CIASTA I CIASTECZKA
Moderator: ZIBI
-
- domownik zasiedziały
- Posts: 669
- Joined: 13 Jan 2008, 21:59
- Location: Kraków
- Contact:
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
-
- Domownik
- Posts: 2054
- Joined: 17 Jun 2007, 23:05
- Contact:
- Yenna
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2870
- Joined: 18 Jun 2007, 19:42
- Contact:
-
- Domownik
- Posts: 2054
- Joined: 17 Jun 2007, 23:05
- Contact:
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
CYTRYNKA
upiec biszkopt wg dowolnego przepisu i nałożyć na niego , co natępuje:
pół litra wody, 3/4 szkl cukru i sok z 4 cytryn gotuje się i dodaje 2 budynie cytrynowe. do ugotowanej ciepłej masy dodajemy pół kostki masła i 1 żółtko i miksujemy całość. wylewamy na biszkoptowy spód, a gdy zastygnie nakładamy pół litra ubitej śmietany kremówki (ze śmietanfiksem). na to układa się zwykłe suche herbatniki i smaruje je cytrynowym lukrem. smaczne!
upiec biszkopt wg dowolnego przepisu i nałożyć na niego , co natępuje:
pół litra wody, 3/4 szkl cukru i sok z 4 cytryn gotuje się i dodaje 2 budynie cytrynowe. do ugotowanej ciepłej masy dodajemy pół kostki masła i 1 żółtko i miksujemy całość. wylewamy na biszkoptowy spód, a gdy zastygnie nakładamy pół litra ubitej śmietany kremówki (ze śmietanfiksem). na to układa się zwykłe suche herbatniki i smaruje je cytrynowym lukrem. smaczne!

Last edited by juka on 19 Apr 2008, 18:42, edited 1 time in total.
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Gwoli przypomnienia bo czas już po temu najwyższy.
Piernik staropolski świąteczny - przekładany
Składniki:
- 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
- 500 g miodu
- 400-450 g cukru
- 250 g masła lub smalcu
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 100 g orzechów włoskich
- kilka łyżek skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
Ciasto przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem. Powoli podgrzewamy miód, cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę nieomal do wrzenia. Studzimy i mieszamy drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą, sól, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do kamiennego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na cztery tygodnie w chłodne miejsce. Przed pieczeniem dzielimy ciasto na trzy części i każdą z nich pieczemy na osobnej natłuszczonej blasze. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok. 25 minut. Po ostygnięciu przekładamy placki masą marcepanową, orzechową, kajmakową lub powidłami śliwkowymi. Przykrywamy pergaminem i obciążamy deseczką. Piernik możemy polukrować i ozdobić bakaliami. Piernik ma to do siebie, że po upieczeniu jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach

Piernik staropolski świąteczny - przekładany
Składniki:
- 1 kg mąki (ok. 6 szklanek)
- 500 g miodu
- 400-450 g cukru
- 250 g masła lub smalcu
- 3 jajka
- 125 ml mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki przyprawy do pierników
- 100 g orzechów włoskich
- kilka łyżek skórki pomarańczowej
- pół łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
Ciasto przygotowujemy na miesiąc przed pieczeniem, a pieczemy na co najmniej 4 dni przed podaniem. Powoli podgrzewamy miód, cukier i tłuszcz, doprowadzając mieszankę nieomal do wrzenia. Studzimy i mieszamy drewnianą łyżką, dodając po kolei mąkę, jaja, mleko wraz z rozpuszczoną w nim sodą, sól, a na końcu przyprawę do pierników i bakalie. Wyrabiamy ciasto i wkładamy je do kamiennego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na cztery tygodnie w chłodne miejsce. Przed pieczeniem dzielimy ciasto na trzy części i każdą z nich pieczemy na osobnej natłuszczonej blasze. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok. 25 minut. Po ostygnięciu przekładamy placki masą marcepanową, orzechową, kajmakową lub powidłami śliwkowymi. Przykrywamy pergaminem i obciążamy deseczką. Piernik możemy polukrować i ozdobić bakaliami. Piernik ma to do siebie, że po upieczeniu jest bardzo twardy, nadaje się do jedzenia dopiero po kilku dniach

Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Makowiec zawijany
Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej i 1/2 do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny, roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
- 500 g maku
- 250 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- skórka pomarańczowa, wedle uznania
Oraz:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
- pergamin/papier do pieczenia
- olej
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania najlepiej na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Przepis na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć wszystko na gładką masę.

Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej i 1/2 do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny, roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego
Masa makowa:
- 500 g maku
- 250 g cukru
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- skórka pomarańczowa, wedle uznania
Oraz:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
- pergamin/papier do pieczenia
- olej
Ciasto drożdżowe:
1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania najlepiej na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Przepis na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć wszystko na gładką masę.

Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Makowiec II
Składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 5 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. śmietany
- 3/4 szkl. mleka
- 1 kostka margaryny lub masła
- szczypta soli
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną , margarynę rozpuśćić , jaja ubić z cukrem. Mąkę przesiać , dodać drożdże ze śmietaną , ubite jaja , mleko , sól i tłuszcz. Dobrze wyrobić i wstawić na noc do lodówki.
Masa makowa:
- 50-80 dag maku (ja na połowę porcji dałam 30 dag)
- 20 dag cukru
- 10 dag margaryny
- 2-3 jaja (zależnie od ich wielkości i ilości maku)
- 1/2 szkl. miodu
- rodzynki
- posiekane orzechy
Mak zalać gorącą wodą i zostawić na noc. Następnego dnia odsączyć i zemleć 3-krotnie przez maszynkę. Margarynę rozpuścić , żółtka ubić z częścią cukru , miód zagotować i zaparzyć nim białka ubite z resztą cukru. Wszystkie składniki masy razem wymieszać.
Ciasto podzielić na 4-6 części (z połowy porcji wyszły mi dwa 33-centymetrowe makowce). Każdą z nich rozwałkować , posmarować masą makową , zwinąć jak roladę (końcówki lekko podwinąć pod spód) i zawinąć w pergamin pozostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni , żeby makowce miały miejsce na wyrośnięcie (nie należy jednak zawijać zbyt luźno , bo mogą podczas pieczenia popękać). Tak przygotowane makowce pozostawić do wyrośnięcia , a następnie piec ok. 45 minut w temp. 180 - 200 st.C. Wystudzić i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem cytrynowym).

Składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 5 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. śmietany
- 3/4 szkl. mleka
- 1 kostka margaryny lub masła
- szczypta soli
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną , margarynę rozpuśćić , jaja ubić z cukrem. Mąkę przesiać , dodać drożdże ze śmietaną , ubite jaja , mleko , sól i tłuszcz. Dobrze wyrobić i wstawić na noc do lodówki.
Masa makowa:
- 50-80 dag maku (ja na połowę porcji dałam 30 dag)
- 20 dag cukru
- 10 dag margaryny
- 2-3 jaja (zależnie od ich wielkości i ilości maku)
- 1/2 szkl. miodu
- rodzynki
- posiekane orzechy
Mak zalać gorącą wodą i zostawić na noc. Następnego dnia odsączyć i zemleć 3-krotnie przez maszynkę. Margarynę rozpuścić , żółtka ubić z częścią cukru , miód zagotować i zaparzyć nim białka ubite z resztą cukru. Wszystkie składniki masy razem wymieszać.
Ciasto podzielić na 4-6 części (z połowy porcji wyszły mi dwa 33-centymetrowe makowce). Każdą z nich rozwałkować , posmarować masą makową , zwinąć jak roladę (końcówki lekko podwinąć pod spód) i zawinąć w pergamin pozostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni , żeby makowce miały miejsce na wyrośnięcie (nie należy jednak zawijać zbyt luźno , bo mogą podczas pieczenia popękać). Tak przygotowane makowce pozostawić do wyrośnięcia , a następnie piec ok. 45 minut w temp. 180 - 200 st.C. Wystudzić i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem cytrynowym).

Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Makowiec warstwowy
Składniki :
Ciasto :
- 250 g margaryny
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany
- szczypta soli
Masa makowa :
- puszka gotowego maku 850 g
- 2 słoiczki konfitur wiśniowych - po 240 g każdy (2 słoiki dżemu wiśniowego )
- 3 jajka
- aromat migdałowy ( to mój dodatek )
Polewa czekoladowa :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem ( lub w malakserze ) . Podzielić na 3 równe części. Przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotować masę makową - mak przełożyć do miski , dodać 3 żółtka oraz aromat migdałowy i dokładnie wymieszać . Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą makową.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia . Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki . Na ciasto wyłożyć konfitury wiśniowe z jednego słoiczka , a na nie połowę masy makowej . Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta . Wyłożyć kolejny słoik konfitury i resztę masy makowej . Całość przykryć trzecią rozwałkowaną częścią ciasta .
Wierzch ciasta delikatnie ponakłuwać widelcem , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę . Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok. 1 godzinę .
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić na parze , następnie dodać masło i mleko - dokładnie wymieszać , aż zrobi się gładka masa . Polewą polać ostudzone ciasto .

