jestem tu nowa
Moderator: argento1967
-
- domownik zasiedziały
- Kontakt:
jestem tu nowa
Jak miło się buszuje w waszym forum! O mało obiad by sie nie przypaliło.
Ale dobry wychowanie nakazuje się przedstawić.
Mam na imię Marie i to już mnie zdradza. Urodziłam się bardzo dawno temu w Niemczech, potem pracowałam we Francji, studiowałam w Niemczech i w Polsce historię. Przyjechałam 21 lat temu, więc prawie półowę mojego życia żyję tu.
Mojego męża poznałam w schronisku na Pięciu Stawów. Czytaliśmy oboje Narnię Lewisa...i tak się zaczęło. Dano nam szóstkę dzieci od 15 do 2 lat. Najstarsza i naj młodsza są niewiastami. Nasz drugi syn jest dzieckiem z zespołem Asperger (spektrum autyzmu). On chodzi do normalnej (prywatnej) szkoły. Nieżle nam to idzie. Szkoła wspaniała!!!!!
Mieszkamy na wsi, ale nie daleko Krakowa. Takie polskie Bullerbyn. Jestem na ogół szczęśliwym człowiekiem. Moja druga półowa chyba ma ADHD, ale bez tego byłoby nudny i dużo rzeczy leżałóby niezałatwiony. On nie cierpi nieróbstwo i tak wciąż działamy: wycieczki, koncerty, sport, gry, uczenie się, działanie w domach Arki, dla umysłówo upośledzonych.....Czasem mi braknie tchu, to mnie wyślij na pielgrzymkę. I tak niedawno wróciłam z Santiago.
Może tyle na pierwszy raz, Marie
Ale dobry wychowanie nakazuje się przedstawić.
Mam na imię Marie i to już mnie zdradza. Urodziłam się bardzo dawno temu w Niemczech, potem pracowałam we Francji, studiowałam w Niemczech i w Polsce historię. Przyjechałam 21 lat temu, więc prawie półowę mojego życia żyję tu.
Mojego męża poznałam w schronisku na Pięciu Stawów. Czytaliśmy oboje Narnię Lewisa...i tak się zaczęło. Dano nam szóstkę dzieci od 15 do 2 lat. Najstarsza i naj młodsza są niewiastami. Nasz drugi syn jest dzieckiem z zespołem Asperger (spektrum autyzmu). On chodzi do normalnej (prywatnej) szkoły. Nieżle nam to idzie. Szkoła wspaniała!!!!!
Mieszkamy na wsi, ale nie daleko Krakowa. Takie polskie Bullerbyn. Jestem na ogół szczęśliwym człowiekiem. Moja druga półowa chyba ma ADHD, ale bez tego byłoby nudny i dużo rzeczy leżałóby niezałatwiony. On nie cierpi nieróbstwo i tak wciąż działamy: wycieczki, koncerty, sport, gry, uczenie się, działanie w domach Arki, dla umysłówo upośledzonych.....Czasem mi braknie tchu, to mnie wyślij na pielgrzymkę. I tak niedawno wróciłam z Santiago.
Może tyle na pierwszy raz, Marie
Anna 92 Konstanty 94 Ludwik 96 Maksymilian 99 Franciszek 2001 Maria 2005
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
- Kontakt:
-
- samurajka
- Kontakt:
- Anka
- Generalissimus domownikuss
- Kontakt:
-
- domownik zasiedziały
- Kontakt:
Oj, jak miło, choć wolałabym was mieć przy stolu w kuchni. Ale lepiej tak niż wcale. A mój Lulu to wynik imion rodzinnych i męża i mojej plus wielkiej (oj jak to się pisze!!!) czci dla św,Ludwika z Francji (książka Le Goffa). A moja Zośka urodziła
się 12 września i tak została Marią (Iśka)
Marie
się 12 września i tak została Marią (Iśka)
Marie
- Yenna
- Kontakt:
-
- domownik zasiedziały
- Kontakt:
-
- z bukowego domu:)
- Kontakt:
- ZIBI
- sztabowiec z zapleczem kuchennym :-)
- Kontakt:
- chwilka
- Kontakt:
-
- od zawsze z Argentyną!!!
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- domownik zasiedziały
- Kontakt:
Jaka poezja!!! Uwielbiam wiersze i dzieciom moim funduje je bez przerwy.
Prawda, że piękny imię! I trudno o lepszą Patronkę, czuję to! A takie ostatki Maryśki jak moja.....to trudno opisać. Radosna osóbka, ale wciąż ma własny bardzo pomysłowy pomysły. Polecam. I ciepły dzięki za miły powitanie, Marie
Prawda, że piękny imię! I trudno o lepszą Patronkę, czuję to! A takie ostatki Maryśki jak moja.....to trudno opisać. Radosna osóbka, ale wciąż ma własny bardzo pomysłowy pomysły. Polecam. I ciepły dzięki za miły powitanie, Marie
-
- Kontakt:
- Q-mamma
- epikurejka w rozpaczy
- Kontakt:
-
- zorga domowa
- Kontakt:
- Yenna
- Kontakt:
- dudi
- ptak paradoksalny
- Kontakt:
-
- domownik zasiedziały
- Kontakt:
Albo czytałaś w Drodze, albo oglądałasz w telewizii
jestem wdzięcznym objektem do kamery.....horror! Taki zwariowany katolicki reporter mi wciąż nachodzi..... Niemka z szóstką dzieci dobrowolnie mieszkająca w tym dzikim kraju...ha, ha....no może stąd moja sława???
Marie

