? ja robie po prostu
tak jak w przepisie na górze (chociaż ja moczę bułkę, a dzisiaj po prostu kilka kromek chleba, bo nie miałam bułki akurat, w mleku, a nie wodzie, no i moje były bardziej pokręcone, nie takie kształtne)
ale moja mama wsadzała w środek ser albo cebulę
podpowiedzcie co można jeszcze wymyślić
Image
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Można zrobić tak jak z kotletem de vollaile.
Pakować w środek wszystko co się da i co jest zjadliwe.

My robimy mielone z jajkiem ugotowanym na twardo.
Pychotka. (mniam, mniam)
Można też ukryć w nim pieczarki podduszone z cebulką i z małą kosteczką żółtego sera (mniam) lub bez (też mniam).
Słyszałem też o wersji z podduszonym szpinakiem. (nie wiem czy mniam)

:lol: :lol: :lol:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Zabawa jest z oblepianiem jajka mięsem. :lol: :lol: :lol:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
jola
zorga domowa
Posts: 6661
Joined: 15 Jun 2007, 14:57
Location: Wrocław
Contact:

Post by jola »

ZIBI wrote:Zabawa jest z oblepianiem jajka mięsem. :lol: :lol: :lol:
no właśnie, bo u mnie nawet te nieoblepiane potrafią sie rozpadać, może dlatego, że ładuję złe proporcje, dzisiaj np. naładowałam za duzo cebuli smażonej względem mięsa
Image
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

1. Cebulkę nie koniecznie trzeba przesmażać można dodać surową drobniutko posiekaną, lub dodać do mięsa podczas mielenia - wtedy kotlety wychodzą trochę ostrzejsze

2. Mięso nie może być za rzadkie, im jest go wiecej tym więcej musimy dodać jajek i bułki, która absorbuje płyny
U nas gdzieś na 0,6-0,7 kg mięsa dodajemy 2 jajka i ok. pół bułki WROCŁAWSKIEJ,
nie jest dmuchana. U was nie wiem jak się nazywa.
Bułka namoczona i dobrze odciśnięta. :wink:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Kotlety mielone babuni

Składniki:

- 30 dag wieprzowiny bez kości
- 10 dag wołowiny bez kości
- 6-8 dag bułki czerstwej
- 8 dag cebuli
- jajko
- bułka tarta
- tłuszcz
- só,l pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną i odciśniętą bułką oraz cebulą,
połączyć z jajkiem, doprawić do smaku. Następnie podzielić na porcje,
formować w bułce owalne kotlety. Kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć na małym ogniu.

:lol:
Last edited by ZIBI on 03 Dec 2007, 09:06, edited 1 time in total.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Kotlety mielone

Składniki:

- 1 kg mieszanego mięsa mielonego, np.: 500 g mięsa wieprzowego, 250 g cielęciny, 250 g piersi z kurczaka - zestaw dowolny, może być tylko 1 rodzaj mięsa wg zasady co mamy
- 3 jajka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 sucha bułka
- 125 ml mleka
- ok. 200 ml oleju
- 200 g bułki tartej
- po 1 łyżeczce majeranku i tymianku
- 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Mięso myjemy, osączamy i kroimy w kostkę. Bułkę zalewamy mlekiem i po 15 minutach odciskamy. Mięso i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno i przesmażamy na 3 łyżkach oleju. Studzimy i dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jaja, doprawiamy majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą. Dokładnie wyrabiamy ręką. Zwilżonymi dłońmi dzielimy wyrobione mięso na porcje. Deskę posypujemy tartą bułką i obtaczamy w niej kotlety. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy kotlety z obu stron na rumiano. Kotlety podajemy najczęściej z marchewką z groszkiem lub mizerią oraz ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.

:wink:

Image
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Kotlet schabowy - klasyczny

Składniki:

- 1 kg schabu środkowego
- 2 jajka
- 1 szklanka tartej bułki
- 100 g maki (ok. pół szklanki)
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzania:

Mięso czyścimy, zdejmujemy włókna, kroimy na 2-3 cm kotlety tak, żeby każdy był z kostką. Zbijamy kotlety z obu stron obuchem tasaka lub tłuczkiem moczonym w wodzie. Można też wkładać kotlety do ubijania pomiędzy warstwy folii, żeby nie kaleczyć mięsa. Mieszamy sól z odrobiną pieprzu. Smarujemy kotlety z obu stron. Do miski wbijamy jaja i ubijamy trzepaczką. Kotlety panierujemy obtaczając je najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajach, a na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Wersje:

1. panierka bez mąki
2. Pychotka - pieczarki duszone z cebulką plus żółty ser
po przewróceniu schabowego na strone drugą, na już usmażonej
układamy pieczarki i przykrywamy plasterkiem żółtego sera
smażymy dalej.

