CIASTA I CIASTECZKA

Moderator: ZIBI

Post Reply
mawilcz
zadomowiony
Posts: 407
Joined: 16 Jun 2007, 20:38
Location: Szczecin
Contact:

Re: CIASTA I CIASTECZKA

Post by mawilcz »

Super domki Kasiu.
Może w przyszłym roku.
Stałym punktem u mnie w domu są pierniki, teraz zostało się raptem 18 ( na choinkę). Reszta pożarta
Moja dziatwa: Chrystian 1997, Marta 2000, Inez 2002, Sara 2004, Jakub 2006, Daniel 2008
Isia
z bukowego domu:)
Posts: 3265
Joined: 25 Sep 2007, 21:29
Contact:

Re: CIASTA I CIASTECZKA

Post by Isia »

Pożeranie pierniczków jest bardzo klimatyczne :D A najzabawniejsze, że winnych nie ma!
User avatar
chwilka
Generalissimus domownikuss
Posts: 1704
Joined: 24 Oct 2007, 21:32
Location: Wrocław
Contact:

Re: CIASTA I CIASTECZKA

Post by chwilka »

Szarlotka z pianką dla Jarka :D

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (dzielę na trzy części - do ciasta, jabłek i piany)
4 jaja
2 łyżeczki proczku do pieczania
cukier waniliowy
200 g masła lub margaryny /z masełkiem lepsze ;-) /
dużo jabłek

ciasto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1/2 szk. cukru, cukrem waniliowym. Dodać 4 żółtka, wymieszać. Teraz kolej na dodanie masła - prosto z lodówki - siekać nożem na małe kawałeczki, jak najdłużej, na sam koniec zagnieść i do lodówki przynajmniej na 1/2 h.

jabłka
Obrać, pociąć na talarki i poddusić - nie za dugo, pod koniec dodać 1/3 szkanki cukru (może być cit mniej, jak kto lubi), może być odrobina cynamonu
lubię kiedy jabłka są nierównomiernie rozgotowane - część jest mięciutka a część jeszcze twarda - nie mieszam podczas duszenia. Przed nałożeniem odsączyć sok na sitku - wychodzi pyszny soczek.

Twarde ciasto z lodówki kroję nożem i układam na blaszce, na koniec zalepiam resztkami dziury (jak najmniej rozgrzewać rękami), nakłuwam widelcem i podpiekam. Na podpieczone ciasto wykładam odsączone jabłka i na wierzch ubitą pianę z 4 białek z 1/3 szklanki cukru (już jest w sumie pond szkanka 8)) Całość podpiekam, aż się piana zarumieni. Często wychodzą "łezki" na pianie po upieczeniu.

Różne wariacje na temat
- ciasto można upiec w mikrofali z talerzem crisp błyskawicznie: 8 min ciasto, 4 min jabłka z pianą.
- zamiast jabłek daję powidła, dodaję kisiel do ubitych białek z cukrem, na wierzch kruszonkę (masło, cukier , mąka, cukier waniliowy)

Smacznego :D
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)
User avatar
attena
Donna vulcana
Posts: 2000
Joined: 21 Mar 2008, 19:27
Location: þórshöfn
Contact:

Re: CIASTA I CIASTECZKA

Post by attena »

Ciasto marchewkowe
(czasami pieke w formie mufinek i sa rewelacyjne).


-200 g startej drobniutko marchewki,
-1 dl oleju
-160 g cukru
-2 jaja
-170 g maki
-niepelna lyzeczka soli
-niepelna lyzeczka
-j/w-cynamon
-1 lyzeczka cukru waniliowego
-1,5 lyzeczki sody oczyszczonej


Cukier, jaja i olej utrzec razem,dodac reszte,na koncu marchew.
Piec w 180´,okolo 35-45 min. ,zaleznie od piekarnika.
Pyszne, szybkie i efektowne.