Marie
-
- z bukowego domu:)
- Kontakt:
faktycznie,wdzięczny temacik z Ciebie
A czy Twoje dzieci są dwujęzyczne? Mam znajomych w Berlinie - mama mówi do dzieci po polsku,tata po francusku, dzieci między sobą po niemiecku,małżonkowie raczej po polsku między sobą(ale i francuski,i niemiecki) - a ja wyjść z podziwu nie mogę!
Jak jest u Was,jeśli mogę wiedzieć?

A czy Twoje dzieci są dwujęzyczne? Mam znajomych w Berlinie - mama mówi do dzieci po polsku,tata po francusku, dzieci między sobą po niemiecku,małżonkowie raczej po polsku między sobą(ale i francuski,i niemiecki) - a ja wyjść z podziwu nie mogę!
Jak jest u Was,jeśli mogę wiedzieć?
- Yenna
- Kontakt:
Pamiętam, to rzeczywiście była Droga.Marie pisze:Albo czytałaś w Drodze, albo oglądałasz w telewiziijestem wdzięcznym objektem do kamery.....horror! Taki zwariowany katolicki reporter mi wciąż nachodzi..... Niemka z szóstką dzieci dobrowolnie mieszkająca w tym dzikim kraju...ha, ha....no może stąd moja sława???
Marie