:lol: :lol: :lol:Image
Last edited by ZIBI on 03 Dec 2007, 11:54, edited 1 time in total.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Kotlet schabowy trochę inaczej

Składniki:

- 1 kg schabu środkowego
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 250 ml mleka
- 100 g mąki (ok. pół szklanki)
- 1 szklanka tartej bułki
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Postępujemy tak, jak przy każdym schabowym, a mianowicie: czyścimy mięso, zdejmujemy włókna, kroimy na 2-3 cm kotlety, tak, żeby każdy był z kostką. Zbijamy kotlety z obu stron obuchem tasaka lub tłuczkiem moczonym w wodzie. Można też wkładać kotlety do ubijania pomiędzy warstwy folii, żeby nie kaleczyć mięsa. Ucieramy sól z czosnkiem i odrobiną majeranku oraz pieprzu. Smarujemy kotlety z obu stron. Następnie wkładamy je do szklanego lub kamiennego naczynia i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy w zalewie przez 24 godziny. Po upływie doby odcedzamy kotlety i odstawiamy. Do odcedzonego mleka wbijamy jaja i ubijamy trzepaczką. Kotlety panierujemy obtaczając je najpierw w mące, następnie w roztrzepanych jajach, a na końcu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Do panierki można też dodać zmielone orzechy włoskie lub laskowe, tarty żółty ser, ziarna słonecznika, sezamu, płatki kukurydziane lub różne zioła: oregano, tymianek i inne.

:lol: :lol: :lol:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Przepis na kotlety ziemniaczane i sosy wg Yenny

Składniki:

- gotowane ziemniaki- ok.1 kg
- jajko
- mąka ok. 30 dag
- sól
- tłuszcz do smażenia
- bułka tarta

Przygotowanie:

Ziemniaki zemleć, w misce połączyć zmielone ziemniaki z mąką, dodać jajko, sól i zagnieść. Formować kotlety (jak mielone), obtaczać w mące lub bułce tartej i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Kotlety muszą być bardziej płaskie niż mielone, żeby się dobrze wysmażyły.

Sosy do kotletów:

Grzybowy

składniki:

- tłuszcz do smażenia
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki wody
- 2-3 suszone grzyby
- sos sojowy
- sól, pieprz
- majeranek

Wykonanie

Na patelni podsmażyć 2 łyżki mąki na jasnobrązowy kolor, dodać ok.2 szkl zimnej wody.Dodać 2-3 drobno pokruszone suszone grzyby. Gotować aż zgęstnieje.Doprawić sosem sojowym, solą pieprzem, majerankiem.

Pieczarkowy

składniki:

- tłuszcz do smażenia
- 1 łyżki mąki
- słodka smietana ok 400 ml
- 20 dag pieczarek
- sól, pieprz
- koperek, natka pietruszki

Wykonanie

Podsmażamy na patelni 20 dkg pieczarek pokrojonych w kostkę lub plasterki, wsypujemy czubatą lyżkę mąki, dolewamy słodką śmietanę -ok 400 ml(1 kartonik), chwilę gotujemy aż zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki lub koperkiem.


Uwaga: ilość mąki zależy od ziemniaków, bardziej wodniste wiecej mąki.
A tak w ogóle to wszystko na oko.

:wink: :lol:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

KARKÓWKA wg. YENNY

Składniki:

- 1,5 kg karkówki
- 3 duże cebule

SOS:

- 1 szkl. pikantnego ketchupu
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl. wody
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sok z 1/2 cytryny
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry i bez przypraw smażymy na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian karkówkę i cebulę pokrojoną w krążki. Składniki sosu należy wymieszać, zalać mięso i piec w 170 stopniach około 1,5 godziny.
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Karkówka pieczona z suszonymi owocami


Składniki:

-700 g karkówki bez kości
- po 100 g suszonych śliwek, moreli i jabłek
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy mieszanką czosnku, soli i pieprzu, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Przekładamy do brytfanny, dodajemy owoce i zalewamy winem z dodatkiem cukru. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 140–150ºC, podlewając sosem z pieczenia. Podajemy pokrojony w plastry, z kopytkami polanymi sosem z owocami.