A, mozna zrobic krem na wierzch-45 g masla,90 hm..tu chyba bedzie odpowiednikiem polski serek waniliowy :lol: ,250g cukru pudru,troszke soku z cytryny :D
April
domownik
Posts: 23
Joined: 11 Aug 2010, 15:43
Contact:

Re: CIASTA I CIASTECZKA

Post by April »

Tort z teletubisiami

Składniki:

* kopiec kreta
* krem waniliowy

Masa marcepanowa:

* 1/4 l wody
* 12 dag masła
* 1/4 kg
* mąki
* 1kg cukru pudru
* olejek migdałowy
* barwnik zielony
* pisaki lukrowe

Przygotowanie:
Przygotować kopiec kreta wg zaleceń. Aby zrobić ciasto dzień przed imprezą lepiej zastąpić kremówkę z przepisu na opakowaniu kremem waniliowym, tortowym.
Przygotować masę marcepanową. Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę i mieszać. Gdy będzie się odklejać od łyżki wyjąć do ostygnięcia. Dodać cały cukier puder, wyrabiać. Odłożyć trochę w naturalnym kolorze a do reszty dodać barwnik. Masę rozwałkować, wyciąć blachą tortową i trochę rozwałkować na brzegi. Tak przygotowaną masę przykryć kopiec kreta. Ulepić okna i drzwi w domku teletubisiów w odpowiednich miejscach dodać masę w naturalnym kolorze (jak na zdjęciu). Na koniec ulepić Dipsiego. Najlepiej posadzić go na torcie tuż przed podaniem, żeby tort się nie zapadł.
Attachments
070.jpg
070.jpg (39.3 KiB) Viewed 8158 times
User avatar
ZIBI
sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
Posts: 7410
Joined: 18 Jun 2007, 15:43
Location: Warszawa
Contact:

Re: CIASTA I CIASTECZKA

Post by ZIBI »

A tu mamy ciasta. :562:

Image
Komu dzwonią temu dzwonią
Mnie nie dzwoni żaden dzwon
Isia
z bukowego domu:)
Posts: 3265
Joined: 25 Sep 2007, 21:29
Contact:

Re: CIASTA I CIASTECZKA

Post by Isia »

Makowiec pani Janki - przepis na dużą blachę!

10 żółtek
2 szkl. maki
1 margaryna
-składniki utrzeć
dodać 50 dag zmielonego maku (może być gotowiec z puszki), 1 kg utartych na grubej tarce jabłek, 30 dag orzechów i namoczonych rodzynek (może być więcej), mały proszek do pieczenia, 10 łyżek kaszki manny, olejek migdałowy, ubitą pianę z białek. Masa jest konsystencji gęstej śmietany.

Blaszkę wykładamy herbatnikami (dwie duże paczki), wylewamy masę, pieczemy -ok. godziny - najpierw 160, potem 180 stopni.

PS poświąteczny - buziaki dla pani Janki za przepis! Nie wytrzymały konkurencji inne ciasta - rulez makowczyk!
Isia
z bukowego domu:)
Posts: 3265
Joined: 25 Sep 2007, 21:29
Contact:

Re: CIASTA I CIASTECZKA

Post by Isia »

BIAŁA PAVLOVA - POLECAM! PYYYSZNE!
Składniki
(przepis pochodzi z bloga Dorotus)
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
400 ml śmietany kremówki
owoce sezonowe
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
Smacznego!
User avatar
sylwia1974
siedmiokrotka
Posts: 1029
Joined: 23 Oct 2008, 14:14
Location: Poznań/Mosina
Contact:

Re: CIASTA I CIASTECZKA

Post by sylwia1974 »

dorotus - świetny blog - pyszny ma tort bezowy z kremem kawowym....
Myślę więc jestem...a może jestem więc myślę...
Kasia_b
Domownik
Posts: 2054
Joined: 17 Jun 2007, 23:05
Contact:

Re: CIASTA I CIASTECZKA

Post by Kasia_b »

Jutro biorę się za pieczenie pyszności z naszego wątku słodkiego :) A może ktoś ma coś nowego?
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users