CIASTA I CIASTECZKA
Moderator: ZIBI
-
- zadomowiony
- Posts: 407
- Joined: 16 Jun 2007, 20:38
- Location: Szczecin
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Super domki Kasiu.
Może w przyszłym roku.
Stałym punktem u mnie w domu są pierniki, teraz zostało się raptem 18 ( na choinkę). Reszta pożarta
Może w przyszłym roku.
Stałym punktem u mnie w domu są pierniki, teraz zostało się raptem 18 ( na choinkę). Reszta pożarta
Moja dziatwa: Chrystian 1997, Marta 2000, Inez 2002, Sara 2004, Jakub 2006, Daniel 2008
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Pożeranie pierniczków jest bardzo klimatyczne A najzabawniejsze, że winnych nie ma!
- chwilka
- Generalissimus domownikuss
- Posts: 1704
- Joined: 24 Oct 2007, 21:32
- Location: Wrocław
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Szarlotka z pianką dla Jarka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (dzielę na trzy części - do ciasta, jabłek i piany)
4 jaja
2 łyżeczki proczku do pieczania
cukier waniliowy
200 g masła lub margaryny /z masełkiem lepsze /
dużo jabłek
ciasto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1/2 szk. cukru, cukrem waniliowym. Dodać 4 żółtka, wymieszać. Teraz kolej na dodanie masła - prosto z lodówki - siekać nożem na małe kawałeczki, jak najdłużej, na sam koniec zagnieść i do lodówki przynajmniej na 1/2 h.
jabłka
Obrać, pociąć na talarki i poddusić - nie za dugo, pod koniec dodać 1/3 szkanki cukru (może być cit mniej, jak kto lubi), może być odrobina cynamonu
lubię kiedy jabłka są nierównomiernie rozgotowane - część jest mięciutka a część jeszcze twarda - nie mieszam podczas duszenia. Przed nałożeniem odsączyć sok na sitku - wychodzi pyszny soczek.
Twarde ciasto z lodówki kroję nożem i układam na blaszce, na koniec zalepiam resztkami dziury (jak najmniej rozgrzewać rękami), nakłuwam widelcem i podpiekam. Na podpieczone ciasto wykładam odsączone jabłka i na wierzch ubitą pianę z 4 białek z 1/3 szklanki cukru (już jest w sumie pond szkanka ) Całość podpiekam, aż się piana zarumieni. Często wychodzą "łezki" na pianie po upieczeniu.
Różne wariacje na temat
- ciasto można upiec w mikrofali z talerzem crisp błyskawicznie: 8 min ciasto, 4 min jabłka z pianą.
- zamiast jabłek daję powidła, dodaję kisiel do ubitych białek z cukrem, na wierzch kruszonkę (masło, cukier , mąka, cukier waniliowy)
Smacznego
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (dzielę na trzy części - do ciasta, jabłek i piany)
4 jaja
2 łyżeczki proczku do pieczania
cukier waniliowy
200 g masła lub margaryny /z masełkiem lepsze /
dużo jabłek
ciasto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1/2 szk. cukru, cukrem waniliowym. Dodać 4 żółtka, wymieszać. Teraz kolej na dodanie masła - prosto z lodówki - siekać nożem na małe kawałeczki, jak najdłużej, na sam koniec zagnieść i do lodówki przynajmniej na 1/2 h.
jabłka
Obrać, pociąć na talarki i poddusić - nie za dugo, pod koniec dodać 1/3 szkanki cukru (może być cit mniej, jak kto lubi), może być odrobina cynamonu
lubię kiedy jabłka są nierównomiernie rozgotowane - część jest mięciutka a część jeszcze twarda - nie mieszam podczas duszenia. Przed nałożeniem odsączyć sok na sitku - wychodzi pyszny soczek.