:wink:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Kaczka duszona z czerwoną kapustą


Składniki:

- 1 kaczka
- 1 kg czerwonej kapusty
- 4 kwaśne jabłka
- 150 g konfitury z żurawiny lub borówek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250 ml czerwonego wina
- 1 łyżeczka majeranku
- po pół łyżeczki: estragonu i rozmarynu
- olej
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Kaczkę dzielimy na porcje, nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i suszonymi ziołami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-12 godzin. Kapustę szatkujemy i gotujemy 15-20 minut w lekko osolonej wodzie. W tym czasie jabłka dzielimy na cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę siekamy w kostkę. W rondlu podgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki kaczki na rumiano z wszystkich stron. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania i wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Do rondla wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zrumieni wlewamy wino i dodajemy ugotowaną oraz odcedzoną kapustę, cząstki jabłek i konfitury. Wszystko dusimy 15-20 minut. Po tym czasie kapustą obkładamy kaczkę tak, by jej nie przykryć i dusimy razem jeszcze ok. 15 minut

:lol:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Gęś po polsku

Składniki:

- 1 gęś
- 500 ml wywaru (może być z kostki)
- 300 g gęsich podrobów
- 2 kwaśne jabłka
- 100 g rodzynek
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 czerstwe bułki
- 2 łyżeczki majeranku
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
- masło
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Gęś oczyszczamy, odcinamy szyję i skrzydełka. Szyję, skrzydełka oraz podroby zalewamy wywarem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, rodzynki i gotujemy ok. godziny tak, by wywar częściowo odparował. Wywar studzimy i usuwamy przyprawy, szyję oraz skrzydełka. Dodajemy bułki, mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę. Jabłka ucieramy na tarce, cebulę siekamy i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy majerankiem, pietruszką, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gęś napełniamy farszem, zszywamy lub spinamy wykałaczkami, polewamy roztopionym masłem i wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Pieczemy ok. 2 godziny polewając na zmianę wodą i sosem z pieczenia.

:wink:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Polędwica w cieście francuskim

Składniki:

- 1 kg polędwicy
- 50 g surowej szynki
- kilka suszonych prawdziwków – kapelusze
- 2 cebule, 1 jajko
- 50 ml wody, 1 łyżka mleka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
- majeranek, tymianek
- 1 łyżka musztardy, kilka łyżek masła
- sól, pieprz

Ciasto maślane

- 250 g masła
- 50 g mąki

Ciasto podstawowe

- 250 g mąki
- 50 g masła
- 125 ml wody, pół łyżki octu
- ew. opakowanie pieczywa francuskiego

Sposób przyrządzania:

Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15–20 minut jeszcze 5 razy. Mięso nacieramy przyprawami (tymianek, majeranek, trochę soli i pieprzu), wymieszanymi z musztardą. Obsmażamy ze wszystkich stron na maśle i odstawiamy. Grzyby moczymy w wodzie, cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w paseczki grzyby, pokrojoną drobno szynkę i dusimy razem, podlewając wodą, w której moczyły się grzyby. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek, pietruszkę, sól i pieprz. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odcinamy mniejszą część, a resztę cienko wałkujemy, smarujemy je masą z szynką i grzybami, na środek kładziemy mięso. Mięso zawijamy w ciasto. Z pozostałej części ciasta wykrawamy ozdoby albo robimy warkocz i układamy na wierzchu pieczeni. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Kładziemy na blachę i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 200–220ºC piekarnika. Następnie polewamy ciasto żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i pieczemy jeszcze 30 do 40 minut. Możemy podawać na gorąco i na zimno.