-
- samurajka
- Kontakt:
-
- domownik zasiedziały
- Kontakt:
Isiu, moje dzieci są umiarkowanie dwujęzyczny.
Po pierwszy, kiedy ze starszymi mówiłam po niemiecku, często musiałam słuchać: Czy nie lepiej po angielsku, proszę Pani, wie Pani niemiecki!!!!
Potem urodził się nam Kocio. On jest Aspergerem i był do zeszłego roku nie zdiagnozowany. Długo się nie odzywał. Więc lekarze twierdzili że lepiej nie dwoma językami.
Póżniej zaczął się szkola i pomóc dzieciom w moim języku w polskich zadaniach, trudno! Lepiej udaje się dwujęzyczność tam, gdzie ojciec jest obcokrajowcem.
Zeszły rok zabrałam więc dzieci na rok do ojczyzny. Nie powiem, że było łatwo, ale językowo dużo im to dało. Mój ojciec choruje od 12 lat na raka. Chcieliśmy, żeby dzieci mieli szansę ich lepiej poznać, a im to sprawiło ogromną radość.
Dzieci bardzo różnie są uzdolniony, więc postępy nie takie same. Ale czytają i gadają. Z najmłodszą (Isia albo Iśka) szprecham tylko po mojemu. Ale co to po mojemu???
Chyba też nie mogłabym tylko po niemiecku, bo uwielbiam dzieciom czytać po polsku. Moje ulubiony zajęcie!!!!
Marie
Po pierwszy, kiedy ze starszymi mówiłam po niemiecku, często musiałam słuchać: Czy nie lepiej po angielsku, proszę Pani, wie Pani niemiecki!!!!
Potem urodził się nam Kocio. On jest Aspergerem i był do zeszłego roku nie zdiagnozowany. Długo się nie odzywał. Więc lekarze twierdzili że lepiej nie dwoma językami.
Póżniej zaczął się szkola i pomóc dzieciom w moim języku w polskich zadaniach, trudno! Lepiej udaje się dwujęzyczność tam, gdzie ojciec jest obcokrajowcem.
Zeszły rok zabrałam więc dzieci na rok do ojczyzny. Nie powiem, że było łatwo, ale językowo dużo im to dało. Mój ojciec choruje od 12 lat na raka. Chcieliśmy, żeby dzieci mieli szansę ich lepiej poznać, a im to sprawiło ogromną radość.
Dzieci bardzo różnie są uzdolniony, więc postępy nie takie same. Ale czytają i gadają. Z najmłodszą (Isia albo Iśka) szprecham tylko po mojemu. Ale co to po mojemu???
Chyba też nie mogłabym tylko po niemiecku, bo uwielbiam dzieciom czytać po polsku. Moje ulubiony zajęcie!!!!
Marie
-
- zorga domowa
- Kontakt:
tutaj na dzieciach był watek o dysfunkcjach u dzieci, znaczy się taki spis na razie:
http://wielodzietni.net/viewtopic.php?t=574
możesz Marii wpisac Konstantego, choc Asperger chyba jest dosyć powazna dysfunkcją:(( daje więcej w kość niż "zwykła" dysleksja, dysortografia, itd.
ale Ty dzielna jesteś, że tego polskiego się tak dobrze nauczyłas, te 7 przypadków, jak u Was tylko 4
ale Wasze der, die, das, tez potrafi dac nieźle w kość;)
mówią o Polkach, że one jak wyjdą za obcokrajowców, to prędzej on już się nauczy polskiego, niż zmusi żonę, żeby nauczyła sie w obcym języku, ale to złosliwe gadanie;)
ale Twój polski - rewelacja:))
a tutaj ten dział, o którym pisała argento (twórczość własna):
http://wielodzietni.net/viewforum.php?f=42
fajnie, ze jesteś z nami:))
http://wielodzietni.net/viewtopic.php?t=574
możesz Marii wpisac Konstantego, choc Asperger chyba jest dosyć powazna dysfunkcją:(( daje więcej w kość niż "zwykła" dysleksja, dysortografia, itd.
ale Ty dzielna jesteś, że tego polskiego się tak dobrze nauczyłas, te 7 przypadków, jak u Was tylko 4

ale Wasze der, die, das, tez potrafi dac nieźle w kość;)
mówią o Polkach, że one jak wyjdą za obcokrajowców, to prędzej on już się nauczy polskiego, niż zmusi żonę, żeby nauczyła sie w obcym języku, ale to złosliwe gadanie;)
ale Twój polski - rewelacja:))
a tutaj ten dział, o którym pisała argento (twórczość własna):
http://wielodzietni.net/viewforum.php?f=42
fajnie, ze jesteś z nami:))

-
- zorga domowa
- Kontakt:
acha, Marii pisałaś o podrózach, o Santiago
u nas rycerzowa opisała swoja podróż do Ameryki, zobacz jak fajnie wyszło
http://wielodzietni.net/viewtopic.php?t=433
jakbyś miała chwilę czasu i chęć, to napisz o ulubionych miejscach, proszę:)
u nas rycerzowa opisała swoja podróż do Ameryki, zobacz jak fajnie wyszło
http://wielodzietni.net/viewtopic.php?t=433
jakbyś miała chwilę czasu i chęć, to napisz o ulubionych miejscach, proszę:)

- kasia72
- Kontakt:
-
- samurajka
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- domownik zasiedziały
- Kontakt:
Dziekuję za wszelkie ciepły słowa. Tak się tu dobry czuje, że boję się, że się uzależniam.
Ale chyba nie mam czasu.... Zaraz dzień Babci w przedszkolu, potem zbierać dużych, odwozić babcię.... zadania, ....ale ciągnie mnie i czasem kradnę chwilę i "wstąpię"
Marie
Ale chyba nie mam czasu.... Zaraz dzień Babci w przedszkolu, potem zbierać dużych, odwozić babcię.... zadania, ....ale ciągnie mnie i czasem kradnę chwilę i "wstąpię"
Marie