Twarde ciasto z lodówki kroję nożem i układam na blaszce, na koniec zalepiam resztkami dziury (jak najmniej rozgrzewać rękami), nakłuwam widelcem i podpiekam. Na podpieczone ciasto wykładam odsączone jabłka i na wierzch ubitą pianę z 4 białek z 1/3 szklanki cukru (już jest w sumie pond szkanka ) Całość podpiekam, aż się piana zarumieni. Często wychodzą "łezki" na pianie po upieczeniu.
Różne wariacje na temat
- ciasto można upiec w mikrofali z talerzem crisp błyskawicznie: 8 min ciasto, 4 min jabłka z pianą.
- zamiast jabłek daję powidła, dodaję kisiel do ubitych białek z cukrem, na wierzch kruszonkę (masło, cukier , mąka, cukier waniliowy)
Smacznego
Mama Marysi (1997), Bartka (1999), Mikołaja (2005), Daniela (2007) i Sary (2013)
- attena
- Donna vulcana
- Posts: 2000
- Joined: 21 Mar 2008, 19:27
- Location: þórshöfn
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Ciasto marchewkowe
(czasami pieke w formie mufinek i sa rewelacyjne).
-200 g startej drobniutko marchewki,
-1 dl oleju
-160 g cukru
-2 jaja
-170 g maki
-niepelna lyzeczka soli
-niepelna lyzeczka
-j/w-cynamon
-1 lyzeczka cukru waniliowego
-1,5 lyzeczki sody oczyszczonej
Cukier, jaja i olej utrzec razem,dodac reszte,na koncu marchew.
Piec w 180´,okolo 35-45 min. ,zaleznie od piekarnika.
Pyszne, szybkie i efektowne.
A, mozna zrobic krem na wierzch-45 g masla,90 hm..tu chyba bedzie odpowiednikiem polski serek waniliowy ,250g cukru pudru,troszke soku z cytryny
(czasami pieke w formie mufinek i sa rewelacyjne).
-200 g startej drobniutko marchewki,
-1 dl oleju
-160 g cukru
-2 jaja
-170 g maki
-niepelna lyzeczka soli
-niepelna lyzeczka
-j/w-cynamon
-1 lyzeczka cukru waniliowego
-1,5 lyzeczki sody oczyszczonej
Cukier, jaja i olej utrzec razem,dodac reszte,na koncu marchew.
Piec w 180´,okolo 35-45 min. ,zaleznie od piekarnika.
Pyszne, szybkie i efektowne.
A, mozna zrobic krem na wierzch-45 g masla,90 hm..tu chyba bedzie odpowiednikiem polski serek waniliowy ,250g cukru pudru,troszke soku z cytryny
-
- domownik
- Posts: 23
- Joined: 11 Aug 2010, 15:43
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Tort z teletubisiami
Składniki:
* kopiec kreta
* krem waniliowy
Masa marcepanowa:
* 1/4 l wody
* 12 dag masła
* 1/4 kg
* mąki
* 1kg cukru pudru
* olejek migdałowy
* barwnik zielony
* pisaki lukrowe
Przygotowanie:
Przygotować kopiec kreta wg zaleceń. Aby zrobić ciasto dzień przed imprezą lepiej zastąpić kremówkę z przepisu na opakowaniu kremem waniliowym, tortowym.
Przygotować masę marcepanową. Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę i mieszać. Gdy będzie się odklejać od łyżki wyjąć do ostygnięcia. Dodać cały cukier puder, wyrabiać. Odłożyć trochę w naturalnym kolorze a do reszty dodać barwnik. Masę rozwałkować, wyciąć blachą tortową i trochę rozwałkować na brzegi. Tak przygotowaną masę przykryć kopiec kreta. Ulepić okna i drzwi w domku teletubisiów w odpowiednich miejscach dodać masę w naturalnym kolorze (jak na zdjęciu). Na koniec ulepić Dipsiego. Najlepiej posadzić go na torcie tuż przed podaniem, żeby tort się nie zapadł.