:wink:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Schab faszerowany śliwkami

Składniki:

- 2 kg schabu z kością
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu

Bejca

- 3 łyżki oleju
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1,5 łyżki białego octu winnego

Farsz

- 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 100 ml jałowcówki lub żubrówki

Sposób przyrządzania:

Schab myjemy, osuszamy, oddzielamy od kości i usuwamy ścięgna. Mięso nadkrawamy wzdłuż, formujemy szeroki, prostokątny płat i rozbijamy go dłonią. Olej mieszamy z pozostałymi składnikami bejcy. Smarujemy nią mięso z obu stron, a następnie wkładamy na godzinę do miski z pozostałą bejcą. Kilka razy przewracamy mięso w trakcie bejcowania. Wyszorowane ziemniaki gotujemy na pół miękko z łodyżkami koperku. Odcedzamy, studzimy i obieramy. Przygotowujemy farsz: śliwki moczymy w żubrówce lub jałowcówce. Po dwóch godzinach osączamy i rozkładamy na plastrze mięsa, zwijamy i obwiązujemy białą bawełnianą nicią. Roladę wkładamy do brytfanny, polewamy olejem i pieczemy 20 minut w temperaturze 240ºC. Zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Smarujemy wierzch tak podpieczonego mięsa miodem i dopiekamy jeszcze 20 minut. Na półmisku układamy mięso pokrojone w grube plastry, a obok niego zrumienione ziemniaki posypane koperkiem.

:wink:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Łopatka faszerowana owocami

Składniki:

- 1 łopatki z kością – ok. 1,5 kg
- 500 g świeżych śliwek lub 250 g suszonych
- 250 g suszonych moreli
- 250 g suszonych fig
- 1 pomarańcza
- 25 ml koniaku
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Łopatkę trybujemy, wyjmujemy kość, tak żeby w mięsie powstała kieszeń na farsz, mięso nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Owoce sparzamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem koniaku. W miejsce po kości wkładamy ugotowane i odsączone owoce. Całość związujemy sznurkiem i wkładamy na 70-90 minut do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Co jakiś czas podlewamy mięso sokiem z gotowania owoców.

:wink:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Szynka pieczona z ziołami

Składniki:

- 1 cała szynka z kością - ok. 6 kg
- 2 łyżeczki tymianku
- po 1 łyżeczce: kminku i rozmarynu, 2 łyżeczki majeranku
- 1 główka czosnku

Do peklowania

- 10 g saletry, 10 g cukru, 100 g soli
- 20 g przypraw: pieprz, ziele angielskie, goździki, liść laurowy, kolendrę, gorczycę, itp.

Sposób przyrządzania:

W wodzie zagotowujemy wszystkie składniki konieczne do peklowania szynki. Po ostudzeniu zalewamy szynkę w kamiennym lub szklanym naczyniu. Peklowanie takiej dużej szynki powinno trwać nawet 2 tygodnie. Naczynie stawiamy w chłodnym miejscu, przykrywamy, mięso przyciskamy kamieniem lub ciężarkiem i obracamy raz dziennie na drugą stronę. Po wyjęciu z zalewy szynkę myjemy, osuszamy i nacieramy, najpierw roztartym czosnkiem. Skórę na wierzchu szynki nacinamy w ładną równą kratkę. Posypujemy lub nacieramy szynkę mieszanką ziołową i wkładamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na około 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 120ºC i trzymamy szynkę w piekarniku jeszcze ok. 3-4 godziny – średnio liczymy w sumie 40 minut pieczenia na każdy kilogram szynki. Podlewamy szynkę w brytfance kilkoma łyżkami wody. W trakcie pieczenia dość często polewamy szynkę wytworzonym sosem lub wodą. Po około 4 godzinach upieczoną szynkę wyjmujemy na półmisek i podajemy z chrzanem.

:wink: :lol:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Pieczeń rzymska

Składniki:

- 1,5 kg mielonego mięsa, może być mieszane
- 250 ml wywaru cielęcego (może być z kostki)
- 10 jajek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżka pieprzu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka tartej bułki

Sposób przyrządzania:

Do miski wkładamy mielone mięso, wbijamy dwa jaja, dodajemy suszoną cebulę, przyprawy i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Całość wyrabiamy, dodając porcjami wywar. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. 8 jaj gotujemy na twardo w odsolonej wodzie. Obieramy i odkrawamy „piętki”, tak aby widoczne było żółtko. Wystudzone mięso wykładamy na deskę wyłożoną wysmarowaną tłuszczem folią. Formujemy prostokątny placek i układamy na nim jaja, tak aby żółtko przylegało do żółtka. Następnie, podnosząc folię z jednej strony, formujemy z mięsa zgrabny wałek. Mięso zsuwamy z folii wprost do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC, Pieczemy około 40 minut. Podajemy na zimno i na gorąco.