Składniki :
Ciasto :
- 250 g margaryny
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany
- szczypta soli
Masa makowa :
- puszka gotowego maku 850 g
- 2 słoiczki konfitur wiśniowych - po 240 g każdy (2 słoiki dżemu wiśniowego )
- 3 jajka
- aromat migdałowy ( to mój dodatek )
Polewa czekoladowa :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem ( lub w malakserze ) . Podzielić na 3 równe części. Przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotować masę makową - mak przełożyć do miski , dodać 3 żółtka oraz aromat migdałowy i dokładnie wymieszać . Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą makową.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia . Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki . Na ciasto wyłożyć konfitury wiśniowe z jednego słoiczka , a na nie połowę masy makowej . Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta . Wyłożyć kolejny słoik konfitury i resztę masy makowej . Całość przykryć trzecią rozwałkowaną częścią ciasta .
Wierzch ciasta delikatnie ponakłuwać widelcem , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę . Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok. 1 godzinę .
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić na parze , następnie dodać masło i mleko - dokładnie wymieszać , aż zrobi się gładka masa . Polewą polać ostudzone ciasto .

Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Makowiec na kruchym spodzie
Składniki
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 30 dag cukru pudru
- dwie puszki gotowej masy makowej
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka posiekanych bakalii: kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynków, migdałów, orzechów włoskich
Wykonanie
Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem “na piasek” i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut. Zrobić lukier – 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.

Składniki
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 30 dag cukru pudru
- dwie puszki gotowej masy makowej
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka posiekanych bakalii: kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynków, migdałów, orzechów włoskich
Wykonanie
Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem “na piasek” i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut. Zrobić lukier – 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.

Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
MAKOWIEC BABCI
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 1 kg mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- paczka margaryny
- 10 dkg drożdży
- 4 żółtka
- łyżeczka soli
- zapach waniliowy
MASA MAKOWA:
- 1 kg maku
- 4 białka
- 60 dkg cukru
- 12 dkg margaryny
- zapach migdałowy
- 2-3 łyżki miodu
- skórka pomarańczowa
- 10 dkg rodzynek
+ 1-2 białka dodatkowe
CIASTO DROŻDŻOWE:
Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Zółtka ubijamy z cukrem.
Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margaynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
MASA MAKOWA:
Mak należy sparzyć - najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna.
Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu.
MAKOWIEC:
1. Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego
2. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca
3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta.
4. Teraz zwijamy naszego makowca
5. I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce.
6. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni.
7. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców.
8. Pieczemy około godziny.

Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 1 kg mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- paczka margaryny
- 10 dkg drożdży
- 4 żółtka
- łyżeczka soli
- zapach waniliowy
MASA MAKOWA:
- 1 kg maku
- 4 białka
- 60 dkg cukru
- 12 dkg margaryny
- zapach migdałowy
- 2-3 łyżki miodu
- skórka pomarańczowa
- 10 dkg rodzynek
+ 1-2 białka dodatkowe
CIASTO DROŻDŻOWE:
Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Zółtka ubijamy z cukrem.
Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margaynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
MASA MAKOWA:
Mak należy sparzyć - najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna.
Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu.
MAKOWIEC:
1. Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego
2. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca
3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta.
4. Teraz zwijamy naszego makowca
5. I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce.
6. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni.
7. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców.
8. Pieczemy około godziny.

Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
- dudi
- ptak paradoksalny
- Posts: 1643
- Joined: 05 Dec 2007, 10:02
- Location: Dolny Śląsk
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
szybkie - pyszne -kokosowe - bez pieczenia :)
u nas przebój ostatnio
3 długie paczki krakersów
1/2 l mleka
2 łyżki mąki
2łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 szkl cukru
1 kostka masła (lub margaryny)
paczka wiórek kokosowych
najpierw robimy budyń:
1.połowę mleka zagotować z cukrem
2. w dugiej połowie rozmieszać mąkę i żółtka - wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować 3 minuty
3. ostudzić budyń i robimy masę: miksujemy masło dodajemy po trosze budyń, na koniec wsypujemy wiórki (zostawiając 1/4 do posypania wierzchu)
układamy ciasto: (najlepiej wenatrz jakiejś blachy do pieczenia) z każdej paczki jedną warstwę, smarując masą, wierzch posypujemy wiórkami, najlepsze na następny dzień, gdy krakersy trochę zmiękną i naciągną wilgoci
u nas przebój ostatnio
3 długie paczki krakersów
1/2 l mleka
2 łyżki mąki
2łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 szkl cukru
1 kostka masła (lub margaryny)
paczka wiórek kokosowych
najpierw robimy budyń:
1.połowę mleka zagotować z cukrem
2. w dugiej połowie rozmieszać mąkę i żółtka - wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować 3 minuty
3. ostudzić budyń i robimy masę: miksujemy masło dodajemy po trosze budyń, na koniec wsypujemy wiórki (zostawiając 1/4 do posypania wierzchu)
układamy ciasto: (najlepiej wenatrz jakiejś blachy do pieczenia) z każdej paczki jedną warstwę, smarując masą, wierzch posypujemy wiórkami, najlepsze na następny dzień, gdy krakersy trochę zmiękną i naciągną wilgoci
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
robię dziś oponki wg tego przepisu http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Oponki.html, bardzo polecam, pyszne! i w ogóle cały blog super smakowity 

- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Robiłem wczoraj świetne rogaliki drożdżowe...Dzieciaki się nimi zajadają...
Ale przepis wrzuce później.
Ale przepis wrzuce później.
szczęśliwa mama szóstki
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Potrzebuję prosty i wypróbowany przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką.
szczęśliwa mama szóstki
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1339
- Joined: 16 Jun 2007, 11:34
- Location: kaszebszci ;-)
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
ten jest dobry : http://mojewypieki.blox.pl/2009/08/Pusz ... zonka.html
BTW, wreszcie ktoś coś je na tym forum, bo już zwątpiłam
BTW, wreszcie ktoś coś je na tym forum, bo już zwątpiłam

-
- Domownik
- Posts: 2054
- Joined: 17 Jun 2007, 23:05
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Ten Yenny wyżej reklamowany jest rewelacyjny dla tych, co nie lubią wyrabiać ciasta :) Piękę go regularnie. Na wierzchu daję kruszonkę, jak kiedyś podała Marie.
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Dzięki dziewczyny.
Jutro wypróbuję. Z tym, że bez owoców.
Jutro wypróbuję. Z tym, że bez owoców.
szczęśliwa mama szóstki
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Ciasto suuuuuuuuuuuper! Zrobiłam z podwójnej porcji, więc wyrosło ogroooooooooomne! I niesamowicie puszyste.
szczerze polecam ten przepis.
szczerze polecam ten przepis.
szczęśliwa mama szóstki
- kasia72
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1603
- Joined: 16 Jun 2007, 11:05
- Location: Szczecin
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA

a to już prezentacja piernikowej wioski:


- Anka
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2960
- Joined: 17 Jun 2007, 01:15
- Location: Warszawa
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Super
A jak robicie takie domki?

-
- Domownik
- Posts: 2054
- Joined: 17 Jun 2007, 23:05
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
ale sie narobiliscie!
ale efekt super :)
ale efekt super :)
-
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1733
- Joined: 21 Jun 2007, 10:25
- Location: Toruń
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
teraz juz wiem dlaczego pogardzasz gotowymi...
4 dzieci od 21 do 13 lat (2018 r.)
półetatowa kura domowa ;)
półetatowa kura domowa ;)
- kasia72
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1603
- Joined: 16 Jun 2007, 11:05
- Location: Szczecin
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
dzięki
... sem chwalipięta
dumna jestem niesłychanie , choć klejenie karmelem nie skończyło się bez obrażeń ciała( drobne poparzenia paluszków)
Aniu w necie są wszelkie przepisy- ja wygooglałam "domek z piernika"
- kleiłam karmelem ze zwykłego cukru na gorąco, a szybki uzyskuje się z landrynek i folii aluminiowej (wychodzą takie zachwycające witraże po wystudzeniu). Polecam - świetna zabawa, choć z 6 domków niewiele nam już zostało(obdarowujemy zachwyconych przyjaciół) ,a i dzieciaki wiekszość żelek i lentinek już wszamały ... warto było




dumna jestem niesłychanie , choć klejenie karmelem nie skończyło się bez obrażeń ciała( drobne poparzenia paluszków)
Aniu w necie są wszelkie przepisy- ja wygooglałam "domek z piernika"
- kleiłam karmelem ze zwykłego cukru na gorąco, a szybki uzyskuje się z landrynek i folii aluminiowej (wychodzą takie zachwycające witraże po wystudzeniu). Polecam - świetna zabawa, choć z 6 domków niewiele nam już zostało(obdarowujemy zachwyconych przyjaciół) ,a i dzieciaki wiekszość żelek i lentinek już wszamały ... warto było

-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Rewelacja!Ja bym chyba po godzinie robienia witrażyków młotkiem wszystko potłukła w kuchni (z nerwów) - podziwiam talent i cierpliwość!!!
- chwilka
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1704
- Joined: 24 Oct 2007, 21:32
- Location: Wrocław
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Ależ tu pysznie!!!
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)
- Małgorzata32
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 2729
- Joined: 14 Apr 2008, 22:39
- Contact:
-
- domownik
- Posts: 121
- Joined: 17 Jun 2009, 21:51
- Location: Bieruń
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Świetne te domki!
Od razu zrobiło się świątecznie.Ciekawe czy domki doczekają do świąt,bo wyglądają znakomicie!
Ślinka cieknie!
Od razu zrobiło się świątecznie.Ciekawe czy domki doczekają do świąt,bo wyglądają znakomicie!
Ślinka cieknie!
Who is online
Users browsing this forum: Google [Bot]