Składniki:
* kopiec kreta
* krem waniliowy
Masa marcepanowa:
* 1/4 l wody
* 12 dag masła
* 1/4 kg
* mąki
* 1kg cukru pudru
* olejek migdałowy
* barwnik zielony
* pisaki lukrowe
Przygotowanie:
Przygotować kopiec kreta wg zaleceń. Aby zrobić ciasto dzień przed imprezą lepiej zastąpić kremówkę z przepisu na opakowaniu kremem waniliowym, tortowym.
Przygotować masę marcepanową. Wodę zagotować z masłem, dodać mąkę i mieszać. Gdy będzie się odklejać od łyżki wyjąć do ostygnięcia. Dodać cały cukier puder, wyrabiać. Odłożyć trochę w naturalnym kolorze a do reszty dodać barwnik. Masę rozwałkować, wyciąć blachą tortową i trochę rozwałkować na brzegi. Tak przygotowaną masę przykryć kopiec kreta. Ulepić okna i drzwi w domku teletubisiów w odpowiednich miejscach dodać masę w naturalnym kolorze (jak na zdjęciu). Na koniec ulepić Dipsiego. Najlepiej posadzić go na torcie tuż przed podaniem, żeby tort się nie zapadł.
- Attachments
-
- 070.jpg (39.3 KiB) Viewed 8158 times
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Posts: 7410
- Joined: 18 Jun 2007, 15:43
- Location: Warszawa
- Contact:
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Makowiec pani Janki - przepis na dużą blachę!
10 żółtek
2 szkl. maki
1 margaryna
-składniki utrzeć
dodać 50 dag zmielonego maku (może być gotowiec z puszki), 1 kg utartych na grubej tarce jabłek, 30 dag orzechów i namoczonych rodzynek (może być więcej), mały proszek do pieczenia, 10 łyżek kaszki manny, olejek migdałowy, ubitą pianę z białek. Masa jest konsystencji gęstej śmietany.
Blaszkę wykładamy herbatnikami (dwie duże paczki), wylewamy masę, pieczemy -ok. godziny - najpierw 160, potem 180 stopni.
PS poświąteczny - buziaki dla pani Janki za przepis! Nie wytrzymały konkurencji inne ciasta - rulez makowczyk!
10 żółtek
2 szkl. maki
1 margaryna
-składniki utrzeć
dodać 50 dag zmielonego maku (może być gotowiec z puszki), 1 kg utartych na grubej tarce jabłek, 30 dag orzechów i namoczonych rodzynek (może być więcej), mały proszek do pieczenia, 10 łyżek kaszki manny, olejek migdałowy, ubitą pianę z białek. Masa jest konsystencji gęstej śmietany.
Blaszkę wykładamy herbatnikami (dwie duże paczki), wylewamy masę, pieczemy -ok. godziny - najpierw 160, potem 180 stopni.
PS poświąteczny - buziaki dla pani Janki za przepis! Nie wytrzymały konkurencji inne ciasta - rulez makowczyk!
-
- z bukowego domu:)
- Posts: 3265
- Joined: 25 Sep 2007, 21:29
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
BIAŁA PAVLOVA - POLECAM! PYYYSZNE!
Składniki
(przepis pochodzi z bloga Dorotus)
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
400 ml śmietany kremówki
owoce sezonowe
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
Smacznego!
Składniki
(przepis pochodzi z bloga Dorotus)
6 białek
300 g miałkiego cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
1 łyżeczka białego octu winnego
400 ml śmietany kremówki
owoce sezonowe
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
Smacznego!
- sylwia1974
- siedmiokrotka
- Posts: 1029
- Joined: 23 Oct 2008, 14:14
- Location: Poznań/Mosina
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
dorotus - świetny blog - pyszny ma tort bezowy z kremem kawowym....
Myślę więc jestem...a może jestem więc myślę...
-
- Domownik
- Posts: 2054
- Joined: 17 Jun 2007, 23:05
- Contact:
Re: CIASTA I CIASTECZKA
Jutro biorę się za pieczenie pyszności z naszego wątku słodkiego :) A może ktoś ma coś nowego?
Who is online
Users browsing this forum: No registered users