:wink: :lol:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Wereszczaki

Składniki:

- 800 g schabu bez kości
- 150 g słoniny
- 500-600 ml zakwasu na barszcz albo rosołu
- 2 kromki (50 g) razowego chleba
- ziele angielskie
- sól, pieprz mielony i w całych ziarnach

Sposób przyrządzania:

Schab kroimy w kostkę, solimy i smażymy razem z pokrojoną w paseczki słoniną. Układamy podsmażone mięso i wytopioną słoninę w rondlu zalewamy zakwasem buraczanym lub rosołem, dodajemy po kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego. Gotujemy, a właściwie dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dosypujemy do sosu utarty chleb razowy i dusimy , teraz już bez przykrywki aż sos się zagęści. Podajemy z kaszą lub z ziemniakami.

:wink: :lol:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Łopatka w sosie kminkowym

Składniki:

- 600 g łopatki bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 5 łyżeczek kminku
- 1 łyżka majeranku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Sporządzamy mieszankę z soli, pieprzu, posiekanego czosnku, papryki, majeranku i 2 łyżeczek kminku. Nacieramy dokładnie mięso, zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 3-24 godzin. Po wyjęciu z lodówki mięso obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do brytfanny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C aż do miękkości, podlewając sosem. Rozgrzewamy masło, dodajemy resztę kminku i pokrojoną w kostkę cebulę - przesmażamy, dodajemy sos powstały podczas pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Mięso kroimy w plastry, sos przecieramy i polewamy nim mięso. Podajemy z kopytkami lub z ziemniakami z wody albo puree.

:wink: :lol:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

Schab pieczony faszerowany – świąteczny

Składniki:

- 1,5 kg schabu środkowego z polędwiczką
- 250 g suszonych śliwek
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 500 g kiszonej kapusty
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kminku
- przyprawa typu maggi

Bejca

- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- sól

Sposób przyrządzania:

Polędwiczkę oddzielamy od schabu, nacinamy ją wzdłuż i wypełniamy śliwkami (część śliwek zostawiamy do przybrania), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, żeby zesztywniała. Od schabu oddzielamy kość, a mięso, polewamy w misce bejcą przygotowaną z podanych składników. Odstawiamy na minimum 30 minut (im dłużej tym lepiej), co jakiś czas przewracając. Wzdłuż schabu robimy otwór na wylot i poszerzamy w wielu kierunkach, ale ostrożnie, żeby nie przebić mięsa. Do schabu wkładamy zmrożoną polędwiczkę ze śliwkami. Mięso wkładamy do brytfanny i na 30 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240ºC. Z oleju i mąki robimy zasmażkę, wkładamy odciśniętą i pokrojoną kapustę, dodajemy kminek, maggi i podsmażamy co jakiś czas mieszając. Jabłka myjemy, odcinamy wieczka, wydrążamy i napełniamy kapustą, przykrywamy wieczkiem. Podpieczony schab przekładamy na płaską blachę, obkładamy jabłkami z kapustą i obgotowanymi w mundurkach, a następnie obranymi ziemniakami. Schab smarujemy pozostałą bejcą, ziemniaki polewamy sosem z pieczenia i pieczemy jeszcze około 40 minut w temperaturze 190ºC. Schab podajemy na gorąco polany sosem z pieczenia, przybrany suszonymi śliwkami lub na zimno, pokrojony w plastry.

:wink: :lol:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Post by ZIBI »

POLÊDWICZKI WIEPRZOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składnik główny

- 2,3 wąskie polędwiczki wieprzowe

Marynata:

- 1/3 szklanki oliwy
- 5 gałązek rozmarynu
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz

Pierzynka:

- 1/5 szklanki suszonych pomidorów
- 1 utarty ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- świeżo mielony pieprz

Posypka:

- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki bułki tartej
- oliwa

Przygotowanie

Wymieszaj składniki marynaty. Pokrój polędwiczki w plasterki grubości ok.3 cm i wymieszaj z marynatą, odstaw. Miękkie pomidory suszone odcedź z oliwy i posiekaj bardzo drobno, wymieszaj z resztą składników. Migdały utrzyj w moździerzu niezbyt drobno, wymieszaj z bułką tartą i odrobiną oliwy, tak żeby posypka była wilgotna. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż płasko jedną warstwę kotlecików wieprzowych. Na każdym połóż trochę pasty z suszonych pomidorów, a na wierzchu posypkę z migdałów i bułki tartej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piecz, aż wierzch się zrumieni, przez ok. 20 minut.

:wink:
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users